Frågor och svar inom Dressyr

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


DressyrHur lära en ponnytravare att ta galoppskänkeln?

Hej!
Jag har en sexårig ponnytravare som jag försöker utbilda i ridning, speciellt galoppskänkeln. Han har gått dressyrlektioner lite från och till i ca 1,5 år. Har upprepade tillfällen tränat i backar och på sandbana (han fattar galopp ibland). Som många travhästar far han som ett spjut i traven innan galopp. Han tar ofta även ned huvudet och gör några "halv bockningar". Vill få bort det beteendet så han endast fattar på kommando och inte slänger av mig.  Är det något jag kan träna på för att sätta galoppen?


Läs svaret

Kommentarer

Häst som tappat framåtbjudningen

Hej!

Köpte en häst i höstas som gått Msv C och då hade han väldigt svårt att bära sig själv. Han blev gärna låg och tung i formen med bakbenen bakom kroppen och bara sköt på framåt. Min tränare kallar honom för "tygelstyrd" då direkt jag motställer honom i volter så ska han byta varv. Detta är speciellt i vänster varv. Jag ställer höger, lägger på höger skänkel och leder till vänster. Men jag får han inte att arbeta rätt och ärligt mellan skänkel och hand. Jag började jobba med övergångar, halvhalter och rakriktning. Funkade hyfsat en period men nu känns det som att det gått åt andra hållet (med framåtbjudningen). Han har ingen framåtbjudning i skritten och jag känner mig väldigt tjatig när jag måste driva på han vartannat steg. Och när han väl får "framåtbjudning" i skritten så går han med korta och snabba steg, inte de här långa stärkande kliven som jag vill åt. Även i traven får jag inte fram en ärlig framåtbjudning, antingen går han inte framåt (alternativt fattar en väldigt samlad galopp) eller så matar han framåt med långa kliv, bakbenen bakom sig och hela vikten i handen. 

Jag försöker rida varierat med dressyr, longering, uteritt och hoppning. Kan det vara så att vi bara inte lärt känna varandra än? Det är väldigt svårt att förklara mitt problem men du kanske har något tips på vad jag kan göra?


Läs svaret

Kommentarer

Tävlingsstoppet ger tid till optimal förberedelse

Hej! Jag känner mig lite vilsen med min plan för mig och min häst nu när alla tävlingar är inställda. Vad har du för råd att ge, hur ska man tänka i träningen?

Innan har man ju haft tävlingarna som delmål, men nu är jag helt "lost" med vad jag ska träna på. Hur lägger du upp en plan för varje häst, även utan tävlingarna som delmål på vägen?

Jag behöver verkligen tips för att hitta tråden, nu när hela tävlingssäsongen är satt på paus. Vi tävlar i vanliga fall på Lätt A-nivå, hade tänkt debutera Medelsvår C till sommaren. Hur ska jag tänka?


Läs svaret

Kommentarer

Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet

Hej! Jag rider en unghäst som ibland har lite svårt med kontakten. När han är uppvärmd och fysiskt och mentalt avspänd går han med ett mjukt stöd på bettet, men ibland hänger han sig stundtals på det. Från att ha varit avspänd och mjuk så blir han dragandes i bettet, liksom över tygeln.
  
Han tappar inte takten och ökar inte tempot. Hur ska jag tänka i de stunderna för att på bästa sätt få honom att gå med ett jämnare stöd och behålla en längre överlinje? Tack på förhand!


Läs svaret

Kommentarer

Unghäst som inte går fram på uteritten

Hej! Jag har en unghäst på sex år som har börjat stanna vid uteritt och vill inte gå fram. Går jag "på" honom i detta läge backar han, försöker resa sig eller snurrar runt. Emellanåt går det dock bra att mana på honom och han går vidare igen.
 
Om någon promenerar bredvid på marken går han fram utan att stanna, likaså om någon annan häst går före honom. Skulle han tveka i dessa lägen går det så gott som alltid att bara smacka på lite och han går fram igen. Hoppar jag av och leder går han också fram utan att tveka. Han är överlag en ganska orädd häst och "tittar" inte så mycket på saker runt om honom, jag upplever inte heller att han är väldigt rädd när han stannar.
  
