Frågor och svar inom Hästjuridik

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


HästjuridikUpphäva köp enligt paragraf 17

Hej Eva! En ny inackordering i mitt stall har för några veckor sen köpt en ponny. Den nya ägaren hade sett till att att genomföra veterinärbesiktning före köp som hästen fick godkänt på. Den förra och nya ägaren hade dock talat om vilka sjukdomar och behandlingar som gjorts på hästen tidigare. I köpekontraktet står att hon har fång men det står också att hon säljs som ridhäst och för viss lättare tävling. Dessutom fick hon ju som sagt godkänt av veterinären så de tyckte att köpet kunde genomföras. Den förra ägaren hade precis tagit av ponnyn skorna och hon var ömfotad på alla fyra när hon kom till vårt stall, men sedan blev ponnyn bara efter några dagar halt och visade tecken på smärta. Min hovslagare kom för att titta på ponnyn som sa att den här ponnyn har fång på alla fyra, vilket gjorde att den nya ägaren tog ponnyn till Vaggeryds veterinärklinik. Där gjordes röntgen och grundlig genomgång av ponnyn. De konstaterar då, som hovslagaren sagt, att hon har fång och hovbensrotation på alla fyra hovar! Detta har så klart inte uppkommit över en natt utan har pågått under en längre tid. Den nya ägaren vill nu häva köpet då ponnyn inte uppfyller det som står i köpeavtalet och det har upptäckts en skada som är av en sådan art och omfattning att de vill häva köpet.

Detta vill de göra enligt paragraf 17 i köplagen ”Enligt paragraf 17 ska en varas, hästen i detta fall, beskaffenhet stämma överens med vad som avtalats mellan säljare och köpare. Om inget särskilt har avtalats ska varan vara ägnad för det ändamål som liknande varit normalt är ägnade för, eller för det särskilda ändamål som köparen avsåg att använda varan för och säljaren borde ha insett det ändamålet samt att köparen hade skäl att lita på säljaren sakkunskap. Om varan avviker från detta eller något annat som köparen med fog kunnat förutsätts är varan att anse som felaktig.” Den gamla ägaren säger dock att det inte kan vara ett så stort fel på hästen eftersom hon har haft hästen i många år och den har ”fungerat” bra med deras hovslagare och att en besiktning gjordes på plats.

Frågorna här är; har den nya ägaren rätt att häva köpet enligt paragraf 17? Finns det någon annan lag som står på den nya ägarens sida? Borde man höra av sig till den veterinär som gjorde besiktning/anmäla hen då den nya ägare såklart inte hade köpt hästen om hon fått veta att fången var så allvarlig? Tacksam för svar! Mvh, Josefine


Läs svaret

Kommentarer

Vad gäller vid köp via en förmedlare

Hej! Jag har köpt en begagnad sadel av en sadelutprovare som även är sadelmakare. Vid utprovningstillfället fick jag prova flera sadlar och även rida en kort stund i varje. Jag var intresserad av en hoppsadel som även gick att göra en del markarbete i. Jag fick besked om att samtliga sadlar stoppas om innan leverans så jag skulle inte bry mig om ifall stoppningen var hård eller tunn, det skulle fixas. Det blev en hel del sadlar och det var svårt att hålla isär dem, men jag valde den sadel jag trodde passade oss båda bäst. När jag fick hem sadeln och red i den visade det sig att den varken passar hästen eller mig, det är en allrounsadel med raka kåpor, inriktning dressyr. Mina knän hamnar utanför kåporna och hästen reagerade så stark negativt att redan vid tredje användningen av sadeln så var min medryttare tvungen att sadla av och rida barbacka istället. På kvittot står det att det är en förmedlingssadel men hela köpet har gått via utprovaren och på hemsidan framgår det inte att de begagnade sadlarna är via förmedling. Jag har inte heller några uppgifter om den som sadeln förmedlades åt, endast att betalning skulle ske kontant för att swish saknades. Jag har varit i kontakt med utprovaren men enda svaret jag fått är att vi ska kolla vad det är som inte funkar för hästen. Hur ser mina möjligheter ut att få rätt att lämna tillbaka sadeln eller byta till en annan? Hälsningar Anna


