Portugal-bloggen
MAJ
31
2012

Alla som jobbar med hästar vet hur mör man kan bli i kroppen efter några dagars arbete. Det är inte särskilt tungt jobb eftersom det endast är 14 hästar. Men i denna värme blir man rätt slut.

 

Det har varit en halvbra dag. Lite stressig morgon då en tränare som kommer ca en gång i månaden var på besök. Jag fick visa Diabrete en snabbis, han hjälper kvinnan som var och tittade i fredags. Han ville se hur Diabrete rörde sig osv. Det gick rätt bra, även om jag lät honom rinna iväg i traven. Galoppen var han fin i och vi fick lite saker att jobba vidare med, även om han sa ungefär samma sak som Paulo tjatar om :P

 

Sen har en vän till Paulo ridit på sitt sto, Paulo och Georgia hade en gemensam lektion på Apollo och Zorro. I slutet red kvinnan som ev köper Diabrete eller B-Saphire på den sistnämnda hästen. Jag hann tyvärr inte se hur det gick, men Paulo sa att hästen skötte sig. Nu blir det spännande att höra vilken hon bestämmer sig för. Jag hoppas faktiskt att hon köper Saphire, även om han är rolig att rida så har jag fastnat för Diabrete och det skulle vara så kul att jobba vidare med honom.

 

Efter lunch på resturang (med en grymt god chokladmousse till efterrätt) red jag och Rosanna ut på ett par hästar. Vi gjorde iordning V:et och Sado till Paulo och Georgia och därefter fick jag prova rida en femåring. Han är nyligt kastrerad och har därför enbart jobbat på lina och gått ut i hagen ett par veckor. Det gick inte så bra att rida, jag var rätt trött och hästen var inte riktigt med mig. Men det är bara ta nya tag, det kommer förmodligen gå bättre när vi har vant oss vid varann och han är i bättre form. Det är en mysig häst som rör sig riktigt trevligt.

 

Som avslutning på dagen longerade jag Zastraz (?) och mockade ut vår trailer. Det är glammigt att jobba med hästar! Ironi..

 

Men när man har halvbra dagar får man tänka på hur glad man kommer bli när det går bra igen. För när man håller på med hästar är det alltid upp och ner. Särskilt när man jobbar med många olika hästar. Jag ska sova på det som Paulo har sagt idag och hålla tummarna att jag kan rida bättre imorgon :)

 

Då ska jag se till att ta några KORT så ni får se hur fint det är :)

 

Idag när vi red ut och man tittar ut över fälten och känner värmen från solen känns det ganska overkligt att man är i Portugal och jobbar med hästar. Ganska coolt när man tänker efter.

 

Sov gott, det ska jag göra!

Astrid

 

Att vara i Portugal innebär att man kan rida i T-shirt i november :) Här på fina Urque som jag saknar <3


Läst 21425 ggr Kommentarer Kommentera

Här kommer ett par foton på Diabrete som är till salu. Han är alltså 4 år, rör sig riktigt bra och har en härlig personlighet. Om någon skulle vara intresserad eller vet någon som är det kan ni gärna höra av er. Han behöver säljas ganska omgående, jag hade dock velat ha kvar honom en längre tid.

 

Jag ska se om det går att ordna en film då jag rider också :)

 

Här är han!


Läst 21319 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
25
2012

Hej igen!

Får fortfarande åka till Paulo och Georgia för att använda internet, det är inte så snabba puckar här i Portugal..

Dagen har varit bra. Vi var klara runt halv tio med stallet och då gjorde vi bort att motionera Sado, Zorro och Apollo. Jag fick rida Sado som jag faktiskt börjar få lite koll på. Jag tycker han kan vara knepig, man får känslan av att han springer runt med en. Idag kunde jag behålla kontrollen i nästan varje steg och det var bästa passet hitills! Jag har inte ridit honom särskilt många gånger, men det blir iallafall bättre och bättre. :)

 

Sedan kom en mamma och hennes dotter för att titta på ett par hästar som jag skrev om. Jag red B-saphire först och han kändes riktigt fin. Jag tror både mor och dotter blev halvt förälskade i honom och kommer tillbaka på onsdag för att rida en lektion för deras tränare. Sen visade jag 4-åringen Diabrete, han skötte sig han med. Var lite springig i höger galoppen i början, men sedan dämpade han sig och började vänta på mig. Han bar upp sig fint idag, igår blev han lite låg och hängig i galoppen. Kan vara så att ryttaren red bättre idag med publik :) Det var bara dottern som provade honom och hon tyckte om honom. Han gjorde ett litet ryck då hon skulle vara snäll och vifta bort en hästfluga från halsen, vilket han tyckte var läskigt. Hon har dock ridit horseball så blev inte alls rädd eller spänd. Det var roligt att se någon annan rida honom då det är första gången jag ser honom under ryttare. Han är så himla fin! Nästan så att man själv blir sugen på att köpa honom.. Men jag får vara glad så länge han blir kvar. Däremot var jag inte så glad på honom då jag hittade min spåniga tröja inne i hans box. Jag hade lämnat den på en hängare en bra bit från hans box, men på något vänster måste han ha fått tag på den. Jaja, tur att han är söt.

Idag sa faktiskt Paulo att han tyckte jag gjorde ett bra jobb med att visa hästarna. Är nog första gången jag får direkt beröm så det kommer jag leva på ett tag. :)

Efter utfodring av hästar och människor longerade jag V:et eftersom Paulo skulle ha lektion med ett engelskt par. De är goda vänner till Paulo och Georgia, de ska komma imorgon förmiddag för att rida igen. Alltid kul att se andra rida lektion.

 

Efter kvällsfodring var jag kvar sist i stallet och skulle se till att Georgias hundar (hon har fyra stycken på gården) kom över till andra sidan. 3 av dem har varit ute på äventyr hela dagen så när jag försökte få dem att komma rördes inte en muskel. Det hela slutade med att jag lyfte in alla fyra i bilen (!) och körde över till andra sidan. Fy vad less jag var, men hundarna var nog rätt nöjda.

Ikväll blir det pizza och film. Lyckades bränna pizzan lite, men jag tror det är fullt ätbart.

Ha en bra helg :)

Astrid


Läst 19582 ggr Kommentarer Kommentera

Hej igen!

Om ett par dagar kommer jag ha internet, finally :D

Idag åkte Rosanna (min jobbarkompis) hem till England för några dagars vistelse. Lite tomt i huset men på ett sätt skönt att få lite tid för sig själv. Har varit ett par hektiska veckor, det känns som att man inte har haft tid till att tänka och reflektera. Så på så vis blir det ganska skönt att få några dagars ensamhet i vårt lilla hus. Dessutom är jag ovan att bo med någon eftersom jag har bott ensam i snart två år. Man får akta sig så att man inte blir enstöring i framtiden..

Jag har fått rida "min" 4-åring Diabrete och en 6-åring som heter B-Saphire (?) idag. Jag red dem igår också eftersom jag ska visa dem på fredag då det kommer kunder och tittar. Jag hoppas Diabrete sköter sig, han har varit en hysspojke några dagar och vi har haft några spännande turer. Men idag var han superfin, lite mycket energi i början, men när han hade fått trava av sig tuffade han på fint. För att vara 4 år är han otroligt balanserad och ridbar. Vi har haft svårt med vänstersvängarna (jag som för övrigt alltid haft svårt i höger), men nu har han börjat acceptera mina skänklar och kommit in i "ramen". Nu kan vi till och med lägga volter i volten! Det är roligt med unghästar, att man kan bli så glad över att det går att svänga helt plötsligt. :) Jag hade exakt samma fas med min häst Bobo när han var 5, fast det var såklart i höger varv vi hade svårt. Det tog lite längra tid att få igenom det eftersom han är elefantstorlek, men det var en bra erfarenhet för nu vet jag (typ) hur jag ska tänka och agera.

Saphire känns fin, han har precis börjat med byten så det är kul att få jobba med det från grunden. Paulo är super att rida för och jag har fått jobba med att sitta stilla i bytena och bara använda skänklarna. Vi gjorde ett par riktigt fina byten idag.

Det känns roligt att jag får förtroendet att visa bägge hästarna, då vet man att de tycker man är hyfsad, även om Paulo inte säger det rakt ut. :P

Igår var det min födelsedag och Georgia hade ordnat en grillkväll. Vi blev runt 20 personer, vi hade mysigt och åt gott. De hade bakat en tårta och när jag skulle blåsa ut ljusen självtände de sig direkt. Det var en hård kamp och jag tror tyvärr inte min önskning gick in, men jag är rätt nöjd med livet ändå. :)

Det blev rätt sent igår så jag längtar efter min lediga dag då jag får sova ut. Man blir rätt sliten av att jobba så många dagar i rad och speciellt i denhär värmen. Nu har vi runt 30 grader igen och det är svettigt.

 

Och nu är det inte alls långt kvar tills Sanna kommer på besök. Ska bli så mysigt att ha henne här och visa hur mitt liv ser ut för tillfället. Jag har planerat att vi ska hälsa på Amelia och sen måste jag jobba en del, men jag tror hon kommer gilla att mysa med hästarna.

 

Kan också berätta att idag när jag var och handlade på vårt supermarket träffade jag en karl som pratade svenska (!). Han var portugis, men hade bott i Göteborg i flera år. Han tyckte jag såg skandinavisk ut och frågade var jag var ifrån, sen började han prata svenska. Se där hur liten världen kan vara.

Sov gott

Astrid

Sjukt söt kille (typ 4 år) red runt på denna otroligt snälla häst på feiran.

Bruno Da Silva gör dressyren i we-tävlingen

Brian Madsen och hans nya häst Xico

Tjurspektaklet


Läst 22800 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
21
2012

I helgen var det feira i Golega, långt ifrån samma storlek som den i november. De hade ston och föl bedömningar, working equitation tävling och lite uppvisningar. Dessutom fanns det en massa stånd med hästsaker och annat smått och gott. WE tävlingarna började inte förrens på kvällskvisten, så jag och Rosanna hade gott om tid att hinna åka och titta. Det var dressyr fredag kväll, faktiskt var det en svensk med. Brian Madsen är med och driver ID horses i stockholm. Både jag och mamma har varit där och ridit på deras lusitanos och prövat på we. Brian har köpt en häst som han har i träning hos Bruno Da Silva som är en välkänd we-ryttare. Brian har inte hunnit rida sin nya häst så många gånger och fick lite problem då han rider på en hand. Men jag tyckte det såg trevligt ut och det är inte så lätt att komma på en ganska stor feira och göra sin första tävling i Portugal. Dessutom var det ganska tufft motstånd då det var en nationell tävling. Men Brian verkade nöjd och nu vet han vad han ska jobba vidare med till nästa tävling :)

 

På lördag kväll började inte tävlingen förrens klockan 22.00!! Det skulle starta vid 19-tiden, men eftersom bedömningarna drog ut på tiden fick de flytta tiden ett par gånger. Jag tror sista ryttaren red manövertestet vid 1 på natten. Tänk er vilket uppror det skulle bli om de ändrade tiderna så nära inpå första start i Sverige. Det var samma sak för mig i Trofa, men bara en timmes förskjutning. Som tur var hade jag inte hunnit börja rida fram då, men de som hade det och var i princip redo att gå in på banan var nog inte så nöjda. Nåja, det är Portugal i ett nötskal. Mina föräldrar + en god vän till oss (Marianne) kom lördagkvällen. Vi hade middag och gick runt och tittade på allt som finns att titta på under en feira. Jag är rätt van numer, men det är klart man blir lite chockad att se folk sitta och dricka öl på sin häst.

