Forskningskollen

Forskningskollen

Här sammanställer vi, på ett populärvetenskapligt sätt, de senaste rönen inom den forskning som sker om hästar och hästhållning. Ambitionen är inte att skapa ett heltäckande register - utan snarare att göra nedslag i aktuella ämnen.


Smått och gott om stigbyglar 

Forskning
Stigbygeln har förändrat historieskrivningen. Den gav hunnerna en fördel över romarna och det var på grund av dem modet med en klack på skon kom till. Även om den används dagligen av många även 2022 så kanske vi inte ägnar dess betydelse så stor uppmärksamhet, men det finns forskare som har studerat vad stigbygeln faktiskt bidrar med. 
Läs mer

Stor genomgång av forskning om alternativ behandling

Forskning
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har gjort en omfattande genomgång av vilka studier som gjorts av olika alternativa behandlingsmetoder för hästar, hundar och katter. Resultaten är spretiga, och många av studierna får underbetyg.
Läs mer

Svenska forskare: Räkna på 18 m² per häst i ligghallen  

Forskning
Grupphållning av hästar har blivit allt vanligare och forskningen visar på positiva fördelar för hästarnas välbefinnande. Hästar som går ute ska ha tillgång till skydd under den kalla årstiden, men det är stor skillnad på hur mycket de använder sig av det. Bland annat beroende på om den som byggde har räknat på de minimimått som anges i djurskyddsföreskrifterna eller om de har tagit till mer yta.  
Läs mer

Ökad risk för depression hos ryttare som har haft hjärnskakning 

Forskning
Det finns mycket forskning om hur sporthästar mår, både fysiskt och mentalt. Men ryttarens hälsa och välbefinnande ägnas inte så mycket tid. Nu har forskare vid Ulster University, Storbritannien, tagit tag i frågan om ryttares mentala hälsa, och tittat på depression, välbefinnande, återhämtningsförmåga och i vilken mån det hänger ihop med tidigare hjärnskakningar.  
Läs mer

Och så det här med brösten i trav under nedsittning …

Forskning
I många länder är majoriteten av ryttare kvinnor, ändå finns det förhållandevis lite forskning om bysten, bystsmärtor och sport-bh för ryttare. Den mesta forskning som har gjorts är på löpare, och forskarna menar att de krafter som påverkar bysten under ridning kan skilja sig från dem under löpning och därmed göra att smärtor upplevs annorlunda, samt att stödet för bysten kan behöva utformas på ett annat sätt.  
Läs mer

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka

– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.