Marie Ryman
MAJ
31
2012

 

En kompis hemifrån ringde igår och frågade hur det kändes att gå från att köra på maxfart till att mest bara glida runt om dagarna.

 

Jag skulle nog säga att jag har varit dum i huvudet hela veckan. Det har inte varit några som helst problem att fördriva tiden men det känns verkligen jättekonstigt att vara klar och inte behöva hetsa hela tiden. Måndagen gick bra när jag lotsade en grupp genom antagningsprovet, men i övrigt vette sjutton. Vi är ganska duktiga på att driva med varanadra i vanliga fall, men nu när vi dessutom är utsövda och har tid så.. har vi tagit det till en ny nivå... Jag och Emelie har dessutom gjort vårt bästa för att psyka hennes kompis Filip som var här för att göra antagningsprov, han red bra så det måste ju ha fungerat.

 

Jag och fina Wild Card på mitt antagningsprov, maj 2010. Tiden går foooort

 


I tisdags var det middag för alla inblandade i antagningsprovet, alltså lärare från Flyinge och Strömsholm, representanter från näringen och från hippologenheten, och vår klass var också inbjudna till trerätters. Jättegod mat, som troligtvis innehöll fler ingredienser än vad jag använt på hela året sammanlagt, och väldigt trevligt. 

 

Den traditionella avramlingsfesten fick vi dela upp på två tillfällen, vi har ju dykt av både till höger och vänster den här terminen och närmade oss 60 streck på Wall of Shame. Med en vinflaska för varje ofrivillig avsittning så kan man säga att vi hade så vi klarade oss. Jättebra klarade vi oss.

 

 

Ikväll ska vi vara fina IGEN, på middag med klassen i Västerås. Vi har alltså duschat slut på varmvattnet för tredje kvällen i rad, grävt fram finkoftan som gömt sig längst inne i garderoben alldeles för länge, och i morgon är det avslutning med klänning och hela köret. 

 

 

Det har varit en grymt roligt år, och jag är inte så säker på att jag vill att det ska ta slut. Till hösten delas vår klass, så vi får ta tillvara på tiden. Har motvilligt börjat packa, det kommer bli en bra sommar men vi har det så himla bra här. Det är väl så det ska kännas när man har hamnat rätt.

 

 


Läst 41389 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
28
2012

 

Första gången man galopperar över en sommaräng på sin häst, jaa..

Det är en väldigt fin upplevelse det :)

 

 Hon är ju en pärla, Betty. Hon tyckte det var jättekul, om än lite konstigt, och dessutom var hon bussig nog att spara bocksprången tills det att jag hade suttit av. Efteråt kunde hon både balanstrava, pipa och hoppa jämfota. Jag tolkar det som att det inte var ett för jobbigt pass...

 

 

Nästa vecka är det antagningsprov till hippologen på strömsholm. Jag är guide på måndagen, och vi har massa bus att hitta på på vår lediga tid så jag tror att det blir en rolig sista vecka jag :)

 

 

 


Läst 41282 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
25
2012

 

Man hinner med att göra så himla mycket när man inte har lika mycket att göra... Idag har jag till och med varit i Ultuna, Uppsala, med delar av kårstyrelsen för att prata viktiga saker. Första gången jag är på det området utan en halt häst på släp, det var ju trevligt :) Flip Flop är ju egentligen klar med skolan men känns fräsch och fin så han fick gå ett hoppass till när ett par andra i min klass ändå skulle hoppa för Jens i torsdags. Superduktig var han, nu tog vi oss över en bana på drygt 1 m! Första rundan är han fortfarande väldigt tittig och försiktig, men rättar sig alltid till andra rundan och hoppade runt som ingenting, flera väldigt fina språng. Duktig!! 

 

 

Det var nog också hans livs första dubbelpass, på morgonen var det sabelträning igen och det verkar ju som sagt vara hans grej här i livet. Nu travade vi med svärdet hängande på sidan. Han betedde sig som om han aldrig gjort annat...


Betty är i farten, hon jobbade så himla fint på linan i torsdags! Hon rör sig inte så tokigt när ryggen kommer upp, och hon är PIGG vilket är jättekul. Idag körde vi henne till Strömsholm, det är så skönt med fyra väggar när man ska premiärgaloppera. Hon var jättesnäll, så nu kan vi bege oss ut i skogen där det finns massa plats för att kunna sträcka på hennes långa ben. 
Betty kliar ryggen när vi kommit hem från Strömsholm. Nyduschad och med solkräm på mulen, nu är det sommar! :)


Pratade mask med skolans veterinär Nina Roepstorff, Bettys träckprov visade på 400 EPG av lilla blodmasken. Satte odling för stora blodmasken, men tack och lov hade hon ingen. Så det blir avmaskning nästa vecka inför flytten.

Vi passar även på att kolla hennes tänder innan dess och ta ut vargtänderna. Hon ska ju ändå vila lite när vi kommer hem för att acklimatisera sig, så då kan vi lika gärna ta ut dem innan när hon inte ska ha bett i munnen på ett tag. Annars ska hon fortsätta ridas hela sommaren, hon har ju inte direkt något arbete att återhämta sig ifrån så det finns ingen anledning att ge någon lång sommarvila.


Fyndade den här i boxen och funderade på att lägga den i vattenkoppen för att se om det blir en guldpeng...


Läst 36981 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
24
2012

 

 

Kursutvärderingarna avlöser varandra, idag var det ridkonst och hästhantering. I stort är vi väldigt nöjda med ridningen, men det vet ni ju redan - bra hästar, bra lärare, bra anläggning, och väldigt bra stämning!

 

Det är trevliga lektioner med bra upplägg och innehåll, men utan prestige. Vi är ju här för att lära oss och bli bättre, lösa problemen, inte visa upp oss eller försöka imponera på någon. Alla har definitivt sina svagheter, svackor och dåliga dagar, men det är inte så mycket att vara rädd för. 
Med den inställningen kan man också ta tag i problemen och jobba med dem på riktigt, utan att blunda för dem. 

 

Det är det som ger utveckling, och man tränar ju för att bli bättre. Right? 

 

 

 

Frågan är bara varför det inte är så på alla ställen? Är det när den där prestigen kommer in på träningarna, att man jämför sig med andra, och bryr sig mer om vad de på läktaren tycker än vad man faktiskt själv har för målsättningar och syfte med det man gör? Det blir man inte speciellt lycklig av.


Skit i vad alla andra tycker. Det spelar ingen roll, det är ju inte för deras skull vi rider heller. Vill man lära sig något, då måste man jobba med sina svagheter och träna för att BLI bra. Inte för att man ÄR bra. Och det kommer gå upp och ner på vägen, men framåt kommer man. Ingen har sagt att det är lätt.Så, när alla jobbar mot samma mål, att lära sig så mycket det bara går utifrån sina egna förutsättningar, då kan det väl knappast bli annat än utvecklande... Bra där Strömsholm, och bra HP2 också för den delen. Vi gör det ju tillsammans.

 

 


Jag fick protokollet från dressyrexamen idag, det är nästan värt att sätta upp på väggen för att stirra på nästa gång det känns motigt och jag är mitt i det där kluddet och trasslet på utvecklingskurvan. Det här har jag svettats och slitit mycket för, har bränt många hjärnceller på vägen för jag får koncentrera ihjäl mig för att få ordning på sits och allt. Men när det är bra, när jag hittar rätt, då är allt så enkelt.

 

Då behöver man inte tänka alls. Ett med hästen, världens bästa känsla, värd att kämpa för. Den har INGENTING att göra med vad alla andra tycker på vägen dit. Koncentrera dig på ditt team i stället, på tränaren eller ridläraren som ska coacha dig dit du vill, och lyssna noga på din häst.

 

Var öppen, var ödmjuk, ta hjälp, dröm stort, ha kul, gör din grej.
Läst 35185 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
22
2012

 

Sista uppgiften är inlämnad och godkänt, en reflektion kring unghästens utveckling under terminen. Vi har allra sista unghästveckan nu, Flip Flop får visserligen vänta lite med att gå ut på bete men hans kurskamrater som inte tillhör K1 får sommarlov i morgon. Välförtjänt! Igår red vi lite dressyr på grand prix-banan framför slottet, med två varv på galoppbanan som uppvärmning. 

 

Finns massa bus i kroppen på honom nu, men på ett positivt sätt och det känns ju bara jättebra. Idag hoppade vi för Jens på koängen, pigga och glada hästar och strålande solsken. Då är allt lätt...

 

Quest inledde lite motigt på eftermiddagens pass men vi landade i ett lysande resultat, oj vad fin han blev, och oj vad synd att det var sista hopplektionen med honom. Som sagt, det är tur att det är ett helt år kvar och jag tycker synd om kandidaterna som går sitt tredje och sista år. De avslutade i varje fall på topp och vann division 1-allsvenskan i dressyr, riktigt bra jobbat av dem! Vi får väl se hur vi ska följa upp deras framgångar nästa år...

 

Rio var iväg till baståsen och hoppade 90 och 1m med 4 fel vardera. Han börjar bli lite mer avspänd i situationen nu men vi har myyycket jobb kvar med att få ihop hans enorma galopp, nu när han slappnar av mer i sprången blir det ju ännu trängre på de relaterade avstånden. Men hoppar gör han riktigt bra, vi får väl se.
Tackar Alex Lans för den fina bilden!


Min lilla Betty tuffar på, idag red jag alldeles utan hjälp från marken i skritt och trav! Islandshästen Hetja med Sandra på ryggen agerade draghjälp, men Betty var visst inte så mycket för det där med flockkänsla. Hetja skrittade iväg och Betty... stod kvar ja... 

 

Men, efter ett tag fick vi lite snurr på det hela och hon travade två varv runt gräshagen med spetsade öron, det går ju fint det här! Stoppknappen fungerar i alla fall mycket bra och det uppskattas, starten fungerar när hon känner för det och styrningen går ju ganska automatiskt för vikthjälperna. Nu ska det galopperas också innan hon får lite sommarledigt.

 

 

Nästa vecka är det antagningsprov, jag är guide på måndagen den veckan ska vi också komma till skott med att inreda kårrummet som kommer vara i gamla biblioteket i Nya plugghästen, för er som är bevandrade här. Kommer bli hur bra som helst.

 

Sedan har vi lite annat hemligt pyssel också,  vi är då inte sysslolösa bara för att den där checklistan i princip är färdigavbockad... Ni får se ;)


Läst 33265 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
20
2012I fredags var det programridningsdags igen!Vi körde på Msv B:2an för att pröva på, hade en ganska så bra känsla på framridningen men han blev lite stark och svårpåverkad i programmet. Det blev en rättså jämn uppvisning ändå men fick ingen riktig spänst i honom. Vi prickade in båda bytena jättebra i alla fall, och passade på att byta i ökade galoppen också så med ett par avslutande fyror så sjönk poängen till föga imponerande 53%. Men vi hade ett gäng sjuor också, och å andra sidan hade jag 6 på alla allmäna bedömningspunkter, så helt ute och cyklade var jag inte i alla fall! Det var KUL och en morot till att träna vidare. Bästa läromästaren har jag haft i alla fall, och det här var sista dressyrveckan för terminen så jag får tacka fina dressyrfarbrorn för i år, han har lärt mig mycket :)


 

Cred till Carin Brosäter för de fina korten :)


Läst 34987 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
18
2012


Så, här har vi den :)
Läst 31605 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
16
2012

 

...att inte imponeras av de ryttare, och hästar, som Agneta Aronsson berättade om under eftermiddagens föreläsning. Hon berättade om hur det är att träna ryttare med funktionsnedsättningar, och fick höra många historier om ryttare och hästar hon jobbat med genom åren. Vi såg även film från Paralympics i Aten 2004 för att se olika typer av funktionsnedsättningar av olika grader, alltifrån förlamning till avsaknad av ben eller armar, cp-skador, nervskador, synskador, och så vidare.  

 

Det är ju svårt att rida som det är (God knows!) så att se dessa ryttare är riktigt, riktigt imponerande. 
Den här danska tjejen saknar båda benen, och höftleder dessutom, så hon balanserar alltså på bäckenbotten när hon rider. Fungerar i travökningarna också som ni ser.