 

Söndag var det speeden, vilket är bland det roligaste att se på. I young rider klassen hade Paulo en elev som vann hela tävlingen, han red väldigt fint och var snabb så det var roligt för både Paulo och hans elev. Ganska imponerande att killen är 20 år och rider på en 5-åring som han har utbildat själv.

 

Efter speeden tittade vi ett tag på ett väldigt osvenskt spektakel. De har en fålla där de släpper en tjur, frivilliga får hoppa in och ska försöka få tjuren att jaga dem för att visa hur modiga dem är. Helt meningslöst, men jag måste säga att det är rätt underhållande. Tjuren har dock skydd för hornen så risken att någon ska bli dödad är inte särskilt stor. Men vissa är tillräckligt galna för att lyckas göra sig ordentligt illa. Lyckligtvis hände det inga direkta olyckor när vi såg på. Jag kan dock tänka mig att om det skulle vara senare på kvällen, då folk har fått i sig tillräckligt mycket alkohol för att känna sig modiga, kan råka riktigt illa ut. Men det är en portugisisk tradition på feiror, det är alltid mycket folk som kommer och tittar så jag antar att de kommer fortsätta med det.

 


På jobbet går allting bra. Jag har självklart skaffat mig en favorit som jag skrev förut. Diabret (tror det stavas så), en härlig 4-åring som är riktigt fin att rida. Det kommer några och tittar på honom på fredag, jag vill såklart att de ska få honom såld, men jag hoppas faktiskt att han blir kvar lite längre. Idag har jag också fått prova Paulos tävlingshäst V:et (omöjligt att både stava och uttala hans namn). Jag fick göra galoppombyten och vilken feldetektor han var! Så fort jag störde honom genom att röra mitt överliv sprang han efter bytet. När jag kunde sitta still (det hände faktiskt ibland!) behöll han rytmen och var kvar i samling. Superkul var det även om Paulo fick gorma lite på mig. Hur svårt ska det vara att sitta still?? :P Har även ridit Sado, det är Paulos gamla tävlingshäst som har brutit ryggen. Han går att rida på, men man får ta det lite från dag till dag. Han gör rörelser upp till Grand Prix, jag har dock ganska svårt med honom. Det är min utmaningshäst! Efter lunch red jag Diabret och Zelador. Det känns bra med ridningen och Paulo är väldigt engagerad vilket är kul. Det är sällan man rider själv och han vill verkligen att vi ska utvecklas.

 

Imorgon ska vi ha grillkväll eftersom det är min födelsedag :D De hade inhandlat obehagligt mycket, så jag tror vi blir rätt många. Men det blir roligt och det är väldigt gulligt av dem att ordna det för mig.

 

Jag väntar fortfarande på internet till vårt hus, förhoppninsvis får vi trådlöst i slutet av veckan. Tills vidare hänger jag hos Paulo och Georgia när jag vill kolla något.

 

Ni får hålla till godo med lite sämre uppdatering ett tag till.

 

Ha det!

Astrid


Läst 20580 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
17
2012

Tänkte att jag skulle skriva lite om hur det fungerar på mitt nya jobb. Mina arbetsgivare är alltså Paulo Santos och Georgia Shone. Paulo har jobbat i England under flera år, tränat för Kyra Kyrklund, ridit Grand Prix dressyr och varit med Portugals we-lag under 8 år. Han är väldigt välkänd här i Portugal och alla jag har pratat med har stor respekt för hans arbete.

 

Jag bor och jobbar ihop med Rosanna. Hon är lika gammal som mig och är från England. Hon har redan hunnit jobba här i 3 månader och innan har hon gått på college med hästar som inriktning. Vi bor i ett litet radhus inne i Azinhaga, ca 10 minuters bilfärd från Golega. Vi har ungefär samma sträcka till stallet, det känns lite konstigt för mig att inte bo på gården vilket jag alltid annars har gjort. Å andra sidan är det rätt skönt att komma hem efter jobbet, på riktigt om ni förstår hur jag menar. Som färdmedel har vi en gammal golf som vi har döpt till Johnny. :)

 

