Frågor och svar inom Hästens beteende

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästens beteendeHjälp, hur ska jag hantera min häst?

Hej!
Jag har en hopphäst som är extremt känslig och explosiv. Han är 9/10 gånger jättesnäll så länge man följer rutiner men då och då klickar det till i huvudet på honom och han stänger av helt. Han har bland annat stegrat och landat i huvudet på min pappa (min pappa är 187cm, men min häst är 176cm hög), han har fått panik i stallet och brutit min mammas rygg och arm, skadade en annan häst ordentligt genom att springa in i den samt orsakat ett antal hjärnskakningar på både mig och andra.

Det går inte heller att ha honom inne längre än till klockan åtta på morgonen eller köra honom i stor/liten lastbil då han börjar klättra på väggarna till han hänger med frambenen över väggen (vi har standardhöjd på boxväggarna – han kan dessutom endast stå i sin nuvarande box, om vi försöker flytta honom för att måla stallet försöker han hoppa ut), när han väl sitter fast är han dock helt lugn.

Jag har haft honom i snart sex år och det har alltid gått bra att hoppa upp fram till efter hans vintervila för två år sen. Nu skenar han så fort man lägger över vikten försiktigt i ena stigbygeln. Både jag och en annan ryttare har fått hjärnskakningar när vi försökt jobba på det. Tyvärr går det inte heller att någon håller i honom då han vet att han är starkare och skenar ändå, spelar ingen roll om man har bett eller kedja på honom, han stänger av helt (han gör även detta när man leder honom om han känner för det).

Har ni något tips om hur man kan försöka få honom att acceptera det igen? Godis/mat funkar inte då han är väldigt ointresserad av båda, krävs mycket för att få honom att äta överhuvudtaget. Börjar bli desperat då jag alltid är beroende av att någon kan slänga upp mig eller att det finns en stege som är tillräckligt hög för att jag inte ska behöva sätta foten i stigbygeln! Han har inte sadeltvång, han är röntgad från topp till tå, har en specialanpassad Equipe EK26 sadel och är jättesnäll att rida barbacka på.

Tack på förhand!


Läs svaret

Kommentarer

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!

Hej!
Går det att få bort beteendet som min nya häst har? Han biter i kompisens täcke ofta så att det går sönder. Han biter i allt han kommer åt som borstar, staket och redskap. Har han bara långtråkigt och/eller är det något ämne han saknar. Går detta att jobba bort? Hur gör jag? Har testat saker som smakar illa och det funkar i boxen. Han har leksak i hagen men leker inte med den.


Läs svaret

Kommentarer

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?

Hej! Jag som amatör och endast förälder till ett ridande barn (även om jag mer än gärna är delaktig och hjälper till så mycket jag kan – och gärna lär mig så mycket som möjligt då jag tycker mycket om hästar) vet inte mycket om hästvärlden, utöver att jag har varit med släkt och vänner i stallet förr om åren. Så jag tar hjälp av kunniga omkring mig, böcker och videor.
  
Vad som då har slagit mig är att det tycks vara en stor skillnad på hur man skolar hästar världen över. I vår del av världen skulle jag vilja påstå att man försöker vara mer human och accepterande mot olika humör och dåliga beteenden, medan exempelvis amerikaner och australiensare är mycket mer fysiska och utgår från hästarnas egen flockmentalitet. Därmed är de mycket mer raka och hårda mot dåligt beteende.
  
Jag har exempelvis noterat att nästan alla videor om att korrigera aggressiva hästar är gjorda av australiensare eller amerikaner medan nordiska hästvideor mest handlar om ridning, rykt och allmänt trevliga saker. Därmed har jag också noterat att folk från andra delar av världen gärna kallar en och annan känd australiensisk hästtränare för djurplågare – fast personen inte slår hästarna, men driver dem hårt och korrigerar dem väldigt fysiskt utefter vad hen kallar flockpsykologi.
  
Först och främst undrar jag:
1. Stämmer denna uppfattning eller har jag fått en mycket skev bild av det generella förhållandet?
2. Vad finns det i stort för olika skolor för hästträning runt om i världen?
3. Finns det forskning om vad som är mer rätt/fel/effektivt och så vidare? Nästa gång en ridskolehäst är sur, hugger efter mig eller trycker bort mig med ändan etcetera skulle jag vilja ha mer på fötterna. Alltså mer än en allmän uppmaning att vara mer bestämd och "säga till" hästen.


Läs svaret

Kommentarer
68 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 23 nästa  sista  

Tidigare experter

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.