EM15-kollen - Holland vann lag-EM – Sverige femma och med till OS

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
13
2015

Holland vann lag-EM – Sverige femma och med till OS

Uppdatering klockan 20.15:
Förhandssnacket om lag-EM i dressyr har handlat om Storbritannien och Tyskland, men Nederländernas tre jämna ryttare red så bra att de gick om favoriterna! Tysklands sistaryttare Kristina Bröring-Sprehe lyckades inte riktigt infria de skyhöga förväntningarna utan slutade på en tredjeplats individuellt efter Charlotte Dujardin och Edward Gal, med 79,743 procent.  

Resultat, dressyr-EM, lag
GULD:
Holland
SILVER: Storbritannien
BRONS: Tyskland
4: Spanien
5: Sverige
6: Frankrike
Fullständigt lagresultat
  
Tre av Sveriges fyra ryttare är bland de 30 bästa individuellt och går därmed till GP Special på lördag:
Tinne Vilhelmson Silfvén
Patrik Kittel
Emilie Nyreröd
(Minna Telde slutade 41:a)
Individuella resultat i Grand Prix-klassen

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.23:
Patrik Kittel lyckades hålla sin mästerskapsdebuterande Deja på banan, hon ser ut att ha massor av energi! 74,571 procent blev det – Deja gör fantastiska slutor, fin passage och uttrycksfulla byten men piffen såg lite tveksam ut. Plus att det blev ett par andra småmissar. Dock ser man verkligen att Patrik älskar att rida den här hästen. 
Läs Hippsons intervju  med Patrik efter ritten
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.08:
Vad ska man säga, Charlotte Dujardin och Valegro är verkligen i en klass för sig när det kommer till harmoni. Otroliga slutor och längningar, uttrycksfull samling men samtidigt helt avslappnat i skritt. Ett par missar, bland annat i ”ettorna”, blev det dock. Domarna ger världsettan 83,243 procent – en bit ifrån deras max men det blir ledning. Nu håller vi tummarna för Patrik Kittel och Deja…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.00:
Nederländernas sista lagryttare, Edward GalGlock’s Undercover, drämde till med bästa ritten hittills i dag. Sambon Hans Peter Minderhoud gråter av lycka och lättnad uppe på läktaren!
Visst, Undercover blir lite spänd ibland och då blir han för tight i formen. Men mycket av det han gör är verkligen fantastiskt.
Med 82,229 procent går han upp i solklar ledning. Men nu kommer Valegro!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.45:
Både Tinne Vilhelmson Silfvén och rookien Emilie Nyreröd är klara för Grand Prix Special på lördag, superkul! Nu inväntar vi att fjärderyttarna från toppnationerna ska rida – det blir direktrapport igen från och med Edward Gal (18.50). Patrik Kittel rider 19.10.
Online-resultat

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.50:
Så kom hästen som det snackats mest om inför det här mästerskapet, Totilas med Matthias Alexander Rath i sadeln. Hemmaryttaren såg väldigt glad och lättad ut efter sista halten, men programmet var långt ifrån perfekt. Kanske inte så konstigt med tanke på att ekipaget bara har hunnit göra en enda ”riktig” tävling inför mästerskapet, efter att ha varit borta länge.
  
Totilas var lite orolig i munnen och hamnade bakom hand ett par gånger, dessutom blev det ett par missar. Men de fick samtidigt till jättefina piruetter och tidvis fantastisk passage.
  
Procenten blev 75,971 procent – alltså bara en aning högre än Tinnes. Och här var domarna ÄNNU mer oeniga. Två av dem ville placera Matthias i ledning med 80,100 procent, medan domare M gav blygsamma 71,600 procent.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.19:
Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello fick till ett harmoniskt och uttrycksfullt program, men tyvärr kom en miss i bytena i varje (”tvåorna” var dock lysande). Domarna gav 75,157 procent – en sjätteplats för tillfället. Bra men kanske liiite mindre än vad vi hoppats på. Siffrorna var dessutom ganska ojämna och spänner mellan 77,100 och 71,700 procent.
Läs intervjun med Tinne: "Jag är nöjd med allt utom bytena"
Online-resultat
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.09:
Storbritanniens Carl HesterNip Tuck, även kallad ”Barney”, visade fin form och ett stabilt program. Procenten blev 75,486 – fjärde plats individuellt för tillfället.
  
Nu – Tinne!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.01:
Det börjar dra ihop sig under dressyrens lagfinal i Aachen, nu kommer de bästa nationernas tredjeryttare. Hollands Hans Peter MinderhoudGlock’s Johnson fick till en superritt med mycket uttryck, som domarna gav 77,586 procent för. Individuell ledning för honom i skrivande stund, men nu kommer flera giganter.
  



Arkivfoto: Tomas Holcbecher

FÖRHANDSINFORMATION

Torsdag rids andra halvan av dressyrens Grand Prix-klass i Aachen, vilket betyder att lagmedaljerna ska fördelas. Och för Sverige står ännu mer på spel – Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel måste få till det om vi ska kvala till OS i Rio nästa år.
  
Gårdagen bjöd på ömsom vin och ömsom vatten för svensk del, debutanten Emilie Nyreröd och Miata presterade en smakstart medan Minna Telde och Santana hade missflyt. Läs mer om det här:
Minna efter sin ritt: ”Jag vill ta revansch”
Emilie om EM-debuten: ”Det kändes jättebra!”
Dressyr-EM: Sverige på fjärde plats i lagtävlingen
  
I dag rider de två bästa ekipagen från varje lag, vilket bland annat betyder mästarmöte mellan Valegro och Totilas. Hippson rapporterar givetvis under dagen, dressyren drar igång 11.00 och håller på till 19.40.
  
Svenska starttider
15.10: Tinne Vilhelmson Silfvén, Don Auriello
19.10: Patrik Kittel, Deja
  
Andra intressanta ekipage
15.00: Carl Hester, Nip Tuck, Storbritannien
15.30: Matthias Alexander Rath, Totilas, Tyskland
18.50: Edward Gal, Glock’s Undercover, Holland
19.00: Charlotte Dujardin, Valegro, Storbritannien
19.30: Kristina Bröring-Sprehe, Desperados, Tyskland
  
Startlista och online-resultat, torsdag
  
Lagställning efter dag 1
Individuella resultat efter dag 1

GP-klassen sänds live i betalkanalen FEI-TV
Här är SVT:s sändningstider senare i veckan


Läst 16737 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndag



Foto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 43300 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”



Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 51148 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 75421 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från EM15

    Fler EM15-nyheter


    taggar



    Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

    Kundtjänst: info@hippson.se

    Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

    Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.