Jag har en ledig dag i veckan, förmodligen blir det oftast på söndagar. De andra dagarna kliver jag upp runt halv 7 för frukost osv. Halv 8 är jag och Rosanna i stallet och ger hästarna frukost. De har två olika stallet på varsin sida om en grusväg. I det ena stallet (som är deras) står deras 5 tävlingshästar. På andra sidan, som ägs av kunder till dem, finns för tillfället 7 hästar som ägs av deras klienter. Vi brukar börja i det mindre stallet och efter ca en timme har vi har mockat och gjort klart. Då drar vi vidare till det andra stallet för att göra samma sysslor. När vi har gjort klart morgonarbetet kommer Paulo och Georgia och vi sätter igång att jobba hästarna. Vi gör oftast en sida på förmiddagen, lunchar vid 13, mockar ut och äter själva. Därefter jobbar vi hästarna på andra sidan. Jag har fått rida mellan 2-3 hästar per dag och nästan varje gång har jag Paulo som övervakar. Vi hjälps åt att göra iordning hästarna åt varandra, även om jag och Rosanna är groomers, så känns det att vi allihopa jobbar som ett team.

 

De har även hagar med 4 stycken 2-åringar och två ston med föl. Sen släpper de ut flera av sina hästar i mindre hagar då och då vilket jag tycker är toppen! Det finns inget ridhus, utan de har en utebana på varje sida. Nu när det har varit så himla varmt är det svettigt att rida ute kan jag lova.

 

Vi brukar vara klara mellan 18-19, vilket är det tidigaste jag någonsin slutat förut. Hästarna får ganska tidig kvällsmat, runt 17-18 tiden. Då mockar vi ut en tredje gång för dagen för att underlätta på morgonen.

 

Det är ganska olikt mitt förra jobb, då red jag enbart och hästarna kunde stå två dagar innan det blev mockat. Men jag gillar rutinerna här, även om det har varit en lite jobbig övergång att gå från ryttare till groomer. Men det är jättekul att få rida så mycket för Paulo och han är väldigt engagerad i ens utveckling. Det är ett ganska lättsamt arbete eftersom det är få hästar, vilket gör att vi kommer ha en del tid till att göra andra saker. Rosanna är toppen att jobba med så jag tror vi kommer ha mycket kul tillsammans.

 

Det var lite om det. Ikväll åker jag från Sintra och imorgon är det jobb igen. Men jag ska försöka ta mig till caféet där det fanns internet och blogga om feiran som börjar idag. :)

 

 

 

Mamma, jag och Pappa efter morgonprommis idag.


Läst 21761 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
17
2012

Idag har vi haft en helt underbar dag! Började dagen med en sovmorgon och lyxfrukost. Efter lite relax tog vi en promenad till tennisbanan här i byn och jag spelade några bollar med pappa. Gick förvånansvärt bra trots värmen och min hosta som har varit lite besvärlig. Håll tummarna att det inte blir värre!

 

Efteråt gick vi ner och kände på havet, men eftersom det kommer in direkt från Atlanten var det KALLT! Kände inte alls för att bada, men pappa och hans tokiga bror tog sig ett dopp. På hemvägen handlade vi smått och gott till lunch och när vi kom tillbaka blev det bara att slöa i solen, bada och spela pingis. Innan middagen yogade jag och mamma vilket var härligt. Hoppas det finns någonstans att köpa en yogamatta så att jag kan hålla igång. Speciellt när man utför mycket stallarbete blir det en hel del ensidigt jobb. Då är det viktigt att mjuka upp sidorna samt ha kropp och sinne i balans.

 

Till middag åt vi grillat och drack gott vin. Nu är det sängdags och jag känner mig skönt trött i kropp och knopp. Var välbehövligt med en hästfri dag efter 8 dagars jobb. Imorgon blir det nog lite svalare (idag runt 30 grader) och det lutar åt en utflykt till Lissabon innan jag åker tillbaka för att jobba. Har inte planerat upp helgen, förhoppningsvis går det att ordna att jag kommer hit igen fredag kväll. Men vi får se, eftersom det är feira som både Paulo och Georgia behöver vara på kan det bli svårt att få mer ledigt. Jag är iallafall glad över att fått dessa två dagar tillsammans med mina föräldrar och deras vänner. Mys!

 

Poolen med alla dessa solstolar! Finns säkert 30 stycken.

Middag

Till vänster är det Björn (pappas bror), pappa och hans syster Karin. På höger sida sitter Karins man Anders, min mamma, Marie och Johnny.

 

Sov gott!


Läst 20375 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
16
2012

Eftersom jag inte har haft tillgång till internet under veckan har inte uppdateringen varit på topp. Som det ser ut nu kommer vi ha trådlöst internet i vårt hus i slutet av nästa vecka :) Som jag längtar! Nu har jag dock fri tillgång under ett par dagar då jag spenderar tiden i Sintra. Mina föräldrar har arrangerat en resa tillsammans med sina vänner en vecka i Portugal. Detta för att de båda har fyllt 50 år och de hyr nu ett hus som är jättefint (och har trådlöst internet :).

 

Det kunde väl ha varit bättre tajming eftersom jag endast har hunnit göra en vecka hos Paulo och Georgia. Det känns inte jättekul att det första man gör, när man ska börja jobba på ett nytt ställe, är att fråga om man kan få vara ledig några dagar. Som tur var gick det bra att jag fick vara ledig imorgon och på torsdag. Vi får se hur vi gör under helgen, men förhoppningsvis kan jag få någon halvdag. Dessutom tror jag mina föräldrar vill komma och titta på feiran i Golega som pågår mellan torsdag och söndag. Det kommer bland annat vara en nationell tävling i working equitation :)

 

Jag ska skriva mer om mitt nya jobb imorgon. Men jag trivs och Paulo är en riktigt bra tränare och ryttare. Mamma kom och red en lektion idag och hon håller med mig.

 

Jag har redan fått en favorithäst :) En söt 4-åring som är fin att rida, lite speciell i stallet eftersom han har haft lite dåliga erfarenheter tidigare. Nu är han mycket bättre och kommer förmodligen säljas inom en snar framtid. Men jag njuter under tiden jag får jobba med honom och det kommer alltid nya hästar.

 

Ska ta lite kort från huset och Sintra imorgon.

 

Sov så gott!

 

Astrid


Läst 22185 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
11
2012

Men har inte haft tillgång till internet. Nu sitter vi på ett café där de har trådlöst.

 

Det känns jättebra på det nya stället. Paulo och Georgia är supertrevliga och även Rosanna som jag jobbar och bor ihop med. Har ridit omkring 2 hästar per dag och vi har typ 28-30 grader varmt. Nu ska jag vara social. Ska se till att lägga upp lite bilder snart.

 

Ha det bra :)

Astrid


Läst 20865 ggr Kommentarer Kommentera

Jaha, en vecka här hemma rusar iväg så galet fort. Känns faktiskt som att jag har hunnit allt jag ville göra. Jag har varit med mina vänner, träffat släkten, ridit min fiiiina häst och gjort ett kalixbesök. Däremot har dygnet alldeles för få timmar, får ta igen mig på resan till Portugal. Ska faktiskt bli ganska skönt att åka tillbaka och självklart lite spännande då jag kommer börja hos Paulo Santos och Georgia Shone.

 

Bobo fick debutera med kandar idag, han var en miljon! Han blev lite extra uppmärksam, men tog fint stöd och tuggade på så det kändes ungefär som vanligt. Har ridit massor med dressyr och han har blivit bättre för varje dag. Nu känns det inte så stort och tungt längre, tror dock det kommer ta ett par pass för att ställa om sig när man sitter upp på en lusitano. Kommer kännas väldigt lätt att sitta på iallafall :)

 

Mitt flyg går halv 7 imorgon. Måste åka härifrån runt 5-tiden.. Kanske dags att sova nu.

 

Nästa inlägg blir från Portugal :D

 


Läst 20786 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.