Forskningskollen

Forskningskollen

Här sammanställer vi, på ett populärvetenskapligt sätt, de senaste rönen inom den forskning som sker om hästar och hästhållning. Ambitionen är inte att skapa ett heltäckande register - utan snarare att göra nedslag i aktuella ämnen.


Forskarens träningstips för överviktiga och insulinresistenta hästar

Forskning
Genom en forskningsöversikt har en amerikansk forskare sammanställt studier som fokuserat på hur träning, ibland kombinerat med justering av foderstaten, kan hjälpa hästar som lider av fetma och problem med regleringen av insulin och blodsocker. En av slutsatserna är att intensitet är viktigare än mängd.
Läs mer

Har hästen en plats i Nato?

Forskning
Hästen har ju använts i krig under många århundraden, även under första och andra världskriget spelade hästen en roll om än mest för transport i vissa områden. Hos vår allierade jätte i väster används hästen faktiskt nu återigen allt mer, men då för att läka det som kriget har ställt till med.
Läs mer

Hästsektorn en miljöbov: "Glitter och trams köps som aldrig förr"

Forskning
I undersökningar menar man att hästsektorn släpper ut mer koldioxid än inrikesflyg, till exempel genom produktion av foder och transporter av såväl människor som djur och förnödenheter. Forskningen visar att viljan till förändring finns, men det kräver förändringar av stallens rutiner.
Läs mer

Det händer under uppvärmningen

Forskning
Hur mycket tankemöda lägger du på att hitta den optimala uppvärmningen för dig och din häst? Ett forskarpar från Belgien och Nederländerna har gått igenom forskningen som gjorts fram till nu för att sammanställa vad som egentligen händer fysiologiskt under uppvärmningen – och om det går att säga vilken strategi som är bäst.
Läs mer

Svart på vitt: Nosen bakom lod lönar sig

Forskning
Något håller på att hända inom dressyrsporten. Det går inte längre att hävda engångsföreteelser eller ögonblicksbilder, nu är hästarnas välfärd toppnyhet även utanför sporten. En färsk studie bidrar med fler hårda fakta att lägga på diskussionsbordet; den som rider med nosen bakom lodplanet får högre poäng av domarna.
Läs mer

Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.