Frågor och svar inom Dressyr

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr



Spänd häst som är svår att få lösgjord

Jag har en elvaåring som är jättesvår att få lösgjord. Han är så spänd och det känns verkligen. Jag rider med halsförlängare nästan varje pass eftersom den hjälper honom att gå i form, även fast han är spänd.   Sedan vet jag inte vad som är bäst för honom för att han ska bli så lösgjord som möjligt. Ibland tar jag av inspänningen efter en stund och då är han mycket mer avslappnad och går i form utan den. Hur ska jag göra? Jag vill inte rida med inspänning varje gång för att han ska gå i form...   Tacksam för svar.
Läs svaret

Kommentarer

"Min häst blir väldigt osäker när jag tar av thiedemantygeln"

Hej! Jag har en foderhäst som nästan alltid har ridits med thiedemantygel med sin ägare, jag har av bara farten fortsatt med det. Vi rider väldigt allround även om jag är mer för dressyren.   Jag har gärna thiedemantygeln kvar vid uteritter men vill inte använda den på banan längre, den är i vägen tycker jag och det blir ingen ärlig ridning känns det som. Har provat att ta av den och rida utan, men jag känner att hästen blir väldigt osäker och obalanserad. Vi kommer liksom aldrig till riktig ridning.   Hur tycker du att jag bör gå vidare? Hur får jag honom att känna sig trygg utan thiedemantygeln? Hästen är ett halvblod på 16 år.  Tack på förhand!
Läs svaret

Kommentarer

Jag blir fruktansvärt spänd i min ridning – hur kan jag bli mjukare?

Hej!  Jag har en unghäst (sex år) som är väldigt känslig av sig. Blir jag frustrerad spänner han sig och blir lite stressad då han inte förstår vad han ska göra. Mitt problem som jag har uppmärksammat mer och mer är att jag spänner mig i hela kroppen när jag ska göra en övning.   Skänkeln åker upp, armar och händer likaså och överkroppen viker jag framåt. Det är som om jag försöker göra mig så liten och lätt som möjligt och då är jag inte längre än 1,55. Men på tävling är det lite tvärtom, jag blir lång och stel som en pinne.  Vad ska jag göra för att mjukna i kroppen? Finns det övningar som är bättre än andra för att komma åt problemet?
Läs svaret

Kommentarer

Bryr sig hästen om omväxling i arbetet?

Hej,  Att det är viktigt för hästen med varierat underlag känner man ju till, men hur viktigt är det för den att få göra olika saker? Jag tänker på ridhus kontra uteritt, paddock ibland, tömkörning ibland, bommar, rida i skogen och så vidare? Hur skulle du säga att man bör lägga upp en bra blandning för att uppnå optimalt resultat? Eller spelar det egentligen ingen roll, är det vi som förmänskligar hästen och tror att den mår bäst av omväxling?
Läs svaret

Kommentarer

Hur vet man att det är dags att klättra uppåt i klasserna?

Hej! Hur vet man när det är dags att lämna en klass och gå vidare till nästa? Finns det något ”mått” för detta? Jag tog i år klivet upp till Medelsvår C efter att ha ridit lätta klasser under flera år – faktiskt kände jag mig mer eller mindre tvingad att starta svårare klasser. Jag fick nämligen höra mycket tissel och tassel från andra i stallet och på tävlingsbanorna... Nu har det gått ganska bra att flytta upp ett snäpp, men hur ska man veta?  Med vänlig hälsningMaggan
Läs svaret

Kommentarer

Det blir tvärstopp i övergångarna

Hej! Jag söker lite träningstips när det gäller övergångar. Min häst är en väldigt känslig dam som samtidigt kan vara väldigt stark, det är svårt att hitta det rätta "dragläget" som krävs för att göra övergången. Övergångarna trav–skritt och galopp–trav blir oftast väldigt abrupta och hon tar förhållningarna lite för bra, så ibland blir det tvärnit.   Ett bra exempel kan vara efter en ökad diagonal i galopp och innan hörnet med övergång till trav, där brukar det bli tvärstopp innan vi kan trava vidare. Eller så gör hon sig kortare för varje steg tills hon i princip studsar på stället. Hon går bra fram för skänkeln till handen i övrigt. Tacksam för tips.
Läs svaret

Kommentarer

"Hjälp, hästen puttar mig till vänster!"

Hej! Min häst envisas med att putta över mig åt vänster hela tiden. Det händer nästan bara i galopp och huvudsakligen på rakt spår men även på böjt, oavsett varv. Ibland kan jag uppleva att han går "skevt" också, främst i galopp men även i trav. Vi tränar allsidigt. Finns det några övningar för att träna bort detta?   Tack på förhand!
Läs svaret

Kommentarer

Missförstår sidförande skänkel, ökar och hamnar bakom hand

Hej! När jag lägger till ena skänkeln i trav, för att be min häst att flytta sig åt sidan, ökar hon farten och tar skänkeln som framåtdrivande i stället. Hon har dessutom extremt lätt för att hamna bakom hand så fort man tar i tygeln, vilket komplicerar det hela. Hur ska jag få henne att tänka annorlunda vid sidförande hjälper och dessutom få henne att inte "försvinna" bakom hand?   Tacksam för svar.
Läs svaret

Kommentarer

Ska man låta hästen vila helt under viloperioden?

Hej! Jag har börjat planera för sommarvilan för min unghäst och jag har några frågor som jag hemskt gärna skulle vilja få hjälp med. Hur lång sommarvila brukar man generellt ge en femårig unghäst? Ska sommarvilan bestå av promenader, skritturer och tömkörning eller ska unghästen bara gå på bete i ett visst antal veckor?   Vi planerar att starta några lägre dressyrklasser mot slutet av augusti eller början av september, hur lång igångsättning bör man räkna med?  Tacksam för svar.
Läs svaret

Kommentarer

När kraven ökar blir det passgång i skritten – hur tränar jag bort det?  

Hej! En ponny jag rider har på senare tid börjat skritta mer i tvåtakt (passgång) än i fyrtakt. Han är inte så jätterutinerad och passgången blir tydligast när man kräver lite mer av honom. Har du några tips på hur jag ska få honom att skritta i fyrtakt?  Hälsningar Josefine
Läs svaret

Kommentarer
374 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 38 nästa  sista  

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Lämpligt foder till fångkänslig häst med långvarig boxvila?


Eva Dahlström svarar

Hur får man upp självförtroendet på både häst och ryttare i hoppningen?


Helena Persson svarar

Farligt ge hästen för mycket protein?


Eva Dahlström svarar

Finns det någon "quick-fix" för häst som faller ur?


Eva Dahlström svarar

Hur jobbar man med överskuggning uppsuttet?


Anna Lundberg svarar

Spänd häst som är svår att få lösgjord


Nina Bengtsson svarar

Kan hästar ha urinvägsinfektion?


Eva Andersson Sharon svarar

Tack för alla kloka svar, KG!


KG Svensson svarar

Min häst har fått en konstig knöl på luftstrupen – vad kan det vara?


Hanna Borg svarar

Gaffelbandsskadad häst ska bli "skogsmulle" – men kan den ha ont?


Eva Andersson Sharon svarar



Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Vintersol

Saras vardag

Gästblogg: ”Låt oss slippa fler osakliga floskler om vår älskade ridsport”

Gästbloggen

Nytt år – nya möjligheter och fotbollens lagkänsla

Lisen

Till Husbloggarna