Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag en bättre och mer aktiv skritt?

Hej,

Jag undrar hur man gör för att bättra på hästens skritt, så att den skrittar med övertramp och aktivt tar sig framåt och rör på huvudet upp och ner, i stället för att bara masa sig fram med myrsteg?

Mvh,
Frida


Bo Jenås svar:

Hej Frida!

Jag tycker att du ska lämna ridhuset eller ridbanan nu när vädret börjar tillåta det. Skritta ute i naturen och lämna, där det är tillåtet, stigarna (bara underlaget är sådant att hästen inte skadar sig).
Låt hästen ta för sig över lite stock och sten så att den tvingas titta var den sätter fötterna. Detta ska ske under bjudning, och om det behövs, drivning framåt.

Det är inget jobb för hästen att skritta i ridhus och dessutom kan de uppfatta det som lite tråkigt. Därför tränas skritt bäst ute i skogen, gärna på varierande vägar med lite uppförs- och nerförsbackar.

Flytta gärna hästen undan för skänkeln några steg om den blir loj. Då blir den lydigare, kvickare i benen och mer uppmärksam. Du kan även rida kvicka övergångar skritt-trav-skritt när den blir lite seg, och se till att hästen skrittar aktivt i skrittsekvenserna. Behövs det får du väcka hästen med en ordentlig framåtdrivning när den inte skrittar på framåt.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar