Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Sto som lätt blir löst i magen

Jag har ett femårigt sto som verkar vara lite känslig i magen. När vi hämtade henne, och bytte från hösilage till hö, blev hon lös vilket sedan redde upp sig. Nu i betestider har hon fått samma invänjning som de andra till gröngräset, men hon är betydligt lösare än de andra.
Finns det något fodertillskott eller så som är bra för att få bukt med lösa magar? Jag har hört något om linfröolja som ska vara bra för mag-tarmsystemet, vad tycker ni om det? Vi har precis avmaskat, kanske blir det bättre på grund av det också? I övrigt är det en mycket pigg och glad häst.
  
Tips och råd mottages tacksamt!


Jessica Ekströms svar:

Hej!
  
Lösa magar kan bero på en massa saker som inte ens behöver ha med fodret att göra. Hästar som får en grovfoderbaserad foderstat är oftast mindre känsliga för omställningar och eventuella bakterier än de som har en kraftfoderbaserad foderstat.
  
Vanligaste orsaken till lös mage är för lite fibrer i foderstaten, antingen får hästen för lite grovfoder eller så innehåller grovfodret för lite fibrer. Man kan lätt åtgärda detta genom att komplettera grovfodret med halm.
Blir hon även lös i magen på betet så kan du ge henne hö och halm även under den första delen av nästa betessäsong, för att öka fiberinnehållet.
  
MVH
Jessica


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jessica Ekström:

Jessica EkströmStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar