Forskningskollen

Forskningskollen

Här sammanställer vi, på ett populärvetenskapligt sätt, de senaste rönen inom den forskning som sker om hästar och hästhållning. Ambitionen är inte att skapa ett heltäckande register - utan snarare att göra nedslag i aktuella ämnen.


Runda hästar är inte glupskare än andra

Forskning
Det finns studier som visar att runt en femtedel av våra hästar är feta, vilket ökar risken för till exempel fång och insulinresistens. Alla vet vi att i en flock hästar som går på samma bete kan det finnas några individer som håller sig bra i hullet och några som blir rejält runda, även om de är av samma storlek och typ. Det är lätt att tänka att den överviktiga hästen är extra matglad, men nu har forskare visat att det inte stämmer.
Läs mer

Många märker inte att hästen har ont när de sadlar 

Forskning
Att hästen lägger öronen bakåt, trampar runt och kanske till och med nyper till när du ska sadla, hur stor vikt ska du lägga vid det egentligen? Är det "sånt som hästar gör" eller betyder det att något är fel? Ett forskarlag i Storbritannien har publicerat en serie studier som på olika sätt belyser hästens beteende när vi sadlar och sitter upp.  
Läs mer

Forskarna: Avvänjning är inte att skilja sto och föl åt 

Forskning
Det finns flera studier som visar hur avvänjning skapar stress hos föl, stress som ibland kan ge effekt långt efter att avvänjningen är klar. Då pratar vi om den typ av artificiell avvänjning som har varit tradition, som sker innan hästar som lever vilt vänjer av sina föl och som sker på initiativ av människan. Nu har beteendeforskare visat vad avvänjning egentligen är, och att den inte är stressande alls.  
Läs mer

Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.