Frågor och svar inom Foder

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


FoderHur tänka kring tillskott med örter och kryddor?

Hej!
Vad har du för erfarenheter av foder med mycket örter/kryddor med mera i?
Några i mitt stall använder ett tillskottsfoder med bland annat solrosfrö, ärtor, linfröolja, myntha, kanel, kvassia, ålandsrot, fänkål, vitlök, brännässla och rödalmsbark i.

De ger det för att deras hästar varit lösa i magen till och från i större delen av sina liv. Hästarna har blivit bättre i sina magar men vad vet du om ingredienserna? Mvh C


Läs svaret

Kommentarer

Jäst – samma för människa som för häst?

Hej! Jag har två frågor. Den ena gäller foderjäst – är det samma som vi människor kan äta? Typ Braggs näringsjäst, Bjäst eller Renée Voltaire Nutritional Yeast med avdödad jäst som är rik på B-vitaminer? Den är väldigt rik på B1 och eftersom min häst får tiamin som tillskott tänkte jag att jag kunde slippa köpa detta dyra hästtillskott.

Andra frågan som jag har gäller en unghäst som är lös i magen. Hur hjälper jag den bäst? Tack på förhand!


Läs svaret

Kommentarer

Kan hästar vara känsliga för gluten?

Vi köpte vårt sto i somras och började efter betet, under igångsättning, ge henne müsli. På betet var hon som många andra ganska lös i magen, vilket vi stabiliserade med torrt hö. Under hösten utfodrades alla hästar med hösilage och hennes mage fortsatte att vara besvärlig.

Vi bytte ut müslin mot mash. Två kolikanfall runt årsskiftet ledde till rekommendationer att fodra med torrt hö och skippa kraftfodret helt.

Sedan dess har hon tack och lov haft en mage i hygglig balans. Hann läsa en del när jag sökte orsaken till hennes problem och det slog mig att båda kraftslagen vi använt innehöll mycket spannmål. Någonstans minns jag att jag läste att hästar kan vara känsliga för gluten och att det kan vara orsaken till återkommande kolik. Stämmer det?


Läs svaret

Kommentarer

Bantning av häst får aldrig gå för fort

Hej! Jag behöver banta min häst då han, efter att ha varit konvalescent i sju månader, nu väger 50 kilo för mycket. Jag har analyserat hösilage som han i dagsläget får nio kilo av, samt i princip fri tillgång till halm under tiden han är i stallet. Detta för att ha något att pilla med och för att hålla i gång magen. Han äter kanske två kilo av halmen han får. Kraftfoder får han i form av två deciliter müsli, mineraler samt tillskott för sin artros. Tillskotten äter han inte utan müslin, dessutom behöver han extra protein då det är lägre proteinhalt i grovfodret (och det är müsli för tjocka hästar).

Han får även två deciliter slobber med cirka tio liter vatten nu, då han är dålig på att dricka tillräckligt. Detta säkerställer att han får i sig vätska. Hästen har haft kolik under förra året på grund av förstoppning, som antagligen orsakades av att han inte drack tillräckligt. Han är under igångsättning men har under de tre månaderna endast gått ner tre kilo, jag väger honom regelbundet för att hålla koll på vikten. Utifrån analys på maten och beräknad foderstat ska han nu ligga på energiunderskott.

Att minska grovfodergivan känns inte helt rätt. Han är en häst på 167 centimeter med en idealvikt på 550 kilo, men ligger nu på 596 kilo. Jag vill inte riskera hans mage, men samtidigt behöver jag tips på hur jag ska få honom att gå ner i vikt. Sommaren närmar sig och då också att gräset börjar komma i hagen. Han har väldigt lätt för att gå upp i vikt och är lättfödd. Men för hans leder och hälsas skull behöver jag få ner honom i vikt.

Skulle bli väldigt tacksam för råd!


Läs svaret

Kommentarer

Att tänka på när du sår in betesvall

Hej! Jag har planerat att så min första betesvall nu till våren – betet ligger i Österbotten, Finland. Vallen kommer att innehålla en blandning av timotej, ängsvingel, rödsvingel, ängsröe och engelskt rajgräs. Till frågan, hur mycket ska jag så av varje art? Betet är på två hektar. Kan hästarna beta där redan den här sommaren? Kommer jag att behöva så vallen igen nästa vår?
 
Mvh, Julia


Läs svaret

Kommentarer

Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen

Jag har en fråga om fodertillskott vid pälsbyte. Förra våren föll min ponny ur mitt under pälsbytet, ungefär i mars, och nu vill jag vara förberedd så att det inte händer igen. Vad bör jag ge henne för att motverka att hon tappar i hull, och "boosta" så att hon får lättare att byta päls?


Läs svaret

Kommentarer

Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat

Hej! Jag har en svårfödd häst som får tre liter havre, två liter betfor samt 15 kilo hö med analys – och det är väldigt näringsrikt samt innehåller mycket protein.
  
Vi har också gjort en foderstat som beräknar att han får i sig det han behöver. Han är avmaskad, men går fortfarande inte upp i hull. Han skulle behöva lägga på sig lite mer men jag vet inte vad jag ska ge honom. Kan du hjälpa mig?


Läs svaret

Kommentarer

Hur komplettera när höet är "för" bra?

Hej hej! Till skillnad från förra året har vi i år fått in väldigt fint hö, med nästan för bra värden. Jag har två storhästar, lättfödda. Problemet nu är att höet vi har fått in är alldeles för bra för att jag ska kunna ge dem så att de har att göra länge.
 
Allra helst vill jag ha dem på fri tillgång, men det kommer inte att fungera. Vi har själva slagit höet och jag använder ju helst det till mina egna. Samtidigt kanske det är bättre att söka hö som inte är lika ”bra”, och sälja mitt till någon som verkligen är i behov av energin och proteinet? Eller ska jag kanske försöka få tag på halm så att tuggbehovet tillgodoses? Hur ska jag tänka?


Läs svaret

Kommentarer

Skillnad på mineralbalja och pellets?

Hej! Min häst ska flytta till ett nytt stall, han har tidigare stått på endast salt och mineralbalja, alltså inget kraftfoder. Men hur stor skillnad är det på mineralbalja och mineralpellets? Jag vill gärna gå över till pellets, men jag undrar hur mycket det påverkar hästen. Hur ska man veta vilket mängd man ska ge och när?


Läs svaret

Kommentarer

Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?

Hej! Jag har en fråga angående grovfoder. Enligt stallkompisar är det olämpligt att blanda olika grovfoder. Alltså att det skulle innebära en ökad risk för kolik att ge torrt hö och hösilage, då dessa passerar tarmarna i olika hastighet och att det då skulle kunna orsaka ”stopp”.
  
Stämmer detta verkligen? Det är svårt att veta hur man ska tänka vid foderbyten mellan hö och hösilage. Ska man göra en successiv övergång eller byta direkt på grund av ovannämnda risk att blanda?


Läs svaret

Kommentarer
452 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 46 nästa  sista  

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som tappat framåtbjudningen
svarar
Upphäva köp enligt paragraf 17
Eva Johansson svarar
Hjälp hästen att genomföra löshoppningen på ett bra sätt
Helena Persson svarar
Hoppning på volt gynnsamt för heta och starka hästar
Helena Persson svarar
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Hanna Borg svarar
Vad gäller vid köp via en förmedlare
Eva Johansson svarar
Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp
Eva Johansson svarar
Träningstävla så likt tävling som möjligt
Victoria Almgren svarar
Svullna ben över natten – linda eller inte?
Hanna Borg svarar
Varför får hästen ödem?
Hanna Borg svarar