Forskningskollen

Forskningskollen

Här sammanställer vi, på ett populärvetenskapligt sätt, de senaste rönen inom den forskning som sker om hästar och hästhållning. Ambitionen är inte att skapa ett heltäckande register - utan snarare att göra nedslag i aktuella ämnen.


Spån, telefon och trötta muskler ökar risken för transportskador 

Forskning
I flera studier har forskare frågat hästägare om de har varit med om att hästen har skadat sig när den åkte transport, och hur det i så fall gick till. Genom forskarnas analyser kan man identifiera några faktorer som statistiskt sett ökar risken för att hästen ska råka illa ut när den reser. Bland annat om du som förare har för vana att svara i telefonen när du kör bil. Och vad du har på golvet i transporten.  
Läs mer

”De här hästarna kan knuffas över gränsen” 

Forskning
En ny studie från Finland lyfter fram vikten av fysisk ansträngning för hästar i riskzonen för insulindysreglering. Forskarna har också sett att det kan finnas ett stort antal hästar som balanserar på gränsen till att få problem, och som kan bli sjuka av enbart små förändringar i vardagen.  
Läs mer

Hindertyperna som ger eliten mest bekymmer 

Forskning
Forskare har analyserat över 9 000 språng under en världscupsäsong, för att se var nedslagen kommer. Deras data visar att väldscupryttaren förmodligen inte behöver oroa sig för muren, att snabba ryttare river mindre i omhoppningen, samt om du säkrast ska rida sto eller valack för att få en bra tid. 
Läs mer

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk 
– Hitta dragspelskänslan

– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen 
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.