Portugal-bloggen
FEB
29
2012

På fredag åker jag och Urque (förskräckligt namn!) till Trofa för att tävla i working equitation :) Varken jag eller hästen har tävlat i we förut så det kommer bli spännande. Urque har däremot deltagit i shower och tävlat i dressyr så han är van vid tävlingsatmosfären. Detta är första tävlingen av fem, en slags cup för norra Portugal och jag tror de bästa i denna cup går vidare till en final efter sommaren. Men jag har inte så bra koll, vi gör detta mest för skojs skull.

 

I Sverige finns det inte så många tävlingar i working equitation och somliga kanske inte ens vet vad det är.

Ekipaget ska genomföra tre delmoment, det första är att rida ett dressyrprogram. Man rider på 20*40 m bana och det fungerar precis som en vanlig dressyrtävling. Det program jag ska rida innehåller 10-m volter i trav, mellantrav, skänkelvikning, ryggning, byten och en variant på galoppiruett. Dressyren är jag minst orolig över eftersom både jag och hästen har rutin. Det är de andra två delmomenten som jag tror kan bli lite mer spännande. Det andra momentet är ett manövertest. Du ska genomföra en bana med olika varianter av "hinder", det kan vara allt från att rida över en bro, slalom med galoppombyten, skänkelvikning över en bom, pricka en ring med en "pinne", hoppa över höbalar och mycket mer. Precis som i dressyren blir du bedömd på hur de olika hindren genomförs. De tittar på kvalitén i galoppen, hästens förtroende för ryttaren, precision och en masa annat. Vi har tränat mycket så jag känner mig relativt förberedd. I det tredje momentet, som är ett speedtest, ska jag rida väldigt lugnt eftersom det är första gången. Jag vill inte att han ska bli rädd så vi får problem senare. I speeden rider man samma eller en liknande bana som i manövertestet men på tid.

 

Dessutom bedömer domaren utrustning och ryttarens klädsel, jag tror detta är en poängpunkt i manövertestet. Här i Portugal ska man ha portugisisk outfit vilket innebär att jag har fått inhandla en portugisisk dress. Urque kommer ha en portugisisk sadel och träns. Jag tror vi kommer vara väldigt snygga på fredag, går det inte bra kan vi alltid skryta med det :)

 

 

 

Här är "min" fantastiska Urque som jag ska tävla med :) Detta är ett kort från Leiria då vi deltog i en träning för Paulo Santos.

 

Min portugisiska dress, ni får se bättre bilder i helgen.

 

 

 

Idag hann jag "bara" med att rida 7 hästar eftersom jag behövde åka och handla mat. Alla pållarna gick riktigt bra idag så det var roligt mest hela tiden. Och till middag åt jag tonfisksallad med gott bröd och cola. Nam nam.


Sov gott

Astrid


Läst 21341 ggr Kommentarer Kommentera

efter att ha longerat 8 hästar idag. Har även ridit tre stycken som jag också longerade en stund innan. Här longerar vi nästan alltid innan ridning. Dels för att hästen ska få värma upp utan att belastas av ryttaren, dels för att få busa av sig och fokusera bättre på arbetet när man sitter upp. Här finns det inga hagar, utan hästarna står på box dygnet runt, förutom när de arbetas. Det är enda nackdelen här, jag är van att ha hästarna ute 8-10 timmar om dagen och det är en jobbig omställning. Det som förvånar mig är att hästarna är väldigt lugna, ibland går det ett par dagar innan de kommer ut och man märker ingen skillnad. Jag tror inte min häst skulle vara lika cool efter någon dag i box.

 

 

Ni kanske redan har förstått att mina dagar i stallet är långa. Jag kliver upp klockan 8 för frukost och 9 är jag ute i stallet. Jag har inget arbetsschema, utan jag väljer själv hur mina dagar ska se ut. Söndag är min lediga dag, vill jag göra något en annan dag under veckan är det aldrig några problem att vara ledig. Eftersom jag vill få ut så många hästar som möjligt under en arbetsdag blir det ofta ganska sena kvällar. Jag brukar vanligtvis jobba till 21, ibland slutar jag tidigare och ibland senare. Det låter kanske mycket för några, men orsaken till att jag åkte till Portugal var att rida och få erfarenhet, därför jobbar jag på så mycket som möjligt. Man sover gott kan jag lova! :)

 

Det här är en av hästarna jag red idag. Canela, hon är en femårig korsning fullblod/lusitano. Idag gjorde vi fina fattningar från skritt :)

 

 

Sov gott på er!
Astrid


Läst 24212 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
26
2012

från mitt besök hos Pedro och hans familj. Det var en jättebra helg, kändes som om att jag aldrig hade varit borta. Det är underbara människor hela bunten och jag är väldigt glad att Pedro tog emot mig som working student. När jag kom fram på lördagen hämtade Pedro upp mig på tågstationen, därefter lunchade vi i med familjen, och som jag har saknat maten! Kan bara säga att micron används flitigt när jag "lagar" mat.

