Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Om unghästens form

Hej!

Det verkar finnas många teorier och trender kring hästens form. I vilken form anser du att man bäst bör rida unghästar i olika åldrar?

Hälsningar,
Anna


Bo Jenås svar:

Hej Anna!

Jag skulle vilja säga att det beror på hur hästens exteriör ser ut. Om den är byggd så att den har lätt för att bli framtung och falla ner på bogarna får man inte rida i en överdrivet lång och låg form för länge.
En högställd, modern häst med lång hals, mycket framför sig och som rör sig i naturlig uppförsbacke bör gå lång och låg längre. Kanske hela livet medan den värms upp.

Man får inte ha för bråttom med en 4- till 5-åring med att sätta den i den form man vill se på championatstävlingar. Den formen fungerar först när hästen orkar bära sig.

Generellt gäller att man som arbetsform ska rida där hästen bär sig bäst. Det är jättesvårt att säga att nosen alltid ska vara två centimeter framför lodplanet. En väldigt lång häst med bakbenen bakom sig måste kanske gå två centimeter bakom för att ryttaren ska få kontakt med bakbenen. Medan en kortare häst som blir kort i halsen kan behöva ridas lite mer öppen.

Det beror även på temperamentet. En het häst kan behöva ridas lägre och lugnare. Medan en seg häst kanske måste få gå lite högre och bli kvickare i benen under en period.

Grunden är att hästen rids lång och låg, men i balans, under uppvärmningen och i slutet av ridpasset. Däremellan får exteriören och styrkan avgöra.

Tänk på att speglar aldrig ljuger. Det du ser i ridhusspegeln rakt från sidan är sanningen, i den formen går din häst. Man ska i och för sig inte rida för mycket inomhus med unga hästar, men när man väl gör det är speglarna ett bra hjälpmedel.

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar