Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur utfodrar man fånghästen under betet?

Jag har ett tioårigt ponnysto som har haft fång sedan tre-fyra års ålder. Hon släpps inte på bete på sommaren, utan får gå ute lite dagtid och står sedan inne i stallet nattetid. För tillfället har hon en väl fungerade foderstat och jag tror att vi har hittat ett vinnande koncept. Hon får dagligen 7 kilo hö (torrsubstans 84 %, smältbart råprotein 38 g/kg samt 7,9 MJ/kg) samt 1 kilo lusernstrå (green power) och 0,5 kilo happy hoof (Spillers).
 
Min fråga är nu hur du tycker att man ska ändra på foderstaten i samband med att hon får börja äta gräs. Hon kommer att gå med betesreducerare hela sommaren.
Hur många timmar per dag tycker du är lämpligt? Hur mycket av hennes ordinarie foderstat bör vi dra ner? Finns det någon cirkamängd på hur mycket mindre gräs en häst får i sig med betesreducerare, jämfört med om den går utan?


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Det absolut viktigaste är att du introducerar gräset successivt och extra försiktigt, eftersom du vet att hon är känslig. Antal timmar per dag som din ponny kan gå på gräs är omöjligt att svara på, då det beror på betets karaktär och utvecklingsstadium samt på hur just din häst reagerar.
 
Hur din ordinarie foderstat ska regleras måste anpassas efter den mängd gräs hon får i sig per dag. Det är dock troligt att du helt kan utesluta kraftfoder och lusern, och bara ge hö. Det låga proteininnehållet i ditt hö kompenseras av det höga proteininnehållet i gräset.
 
Betesreducerarens effekt är väldigt individuell. En del hästar får in en bra teknik och får därmed i sig mycket gräs även med en betesreducerare. Var noga med passformen på betesreduceraren så att hästen kan röra sina käkar ordentligt. Den får inte hindra hästen från att gapa.
 
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar