NAF Träningsakademin - Vår första träning för Irma Karlsson!

Hej igen, Almida här!

Nu var det en vecka sedan jag skrev mitt senaste inlägg och det har hunnit hända mycket roliga saker sedan dess. Förra veckan åkte nämligen jag och Cree ner till Skåne där Irma håller hus för vår första träning tillsammans. Jag har sett fram emot detta länge så det var kul att äntligen komma iväg. Mina förväntningar var att Irma skulle se små detaljer i min ridning som kunde förbättras. Då jag har ett fungerande system sedan innan handlar det inte om att jag ska ändra om min egna ridning helt, utan det är detaljerna som ska kunna göra min ridning bättre och mer effektiv. 

Irma hade lagt upp tre övningar för dagen. Den första handlade om att jag skulle reglera galoppsprången mellan tre bommar med 15 meter emellan. Jag skulle variera att rida på 4 och 5 galoppsprång för att se så att gas och broms fungerade och hitta ett bra flyt utan att galoppen rinner iväg eller det blir dragkamp. Detta var väldigt nyttigt för oss och jag fick med mig ett väldigt bra tips från denna övningen. Det var att jag ska samla hästen på min egna utandning för att skapa en avspänd samling. När jag provade detta märkte jag direkt stor skillnad på avspändheten hos Cree och jag kunde vara mycket lättare i handen, vilket är målet. Jag har hunnit göra denna övningen en gång hemma efter träningen och även om det fortfarande finns mycket förbättringar att göra så känner jag skillnad redan nu. 

Andra övningen var att vi skulle hoppa som en åtta. Två hinder placerade i mitten av banan och en kavalettibock vid vardera kortsida. Denna övningen handlade om att jag skulle hitta en bra rytm och kunna behålla en aktiv galopp i svängarna. Cree kan vara lite tittig i hörnor och gärna vilja snedda men denna övningen tvingade mig att galoppera genom hela svängen vilket var väldigt nyttigt. Jag märkte också hur Cree blev mer avspänd när jag lät henne galoppera genom svängen istället för att börja bråka i onödan. Detta är något jag verkligen ska ta med mig till kommande tävlingar då det kommer ge oss mycket bättre flyt och även göra det lättare för mig att hitta distanser i svängarna. Irma sa även en bra sak till mig som jag kommer ta med mig, “Det finns ingen rätt väg till ett hinder”. Hon menar på att man måste anpassa vägen beroende på vilken häst man har. Till exempel Cree som gärna vill snedda är kanske inte den bästa vägen att gå ända ut i hörnorna då jag tappar rytmen om jag ska börja krångla till det för att få ut henne i hörnan. Istället är de bättre att jag håller rytmen och kanske tappar 3 meter men kommer fortfarande fram till hindret med en jämn galopp och avspändhet. 

Sista övningen var en bock med fyra galoppsprång till en kombination. Här handlade det också om att hitta rytmen och en jämn, avslappnad galopp. Denna övningen kändes bra, Cree är jämn i sin galopp så jag behöver oftast inte inverka så mycket mellan hinder. Vi försökte bara hitta en avslappning mellan hinderna för att få så bra språng som möjligt vilket jag tyckte vi fick till. I slutet la vi ihop alla övningar och träningen innan hade gett resultat för sista rundan fick vi en jämn, fin rytm med avslappnade språng. Jag tar med mig många bra tips från denna träningen och ser redan fram emot nästa tillfälle. Om ni vill läsa mer om vad Irma har att säga om träningen och även se ett klipp från när jag gjorde övningarna länkar jag de inläggen här:

https://www.hippson.se/artikelarkivet/traningsakademin/hitta-rytmen-med-irma-karlssons-ridovningar.htm

https://www.hippson.se/artikelarkivet/traningsakademin/forsta-hopptraningen-for-irma-karlsson.htm

I helgen var vi på vår första tävling efter Falsterbo. Cree fick en välförtjänt vila efter en intensiv vår och sommar men nu är det kul att äntligen vara tillbaka på tävlingsbanan. Vi startade två klasser. I lördagens 125cm kändes hon förvånansvärt lugn och avslappnad. Jag trodde hon skulle vara mer spänd efter att inte varit ute och tävlat på ett tag men hon var väldigt koncentrerad på mig och vår uppgift. Vi fick till en jättefin runda, tyvärr föll en bom men inget att klaga på. På söndagen hoppade vi en 130cm, vår andra någonsin. Även denna rundan kändes bra och jag hittade ett bra flyt. Sista bommen föll men jag är glad för att det känns så lätt även om vi är nya på denna höjden. Denna helgen är fri från tävling så vi har myst i skogen och återhämtat oss. Nästa helg åker vi till Växjö för att starta 120cm och 130cm. Ser verkligen fram emot höstens tävlingar, tror vi kommer utvecklas mycket som ekipage.