 

Jag fick bekanta mig med alla nya hästar, det var inte så många som jag kände igen, men jag fick börja med att rida en gammal bekant. Cauteloso är en femåring som ägs av Mikael, han är svensk och åker ofta till Portugal för att träna med sin häst hos Pedro. Jag fick även prova en sexåring som jag sett förr, Bandolim. Det är en elev som äger hästen och han har nu flyttat till Pedros stall för att få hjälp med utbildningen. Sista hästen jag red var Pedros egna, en cruzado (korsning) mellan lusitano och irländare. En rejäl häst med mjuka och trevliga gångarter. Med lite jobb tror jag den blir riktigt fin, en ny favorit :)

 

 

Lördagkvällen bestod av en sen middag och ett ännu senare discobesök. Sällskapet bestod av fem portugisiska par plus jag. Är inte helt lätt då man är i ett större sällskap och alla pratar snabb portugisiska i mun på varandra. De kan ju prova åka till Sverige och delta i en konversation innan de börjar klaga på att jag pratar för lite. Inte för att skryta, men jag förstår och pratar bra portugisiska för att ha varit i landet endast 7 månader. Jag har till och med haft ridlekioner på portugisiska! Att förstå vad alla säger och kunna delta i samtal vid middagar är något jag saknar. Men det är bara att härda ut och fortsätta kämpa på med språket.

 


Idag var vi alltså lite slitna och tog en uteritt tillsammans med eleven som äger Bandolim och en kille som hjälper Pedro i stallet. Jag red Barãu (irländaren) och vi hade en mysig tur. När jag pratade med mamma på tåget tillbaka till Lousada berättade hon om sin härliga uteritt i snö och -12 grader. Snacka om skilda världar! Här har vi runt + 20 på dagarna och grönt gräs. Kan tilläga att det är onormalt varmt för denna tid på året i Portugal och väldigt lite regn.

 

 

Gilberto/Bandolim och Pedro/Ciribaldi

Ze och Napoleão

Jag och Barão

Jag med Bandolim

 

Vill ni kika på de andra hästarna som Pedro har i stallet kan ni kolla in hans hemsida:

http://casadeagrelos.webnode.com.pt

 

Nu ska jag ta igen lite sömn som jag skulle ha gjort i helgen..

Sov gott!

Astrid

 

 


Läst 20616 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
25
2012

Det har blivit väldigt lite sömn denna vecka, men i helgen hinner jag förhoppningsvis ta igen några timmar. Först var det carneval, igår bio (ni måste se The War Horse) och ikväll har jag varit allmänt seg på att lägga mig.

 

Imorgon åker jag till Pedro och hans familj för att hälsa på. Pedro har ett stall med ca 17 hästar och det var där jag började min Portugalvistelse. Jag fick bo med hans familj och alla var hur gulliga som helst. De behandlade mig som en familjemedlem och hjälpte mig alltid om jag skulle göra något. Det blir spännande att se vad han har för hästar nu, de flesta som jag red har fått nya hem nu. Hos Pedro red jag omkring 4-5 hästar om dagen. Favoriterna var Curioso, en 4-åring (nu 5) som fick åka till Sverige. Han var ett riktigt charmtroll, jag har mejlkontakt med ägaren Åse som är väldigt nöjd med sin fina häst. Jag red även Unico som ägs av Margareta, hon som hjälpte mig att hitta Pedro. Unico var en gentleman som lärde mig mycket på den korta tiden. Självklart tyckte jag om alla hästarna, men det är alltid någon som är lite speciell.

 

 

Unico får en puss

Jag och Curioso (Curre)

 

 

 

Idag har jag hunnit med tre hästar på förmiddagen. Efter lunch red jag fem stycken, planen var dock att rida sex hästar, men det var ett par stycken som behövde lite extra tid idag. Det är så det är med hästar. Får kliva upp lite tidigare imorgon för att rida den sjätte hästen och hinna med tåget till Pedro.

 

 

Nu ska jag sova, god natt på er!

Astrid


Läst 20261 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
23
2012

För er som inte känner mig, tänkte jag att det kunde vara bra att ni får veta lite mer mig och min hästbakgrund.

 

 

Min mamma jobbar på Piteå Ridklubb (som är extra uppmärksammat nu när de har fått lösdrift, läs i hippologbloggen) så man kan säga att jag är uppväxt med hästar. Jag började på ridlekis när jag var fem år och efter det har intresset växt och hållt i sig.

 

 

Jag har alltid ridit mycket, ridskolehästar, andras hästar och mina egna såklart. Jag tror det har varit en fördel att ha suttit på så många olika, dessutom började jag tidigt med storhäst som kan vara en knepig övergång.

 

Min första ponny fick jag när jag var 13 år. Vi gjorde en oförglömlig hästresa genom södra Sverige tillsammans med min tränare Eva Holmgren och hennes dotter Camilla. Cocktail är ett kapitel för sig, men till slut blev hon min. En underbar ponny som har gett mig så mycket. I bagaget har vi segrar och placeringar i både hoppning och dressyr upp till LA/FEI. Efter sex år tillsammans skiljdes vi åt pga min ålder. Nu bor hon i Luleå och blir behandlad som en prinsessa av sin nya matte Ellen.

 

 

 

 

Benzon var min mammas häst som hon köpte när han var 1 år. Han var ett svenskt halvblod efter Bernstein-Ganesco född 1995. När jag var 15-16 tog jag över honom och vi hade många framgångar i dressyr. Bl a vinst i DM, Norrlandsmästerskap och många placeringar/vinster tom MSV B. Benzon var en häst med mycket utstrålning och han showade gärna, ibland lite för mycket. Med stor sorg fick vi lov att skicka vår fina häst till Trapalanda våren 2010 pga en gaffelbandsskada som inte gick att göra något åt. Han kommer alltid ha en speciell plats i hjärtat <3

 

 

 

 

Dessa två hästar har lärt mig så mycket och gett mig många fina minnen.

 

 

När jag var klar med gymnasiet bestämde jag mig för att jobba ett år hos min tränare i Kalix. Jag är väldigt glad att jag gjorde det valet, för det är bland det bästa jag gjort. Maria Eriksson, som driver ett ridgymnasium tillsammans med sin make Björn, besitter så mycket kunskap om hästar och är dessutom en fantastisk ryttare och instruktör. Maria har lärt mig så mycket och all den kunskapen försöker jag nu praktisera här i Portugal. När jag började på Holmen i augusti 2010 kom även min nya häst Butler. Han är ett danskt varmblod som nu är sex år och 180 cm hög. Numer är det min mamma som sköter spakarna och det gör hon alldeles utmärkt. Det var perfekt att ha Bobo, som han kallas, i Kalix. Med Marias hjälp har han fått en god grund och jag tror han kommer bli riktigt bra i framtiden. Fast någon hoppstjärna blir han nog inte.

 

 

 

 

Det var lite om mig och mina fina hästar. Nu ska jag sova, idag har jag hunnit med att longera två hästar och rida sju.

 

 

Sov gott

Astrid


Läst 26496 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
21
2012

Min plan var att berätta lite mer om mig själv, men det får bli i ett senare inlägg, för nu har jag fått fira min första carneval här i Portugal.

 

Idag är det alltså carneval och det räknas som en röd dag. Detta är väldigt stort i Brasilien, ni kanske har sett bilder från Rio de Janeiro med alla färglada kostymer i stora parader. Det är inte riktigt samma klass på firandet här i Portugal, men igår kväll var det bra drag och många hade klätt ut sig. Från början var planen att vi alla skulle vara mimare, men det slutade med att endast jag och Manuel klädde oss som det och vi var helt olika varandra. I sällskapet hade vi en avatar, en vampyr och en kvinnlig man. Det var en rolig kväll och jag är väldigt glad att jag har fått lärt känna dessa människor :)

 

Fr höger: Jag, Amelia, Manuel, Roberto och Sandra

 

Vi var hemma fem på morgonen, jag sov hos Amelia och jag tog en ledig förmiddag som bestod av filmtittande och lunch med hela släkten (Amelias släkt).

 

När jag kom tillbaka till stallet (mitt hem) red jag fem hästar. Alla gick riktigt bra idag. Mest glad blev jag över sista hästen, ett sto som har varit ganska knepig. Idag var hon på bra humör och gav mig superkänsla. Känns kul att äntligen börja få resultat efter mycket arbete och många "bråkiga" pass.

 

Nu blev det inte så mycket om hästar och ridning. Det kommer, jag lovar.

 

Sov gott

Astrid


Läst 23995 ggr Kommentarer Kommentera


 
Hej på er!
 
Mitt namn är Astrid Hedman och för tillfället är jag bosatt i Portugal. Mina dagar är fullspäckade med hästar och jag älskar det! Efter gymnasiet jobbade jag ett år i Kalix på ett ridgymnasium som drivs av Maria Eriksson. Jag trivdes jättebra där, Maria har även varit min tränare i många år och är min stora förebild.
 
Jag kände dock att jag var sugen på att prova på något utanför Sverige. Det var en ren slump att jag hamnade i Portugal. Maria tog kontakt med en kvinna som sålde lusitanos och frågade om hon visste något bra ställe som kunde vara intressant för mig. Jag fick skicka ett personligt brev och vips så blev det bestämt att jag skulle komma första augusti och börja jobba hos Pedro Ferreira. Vi bestämdes att jag skulle stanna två månader hos Pedro som en mjukstart.
 
Jag var självklart nervös och rädd när jag anlände, men hela familjen tog hand om mig och jag kände mig väldigt välkommen. Pedro hade cirka 15 hästar i träning och jag fick några "egna" hästar att jobba med. Det var ett toppenställe, men efter två månader fick jag, genom en kontakt från Pedro, plats på Classical Equines. Här finns 45 hästar, tre ridhus, utebanor och restaurang med hotell. Nu bor jag i ett av rummen i hotellet, kliver upp klockan 8 mån-lör, jobbar 8-10 hästar per dag och umgås med underbara människor som jag har lärt känna.
 
Hoppas ni kommer gilla min blogg, har ni frågor eller åsikter av något slag så svarar jag gärna.
 
Over and out
Astrid
 


Läst 28409 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.