Forskningskollen

Forskningskollen

Här sammanställer vi, på ett populärvetenskapligt sätt, de senaste rönen inom den forskning som sker om hästar och hästhållning. Ambitionen är inte att skapa ett heltäckande register - utan snarare att göra nedslag i aktuella ämnen.


Kloning – en avelsteknik som vilken som helst?

Forskning
Det har gått över 20 år sedan den första klonade hästen såg dagens ljus. Då var det en sensation, men nu används tekniken lite nu och då och bara härom veckan läste vi att dressyrvalacken Bohemian skulle klonas. Han blir då en i raden av kändishästar som fått en kopia, tillsammans med exempelvis Quidam de Revel, Ratina Z, Gem Twist och ET. Men går kloningen som på räls nu eller hur är det egentligen?
Läs mer

Att arbeta med hästar – himmel eller helvete?

Forskning
För många är arbete med hästar ett riktigt drömjobb, men den bransch som ger oss så mycket glädje, häftiga sportupplevelser, trygga ridlektioner och umgänge med hästen dras med en rad problem. Den kan i dagsläget inte sägas vara en bransch som alla andra, inte ens när den jämförs med andra verksamheter där djur står i centrum. Men så kanske det måste vara – eller? Kan ett hästjobb vara som vilket annat arbete som helst?
Läs mer

Tänk igenom det här om hästen behöver lära om

Forskning
Forskare från Australien har i en pilotstudie tagit sig an en aspekt av hästars inlärning, och har visat hur viktigt det är att vara medveten om ifall det du just ska lära din häst är i linje med dess naturliga instinkt eller ej. Detsamma gäller om din häst har lagt sig till med någon ovana och behöver läras om.
Läs mer

Då kan du behöva se över utfodringsrutinen

Forskning
Nytt år, nya fina upplevelser med hästen att se fram emot. För att ge hästen bästa möjliga förutsättningar att hålla sig frisk och skadefri, trivas i sin flock och med de aktiviteter som du har planerat kan det löna sig att ta ett omtag när det gäller foderstaten och utfodringsrutinen. Kanske finns det något du kan skruva ytterligare på för att få en än mer harmonisk häst? Ta del av tips från forskningen om hästens ätbeteende och grovfoderintag.
Läs mer

Tydligt kroppsideal för ryttare

Forskning
Som tävlingsryttare kan du inte gömma din kropp och dess former. För en del är de tighta ridbyxorna en plåga och man skulle helst inte visa sig i den typen av kläder offentligt. Det finns även en känsla av att ryttarens kroppsform i sig påverkar dressyrpoängen. Tydligt är åtminstone att vissa ryttare anses passa på flera olika hästtyper, medan andra anses med fördel hålla sig till en kraftigare häst.
Läs mer

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numretLäs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.