Marie Ryman
NOV
08
2010

 

 

Så var det måndag igen och tillbaka till verkligheten. Jag började dagen med dressyrträning för Mette, det kändes som att vi är på väg åt rätt håll igen, hästen och jag. Efter lunch och stalltjänst hade vi en lektion i palpation, alltså om senor och hur man känner igenom dem för att upptäcka skador eller förändringar. Det är Per Michanek som lär ut om rörelseorganen, han är veterinär, forskare och dessutom sysslar han med galopphästar. På torsdag ska vi dissekera hästben!

 

 

Hur som helst - jag tänkte att vi idag ska ha en sån där traditionell frågestund!

 

Så, om det är något ni undrar, om utbildningen eller mig eller något annat - skriv i kommentarsfältet här neranför! För att kommentera måste man vara medlem, och det blir man här.

 

Har fått lite mejl på facebook med frågor tidigare, och det är helt okej men lite omständigt för er kanske :) Vill man mig något annat så har jag en e-mail, såklart: marie_ryman@hotmail.com

 

 

 

 


Läst 25131 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Igår agerade jag banpersonal hela förmiddagen, och sedan gick jag över till mer riskfyllda uppdrag på framridningen (mjo, jag och Ida hade självmordsuppdraget mockning där inne. Mycket spännande, med tanke på att framhoppningen såg ut så här:

 

 

Idag blev det annat.

Efter att ha lämnat av min kompis Rebecca, som även hon har haft två intensiva dagar på Flyinge, vid tågstationen i Lund, så ägnade jag eftermiddagen åt att rida två hästar här hemma.

 

På kvällen blev det hoppning igen - först Pro & Future cup, en lagtävling där svenska toppryttare red stafetthoppning i lag med unga talanger på ponny och häst. Fartfyllt värre, ponnyryttarna red nog lika snäva svängar som de alltid gör, men även storhästryttarna fick visa att de kunde gasa ordentligt, påhejade av Maria Gretzer som var speaker.

 

Niklas Arvidsson satsade friskt som ni ser :)

 

 

 

 

 

Sist gick 1,50-hoppning, med kval till morgondagens grand prix.
Peder Fredricson matchade sin superblåa sammetskavaj med en blå rosett i och med andraplaceringen i klassen. Undrar, lite försynt, hur tänkte H&M här...?

 



 

Det framgår egentligen inte riktigt på bilderna, men blå sammet lyser rätt bra :)


Läst 25445 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
04
2010



Under förmiddagen spenderade jag och min vän Rebecca ett par timmar på läktaren för att titta på 1.20-hoppningen, och efter en lunch hemma var vi sedan funktionärer under hela 1,30-klassen. Efter tävlingens slut, vid fem-tiden, plockades banan bort, underlaget fixades till, och sedan var det till att bygga fram igen till morgondagens 1,30-klass. 


Som funktionärer blir vi väl om händertagna, entrecote som funktionärsmat och Kingsland-tröjor i ull med Flyingebrodyr, mot en mindre summa, som funktionärskläder. Nej det går då ingen nöd på oss inte :)


I morgon ska det funktioneras nästan hela dagen, det enda jag har att klaga på för tillfället är väl vädret. Fast stora ridhuset är ju utrustat med tak, så det gör inte så mycket.




Hanna Klensmeden - Coco Chanel




Läst 24419 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
03
2010

 

Det drar ihop sig till Flyinge Grand Prix! I morgon är det regionala tävlingar, och fredag-söndag går de högre klasserna, upp till 1,50. I kväll har vi byggt banan och pyntat med grönsaker, tvättat bommar och gjort fint. Det är över 1000 starter under helgen, och fri entré, så mycket folk och mycket hästar lär det bli. 

 

 

Torsdag den 4 november – regional tävling

Fredag den 5 november:
09.00                   1,30 hoppning bed A:0, endast 6-åriga hästar
Därefter                1,30 hoppning bed A:0
Därefter                1,35 hoppning bed A1c
Därefter                1,45 hoppning A:1c

Lördag den 6 november
09.00                   1,30 hoppning bed A1:a endast 6-åriga hästar
Därefter                1,35 hoppning bed A1:a
Därefter                1,40 hoppning bed A:0 Kval till YR Krafft Cup
Därefter                Pro & Future cup – laghoppning, öppen för inbjudna lag
Därefter                1,50 hoppning A:0 Kval till Flyinge Grand Prix

Söndag den 7 november
09.00                   1,40 hoppning bed A:0 Ackumulator-Consolation
11.00                   1,40 hoppning bed A1:a Lilla finalen
13.00                   1,45 hoppning bed A:1a Final YR Krafft Cup
15.00                   1,50 hoppning A:1a Final i Flyinge Betfor Grand Prix

 

 


Läst 24841 ggr Kommentarer Kommentera

 

En hippolog ska ju vara allmänbildad inom ämnet häst, och även om vi på Flyinge är inriktade på ridsport, och lite körning, så måste vi ändå vidga våra vyer lite. Därav att vi idag åkte till Jägersro för att prova på trav!

 

 

Så här beskrivs Jägersro på deras hemsida:

Jägersro är en av södra Sveriges största publikattraktioner med över 250.000 besökare/år och Sveriges enda hästsportarena med både trav- och galoppverksamhet. Anläggningen omfattar mer än 1 miljon kvm mark och här har 40 professionella tränare sin dagliga verksamhet med över 600 hästar i träning. Totalt arbetar ca 300 anställda med att administrera 85 tävlingsdagar/år samt ytterligare 150 dagar med spelverksamhet. Det spelas årligen för ca 600 miljoner sek/år till Jägersro.

Det ni!

 

 

 

Det finns ett naturbruksgymnasium kopplat till Jägersro, med inriktning på trav och galopp. Det var deras skolhästar vi fick köra ett par varv på en träningsbana med. Vi har haft föreläsningar om travsporten tidigare, men vi hade en timmes teori efter körningen också. Då fick vi även chans att ställa frågor.

 

 

Träns av nylon, med namn på pannbandet.

 


Praktisk lösning när hästen lägger tungan över bettet - knyta en trasa runt underkäken.

 

 

Och om hästen slår, så kan man knyta fast svansen i vagnen. Därför klipper man den inte så kort.

 

 

Vagnarna sattes på redan i stallgången, sen var det bara att köra :)
Skräckblandad förtjusning, men kul att prova!

 

 

 

 

 

 

 


Läst 26693 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.