FHS16-kollen - Is i magen gav resultat för Maria Gretzer

Falsterbo Horse Show 2016

Här samlar vi all bevakning från årets Falsterbo Horse Show. Det blir resultat, bakom-kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
10

Is i magen gav resultat för Maria Gretzer


Maria sken som en sol – detta var ju hennes första unghästseger i Falsterbo.
  
Under hösten 2015 gjorde Fecybelle endast en start med sin ägare och ryttare Maria Gretzer. I stället fokuserade matte på markarbetet och på att galoppera ute i skogen. I dag red de hem segern i sexårsfinalen. 

 
Text och foto: Annelie Lundkvist
 
Förra året placerade sig Maria och Fecybelle på en femteplats i femåringarnas final. Då var stoet till salu och Maria var säker på att hon skulle bli såld. Men ingen ville köpa hästen, de hade anmärkningar på att hon bland annat inte kunde göra galoppombyten ännu.
– Jag blev lite sur förra året att ingen förstod att hon var så bra. Nu behåller jag henne, säger Maria.
Hon köpte stoet som fyraåring för att ha en rolig häst att träna när Singular flyttat till Marcus Ehning för fortsatt tävling i världseliten.
  
Ville visa sina elever 
Gårdagens segrare i femårsklassen, Caroline Persson, tränar för Maria och hon kände att det hade varit riktigt kul att vinna dagens klass. Dels med tanke på Caroline, dels på fälttävlansryttarna.
– Landslagsryttarna som jag tränar tappar galoppen i hoppningen. Jag ville visa dem att man kan landa efter hindret och galoppera framåt, säger Maria och skrattar.
För Fecybelle var dagens final debut på 1,35-höjden. Något som inte verkade röra stoet i ryggen när hon hoppade runt inne på banan.
– Det är hög kvalitet på hästarna här, men man får inte glömma att de är unga. Banbyggaren har byggt riktigt bra, så att de får med sig gott självförtroende när de åker härifrån, konstaterar hon.
En fråga om Fecybelle stördes av regnet kändes nästan överflödig. För två år sedan publicerade Hippson-TV ett klipp från Marias gård, där stoet visar väldigt starkt att hon älskar vatten. Se det här!

På andraplats, med bara tre hundradelar från segern, kom Jens Wickström med Sir Liberty. Jens kom även på andra plats i morgonens sjuårsfinal. Tredjeplatsen knep Douglas Lindelöw med Saint Tropez Soul.

Resultat


Fecybelle tar ett rejält skutt över oxern.


Yes, där satt den!


Strålande glad Maria applåderade runt ärevarvet i ösregn.


Jens var snabb i svängarna efter hindren.


"Räckte tiden?"


Douglas Lindelöw fick en riktigt fin runda med sin häst...


...och klappade om stoet rejält efter målgång.


Läst 29666 ggr


Fler inlägg

JUL
10

Vi älskar dig, Angelica!Visst, Angelica Augustsson och Mic Mac Du Tillard blev "bara" tvåa i Falsterbo Grand Prix. Men för publiken var det så nära en seger hon bara hade kunnat komma. Angelica var näst sist ut och red för allt vad tyglarna höll, hon var nolla på ledartiden 44,72 sekunder. Vi var nog många som redan hade hämtat hem segern i tanken när fransmannen Patrice Delaveau, som sista ryttare, nollade på en ännu snabbare tid.
 
Historisk fransman
Genom segern i dag på blott nioåriga Orient Express är Patrice Delaveau historisk, han är den första ryttaren någonsin som vunnit både derbyt och Falsterbo Grand Prix under samma år. Och förutom en snygg klocka får ha med sig motsvarande 607 000 kronor hem (plus segersumman från derbyt). Det kan man ju leva med...
- Den här helgen har varit helt fantastisk för mig. I går kväll hade jag inte ens kvalat in till Grand Prixen, men så kom det några strykningar och jag fick rida. Nästa år planerar jag att komma tillbaka och försöka vinna derbyt, Grand Prix-klassen OCH Nations Cup, skrattar segraren. 
Han berättar att han inte behövde ha någon speciell plan inför omhoppningen.
- Jag tittade på Angelica och insåg att jag måste rida precis som hon, fast snabbare.
 
Bästa rundan någonsin
När Angelica Augustsson träffar pressen efter prisutdelningen ska hon strax sätta sig i den stora sexhästars lastbilen och köra hem till Tyskland. Hästarna måste ju med, annars hade hon haft råd med en flygbiljett i dag - andraplatsen gav (hästägaren) motsvarande 380 000 kronor.
- Jag är väldigt glad för min andraplats. Mic Mac hoppade fantastiskt, grundomgången var nog den bästa runda jag gjort med henne någonsin, berättar hon.
I omhoppningen menar Angelica att hon blev lite "blyg" i svängarna eftersom underlaget inte var helt optimalt. 
- Jag vågade egentligen bara låta henne löpa på för fullt till sista hindret. 
Men Angelica har svårt att tro att hon hade kunnat rida så mycket fortare, ens om hon hade startat sist i omhoppningen och hade kunnat titta på Delaveau. Hon är nöjd med sin ritt, med sin andraplats och med sin nya Longines-klocka.
- Jag har faktiskt vunnit väldigt många klockor … det är något med mig och klockor! 
Hon får behålla armbandsuren själv men har gett bort några av dem, bland annat en till sin hästskötare. På den egna armen sitter den klocka hon hade på sig när hon vann världscupen i Göteborg.
- Den har jag inte tagit av mig sedan dess. Det är min turklocka. 
Och Mic Mac måste vara hennes turhäst.
- Hon är het och lite svår, men jag älskar att rida henne. Jag kan rida henne hur länge som helst där hemma, berättar Angelica.
 
Besviken "Roffe"
En som inte var lika nöjd efter omhoppningen var Rolf-Göran Bengtsson. Grundomgången på Quintero La Silla var lysande, men i omhoppningen halkade hästen lite inför en stor oxer och låg helt fel mot hindret.
- Jag var passiv själv och väntade bara på vad han skulle göra, om han skulle gå av stort eller lägga in ett kort galoppsprång. Och han gjorde det senare, säger Rolf-Göran om den grova rivningen som förpassade honom till sjundeplatsen.
Å andra sidan menar "Roffe" att han med Quintero inte hade haft någon segerchans. Hästen är helt enkelt inte snabb nog i jämförelse med exempelvis Orient Express och Mic Mac.
 
Resultatlista, Falsterbo Grand Prix

Hippsons bildspel från Falsterbo Grand Prix
  


Läst 99380 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10

Tysk seger i ”lilla” küren


World Dressage Masters-küren i går var höjdpunkten på dressyrtävlingarna här i Falsterbo. Men under söndagseftermiddagen reds det även en trestjärnig kür. Den här gången fick Patrik Kittel och Toy Story nöja sig med andraplatsen, vann gjorde tyska Sabine Becker Lamarc WRT. Trea blev Per Sandgaard Lomumba Havdal, som fick till en riktigt fin runda.
 

Ulla Håkanson på Richelle 2 var femma i klassen. Man kan inte bli annat än glad över att hon fortfarande, 73 år ung, kan hävda sig på så hög nivå!
 
Hela resultatlistan


Läst 98440 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10

Nu startar Grand Prix

Storfavoriten Roffe stegar upp banan.

Läst 97774 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från FHS16

    Fler FHS16-nyheter
    Annelies senaste