Frågor och svar inom Hoppning

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Victoria Almgren

Alla Victoria Almgrens svar

Skola om en galoppör till hopphäst – vad ska man tänka på?

Hej! Jag har en sjuårig fullblodsvalack som har gått på galoppbanan tills han fyllde fem år. Vi har problem med galopparbetet på ridbanan. Han är omotiverad och jag upplever det som att han tycker att det är för trångt, han är 173 centimeter hög och inte nätt. Går man på honom för att få galopp så sparkar han oftast bakut.  En bom eller ett litet hinder räcker för att motivera honom en stund, men han är samtidigt väldigt osäker i hoppningen och bockar ofta efter hindren. Jag har försökt bygga upp styrkan genom att rida ut och galoppera, men som den gamla galoppör han är sticker han bara i full fart. Och om jag försöker stanna honom så kastar han sig och småstegrar tills jag låter honom springa.  Veterinären kollade upp honom för ett år sedan utan att hitta något. Ingen röntgen gjordes. Så mina frågor är: Vad för övningar tror du skulle kunna motivera honom på ridbanan? Vad ska jag göra när han bockar efter hinder? Tycker du att jag borde kolla upp honom igen?   Mvh Linnéa
Läs svaret

Kommentarer

Viktigt med struktur i träningen för att nå framgång

Hej! Jag är en tjej på 14 år och har precis köpt egen häst. Hon är maxad D-ponny och vi har än så länge (när hon stod på ridskolan) bara tävlat upp till 75 centimeter, men hon har kapacitet för mycket mer. Hon såldes på grund av att hon inte passade som ridskolehäst och skulle vara perfekt som tävlingsponny. Mitt långsiktiga mål är att tävla SM, om jag klarar det får vi ju se hur långt vi tar oss sedan. Jag undrar om du har några råd om hur ett tränings- och tävlingsschema kan se ut och om du har några tips på hur hon kan få styrkan att hoppa en hel bana på det sätt som krävs? Skulle vara jättetacksam för svar!
Läs svaret

Kommentarer

Nyttig övning för att få hästen rak på hinder

Hej! Jag har en häst som är väldigt svår att få rak på hinder. Hon drar sig inåt i svängarna och jag försöker hålla ut men det är väldigt svårt. Hon är en rutinerad häst som gått lite högre klasser med en annan ryttare, så hon vet ju att det är hinder på gång liksom. Hur ska jag få henne att vänta ut i svängarna, utan att gena och därav också hoppa rakare ur sväng?   Tacksam för svar!
Läs svaret

Kommentarer

Häst som rusar igenom hindren och blir studsig

Hej! Jag har ett sto som är väldigt känslig, speciellt i hoppningen. Hon är åtta år gammal. Hon tävlar upp till Lätt B och tränar mycket dressyr. Själv tävlar jag också bara upp till Lätt B men har ridit hela mitt liv och började tävla för ett par år sen. När jag styr upp mot ett hinder så gasar min häst gärna på rätt mycket och om jag inte tar tillbaka henne rusar hon nästan bara igenom. Eller också river hon. Och om jag då tar i henne så tar hon dundersprång och kastar en runt i sadel och sparkar eller drar efter hindret. Oavsett vilken höjd vi hoppar. Hon är kollad av veterinär och vi hittade inget. Jag jobbar mycket med bommar och då är hon hur lugn som helst men så fort jag sätter upp ett hinder så gör hon så. Jag har jobbat på det länge men det blir inte bättre. Jag gymnastikhoppar studs med henne och då är hon lugn, men så fort det är enstaka hinder eller hoppbana så gör hon så. Vad ska jag göra? Varför gör hon så? Är det något man bara måste vänja sig vid och hitta en balans i eller går det och träna bort? Jag är van vid det så jag är inte rädd när hon gör så men det är rätt jobbigt att vara ute och tävla med henne. Då det blir väldigt ryckigt i ridningen.
Läs svaret

Kommentarer

River alltid första hindret – hur bör ryttaren tänka?

Hej! Jag har ett lite delikat problem med min hopphäst, en tioårig valack som har gått upp till 1,30 med andra ryttare – men nu går 1,10 med mig. Det är så att vi nästan ALLTID river första hindret på banan. Jag bannar alltid mig själv eftersom jag VET att det jag som måste få fram en bättre grundgalopp. Det är som att det där petet får oss att vakna till och att jag behöver det för att komma till ridning.  Men det är ju så oerhört retligt att göra detta gång på gång. Hur ska jag tänka när jag kommer in på banan? Har du några knep på framridningen för att ”väcka” både häst och ryttare precis innan start? Det är lite som att vi båda pustar ut efter framhoppningen och sedan inte riktigt hittar startknappen igen, förrän efter första hindret. Det är sällan vi får nedslag på resten av banan.   Tacksam för svar! Beatrice
Läs svaret

Kommentarer

Om tittighet på banan: "Kan inte alltid ändra på hästen"

Hej! Jag har en hopphäst som är väldigt tittig på nya hinder. Stoet är 16 år gammalt och har tävlat hela sitt liv. Hon är ganska världsvan och lugn i olika situationer men på tävling blir hon ofta spänd för tittigheter såsom grindar, murar, vatten och plank. Det är ju inte så att hon kommer att växa ifrån det som en unghäst kanske gör...  Hästen är bara så här. Men det är väldigt svårt att rida henne, för antingen drar hon på en tvärnit i sista stund eller så blir det ett språng till stjärnorna och tillbaka. Vi tränar ofta på olika typer av hinder, men jag upplever att det är på tävling det kommer fram.   Hur hade du hanterat detta? Ofta är tipset att man ska åka ut mycket och träna på att tävla, men alltså. Damen är 16 år, ska jag bara acceptera beteendet? Vi tävlar på 1,10- till 1,20-nivå.
Läs svaret

Kommentarer

Omhoppning – inte bara att rida fort

Tjena! Jag har en åttaårig hopphäst som är på väg upp i klasserna, för tillfället hoppar vi på 1,15-nivå som högst. Nu börjar det bli dags att steppa upp tempot lite och börja fundera på det här med att faktiskt rida i omhoppningen, inte bara chilla...   Vad är dina tips för att få fram ett bättre tempo i omhoppningen, hur ska jag tänka för att våga mer? Och finns det någon bra omhoppningsövning du tycker att jag ska testa?
Läs svaret

Kommentarer

Häst vars bjudning försvinner på tävlingsbanan

Hej,  Jag köpte en ny ponny för snart ett halvår sedan. Jag har problemet att han är hur fin som helst på framridningen och framhoppningen, men när man kommer in på banan så "dör" hela hästen. Han slutar ta skänkeln, blir seg och nonchalant och det leder till att han stannar.   Jag har testat att rida med lite "hårdare" och längre sporrar lite då och då på träning, och jag gör mycket övergångar och ökningar både på framridning, framhoppning och hemma. Min fråga är hur jag ska göra för att får honom att ha egen bjudning mot hinder även inne på banan och att reagera mer på skänkeln.
Läs svaret

Kommentarer

Häst som bryter ut vid hoppning

Hej! Jag har ett halvblodssto på 13 år som jag tävlar i hoppning med. Vi har startat 1,10 med ganska okej resultat och det känns som om hon tycker att det är kul att hoppa. Vi hoppar en, ibland två gånger i veckan och en gång i månaden för en tränare. Ibland blir hoppningen bara kavalettiövningar.  Nu har hon plötsligt börjat bryta ut helt utan förvarning. Hon inleder ofta språnget för att sedan bara kasta sig åt sidan, eller så rusar hon åt sidan i anridningen och springer förbi. Det händer inte varje gång vi hoppar. Ibland kan det gå veckor mellan gångerna. Veterinär har kollat henne och även tänderna är kollade en extra gång utan att vi har hittat något. Kan hon helt enkelt ha tröttnat på att hoppa eller finns det övningar att ta till?   Med vänlig hälsning Ann-Sofie
Läs svaret

Kommentarer

Rätt "växel" viktig för bra avsprångspunkt

Hej! Jag har en D-ponny och tävlar hoppning. Den har inte ett stort sug på hinder men är inte slö heller, mitt problem är att jag har svårt för avståndet till hindret. Jag kan inte se när jag ska räta upp mig eller hur mycket jag ska korta eller länga. Hur ska jag lära mig att lägga hästen rätt?
Läs svaret

Kommentarer
358 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 36 nästa  sista  

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skola om en galoppör till hopphäst – vad ska man tänka på?


Victoria Almgren svarar

Även en rund häst behöver få i sig energi – men i lagom mängd


Eva Dahlström svarar

Hästen trampade igenom golvet i hyrd transport – vad gäller?


Eva Johansson svarar

Viktigt med struktur i träningen för att nå framgång


Victoria Almgren svarar

Så ger du hästen gnista i arbetet


Nina Bengtsson svarar

Övningar för kontroll på hästens form


Nina Bengtsson svarar

Öppna hjälper häst på dubbla spår


Nina Bengtsson svarar

Nyttig övning för att få hästen rak på hinder


Victoria Almgren svarar

Knöl på insidan av benet – vad kan den bero på?


Hanna Borg svarar

Senskada efter spark – hur snart undersöka?


Hanna Borg svararGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Ridlära rakt av skulle jag säga.

Kajsa Boström

WOW, vilken helg!

Therese

Lidköping

Saras vardag

Till Husbloggarna