I övrigt är det en glad, frisk och trevlig häst, lyhörd och svarar lätt för hjälperna både på banan och vid uteritt. Jag är osäker på varför han stannar, han är kollad av veterinär och har en sadel som passar. Har du några tips?
  
Vänliga hälsningar
Jenny


Läs svaret

Kommentarer

Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven

Hej! Jag har problem med att mitt huvud inte hålls stilla i nedsittningen i trav. Själv tycker jag ändå att jag har en bra position i sadeln i övrigt, men jag har kanske lite svårt att kontrollera alla delar samtidigt. För mig känns det som att jag håller huvudet stilla, men när jag sedan ser filmer så är det inte stilla alls.
  
Jag jobbar mycket på detta med min tränare. Men finns det något specifikt tips, eller något att träna på för att få ett stilla huvud? Eller får man tänka om helt på något sätt?


Läs svaret

Kommentarer

Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"

Hej! Jag är medryttare på en sjuårig PRE-valack, han kan inte så mycket men gör framsteg varje dag. Problemet vi har är galoppen, han gör fattningarna jättebra men så fort han kommer i gång krullar han ihop sig och galopperar jättefort.
  
Han har problem med att spåra i alla gångarter, men i galoppen är han så svag att han nästan välter på kortsidorna. Jag tycker det är så otäckt att jag inte galopperar honom just nu.
  
Hur ska jag göra för att stärka honom utan att riskera att någon skadar sig? Han blir lätt "rusig" även i traven, men det är mer hanterbart. Unghästar har jag fått lära mig att man ska rida på bra framåt när de tappar balansen. Men det känns som att om jag gör det på honom så kommer han att välta.
    
Tack på förhand!


Läs svaret

Kommentarer

Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?

Hej! Jag undrar lite kring argumenten mot att rida dressyr bettlöst. Jag har mötts av kommentarer från tränare att man inte kan rida dressyr utan bett. Finns det verkliga hinder? Tänker utifrån att det faktiskt inte är möjligt att rida hästen i rätt form bettlöst, eller finns det någon annan anledning?
  
Jag har ett halvblod som trivs fantastiskt bra när jag rider bettlöst, jag använder indian hackamore (nosdelen ser ut som på repgrimman). Så jag blir intresserad av vad som ligger bakom tankarna med att rida dressyr med bett.


Läs svaret

Kommentarer

Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?

Hej! Jag har en välutbildad dressyrvalack på tio år. I sommar har vi tävlat framgångsrikt i Lätt A och nu till hösten är siktet inställt på Medelsvår C. Jag har så klart en bra tränare som hjälper mig, men vill gärna ha dina funderingar kring hur stort steget är.
  
Vad ska jag tänka på i träningen inför första starten, vad krävs mer i formen hos hästen i jämförelse och är det något annat du brukar tänka på när man tar klivet upp i klasserna? Jag tänkte starta en eller två Medelsvår C i höst och sedan gå ner till Lätt A igen till våren. Vad tror du om det? Är det några specifika svårigheter jag måste träna mer på?
  
Tack på förhand!


Läs svaret

Kommentarer

Häst som inte går fram för skänkeln

Hej! Jag har en sjuåring som är riden ungefär ett och ett halvt år. Hon har verkligen fint steg, hoppar jättebra och är en kanonpersonlighet, men... Jag får henne inte alltid fram för skänkeln. Speciellt inte när det är nya saker, tävling och så vidare.
  
Vi jobbar mycket på att hon ska gå fram för lätta hjälper och hon går fram, men inte "äkta". Har du tips på hur jag kan få henne till att bjuda ärligt? Hon är fortfarande orutinerad, men jag vill gärna få detta på plats innan vi går vidare med utbildningen.


Läs svaret

Kommentarer
406 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista  

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur lära en ponnytravare att ta galoppskänkeln?
svarar
Häst som tappat framåtbjudningen
svarar
Upphäva köp enligt paragraf 17
Eva Johansson svarar
Hjälp hästen att genomföra löshoppningen på ett bra sätt
Helena Persson svarar
Hoppning på volt gynnsamt för heta och starka hästar
Helena Persson svarar
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Hanna Borg svarar
Vad gäller vid köp via en förmedlare
Eva Johansson svarar
Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp
Eva Johansson svarar
Träningstävla så likt tävling som möjligt
Victoria Almgren svarar
Svullna ben över natten – linda eller inte?
Hanna Borg svarar