Portugal-bloggen
OKT
24
2015

Ja jäklar vad tiden går fort! Jag tycker att saker som var inplanerade alldeles nyss redan har hänt eller är väldigt nära. På tisdag kommer alltså Maria och Björn hit, längtar!!! Jag tror hon kommer tycka hästarna ser bättre ut (hoppas jag iallafall!) och att vi är på rätt väg. Sedan vet man aldrig vad vi kommer att jobba vidare med, framåt, samla, rakrikta eller böja. Blir spännande att se och min sits får sig nog en genomkörare :) Tycker personligen att jag blivit liiite bättre på att titta upp.

Vi kommer ha fler besökare i form av Altezas ägare. Lite spännande att höra vad hon tycker om sin nya häst, utan att ha sett henne live! Men det låter som en perfect match så jag hoppas det blir "rätt". Ibland hjälper det inte att åka och provrida, då jag fick min ponny provred jag nog 40 ponnysar och det blev ändå fel. Just nu har vi Falcao och Harmonia till salu och det är några som har visat intresse så kanske de också får nya hem snart. De 2 går väldigt bra nu, i torsdags var Ines här och hjälpte mig med unghästarna och Harmonia galopperade med ryttare på för första gången. Falcao red jag på kandar idag för att se hur det gick och han var sååå fin. Mina bäbisar håller på att bli stora <3

Tog lite bilder på fina Alteza och även årets föl, Luna och Lotus.

Luna, dotter till Estrella och hingsten Jalisco. Alteza är mormor :)

Lotus, son till Furia och bästaste Altivo.

Snygga Alteza som går så bra nu :)

Min nya elev :) Renatos systerson är sugen på att lära sig rida, kanske blir han nästa ryttare på Quinta do Bacelo :)

Trevlig helg på er!
Astrid


Läst 20953 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
19
2015

Vilken helg jag har haft med Altivo! Vår bästa tävling under året. Det började bra på lördagen, fin häst på framridningen trots hård blåst. Jag hade lite problem med min hatt inne på banan, till slut blåste den av så jag kunde koncentrera mig på att rida istället för att hålla i hatten :P Jag fick iallafall träna på enhandsfattning. Men han var väldigt avspänd och jag kunde rida honom därinne. Det var två domare och totalresultatet kom först ut som 68,9 %, men dagen efter hade de ändrat till 69,05 % :) Irriterande nära att vinna, men vi fick se oss slagna i dressyren av Joao Bento och hans vackra hingst Distinto. De var 2:a i Beja så det är min största konkurrent i det regionala championatet. En domare höll oss dock på förstaplacering, medans den andra hade Joao högre, han hade 0,15 % mer...

Nåja, jag var såklart otroligt nöjd och glad över vår prestation i dressyren och jag hade en bra känsla för söndagen.

Söndagmorgonen bjöd på ett ordentligt regn och vi gick banan med paraplyer. Vi fick tillåtelse att rida med regnjacka, men när jag gick ut med Altivo för att värma upp duggade det bara lätt och när vi kom in på banan slutade det helt. Altivo var såååå fin och kändes precis som han är hemma att rida. Då går ju allt så plättlätt, kändes super hela banan och vi hade ingen direkt miss. Bytena kändes klockrena och jag tog ringen på tjuren som jag sällan gjort i manövertestet. Jag var så otroligt glad när vi kom ut från banan och domarna gillade också vårt test. Vi fick hela 71 % och vann manövertestet över Joao som kom 2:a :) Detta gjorde att speeden skulle bli avgörande mellan oss två.

Under lunch spöregnade det! Som tur var kom solen fram lagom till första start i speeden. Jag var sist i min klass så jag kunde se mina motståndare inne på banan från framridningen. Jag vet inte om det var nerver eller för mycket adrenalin, men Joao red fel på den raka slalomen. Han red till höger istället för vänster runt den första pinnen och var därmed utesluten. Då visste jag att jag bara behövde ta mig i mål för att vinna. Jag körde ändå på, men red på säkerhet och tog mig i mål och därmed var jag och Altivo vinnare :D


Grymt härlig känsla att äntligen få till så bra rundor. Jag vet att hästen och jag kan göra allt så pass bra, bara att han har varit spänd och jag inte hittat lösningen på hur jag ska rida ur de spänningarna. Nu behövde jag inte fundera så mycket på det, han var klockren och helt med mig. Eftersom vi vann finalen tog vi också hem den totala segern i det norra championatet. Det var ju jag, Rafael och Joao som slogs om förstaplatsen. Grymt kul och Renato var förstås jätteglad över sin fina häst.

