Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad ska jag göra åt att hästens hovar går sönder?

Hej!
Vi har en nordsvensk vars hovar sommartid blir väldigt sköra. Bitar av hoven lossnar, vilket givetvis gör hoven felformad, det blir svårt att hålla henne skodd och hon har därför två år i rad mellan slutet av juli och början av februari inte gått att rida ordentligt. Hon har fått bra hösilage kombinerat med halm (lättfödd som sjutton, samt lite betfor, några morötter, rapsolja. Hon har fått mineraler (dagligen) varannan vecka och tokosel (1gg/v) varannan vecka då vi var rädda att det skulle bli för mycket med både och. Tidigare år provade vi mineralfodret steel joint men det funkade inte heller.

Är nu i desperat behov av hjälp för att inte riskera hennes hovar i år igen. Har du något bra tis på något foder eller tillskott som kan hjälpa?


Jenny Redgårds svar:

Hej!

Dålig hovkvalitet är ett vanligt problem bland dagens hästar och kan tyvärr vara mycket svårt att komma tillrätta med då det till stor del beror på genetiska faktorer. Hästens närmiljö spelar också en stor roll och när det blir torrt i marken får inte hovarna den fukt de behöver. När det gäller utfodringen är det viktigt att hästen får sitt näringsbehov täckt av en väl balanserad foderstat. Olika tillskott brukar inte ha någon effekt, med undantag för biotin där man har kunnat se en viss förbättring i hovkvalitet hos vissa individer som utfodrats med detta under en längre tid.

Jag tycker att du ska börja med att ta en analys på ditt grovfoder, om du inte redan har en sådan, så att du vet vilka näringsämnen som behöver kompletteras med. Foderstaten bör vara densamma vecka från vecka. Tänk långsiktigt, hovarna växer långsamt och en förändring som du gör idag kommer ta månader innan du märker av i form av en eventuellt förbättrad hovkvalitet.

Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar