Hästliv - Seminsäsongen är igång för oss
APR
28
2021

Seminsäsongen är igång för oss

Hej!

När jag satt här och letade efter en bild så insåg jag att vi inte alls pratat om avelssäsongen i bloggen! Jag har endast skrivit om det på instagram. Så det kan bli! 

Vår uppställning inför avelssäsongen känns helt magisk! <3 Vi har två ston som ska betäckas. Jag har valt att dra ner på den verksamheten lite, men två föl vill vi ta. 

Vi betäcker vårt sto Chipotle HH (länk till presentation av henne) med hingsten Cristello (länk till hans sida). Chippen som vi kallar henne här hemma är nu 17 år och ändå fortfarande i finform för att vara ett avelssto. Lite rund om magen efter vintern där hon ätit gott och njutit att av att inte baka någon bebis i magen. Förra säsongen var hon envis med både två och tre embryon där inne... Det blev inget föl. Klockrent för ET tänkte vi, men nu bygger vi ett stall istället så den kostnaden får vänta :-) 

Att låta Chippen, som har gått 1,60-hoppning få kombineras med Denis Lynch OS-kandidat Cristello, som är godkänd för "ett sto-licens" i SWB, känns superkul! 


Chipotle HH nosar på vårt inlånade nytillskott Warona L innan avfärd till stationen.

Häst nummer två som kommer betäckas äger vi inte. Vi är bara otroligt priviligerade att få låna henne och ta ett föl. Vilken grej! Sjukt stor ära att få låna någons ögonsten och ta ett föl. <3

Warona L har tävlat framgångsrikt upp till 1,45-hoppning och nu är pensionerad. Hon har fått två föl innan och kom till oss får någon månad sedan. Tanken var att hon skulle bo här medan hennes föl fick bo hemma med kompisarna utan sin mor. Vi blev dock kära och hon fick stanna kvar och ge oss ett föl innan hon flyttar hem igen :-) 

Warona kommer vi betäcka med grannens hemmahingst Warrant (länk till hans sida). 
Hingsten har gått de högsta klasserna och hans avkommor vittnar om att han nedärver riktigt fint. Han ligger trea på Hippomundos rankinglista över avkommor 8-14 år tävlandes lägst 145-hoppning och uppåt. Sen att han är riktigt trevlig kille i temperamentet gör ju inte saken sämre!

Hästfotograf Jenna Vainionpää har gett mig tillåtelse att publicera denna fina bild hon tagit på Warrant.

I morgon, onsdag, kommer Warona insemineras och Chippen följer med för att se om brunsten kommit igång. Vi ser tecken på det hemma, men inga starka tecken. Så lika bra att kolla upp hur vi ligger till. 

Vår dräktiga dam, Cortzana (länk till presentation av henne), tänkte vi låta få ett ledigt år och inte betäcka om. Dock kanske jag är av en annan åsikt om det återigen kommer ut en hingst. Då har jag ett ess i rockärmen, men jag låter det vara en hemlighet än så länge. Först ska hon få föla runt den 4/5 och vi ska se att allt går bra <3

Ha en fin kväll!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 13601 ggr
Fler inlägg

MAJ
17
2021

Hej!

Tiden springer från mig och just nu känns det som att allt händer på samma gång. Det är iofs en vanlig vår på gården, men tillägget i år är ju stallbygget. Helt klart ett ganska stort projekt som bollas på all ledig tid vi som tvåbarnsföräldrar försöker hitta. Tillägg för det är att jag sover väldigt lite om nätterna nu när stona väntas föla. Tror jag snittar på 4 h per natt, då inte sammanhängande. 

Men vad man behöver då för att "orka med" är glada besked (och Nocco)! Och glada besked har vi fått! :-) 

Det superfina stoet Warona, som vi fått äran att låna och ta ett föl på, är DRÄKTIG <3 Hon tog sig på första försöket med hingsten Warrant. Så kul och härliga nyheter! 


Warona har tävlat upp till 1,45-hoppning och kommer i sommar belönas med att bli ett ***-prestationssto.


Hej där lille kompis <3


På tal om glada nyheter, bilden nedan gör mig jätteglad! 
Det är vår älskade Cajzas son "Conny", (Concorde, f.2020 e. Cascari u. Cortzana e. Cortez-Maraton), som får lite pedikyr. 

Han bor hos underbara Linda Nyström på Gölsebo Södergården i Värnamo. Supermärkligt av oss egentligen, att med egen gård skicka iväg lill-pojken flera timmar bort. Men jag har ett sånt otroligt kontrollbehov samtidigt som jag verkligen vill att han ska få vara grabb. 

Så jag fick tips om Linda av en gemensam vän som har sina unghästar där. Sagt och gjort, vid avvänjningen flyttade han dit och lever LIFE med polarna på åretrunt kollo och fullt bus. Jag har inte tvivlat en dag på om han mår bra. Så skön känsla, speciellt nu när allt rullar på i en himla fart här hemma. Att jag kan "släppa" honom lite, och ändå veta att han har det så bra.
Vår plan är att han får bo kvar, rids in och vilar upp sig lite innan han kommer hem för att bli ridhäst om några år. 


Så fort jag får en dag "över" måste jag kasta in mig i bilen och åka för att pussa lite på honom <3

Mvh Annelie

@stallsteningeby på instagram


Läst 1212 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
09
2021

Hej!

Söndagen är här, jag har precis blivit bjuden på middag och ett glas vin. Om vi säger så här. Pasta och ett glas rött känner helt rätt avrundning på veckan :-) Kastar in en liten chokladbit också så är vi helt i hamn. 

Under lördagen spenderade jag 10 timmar i röda ridhuset på Strömsholm. Tillsammans med kollegorna på SWB Mälardalen arrangerade vi unghästtest. Vi fick se otroligt fina treåringar och en sak som slog mig var att samtliga klev in i ridhuset i fint skick. Piffade till tänderna och med en förväntansfull stämning som bubblade mellan väggarna. En del glänste, några fick scenskräck men en sak är säker - alla gjorde så gott de för dagen kunde. Kul att se, och jag satt där och tänkte att nästa år är det kanske jag som håller i ledtygeln. Varför är de så nervösa? Så illa kan det inte vara...

...Det var tills jag i dag satt och tittade på webbsändningen från vår uppfödnings unghästtest i södra Sverige. Gud så känslosamt det var! Det blev blött på kinderna när stolta tårar föll. För fyra år sedan köpte vi Chipotle HH och inseminerade henne med semin från Karmel vd Watering. I dag fyller Quimby LVST tre år och visade upp sig för första gången. Hon gjorde det med den äran. Hon gjorde det i nyfiken anda och visade vem hon är. 


Kliver in i ridhuset med öronen framåt och nyfiken blick.


Precis varit med om sitt första test i livet <3

Vem är hon då? 
En arbetsmyra med positiv inställning och energi. Det kom fram! Vad som även kom fram var att hon är otroligt försiktig och klok. Dessvärre blev det då inget bra betyg eftersom hon hoppade så högt, så högt att hon nästan skrämde sig själv lite. Då lämnade hennes höga självförtroende henne för en kort stund. Och det är allt som krävs för att man inte ska få diplom på ett unghästtest. Ute vid ridprovet var hon dock tillbaka i sitt glada jag och fick otroligt fina omdömen. <3 Vi är som alltid stolta och otroligt glada över att familjen Thedeby på Solbacken gård förvaltar henne och värnar om hennes självförtroende, talang och framtid.


Från att ha hoppat högt...


...till mys med sin syster (uppföd av oss e. Romanov) ute i hagen igen <3

När vi inte tittat på unghästar så jobbar vi vidare med bygget. Under långhelgen som kommer måste vi hinna med mycket, för alldeles strax ska det gjutas. 31/5 kommer stallet, men det har jag nog redan nämnt här i bloggen? Hur sjukt är det inte att 1 februari beställer vi stallet, 1 juni kommer det stå på plats. GALET! Och KUL!

Anna på Bruksbalken som stod ut med mig när jag ville ändra ritningar hit och dit, ändrade helt och små fixade lite här och där, har skickat bilder från fabriken :-) 

Här är våra väggpartier, grundmålade och med fönster redan på plats. Luckan ovan är för vår ventilation.


Flera väggar uppradade - och Annas kollega fortsätter att bygga ihop fler.


Här håller man på med våra innerväggar. 

Fler inneväggar redo för avfärd.

Men för att ett stall ska kunna stå på plats så krävs en grund! Inför gjutningen måste vi isolera, armera och PUS-jorda. Det sistnämnda gör inte vi dock, men vi isolerar och armerar. Inledningen med isolering känns plättlätt, bokstavligen talat. De väger inte alls mycket och läggs enkelt i ett pusselliknande system. Värre är det med våra armeringsnät/mattor/åbäken. Jag är ju inte den som viker mig så lätt, jag menar om man kan få en 700 kg häst att lyda minsta vink, då kan man väl flytta en 118 kg tung "matta"? Jo då, sagt och gjort. Jag högg i och släpade på de där STORA näten. Men ursäkta franskan. Satan vad trött jag blev. Benen värkte och svetten lackade när vi hållit på en stund. Tungt.


Ni ser vinkeln på min kropp, jag drar så mycket jag bara kan!

Hur ser min kommande vecka då ut?
Vi har en dräktighetskontroll med tvillingrisk, tre ston som börjar närma sig förlossning. När värmen kommer hoppas jag på en baby-boom! Utöver det har jag lite möten och pappersarbete att ordna med, så vi ska nog kunna få den här veckan att gå i en rasande fart också!

Ha en underbar start på veckan allihop! 

Mvh Annelie

Ps. Instagram, ni vet @stallsteningeby


Läst 4182 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
07
2021

Hej!

