FHS16-kollen - Is i magen gav resultat för Maria Gretzer

Falsterbo Horse Show 2016

Här samlar vi all bevakning från årets Falsterbo Horse Show. Det blir resultat, bakom-kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
10
2016

Is i magen gav resultat för Maria Gretzer


Maria sken som en sol – detta var ju hennes första unghästseger i Falsterbo.
  
Under hösten 2015 gjorde Fecybelle endast en start med sin ägare och ryttare Maria Gretzer. I stället fokuserade matte på markarbetet och på att galoppera ute i skogen. I dag red de hem segern i sexårsfinalen. 

 
Text och foto: Annelie Lundkvist
 
Förra året placerade sig Maria och Fecybelle på en femteplats i femåringarnas final. Då var stoet till salu och Maria var säker på att hon skulle bli såld. Men ingen ville köpa hästen, de hade anmärkningar på att hon bland annat inte kunde göra galoppombyten ännu.
– Jag blev lite sur förra året att ingen förstod att hon var så bra. Nu behåller jag henne, säger Maria.
Hon köpte stoet som fyraåring för att ha en rolig häst att träna när Singular flyttat till Marcus Ehning för fortsatt tävling i världseliten.
  
Ville visa sina elever 
Gårdagens segrare i femårsklassen, Caroline Persson, tränar för Maria och hon kände att det hade varit riktigt kul att vinna dagens klass. Dels med tanke på Caroline, dels på fälttävlansryttarna.
– Landslagsryttarna som jag tränar tappar galoppen i hoppningen. Jag ville visa dem att man kan landa efter hindret och galoppera framåt, säger Maria och skrattar.
För Fecybelle var dagens final debut på 1,35-höjden. Något som inte verkade röra stoet i ryggen när hon hoppade runt inne på banan.
– Det är hög kvalitet på hästarna här, men man får inte glömma att de är unga. Banbyggaren har byggt riktigt bra, så att de får med sig gott självförtroende när de åker härifrån, konstaterar hon.
En fråga om Fecybelle stördes av regnet kändes nästan överflödig. För två år sedan publicerade Hippson-TV ett klipp från Marias gård, där stoet visar väldigt starkt att hon älskar vatten. Se det här!

På andraplats, med bara tre hundradelar från segern, kom Jens Wickström med Sir Liberty. Jens kom även på andra plats i morgonens sjuårsfinal. Tredjeplatsen knep Douglas Lindelöw med Saint Tropez Soul.

Resultat


Fecybelle tar ett rejält skutt över oxern.


Yes, där satt den!


Strålande glad Maria applåderade runt ärevarvet i ösregn.


Jens var snabb i svängarna efter hindren.


"Räckte tiden?"


Douglas Lindelöw fick en riktigt fin runda med sin häst...


...och klappade om stoet rejält efter målgång.


Läst 30737 ggr

Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 237413 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 236488 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 239322 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från FHS16

  Fler FHS16-nyheter
  Annelies senaste
  Aktuella samarbeten

  Foderspalten
  I hästhälsans tjänst
  Uppfödaren i centrum
  Foderbloggen

  Senaste numret

  Läs mer om Hippson nr 5

  – TEMA: Hästen i trafiken
  – Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
  – Tömkör som Bo Jenå

  – Sveriges charmigaste stallmaskot
  – Det viktiga beterinärbesiktningen
  – Hoppövningar med Victoria Almgren
  ...och mycket, mycket mer!

  Läs numret på premiumsajten  Senaste expertsvaren

  Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
  Eva Johansson svarar
  Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
  Eva Johansson svarar
  "Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
  Jessica Nordin svarar


  Tipsa oss

  Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.