Frågor och svar inom Hoppning

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hoppning


Lennart Lindelöw

Alla Lennart Lindelöws svar

Victoria Almgren

Alla Victoria Almgrens svar

Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav

Hej!
Jag behöver tips angående en häst som hoppar allt oavsett avsprångspunkt och har aldrig tidigare vägrat att hoppa. Hon är nu tio år och startad på GP-nivå. Plötsligt för fyra veckor sedan vägrade hon på en träning att hoppa vattnet. Vi kunde övertala henne att hoppa. Hemma har vi en mindre vattengrav som hon alltid hoppat, men vägrade även där två gånger innan hon slutligen hoppade hur bra som helst. I dag startade vi vår första 1,45-klass på en stor gräsarena och hon började stanna redan tio meter innan vattnet och ekipaget blev uteslutet. Min fråga är: hur kan vi få tillbaka henne att hoppa vattengrav med samma självförtroende som i fjol? Hon är den typ av sto som blir till 200 procent din fiende ifall hon anser att man är orättvis mot henne. Snälla hjälp oss att lösa problemet på ett hästvänligt sätt. 


Läs svaret

Kommentarer

Lovande hopphäst med mycket egen vilja

Hej! Jag har en unghäst som är fyra år. Mitt problem med henne är att ibland kan hon hoppa jättefint över hinder och ibland så lyfter hon inte alls på fötterna utan hon trampar på bommarna och snubblar över. Hon har otroligt fin bjudning och suger verkligen tag i hinderna och tycker det är kul. Vi har testat med olika övningar men hon har väldigt mycket egen vilja och när hon bestämmer sig för nått är det svårt att få henne förbi det. Hon har inte ont utan fullt frisk men hon har satt det lite i rutin.


Läs svaret

Kommentarer

Vanligaste ryttarfel när erfarna hästar stannar på hinder

Erfaren hopphäst som stannar på hinder. Frisk, inga hältor eller skador. Hoppa med rutinerade ryttare utan större problem men har börjat stanna med 17-åriga dottern. Fungerar på träning men inte på tävling, stannar ut sig gång på gång. Verkar som att hästen vill ha mkt stöd, att man "håller i den" hela vägen fram, funkar för rutinerade ryttare men för dottern blir han då för stark i stället och de kommer fel på hindren. Svårt med generella tips kanske men utifrån din erfarenhet - var ska vi börja leta "fel". Vad brukar vara de vanligaste ryttarfelen när erfarna hästar stannar på hinder?


Läs svaret

Kommentarer
393 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 131 nästa » sista » 

Tidigare experter

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad är "snoppstenar"?
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Kraftig reaktion på influensavaccin

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 1 2023

– Tema: Med bjudning framåt 
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B

– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.