 

 

Ett annat exempel är Lee Pearson som jag länkat filmer på nedan. Både hans armar och ben är mycket deformerade och vridna, men VILKEN ryttarkänsla han har. Han har vunnit 9 medaljer i paralympics, vilket är full pott, och är såklart favorit inför årets spel på hemmaplan.

 

 

Nog för att vi alla tycker att upplevelsen av att vara ett med hästen är bland det mest fantastiska som finns, men när ens egna ben inte riktigt fungerar som man vill, så måste känslan av att få fyra nya ta det till en ännu högre nivå.

 

Så kika gärna på filmen nedan, och missa inte paralympics som går 12 dagar efter OS. Den här delen av hästsporten borde få synas mer än den gör idag.

 

 


"We are top competition riders, and we can kick ass as good as anybody"
Läst 32871 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
16
2012

 

Huvudet mådde lite bättre idag, tack och lov!

 

Det var inget knoppningstvång idag och jag funderade lite på om jag skulle strunta i det, men när jag möttes av den här penntrollet i boxen så kändes det som att det inte var så mycket att fundera på! 

 

Well hello gorgeous!

 

 

Ni ska få en mycket målande analys av hur det gick...

 

Quest - nää. Jag kan ju mycket bättre än vad jag fick till idag. Fast, det är skönt att veta att experterna som ska betygsätta mig har sett mig rida så pass mycket att de också vet det. 

 

Hästbyte, till Arwen. Läge att skärpa till sig lite tänkte jag, och det gick BRA! Den rundan var jag jättenöjd med, så ska en slipsten dras och det var himla skönt att få till det idag!

 

Finns på film också, så den landar här på bloggen mot slutet av veckan, lite tålamod bara, jag lovar :) 

 

 

Skööönt, då var det praktiska i ridkonst och hästhantering avklarat och jag är jättenöjd med allt i kursen! Har haft fina hästar, fungerat jättebra med lärarna som har ett makalöst engagemang. Med de förutsättningarna är det ju inte så konstigt att jag utvecklats så mycket som jag ändå har! Riktigt kul har det varit, och TUR att vi har ett helt år kvar...  

 

 

Sedan hem till min treåring som hade longering på schemat, det är visst någon som har vaknat igen nu efter att ha varit lite behagligt jäst senaste tiden, det äts mycket gräs i stora hagen, men det har varit ganska trevligt måste jag säga. Lättjobbat. Nu är den riktiga Betty tillbaka, mer i luften än på marken stundtals...

 

Men det är ju kul att hon är fräsch och pigg å andra sidan, och de ska väl vara lite smågalna för att bli bra antar jag :) Dessutom har jag ju tre månader på mig att läka ihop om hon dänger av mig, nu när jag klarat examen och allt. Tjoho...

 

 


Läst 29709 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
15
2012


På examen ska man ju vara laddad och bara köra... Idag hade jag ont i huvudet och ville mest bara ligga under täcket och sova, det är inte något bra examens-mood :(


Det gick helt okej ändå, Mataking slappnade inte av riktigt men å andra sidan brukar vi behöva lite tid på oss innan vi hittar rätt, och idag var tiden mer knapp. Sedan var det hästbyte och jag fick häftiga Dexter, jättetrevlig häst och jag var faktiskt nöjd med insatsen på honom ändå! Nåja, svårt att vara på topp jämt och det var ju en godkänd examen så jag får lov att vara nöjd. Programridningen på fredag är nästa anhalt som blir en utmaning, men nyttigt!
I morgon är det hoppexamen, dags att plocka fram Ehning i mig igen och visa vad jag är bra på!


Haha, nä... Jag ska bara rida som jag brukar, det är good enough just nu :) Nu ska jag sova bort huvudvärken, och sedan ska jag bara ha kul i morgon.

God natt! :)


Läst 29597 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa  sista  Marie Ryman

Marie Ryman, som jobbar hos fälttävlansproffset Malin Petersen i Tyskland, bloggar om sitt hästliv.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stängArkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.