 

Vi var väldigt snygga på tävlingen med vår NAF väst och schabrak.

Hoppas ni uppskattade detta inlägget och kan ta med er övningarna jag och Irma gjorde i er vardag. I nästa inlägg kommer Ida skriva om sin första träning med Mads vilket jag ser fram emot att läsa. Ha det bra tills vidare!

Almida Ericsson
Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 8999 ggrFler inlägg

Hejsan!

I fredags var vi äntligen nere i Sjöbo hos Irma och tränade. Det var en lärorik träning där fokuset låg på att hitta en bra rytm och jag fick även träna på min sits. Jag har haft lite problem med att jag känt att det blir mer och mer stressat för varje hinder som går inne på banan, därför hade Irma satt ihop en bana med många språng så att jag fick öva på att hålla en jämn rytm. Även om jag kände att de blev lite mer stressat mot slutet av rundan så kunde jag ändå hantera det bättre genom tips och trix från Irma. Jag provade att korta tyglarna några centimeter och bara det gjorde att jag kunde rida mer effektivt med överkroppen. Det gjorde även att min sits blev stabilare och jag kunde sitta mer stilla i sadeln. Hon hade även satt upp en linje i mitten av ridhuset med studs sedan tre galoppsprång till en oxer sedan tre galoppsprång till en studs igen. Detta var en bra övning för att jag skulle få öva på min sits och kunna komma tillbaka i sadeln. Jag och Irma pratar mer om detta i videon nedan där ni även kan se mig och Cree göra övningarna. 

Jag är väldigt glad för denna möjligheten NAF ger mig, jag känner efter varje träning att vi utvecklas mer och mer. Irma tyckte att jag hade hittat en bra grundgalopp vilket hjälper oss att få till en jämn rytm vilket jag fick till väldigt bra på denna träningen. Hoppas ni får inspiration av videon och kan ta del av övningarna. 

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 1516 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!

 

Min vinterträning pågår fortfarande och jag har planerat vår första start i början av april. Då har vi tänkt komma ut och rida vår första msvb:5 på riktig tävling. Vi red ju en programträning här om veckan och den gav oss verkligen mersmak! Läs mer om hur det gick här: https://www.hippson.se/blogs/naf/lyckad-programtraning-och-en-tur-runt.htm.

 

 

I förra inlägget skrev jag om vilka hästar som har tagit mig dit jag är idag. Jag avslutade då med att nämna hur lärorikt det också är att jobba i stall och att omringa sig av duktiga och kunniga personer. Det här inlägget kommer handla om mina tankar och erfarenheter om det.

 

 

Redan tidigt under min ridskoletid fick jag möjlighet att vara stallvärdinna på helgerna. Det gav mig möjlighet att både lära mig om samt förstå hur ett stall ska skötas. Allt under ledning av en erfaren vuxen. Det var veckans höjdpunkt att komma till stallet på morgonen och höra hur hästarna gnäggade välkomnande när det var dags att morgonfodra! Förutom att arbeta med stallsysslor så fick jag hjälpa de yngre nybörjareleverna med ponnyerna. Någon behövde hjälp att tränsa och någon annan ville bli ledd under sin lektion. Jag har alltid trivts med att få ta ansvar och det är roligt att få hjälpa andra! På ridskolan fick jag träffa många olika hästar och människor, vilket såklart gett mig många nya erfarenheter, lärdomar och nya synsätt. Bara att sitta och titta på lektionerna, t.ex. under lunchen, ger så många nya perspektiv och ger viktig ny kunskap.

 

 

De två senaste somrarna har jag arbetat i dressyrstall. Det har gett mig flera nya och andra lärdomar. Här fick jag verkligen en insikt i hur det är att satsa mot toppen och då är det bara upp till en själv att suga åt sig så mycket kunskap och inspiration som det bara är möjligt. Något jag tar med mig därifrån och ofta tänker på är hur det finns en så noga avvägd och individuellt baserad plan för varje häst. En plan som utefter hästens förutsättningar och villkor ska få ut det bästa av hästen som individ. Jag har även fått lära mig hur mycket hårt arbete det är som ligger bakom framgångar. Det är tidiga morgnar och sena kvällar men hur fantastiskt är det inte när det man har arbetat hårt med äntligen börjar ge resultat? Varje dag är en del i resan att bli en bättre ryttare och ta sig närmare sina mål!

