Marie Ryman
JAN
17
2012

 

Det tar sig mer och mer måste jag säga! Professorernas besök förra veckan, helt och fullt ägnades åt lärarna, har verkligen gett avtryck i undervisningen, med märkbart inspirerade lärare! Kyra hade pratat mycket om vikten av armarnas position, med fokus på att armbågarna ska vara rätt vinklade och verkligen placerade intill kroppens sidor - och hållas kvar där. Inte peta ut, eller åka fram eller bak, när tygeltagen tas.

 

Så det var egentligen det enda vi fokuserade på vid Eva-Karins dressyrlektion idag, och det var banne mig precis vad jag behövde. Handen blir naturligt mycket stabilare och hela ens inverkan blir så mycket effektivare, det gav mig ett jättefint resultat på hästen. Det är verkligen detaljerna som gör skillnaden!

 

Unghästen Flip Flop gick ett pass i röda ridhuset på morgonen, vi jobbar med övergångar, stora volter, och galoppfattningar. Det är ett stort ridhus, så bjudningen kommer lättare där inne än i de mindre ridhusen, men å andra sidan har man inte så mycket inramning av väggarna. Snart ska vi börja rida ut mer med dem, bästa stället för att få dem att tänka framåt och tycka att det är kul!

 

 

 

Flip spenderade sedan dagen i stora hagen med sin kompis Be Sandy. Han tränar lite inför morgondagens löshoppning som ni ser...

 

Sista lektionen hoppade vi för Jens, hur nyttigt som helst. Vi var i gula ridhuset, där väggarna kommer snabbt om man inte utnyttjar vägen ordentligt, Blev raskt påmind om att planera ridningen ordentligt, för när man hoppar bana där inne har man inte för mycket tid på sig... Sista rundan kändes desto bättre, jag fick ordning på sitsen, kunde då stämma av bättre, och fick genast bättre rytm och hittade linjerna. 

 

 

Den som säger att ridning är lätt vet inte vad den pratar om, ju längre man håller på desto mindre inser man att man kan. Men, den där kringliga vägen framåt, det är den som gör det hela. Fina hästar och riktigt bra tränare, det är grejer det!

 


Läst 25995 ggr Kommentarer Kommentera

 

Vissa dagar har man all anledning att älska det man gör! Idag kändes ridningen ljusår bättre än förra veckan och jag börjar känna mig i fas igen, såå kul!!

 

På förmiddagen hade vi första passet med unghästarna, som vi rider varannan vecka. I år har vi avancerat och det är 4-åringar som gäller, eller i varje fall unghästar med utbildningsnivå som en fyraåring. Min häst heter Flip Flop, f. 2006 e. Hip Hop - Stanford, verkar vara en trevlig liten kille det med, vi får se om han tänker fastna på bild.

 

Sedan hade jag VFU-syntes där vi gick igenom alla mina uppgifter som jag gjorde under perioden, gick igenom alla lektioner jag haft, diskuterade  kring rapporten, och så vidare. 

 

Markarbetspasset med Quest för Daniel var riktigt nyttigt, vi jobbade med kontroll och rytm med hjälp av cavalettibommar. Fick mycket hjälp och många aha-upplevelser, super! Dressyren på Mataking kändes stundtals mycket bra, idag stod förvänd galopp på schemat. Han börjar komma ner på jorden efter att ha varit väldigt piggelin efter julvilan, och jag börjar få ordning på sitsen efter två månader i hoppsadel. 


Jag och Carin tänkte att vi skulle köra en ordentlig rykt på våra duktiga hästar, resulterade i att vi var klara sådär kvart i åtta... Så nu väntar middag och arbete med seminarieuppsats och riddagböcker - samtidigt som vi kollar på idrottsgalan och håller tummar och tår för Rolf-Göran! Skulle vara fantatsiskt att se hur sportjournalisterna ska lyckas skriva om ridsport om han vinner, håller ni inte med?

 







Läst 25583 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
15
2012

 

Det är hög tid att introducera er till mina skolhästar!

 

Min dressyrhäst heter alltså Mataking, valack född 1999, e Mintage - Irco Marco. Han är startad Msv B:4. En trevlig kille som ger en bra ridkänsla när man får ordning på tåtarna.

 





Tummarna jag hållit stenhårt hade uppenbarligen effekt, för i hoppningen har jag fått Quest, jag är en lycklig student nu! Han är född 2002, e Quite Easy - Granit, har tävlat 130 hoppning hittills men kan mer än så, det finns mycket hopp i den hästen. 

 

Nedan har vi en film som jag har snattat från Strömsholms youtube-kanal, där våra andra hopphästar också finns med om man är nyfiken. Det är från en masterhoppning under Strömsholms grand prix i höstas, en showklass där tävlingens högst rankade ryttare tävlade mot varandra på våra skolhästar. Jens och Quest vann ju den som ni kanske minns.

 

 




Ja hoppa kan han... Det här blir en bra vår, är helt säker :)

 


Läst 27082 ggr Kommentarer Kommentera

 

Första veckan i period tre är avklarad och jag har haft träningsvärk i precis varenda muskel, har uppenbarligen blivit lite förslappat under VFU-perioden! 

 

Veckan som varit var det stalltjänst för min grupp som ni ser i schemat. I måndags hade vi uppföljning av VFU-perioden, jag har min syntes nu på måndag som avslutar det blocket. Vi hade hopp- och dressyrträning, det är inte utan att man känner sig lite ringrostig får jag säga, men vi har gasat igång bra så snart är vi nog på banan ordentligt igen. I tisdags startade vi upp seminariekursen, där vi ska skriva en uppsats relaterat till hästhållning och arbetsmiljö. Jag ska undersöka hur det skulle påverka hästen om man fodrade med pelleterat grovfoder, på samma sätt som man pelleterar lucern alltså. 

 

I torsdags hade vi lektion med Nina Roepstorff i palpation, och då pratar vi en ingående sådan med mycket prat om anatomi, och efter en två timmars genomgång fick vi träna en stund själva. Tyvärr har vi ingen dissektion i år, synd. Det är inte så dumt att få se det "på riktigt" så att man vet vad man känner genom hud och muskler. Nåja, vi lär få ordning på det ändå.

 

Gårdagens undervisningsmetodik innebar att jag hade lektion för gymnasieettorna, bommar i trav och galopp var ämnet. Jag hade varken sett eleverna eller hästarna förut, och det  visade sig att de inte var lika lugna som de lektionshästar jag har jobbat med senaste månaderna kan man säga, hm, läge att ställa om nu...

 







Däremot bjöd fredagen den trettonde på ett strömavbrott mitt i eftermiddagsstalltjänsten, lite extra spänning! Inte kom elen tillbaka heller, men i sann riksanläggningsanda så lyckades vi både kratta och sopa stallgången med hjälp av ficklampor, ordning ska det vara :) 

 

Nu slits jag mellan att fortsätta med alla teoretiska arbeten innan det är dags för eftermiddagsstalltjänst, eller pila bort till röda ridhuset för att kolla på landslagsträning, anar var jag kommer hamna... :)

 

 

 

 


Läst 27622 ggr Kommentarer Kommentera

Tycker ni att det börjar tjatas lite väl om hästhållning här på bloggen? Nåja, idag kör vi finalen, nu kommer vi till det som är mest spännande.

 

Per Michanek, vår lärare  från Flyinge var på Strömsholm igår och föreläste för elever, studenter och lärare. Vår studentkår stod som värd, och vi är så tacksamma för besöket! Temat var "framtidens hästhållning". Per föreläste om sin egen syn på hästhållning, tyngdpunkten låg på hur vi ska hålla hästar för att gynna prestation, hållbarhet, och fysisk och psykisk hälsa.

 

 

Det var en väldigt trevlig och lärorik kväll, roligt att så många lärare och elever kom! 

 

 

Nu har jag ju redan skrivit mycket om vad Per lärde oss på Flyinge, men nu när vi ändå är inne på ämnet så tänkte jag bara kort summera vad vi lärt oss, och täcka upp lite av de frågor som dykt upp i era kommentarer. 

 

Jag tror ni redan har kunnat ana hur vi fått lära oss att vi bäst borde hålla våra hästar - fördelarna med utedrift är många. Att Per själv håller högpresterande och framgångsrika galopphästar på lösdrift gör att vi litar på att det här faktiskt fungerar i praktiken, även för tävlingshästar som ska prestera. 

 

 

Till att börja med ger det ett hästriktigt liv, som ligger närmare deras naturliga sätt att leva. De kan springa när de vill, ligga när de vill, och så vidare, och de klarar det svenska klimatet utan problem! Utedrift innebär ingen ökad skadefrekvens jämfört med traditionell hästhållning. Hästar som alltid går ute är vana vid det och blir därför lugnare, medans hästar som bara går ute en kortare stund per dag troligtvis är betydligt vildare när de väl får komma ut - vilket däremot lär innebära en ökad skaderisk. Om vi dessutom utgår ifrån att utedrift ger friskare och sundare hästar rent allmänt, så är ju faktiskt skaderisken mindre.

 

Att hästar kan sparka på varandra när de går tillsammans, det kommer vi ju inte i från. De flesta hästar fungerar att ha tillsammans med andra, men det går också att ha individuella lösdrifter för de hästar man av olika skäl inte vill ha tillsammans med andra. Alla hästar går kanske inte att få in i samma system, hingstar är ju till exempel inte så lämpligt att ha i flock.

 

Hästar är gjorda för rörelse, och kroppen har ett behov av det för att den ska fungera som den ska. Blodcirkulation och cirkulationen i ledbrosket är beroende av rörelse för att det ska fungera. Tanken att våra ridhästar behöver stå inne för att vila är egentligen bakvänd, eftersom de istället mår bättre av rörelse för att kunna återhämta sig. Dålig cirkulation innebär ju också sämre läkning. Hästar har ju inte heller samma dygnsrytm som vi, de sover bara några timmar per dygn, utspritt dessutom.

 

 

En nackdel med att ha hästar i stall är att det innebär en ökad risk för luftvägsproblem, problem som vi ofta inte märker. Stalluft som vi uppfattar som ren kan innehålla 100-2000 levande bakterier per liter luft, vilket deras luftvägar inte alls är anpassade för. Luftvägsproblemen behöver vi inte märka, eftersom det kan gå ganska långt innan de börjar hosta. Däremot kan det innebära en nedsatt prestationsförmåga, långt innan vi märker några symtom. I stall bör därför luftkvaliten ligga så nära den friska uteluften som det bara går, vilket inte alltid är så lätt. Frostskyddat vatten är en nödvändighet för att det ska fungera även på vintern!

 

Boxdrift innebär också ökad risk för matsmältningsproblem, och för psykiska problem, som kan visa sig som beteendestörningar, t ex krubbitning, vävning, tungrullning, mm. 

 

Utedrift är dessutom ekonomiskt, med planering och rätt utformning sparar man mycket arbetstid och arbetsbelastning. Även en modern utedrift med foderautomater, preparerat mark och byggnad med skötselavdelning lär bli billigare än att bygga ett vanligt stall om man planerar nytt.

 

Av kommentarerna att dömma verkar ni ändå positiva till utedrift. Det finns många problem att lösa, som hur man individanpassar utfodringen, hur man gör med hästar som inte ska gå i flock, men det finns lösningar till det mesta om man tänker lite utanför lådan. En del är också oroliga för att man får mindre kontroll, men bara för att man har hästarna ute betyder det ju inte att vi ska lämna dem vind för våg. Regelbunden kontroll av hästarna måste vi väl kunna disciplinera oss till fastän de inte leds till och från hagen?

 

Sedan har inte alla möjlighet att köra all in på utedrift. Man kanske inte har marken eller resurserna, inte känner att det passar sättet man använder sina hästar på, eller av andra skäl helt enkelt inte vill ha det så.


Men om man känner till de här förutsättningarna, så kan man ju anpassa sin hästhållning och göra det bästa möjliga av situationen. Så mycket utevistelse som möjligt, och så bra luft i stallet som det bara går - det är en bra början till en förbättrad hästhållning!

 


Läst 34528 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
10
2012


Läst 27033 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
08
2012

 

Nu när ni har sett de bilderna från Piteå, så måste jag ju bara fråga er - skulle ni kunna tänka er att ha era hästar på lösdrift? Frågan riktas till alla, även ni tävlingsryttare.


Varför, eller varför inte?


 




Imorgon börjar allvaret igen, är superladdad! Fördelningen av dressyrhästarna är klar, även om den är preliminär än så länge, men jag fick Mataking. Jättenöjd! Daniel är lite mer hemlig med hopphästarna, men det lär visa sig i morgon. Herus är såld, så det blir ett hästbyte för mig där med. Jag vet ju vilken jag håller en tumme för....

 

Så, idag är sista dagen i frihet, tror det bär in till Västerås med Sofhie och Carin. I kväll kommer Emelie och Lina hem igen, äntligen :)

 

Vi hörs senare! Svara gärna på ovanstående fråga, är jättenyfiken!

 


Läst 29440 ggr Kommentarer Kommentera

 

Min granne Carin och Carro gjorde sin praktik på Skellefteå ridklubb, och när de ändå var i krokarna så passade de på att göra ett studiebesök på Piteå ridklubb, som har sina hästar på lösdrift.

 

Så nu ska Carin gästblogga om sitt besök där, enjoy!

 


Uppe i norr har de snö minsann! Här är gången från stallet och ner mot de båda lösdrifterna, en för ponny, och en för häst.


Där möttes vi av ett gäng till synes väldigt glada hästar.

 

 

Ett av de problem som man måste lösa vid lösdrift är utfodringen. Här är alla hästar försedda med en halsrem med ett chip. En dator programmerades med hur lång ättid varje häst skulle ha, och chippet lästes av vid foderstationerna. Genom att man vet hur lång tid det tar för hästen att äta ett kilo, så kan man räkna om foderstaten till minuter. Sedan får man anpassa tiden utifrån om respektive häst äter snabbt eller långsamt.

 

 

När hästen gick in i grovfoderstationen, så lästes chippet av och när den inprogrammerade ättiden var slut, så fälldes en liten lucka upp så att hästen inte kunde äta längre, och fick gå ut. Ättiden var styrd så att de kunde gå in och äta när de ville, men inte hur länge som helst. På så vis spreds ättiden ut över hela dygnet, utan att bli för kort ändå.

 

 


Utgången från foderstationen är alltså i framkant, till höger i bild, så hästarna behöver inte backa ut.

 


Här är datorn där allt styrs ifrån. Om dom märkte att en häst gick upp eller ner i vikt, så kan man enkelt gå in och ändra ättiden och på så vis reglera foderintaget. Datorn förvarades utomhus, i en grovfoderstation, inlåst i en isolerad och uppvärmd låda för att klara kylan.

 

Datorerna läses av regelbundet under dagen, för att kolla så att hästarna verkligen har ätit 100% av sin ättid. Många tycker säkert att det låter otryggt att lägga över utfodringen på tekniken, men det blir snarare säkrare och mer exakt, eftersom man hela tiden kontrollerar systemet.

 

Ligghall, för tillfället är det spån där inne eftersom halm i princip var omöjligt att få tag på. De tyckte att det fungerade bra i alla fall. I motsatta hörnet, som tyvärr inte syns på bilden, finns det också en invänjningsbox för nya hästar. Genom den kan de bekanta sig med flocken innan de släpps ihop, och på så vis minska skaderisken.

 

Uppvärmd vattenkopp. Stationerna på lösdriften var utplacerade på olika ställen i hagen, så att hästarna uppmuntrades till att röra på sig.

 

Personalen upplevde att hästarna hade blivit lugnare och mer harmoniska sedan de införde lösdriften. De fungerade bättre på lektionerna, och hästarna var inte sura på varandra eftersom de kunde göra upp i hagen. 

 

Vår upplevelse var att hästarna var väldigt glada och verkade må mycket bra!

 

 



Så till stallet då, för ett sådant måste man naturligtvis också ha. Alla lektionshästarna hade egna spiltor där de stod under lektionstid. Hästarna togs in drygt en timme innan lektionstid, och släpptes ut när de hade jobbat färdigt. Spiltväggarna är gjorda av ett plastmaterial som är väldigt lättskött och hållbart. I gången ligger en gummimatta som dämpar ljudet och minskar halkrisken. 

 


Skötselspilta, ser ut som en helt vanlig spilta med spån, krubba och vattenkopp.



Hästarna fodrades för tillfället med kraftfoder och mineraler när de stod inne, eftersom kraftfoderautomaterna ute på lösdriften inte var i bruk ännu.

 




I sadelkamrarna, en för ponny och en för storhäst, var det ordning och reda.

 





Varje ponny hade en egen symbol, så att barnen som inte kan läsa också kan känna igen sin ponnys hängare.

 




Varje häst har sin egen ryktlåda.

Torkrummet var väl tilltaget, det blir ju en del blöta täcken så klart. 

 

Som ni märker är hela anläggningen väldigt välplanerat och genomtänkt! Den här ridskolan är ett exempel på att system med lösdrift kan fungera bra även på en ridskola, men det är skillnad på lösdrift och slödrift. Det krävs så klart mycket kontroll och underhåll, men förhoppningen med systemet är att de ska få gladare och friskare hästar, som får leva ett naturligare liv än vid traditionell hästhållning.

 

Stort tack till Piteå Ridklubb för besöket! Deras hemsida hittar du här.

