Forskningskollen

Forskningskollen

Här sammanställer vi, på ett populärvetenskapligt sätt, de senaste rönen inom den forskning som sker om hästar och hästhållning. Ambitionen är inte att skapa ett heltäckande register - utan snarare att göra nedslag i aktuella ämnen.


Klåda och utslag – inte bara en sommarplåga 

Forskning
Läsaren Sophie Fredriksson hörde av sig med en fråga om forskning kring allergiska utslag, då hennes häst har besvär och de har provat det mesta.  – Han är utredd och är allergisk mot timotej. Men trots att jag har bytt hö och han har fått immunterapi ett år så fortsätter eksemen att komma, berättar Sophie uppgivet om sin fina SWB-valack Loveletter for U.  Längre fram i februari ska de till Uppsala, och hon hoppas få ännu mer hjälp där med att lista ut hur han kan bli bättre från sina eksem.  
Läs mer

Kissing spines: Möjligt att upptäcka ökad risk med hjälp av gentest 

Forskning
Forskare i USA har letat efter svar på gåtan om kissing spines i hästens genom. Det de har hittat kan vara en hjälp på vägen till att bättre förstå åkomman.  
Läs mer

Forskare ifrågasätter fokus på rakriktning

Forskning
Rakriktning är en av de viktigaste grunderna för god ridning enligt utbildningsskalan. Men nu ifrågasätter forskare ett allt för ensidigt fokus på att få hästen rak och liksidig, och menar att det till och med kan vara negativt för hästens välfärd.
Läs mer

Vad händer under vintertäcket? 

Forskning
Utbudet av vintertäcken till hästar har nog aldrig varit större, och vi erbjuds fyllning med si eller så många gram. Behovet av täcke för att hålla värmen är en diskussion som ofta kommer upp, men det finns andra parametrar att fundera på när täcket åker på. Till exempel om pälsens tillväxt påverkas och om det behövs D-vitamintillskott. 
Läs mer

Linda Kjellberg doktorerade om hästar på lösdrift

Forskning
I går disputerade Strömsholmsläraren Linda Kjellberg med avhandlingen Horse stables in the 21st century – aspects of management, behaviour and health. Hennes forskning om hästar i lösdriftssystem med foderautomater är ett viktigt tillskott till förståelsen av hur nya uppstallningssystem kan och bör användas för hästarnas bästa.
Läs mer

Mest läst


  Senaste expertsvaren

  Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
  Kraftig reaktion på influensavaccin
  Vad är det för skillnad mellan betfor och mash?

  Fråga experterna

  Mest läst

   Senaste numret   Läs mer om nummer 6 2022

   – TEMA: Framtidens Ridskola
   – Porträtt: Emma Emanuelsson
   – Tömkör för framåtbjudning

   – Pararyttarens favoritövning
   – Kolikens ABC
   – Lär hästen lasta sig själv
   ...och mycket, mycket mer!

   Läs numret på premiumsajten

   Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

   Kundtjänst: info@hippson.se

   Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

   Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.