Mycket bra helg! Nu väntar vi på Golega där nästa we-tävling är, Portugisiska Mästerskapen :D

Natti

Astrid


Läst 18167 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
17
2015

God morgon!

Sitter och äter knäckebröd med ost o kaviar som mamma hade med sig. Mumma!

Idag ska jag och Altivo åka till Felgueiras på we-tävling, det är final i det norra championatet och vi är 3 stycken i ledning så det blir en spännande helg. Altivo har fått ta det lugnt, red igår och förrgår, trodde han skulle vara trött efter tävling och resa... Nej! Superladdad häst, nog så laddad, men igår kändes han bättre och mer koncentrerad.

Det blir premiär idag för mig och Altivo att åka i vår nya lastbil :) Renato har köpt en B-kortsbil för 3 hästar och ett litet utrymme för sadlar och annat material. Superskönt och speciellt om vi ska iväg på längre resor.

Jag var visst lite för ivrig med att Maria ska komma. Det är den 27:e oktober så jag har en vecka till att vänta :P

Här kommer lite foton från Beja som Rita Fernandes från Lusitano World har tagit. Jag gillar speedbilden! :D

Dressyren

Manövertest

Speed!

Ganska coolt att få vara med på samma prisutdelning som förra årets VM-vinnare Bruno Pica med Trinco. Han såg mitt speedtest och sa efteråt till mig att jag var lite galen, men väldigt snabb :P Jag och Altivo står längst till höger :)

Håll tummarna för idag!!!

Kram

Astrid


Läst 16341 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
14
2015

Svårt att hinna med bloggandet när man har främmande och dessutom åker på tävling! Vi åkte alltså ner till Beja i torsdags. Altivo fick åka lastbil med Filipa Carneiros hästar (superduktig dressyrtjej härifrån) redan på onsdagen. Ganska skönt att han var utvilad och installerad när vi kom fram torsdag kväll. Kanske nog så utvilad för han var helvild då jag red honom inne på banan på kvällen. Vi hyrde en mysig lägenhet 5 minuter ifrån tävlingsplatsen så det var smidigt att vara nära. Fredag var det vet check och senare på eftermiddagen red vi dressyren.

Altivo kändes lugnare när jag började rida fram, men det var inte en lätt arena att rida i, så han var fortfarande lite tittig. Inne på banan kändes traven och skritten helt ok. I galoppen var det lite svårare att hitta en jämn rytm och han spookade rätt mycket på ena kortsidan. I den förvända galoppen blev det ett avbrott och galoppiruetterna blev sådär. Men jag var rätt nöjd i det stora hela, vi red ihop 62 % och hamnade på en 4:e plats med nära till högre placeringar.

Fredag kväll blev det pizza i lägenheten och kortspel, mysigt!

Lördag eftermiddag red vi manövertest. Han kändes superfin på framridningen, mera med mig. Däremot så spände han till när vi kom in på banan. Stundvis fick jag bra känsla, jag har bestämt mig för att inte sätta press på honom, utan bara försöka rida honom avspänd och lite lägre. Då blir ju galoppen inte så samlad och ibland blir det lite vingel då han inte är så inramad. Några av hindrena fixade vi rätt bra, men vissa mindre bra.. Vi hade mellan 57 och 53 % från de 3 olika domarna vilket gav ett slutresultat på 55 %. Det är det lägsta vi har haft i manövern, men å andra sidan var jag glad att jag vågade korrigera Altivo inne på banan och inte bara frysa till. Dessutom tyckte jag att han inte stängde ute mig lika mycket, utan var mer "med mig". Nu vet jag dock inte riktigt vad jag ska ha för taktik nästa helg då vi har final i norra championatet. En av domarna pratade lite med mig och tyckte jag måste rida hästen mer i samling och lite mer mellan hjälperna. Frågan är om vi kan göra det utan att han blir för spänd och förlorar kvalitén i galoppen. Hmm..

Söndagmorgon gick vi banan till speedtestet. Jag kom 5:a i manövern så jag visste att jag behövde rida riktigt fort för att klättra i placering. En rolig bana var det med många raksträckor var det. Oturligt nog hade de ställt grinden kloss mot den läskiga kortsidan så vi fick en dålig start då han inte riktigt ville gå ända fram så jag kunde stänga. Sedan gasade vi på, vi hade tyvärr ner bommen som man ska rida över i sidepass vilket ger 10 sekunder extra. Även struligt då man ska ta en kopp från en pinne och sedan rygga i slalom och sätta koppen på sista pinnen. Altivo var så laddad så jag hade svårt att styra honom ryggandes. Vi tog dock ringen och han gick som en klocka över bron :) Misstag har man dock inte råd med när man rider mot så duktiga ryttare så vi fick en till 5:e placering igen vilket även blev det totala (vi var 6 totalt, jag enda tjejen).

