Frågor och svar inom Hästens beteende

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästens beteendeHjälp! En häst i flocken krubbiter på mitt sto

Hej!
Jag har ett sto med årsföl som går tillsammans med två andra ston och deras årsföl. De går ute i en stor sommarhage med gott om bete och har gjort så sedan slutet på maj. Det yngsta stoet (som är tio år) krubbiter och har gjort det sedan hon skildes från sin mamma. För ca 1,5 månader sen började det yngsta stoet att krubbita på mitt sto. Mitt sto samt föl fick då gå ensamma i två veckor för mitt sto fick sår samt blev gropig i musklerna på rumpan. Sen cirka en vecka går de tillsammans med de andra igen och jag sprejar mitt sto och föl med en blandning av vatten och ättika för att de yngsta stoet inte ska krubbita på dem. Dock verkar det inte fungera så bra. Vad kan man göra för att bryta detta beteende? Det yngsta stoet krubbiter även på sitt föl samt det tredje fölet, det tredje stoet gör hon det inte på för den har sagt ifrån. Mitt sto har tyvärr blivit för "snäll" sen hon fick föl och säger inte ifrån.


Läs svaret

Kommentarer

Hästarnas beteenden ha flera bakomliggande orsaker

Hej! Mitt sto på 13 år gick tidigare bland andra med en treårig valack. Sen flyttade han och ett år senare flyttade vi till samma ställe. Nu har hon gått sen förra hösten i en stoflock bredvid hans flock. Nu har hans hagkompis stått i sjukhage i många veckor så för att han ska få i alla fall lite utlopp för sitt behov av att umgås med andra fick mitt sto gå in till honom en stund i dag. De är jättefina med varann och det är ingen dramatik alls, de känner ju varann. Nu till min fråga, vid ett tillfälle la han försiktigt hela sitt huvud på hennes rygg, hon stod kvar en stund till men gick sen därifrån. Jag har sett ston göra så med varann också. Vad står det för? Hur ska man tolka det? 


Läs svaret

Kommentarer

När hästen inte vill lämna stallplanen

Jag undrar över min häst beteende. "Issa" är ett sto född 2012 jag tar haft henne i två år. Hon vill inte gå hemifrån men det går bättre och bättre. Om jag rustar mig med mycket tålamod och tid så kommer vi dit jag vill. Om jag försöker med våld (pisk, smackningar och kraftig skänkel, blir det värre!) Men jag undrar varför hon har den låsningen i att gå hemifrån, sedan är det många stopp på vägen där hon oftast hör något långt innan jag uppfattar ljudet. Vi har gått samma vägar flera gånger i veckan i två års tid nu. Jag tycker att hon borde vara bekväm nu? Vad kan jag göra/inte göra?


Läs svaret

Kommentarer
73 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 25 nästa » sista » 

Tidigare experter

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité
Tips för häst som rusar till hinder
Häst som sparkar bakut efter hinder

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 4 2023

– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador

– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.