Senast jag bloggade var det onsdag kväll. Jag var helt slut och väntade på dagens sista uppgift. Ett möte med kollegor på SWB Mälardalen via Teams. Eftersom nästan alla av oss fölvakar just nu så satt jag utan att skämmas i min One-Piece i bild och såg rätt sliten ut. Det sista vi sa var god natt. Och det var min plan. Att gå ner och pussa på fölet, kvällsfodra sen ÄNTLIGEN sova. Vid det här laget hade jag endast sovit 1 timme på en hel natt. 

När jag kom ner till stallet blev det snabba ryck istället. Fölet hade ont i magen och jag insåg att det troligtvis var förstoppning vi hade att göra med. Gav Mikrolax, men kände att det kommer nog inte lösa problemet. Han har ju ätit, kissat och bajsat hela dagen, men nu hade det snabbt vänt. Ringde kliniken och ägaren. Sprang upp till huset och bytte om (för där går min gräns vart man åker i myskläder ;-) )


Regn, men framme!

Klockan 22 fann jag honom i boxen, klockan 23 var vi inne på kliniken med konstaterad Mekoniumförstoppning. Mekonium är ju den första avföringen som kommer ut efter fölningen, den såg jag komma ut, men tydligen inte allt. När jag klockan 01 lämnar kliniken har han fått ett rejält lavemang som löste problemet och han studsade glatt iväg i boxen!

När jag rattade lastbilen hemåt var jag dock inte lika pigg. Vid 02-tiden somnade jag helt slut. Märkligt nog vaknade jag vid 8-tiden om möjligt ännu mer trött...

Men det var bara att sparka igång dagen. Som tur var har jag ju Linn i stallet som hjälper mig med mockning etc så att jag kan fokusera på hästarna. Per tog barnen på morgonen till förskolan och morgonfodrade. Jag gick ner och lastade Chippen direkt - kontroll efter ovulation och insemination. Allt såg superfint ut, så nu håller vi tummarna för ett litet föl. Inte två eller tre embryos som hon höll på med förra året. Ett räcker gott och väl <3

Jag laddade om mentalt här hemma, tryckte bort tröttheten och badade en häst istället. Vi behövde åka till Granngården och handla lite, när jag kom dit gick jag helt in i mode "tröstshopping". På en sån butik betyder det dock att jag rockade loss på en ny sopkvast, gräsfrön, ett par nya handskar och lite smått och gott. :-) Tröstshopping för en gårdsägare med andra ord!

Under hela dagen kände jag mig så värdelös. Hur kunde jag missat att den lille inte hade fått ut allt Mekonium. Jag såg ju honom bajsa innan jag lämnade, såg sen honom både bajsa och kissa under dagen. Hur tusan kunde de sluta med att de fått sova på klinik. SKIT rent ut sagt. 
När jag under dagen frågade runt lite hos mina uppfödarkollegor så fick jag höra att Mikrolax är det många som ger i lite förebyggande syfte. Det har jag aldrig gjort, men det är ju när något sånt här händer som man lär sig...

När jag rullade in på kliniken med en annan kundhäst vid 14-tiden sprang jag på ansvarig veterinär på vårdavdelningen och fick en uppdatering. Allt var finfint med honom, alla värden jättefina och han var redo att åka hem <3


"DJ" fick åka på planerat besök till kliniken i dag. Han har numera endast "skrittmaskinstäcke" på sig, detta efter att han ätit upp 4 av mina täcken... Här har han inget bogparti att hugga tag i ;-)

Så efter ett besök med dressyrhästen i Smedjan för sjukbeslag och därefter en behandling med stötvåg styrde jag lastbilen hem igen. Gjorde ett "kajstuds" för att vända och åka tillbaka. 
När man åker ut från vår gård är det på riktigt en höger sväng, rakt fram i 30 minuter följt av två vänstersvängar, sen är man på kliniken. Just i går kändes det skönt. 

Sto och föl gick snällt på lastbilen och såg väldigt nöjda ut när vi kom hem. Towe tjöt av glädje när hon fick springa ner och säga god natt till "Arne" som han kommit att kallas här hemma <3


Hej kompis, jag är hemma igen <3 

I dag fredag är det dags för höleverans till lösdriften, flytt av en häst och dags att skämma bort alla hästar här med rejäla ryktningar. Det har jag inte hunnit mina senaste 48 timmar tyvärr....

I morgon lördag ska jag tillbringa en heldag på Strömsholm och treårstestet. SWB Mälardalen är arrangör och tillsammans med Agnes är vi team "rapportering sociala medier". Följ oss gärna på Instagram och Facebook! @SWBMalardalen.

Mvh Annelie

Ps. Jag uppdaterar mer och snabbare på instagram @stallsteningeby


Läst 9744 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Hästliv »Hästliv

I bloggen hästliv får vi följa med Annelie Eriksson i hennes vardag. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel. På den egna gården finns det ständigt något att göra.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

I bloggen hästliv får vi följa med Annelie Eriksson i hennes vardag. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel. På den egna gården finns det ständigt något att göra.

Till bloggen


Annelies senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.