 

 

När jag arbetat i dressyrstall har jag också fått rida många hästar på olika utbildningsnivåer och i olika åldrar. Jag vet inte hur många gånger det tåls att säga hur viktigt det är att rida flera hästar! Framförallt tycker jag att man blir väldigt medveten om sin egen ridning och vad man själv gör bra och vad man behöver utveckla. Upptäcker man att man ofta stöter på samma problem på flera hästar är det viktigt att rannsaka sig själv och undersöka hur man egentligen inverkar och reflektera över vad man skulle kunna göra annorlunda. Desto fler hästar man rider desto mer rutin får man också som ryttare och desto fler verktyg får man i fler situationer. Nu när jag går i skolan och inte jobbar i samma utsträckning är jag tacksam att jag får möjligheten att hjälpa till med några stallkompisars hästar, utöver att jag tränar och tävlar Haldor, för att få ännu fler timmar i sadeln och kunna utvecklas snabbare som ryttare!

 

Hoppas det varit intressant läsning! Vi hörs om två veckor igen!

 

Ida Pelander


Läst 2987 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Förra inlägget skrev jag om vårkänslorna jag fått men nu är det tillbaka till vinter med snö och massa minusgrader. Inte det jag såg fram emot men nu är det faktiskt inte många veckor kvar till vinterkläderna kan läggas på hyllan. Just nu är jag inne i en väldigt stressig period i skolan med mycket tentor och uppgifter vilket inte ger lika mycket fritid. Det blir att direkt åka till stallet på eftermiddagen efter skolan, sedan hem och plugga igen innan läggdags. Stallet hjälper mig mycket med att lugna stressen och det är skönt att för några timmar bara kunna släppa alla stressande tankar och åka till hästen som ger en positiva tankar. En annan händelse som gav mig väldigt mycket energi och motivation var Göteborg Horse Show. I år äntligen blev det av, som jag längtat efter att återigen få uppleva stämningen som är inne i arenan. Det var extra kul att Irma Karlsson var där och tävlade så jag fick se henne tävla live. Det ger en så mycket kunskap av att kolla på proffsen och se hur de guider sina hästar runt svårigheterna och se hur häst och ryttare verkligen kämpar tillsammans. Jag är så imponerad av hur alla hästar hanterar atmosfären inne i arenan, särskilt de yngre hästarna som inte är lika vana. Jag kom bara ihåg hur spänd Cree va när vi var i Falsterbo. Mycket tält och utsmyckning att titta på som var nytt för henne när vi var där men det gav oss samtidigt mycket erfarenhet. En dröm hade varit att rida även på GHS någon dag men de är nog ett tag kvar tills dess! 

Det blev även lite shopping på mässan. Jag behövde ett par nya bakbensskydd till tävling så det passade vi på att köpa när det va rabatt på mässan. NAF var där så jag fick träffa gänget vilket var superkul. Kul att se att det var så många som besökte montern och var intresserade av deras produkter, det finns verkligen produkter för alla typer av hästar. Jag och Sofia pratade om att jobba förebyggande med skador. NAF har många produkter som hjälper till med återhämtning, bygga upp och hjälpa till att stödja olika delar av hästen och hur mycket detta kan hjälpa till för att minska antalet veterinärbesök och så vidare. Att hjälpa hästen med detta kan verkligen vara en investering för både hästen och dig själv.

Jag har även hunnit tävla sedan sist jag skrev. Denna gången valde vi att gå in direkt i en 130cm, innan har vi alltid hoppat en lägre förklass. Det var inga problem och vi fick till en jättefin runda. Tyvärr fick vi ett ner på sista hindret men jag kände att jag red aktivt och höll den planen jag hade tänkt. Omhoppningen blev något stressad så i framtida klasser så pratade jag med Irma om att jag ska hitta tillfällen under ritten där jag ska tänka på min andning lite extra. Framhoppningen till denna klassen tyckte jag att jag inte riktigt fick till perfekt. Det handlar mycket om att jag vill hitta en bra galopp men det är svårt med allt som händer runt omkring en när det är så många ekipage på en liten yta. Johanna Lassnack hjälpte mig med hur jag ska tänka gällande detta och det vi kom fram till var att jag inte ska ha samma förväntningar på känslan på framhoppning som inne på banan. På framhoppningen måste jag anpassa galoppen efter omständigheterna och som jag och Johanna har pratat om innan, att framhoppningen är en egen "box" där känslan jag får där inte avspeglar hur min känsla inne på banan kommer att bli. Jag är glad att ha både Johanna och Irma med på min resa då de hjälper mig att förbättras hela tiden. Nästa vecka ska jag äntligen till Irma igen vilket jag verkligen ser fram emot. Så nästa inlägg kan ni förvänta er mycket tips och trix från Irma. Hoppas ni uppskattade inlägget!

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 4067 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för NAF Träningsakademin »Här hittar du alla våra husbloggare

Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.