 


Läst 40992 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
04
2012

 

 

Mina nyårslöften brukar vara ganska vaga. Skärpa till mig är en klassiker, så kan man när året är slut bedöma om man har ryckt upp sig sedan sist. I år tänkte jag ha lite bättre löften. Mitt första och viktigaste är att äta bättre, eller egentligen ATT äta. Jag har en historia som svänger en hel del på den fronten, nämligen.

 

Det har aldrig varit fråga om någon vikthets, verkligen inte. Jag har alltid sett ut som en liten räka, så det har defintivt inte med någon yttre påverkan alls att göra. Inga skuldkänslor, ingen ångest, inget konstigt. Bara en väldigt, väldigt dålig vana av att helt enkelt strunta i att äta när jag inte är hungrig, jag skulle fortfarande kunnna jobba en hel dag utan att ha ätit någonting alls. Märker inget.

 

Nu fattar jag ju så klart att det inte blir speciellt bra när man gör så. Kroppen mår inte bra, och även om jag inte märker något, så är det klart att jag presterar sämre och inte orkar lika mycket. Idag har jag ändå rätt bra koll på det här, vanligtvis äter jag både nyttigt och mycket, men det får jag ibland tvinga mig själv till. Lina och Emelie har dessutom ögonen på mig och slår mig i huvudet när de märker att jag börjar prioritera om fel, och det är jag väldigt glad för. 

 



2008 på bästa ponnyn! Hade god marginal på den.


Vanor som man lägger sig till med när man är liten sitter kvar länge, länge. Det är så lätt att bara skylla allt på samhället och pinnsmala modeller, men ridskolor, och hästsport överlag, behöver ta ännu mer ansvar här. Ryttare är ju inte direkt kända för att ta hand om sig, viktgränser hanteras inte alltid så smidigt på ridskolor, och förr eller senare växer de allra flesta barn ur favoritponnyn, för tunga eller för långa.

 

Vem talar om det på ett smidigt sätt? Och hur förklarar man för Lisa, 11 år, att hon inte kan rida på Brunte längre för att hon blivit för stor? Utan att Lisa hoppar över middagen sedan och låtsas äta hos en kompis?

 

Ridlärare och fritidsledare - ät mellis med barnen, prata om mat och hälsa, förklara hur viktigt det är. Det är idrott vi håller på med, piloten måste också må bra för att ekipaget ska fungera, det krävs två för en tango. Och, snälla, föregå med gott exempel. Kära föräldrar, era barn har inte alltid ätit, fastän de säger det. Vänner och bekanta, ser ni något som inte verkar vara som det ska - gör något!

 

 

Och ge Lisa en större ponny innan hon hunnit få konstiga idéer om att hon kan ha kvar Brunte längre, om hon bara går ner lite...

 

 



Hur än ätstörningar yttrar sig, vad de än kommer av, så är de hopplösa att bli av med och alla måste jobba för att barn och ungdomar aldrig behöver hamna där alls. 

 

Så, mitt nyårslöfte blir att fortsätta kämpa med det här, därav dessa 140 matlådor som ska göra att det blir lätt att fortsätta äta ordentligt, trots att det är stressigt. I år tänker jag dessutom avancera och försöka äta frukost varje dag.

 

Det här lär vara mitt bästa nyårslöfte någonsin.

 

 



Läst 31287 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
03
2012

 

 

Årets första inlägg tänker jag tillägna min klasskompis och granne Lina. Hon är inte bara jättesmart och proffsig på det mesta, hon är dessutom från Göteborg, och det är väl egentligen mest därför. Själv har Lina ett stående skämt när fodrar hösilage. Varje gång Mataking ska få sin hög så.. Ska hon mata king...

 

Carin har de senaste dagarna formligen SPOTTAT ur sig ordvitsar. På nyårsafton gjorde hon ett hattrick, en nerblåst eltråd gav "lite extra spänning i tillvaron", sedan skulle hon laga "efterrätt efter ett". Senare skulle hon linda in kycklingfiléerna i bacon, och det hade vi mycket av, så det var bara att fläska på!

 

Så, Lina, det är dags att komma hem nu, Carin behöver någon som skrattar åt hennes skämt i stället för att slå henne. (Och för att jag saknar dig så klart!)

 

 

Nu är jag lite ledig fram till terminstarten den 9:e, men ska ha lektioner på Hallsta RK nästan alla kvällar nu i veckan, perfekt med lite extrajobb. Jag och Carin har även någon sorts vision om att laga matlådor till hela period 3, 10 veckor, under de här dagarna när vi är ganska så lediga. Det är ungefär 140 matlådor och jag är bara uppe i 18 än så länge...

 

 


Läst 28591 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.