EM15-kollen - Sylve försvarar sin uttagning: "Rivningarna var ryttarfel"

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
21
2015

Sylve försvarar sin uttagning: "Rivningarna var ryttarfel"

  
De svenska hoppryttarna lyckades inte alls i EM. Yngst var bäst, och Douglas Lindelöw och Casello tog en plats bland de 25 till söndagens final. Två rivningar på tre rundor i mästerskapsdebuten på seniornivå är ett väl godkänt resultat.
  
Text: Annika Grundberg
Foto:Tomas Holcbecher 
  
Förbundskapten Sylve Söderstrand försvarar sin laguttagning.
– Laginsatsen är inte vad vi hade förväntat oss, men vi har slagit alla lagen som är här vid olika tillfällen och det visar vilken hög nivå det är på sporten i Europa, säger han efteråt.
  
Douglas insats imponerade
Den som imponerat mest på Sylve är Douglas Lindelöw.
– Douglas har varit jätte-, jätte-, jättebra. Bonzai är också en bra häst och rivningarna beror på ryttarfel. Men då ska man också tänka på att Helena är ett amatörproffs i jämförelse med de andra i laget. Hon har inte alls varit ute och tävlat internationellt som de andra.
Henrik von Eckermann hade en finalplats inom räckhåll, men med tolv fel i fredagens omgång halkade han långt ner i resultatlistan.
– Hästen har tävlat vanliga Grand Prix-klasser innan och det här är något helt annat. Den orkade inte utan fick mjölksyra. De måste jobba på att höja mjölksyrenivån, säger Sylve, och menar att det är en träning som flera av hästarna behöver.
– Det är något som inte går att jobba upp i ett ridhus, det måste man ut och göra på stora banor.
Själv tar Henrik helt på sig skulden för den dåliga rundan.
– Det är mitt jobb att se till att jag kan rida hästen. Det är jag som tänker och han gör som jag säger åt honom att göra, säger han efteråt.
  
Inga svar inför OS
EM ger ingen fingervisning inför OS, Sylve ler lite uppgivet åt frågan.
– Vi hoppas att hästarna får vara kvar hos sina ryttare och att nya kommer till. Vi har jobbat med att få till en föryngring bland ryttarna och det har vi lyckats med. Nu måste det till hästar också, säger han, och menar att det finns ett tiotal ryttare i Sverige som kan vara aktuella för OS i Rio. Bland dem givetvis såväl Douglas som Henrik.
  
Malin och Tornesch underpresterade
Malin Baryard Johnsson och Tornesch, som stod för rutinen i laget, misslyckades helt. Så här säger Sylve om dem:
– Som Tornesch hoppade i dag är han inte en häst för OS. Malin sa att det kändes bra, men tre hinder hoppade han för lågt.
Förbundskaptenen måttar tio centimeter mellan händerna.
Till nyår måste de hästar som är OS-aktuella vara delägda och registrerade i Sverige och det lär dröja innan Sylve Söderstrand ger något klarare besked om eventuella OS-ekipage. EM i Aachen har inte gett några konkreta svar. Diskussioner pågår bland annat med Qatar om ägarförhållandena kring Cantinero.
  
Holland blev Europamästare
Lagtävlingen vanns av Holland, före Tyskland som tog silver och Schweiz som tog brons. Sverige avancerade en placering och kom på nionde plats. 25 ekipage går vidare till söndagens individuella final och Douglas Lindelöw och Casello är med på en 23:e plats, tre nedslag från ledande spanjoren Sergio Alvarez Moya och Carlo 273.

Resultat lag
Resultat individuellt
Hippsons direktrapport med klipp på alla rundor


Holland knep guldet...
  

... före hemmanationen Tyskland.
  

Men absolut gladast var överraskningen Schweiz på bronspallen, som dessutom kvalade till OS.


Läst 25520 ggr

Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 233076 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 232196 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 234952 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från EM15

    Fler EM15-nyheter


    taggar


    liknande webbartiklar    Annikas senaste