Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Måste lusern och foderjäst delas upp på flera givor?


Hej! Jag undrar om proteintillskott i form av foderjäst och lusernpellets bör ges jämnt fördelat över dygnet, eller om jag kan ge merparten av givan vid ett tillfälle (efter ridning)? Detta för att undvika att uppblött foder blir stående för länge.
  
Med vänlig hälsning
Kia


Cecilia Müllers svar:

Hej Kia,
  
Det beror helt och hållet på hur stor dagsgivan av foderjäst och lusernpellets är. Lusern är ett grovfoder så den givan kan i princip vara hur stor som helst, det som kan sätta begränsningen där är hur motiverad hästen är att äta upp en större giva (mer än cirka 1 till 1,5 kilo) på en och samma gång. Många hästar äter gärna en mindre mängd lusern (uppemot ett halvt till ett kilo), men vid större givor är det inte ovanligt att hästarna inte äter upp allt. Alltså om givan ges vid ett och samma tillfälle. 
  
Dela gärna upp givorna

Det finns inte så väl underbyggda rekommendationer för hur mycket foderjäst man kan ge vid ett och samma tillfälle, men i äldre litteratur anges att man bör ge mindre än 100 gram foderjäst per 100 kilo kroppsvikt och dygn. Ger man till exempel 100 gram/100 kilo kroppsvikt till en häst som väger 500 kilo blir det 500 gram per dygn. En sådan giva bör du dela upp på två olika tillfällen.
En del hästar tycker inte att foderjäst är så smakligt, så även där kan det av den anledningen vara klokt att dela upp givan på mer än en per dag. Detta för att undvika att hästen lämnar foder och/eller utvecklar foderleda.
  
Var försiktig med uppblött foder
Foder som är uppblött ska man alltid vara försiktig med, eftersom all tillförsel av vatten till torra fodermedel medför hygieniska risker. Det beror på att det vatten man tillför skapar förutsättningar för olika mikroorganismer (bakterier, svampar och protozoer) att börja växa i fodret, vilket kan gå särskilt fort om det finns gott om lätttillgänglig näring. Det gör det i de allra flesta kraftfoder inklusive foderjäst.
Foderjäst innehåller ju dessutom torkad jäst från bryggerier, så vid blötläggning under längre tid kommer en del av jästcellerna att ”vakna till liv” igen. Jästsvampen i sig är inte farlig, men den kan ”öppna dörren” för andra och mer skadliga mikroorganismer. Ju kallare det är desto långsammare går den mikrobiella tillväxten, men redan några plusgrader räcker för att mikroorganismerna ska börja växa.
  
Var noga med hygienen
Det är därför också viktigt att vara noga med rengöring av krubbor och andra fodertråg/baljor/hinkar, samt att ta bort och kassera blötlagt foder som hästen inte har ätit upp vid utfodringstillfället. Läs gärna mer om foderhygien på Hästsverige.
  
Med vänlig hälsning
Cecilia MüllerOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Cecilia Müller:

Cecilia Müller


Cecilia Müller är docent i fodervetenskap och jobbar med forskning, samverkan och undervisning på SLU.
Hon skriver artiklar till kunskapssajten HästSverige, där det finns fördjupad information att få om bland annat foderlära och allt annat som rör hästar. 

Här kan du läsa mer om CeciliaStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp, min häst har plötsligt börjat krubbita!


Jenny Yngvesson svarar

"Seg" ponny som river om ryttaren gasar


KG Svensson svarar

Storgalopperad häst som bromsar sig igenom kombinationer


Helena Persson svarar

Hur tar man hand om kronisk lymfangit?


Eva Andersson Sharon svarar

Missförstår sidförande skänkel, ökar och hamnar bakom hand


Bo Jenå svarar

Ska man låta hästen vila helt under viloperioden?


Pether Markne svarar

Säljaren ersätter inte utgifter enligt avtal – kan vi behålla fölet?


Eva Johansson svarar

När kraven ökar blir det passgång i skritten – hur tränar jag bort det?  


Bo Jenå svarar

Extremt oliksidig häst – som har svårt att fatta ena galoppen


Nina Bengtsson svarar

Måste lusern och foderjäst delas upp på flera givor?


Cecilia Müller svararGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gothenburg Summer Tour Dag 5

Saras vardag

TREVLIG MIDSOMMAR!!!

Hippologbloggen

Tro på det du gör!

Kajsa Boström

Till Husbloggarna