Otroligt rolig tävling och så inspirerande att få se Portugals bästa ryttare, det ser ju löjligt enkelt ut!

Låg väg hem, men det gick fint. Igår var mina besökare i Porto och jag var hemma och motionerade hästar. På kvällen hade vi en trevlig middag hos Renato. Igår var det flygplatsen och nu är jag ensam en vecka innan Maria och Björn kommer på besök :)

Back to work!

Kram

Astrid


Läst 15613 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
06
2015

Hej på er!

Idag har jag hämtat mina kära föräldrar och två av deras nära vänner på flygplatsen. Så mysigt med sällskap i lägenheten :) Mamma följde med till stallet nu på kvällen och hon tyckte det hade hänt mycket på gården och att hästarna såg fina ut :)

Vi har en planerad utflykt i helgen. Det är we-tävling i Beja (ca 7 timmar söderut) så jag och Altivo är redo för start! Vet check och dressyren är på fredagen, så vi kommer åka ner torsdag för att rida där och förbereda oss. Altivo åker ner redan imorgon, han får lifta med en dressyrtjej som har hyrt lastbil för sina hästar. Altivo fick plats där så hon har lovat se efter honom tills jag kommer ner på torsdag. Bästa chefen har kört dit Altivo ikväll så jag fick spendera tid med mina föräldrar. Vilka fina människor det finns :D

Det ska tydligen vara en knepig tävlingsplats i Beja, men jag har en känsla av att vi kan göra bra ifrån oss. Altivo har gått otroligt bra senaste veckorna och om jag kan behålla lugnet inne på banan kommer det bli super. Fick höra att vi ska göra kotestet på söndag em. För er som inte vet hur det går till rider man alltså i lag om 4. Man har x antal kossor som ska hålla sig bakom en linje. Varje kossa har ett nummer, laget får ett nummer på den ko som de ska skilja från flocken och driva in i en fålla på andra sidan inhägnaden. Jag tänkte att det är plättlätt och att jag bara behöver se om min häst vågar gå nära en kossa eller inte. Men.... plättlätt var nog inte helt rätt beskrivning. Har kollat på youtube filmer och för det första så ska man rida på enhandsfattning med en pampilho (lång trälans) vilket innebär att om häste skulle få panik och sticka åt andra hållet är det inte lätt att grabba tag i tyglarna med en trälans i ena handen. För det andra så är det livsfarligt om hästen inte är vältränad med kossor, de har nämligen rejäla horn! För det tredje så går det på tid, så man måste vara riktigt snabb och jag har ingen lust att förstöra för mitt lag om jag skulle klanta till det. Så jag har bestämt mig för att jag måste träna ordentligt innan jag ger mig in på att delta i något kotest! :P

Skrattar dock när jag föreställer mig hur det skulle se ut där bland kossorna... Kaos!

Natti, imorgon har jag stallhjälp :)

Astrid

Här ser man snuttar från olika lag hur det går till. Inte lätt!!!


Läst 15868 ggr Kommentarer Kommentera

I tisdags var det dags för Enjeitado att bli av med sina kulor. Han är klapphingst vilket innebär att han bara har en "nere", den andra kulan är kvar däruppe och har inte utvecklats som den ska. En klapphingst kan inte godkännas så därför har vi pratat länge om att kastrera Ernst då det är onödigt han går som hingst om han ändå inte kan verka i avel. Ingreppet gick inte riktigt som planerat, vi har en superduktig veterinär, men hon lyckades inte ta bort båda två. Så nu har han en kula kvar, vi ska avvakta och se för eventuell operation på djursjukhus. Jag visste inte detta, men tydligen kan det utvecklas till en tumör om den inte tas bort. Det vill vi ju verkligen inte ska hända med Ernst, så förmodligen blir det operation under hösten. Annars gick allting bra, det läker fint och han är inte särskilt berörd efter ingreppet. Troligen kan jag rida lätt nästa vecka då han knappt har svullnat.

Igår var det min kära pojkväns födelsedag. 28 år blev han som vi firade på restaurang med Nunos chef, trevlig kväll!

I helgen är det ingen tävling, tror det har varit något varje helg hela september. Skönt med en ledig söndag! Kommer dock satsa på storstädning då mina föräldrar kommer på tisdag med ett annat par. Ibland önskar jag att jag höll lika bra ordning i lägenheten som i stallet...

Back to work!

Kram

Astrid


Läst 16430 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.