Läs svaret

Kommentarer

Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp

Köpte en ponny för en vecka sedan. Dagen innan avhämtning hos säljaren får hästen en skada på bakbenet och behöver vila en vecka enligt säljaren. Hästen blir inte bättre. Veterinären tas ut en vecka efter köp då ponnyn inte kan gå. Får konstaterat fång och bakbenet behöver 6-8 veckors vila . De har inte gått på kraftigt bete. Säljaren vägrar ta tillbaka ponnyn och påstår att ponnyn aldrig haft fång. Har vi rätt att häva köpet? Personen säljer hästar åt andra någon gång ibland så vet inte om det räknas som näringsidkare eller privatperson. Är inget företag.


Läs svaret

Kommentarer

Ponny som visar aggressivt beteende efter köpet – kan den reklameras?

Hej! Jag har köpt en ponny via ett försäljningsombud, men köpeskillingen och kontraktet gick via ägaren. Vi har haft ponnyn sex veckor och när det var dags att sko den visade den ett farligt beteende, som slutade med att vi fick ringa ut veterinären för sedering så att ponnyn kunde skos.

Förra ägarna hävdar att ponnyn alltid har varit snäll att sko. Har jag möjlighet att häva köpet på grund av att ägaren underlåtit information om detta? Jag skulle aldrig köpt ponnyn om jag vetat det här.

Hälsningar Helen


Läs svaret

Kommentarer

Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros

Hej! Jag köpte en unghäst för ungefär fem månader sedan. Säljaren var jättetrevlig och jag frågade noggrant om skadehistorik och så vidare, och hon sa att det inte fanns någon. Hon sa även att hon bara för ett litet tag sedan hade haft ut veterinär och besiktat – och även haft ute kiropraktor eftersom han lyfte bakbenen så hastigt när hon skulle kratsa hovarna. Där sa hon att han gick igenom allt utan problem. Och i godan tro skippade vi då veterinärbesiktningen (dumt nog) eftersom hon lät så övertygande.
  
När jag nu har ägt honom så har han påvisat surt beteende och även stelhet i höger sida. Jag åkte in och röntgade honom då veterinären misstänkte artros. Vilket det visade sig vara, risken att det har uppkommit under min tid var extremt minimal enligt veterinären. Nu när jag skriver till tidigare ägare så är historien en annan, nu säger hon att "hon minns att han hade svårt för galoppen i ena varvet och också svårt att hålla spåret i ena varvet". Och att han har påvisat en liten hälta vid en veterinärbesiktning (har ej fått info om detta vid köpet).
  
Dock säger hon till mig att denna hälta visade sig när första ägaren köpte honom från galoppen, men när hon köpte honom visade han ingen hälta. Hon påstår alltså att hon gjorde en veterinärbesiktning trots att jag har fått information om att hon inte gjorde någon vid köpet.
  
Jag ringer den första ägaren (han har haft två innan mig) och hon säger att han visade en liten hälta/rörelsestörning vid besiktningen från galoppen, men inget som skulle störa hennes brukande av hästen. Hon meddelar även att den köparen innan mig valde att inte göra en besiktning på hästen trots att hon fått information om denna hälta som upptäcktes vid första köpet.
    
Hade jag fått denna information när jag var och tittade på honom hade jag självklart valt att göra en ny besiktning. Hur kan jag gå tillväga här? Kan jag kräva tillbaka en del av köpebeloppet av hästen? Jag vill absolut inte lämna tillbaka honom utan han kommer få behandling hos mig och jag håller alla mina tummar för att han ska få vara smärtfri!


Läs svaret

Kommentarer

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?

Hej! Vi köpte en häst för fyra veckor sedan. Hästen är köpt via en förmedlare, men kontraktet skrevs mellan mig och privatpersonen. Vi har provridit flera gånger, veterinären besiktigade utan anmärkning, vi har fått info om all historik och där finns ingen skada eller sjukdom. Hon var skodd tre veckor innan.
  
I går när vi skulle sko henne visade det sig att hon har haft fång. Det syns tydligt enligt hovslagaren, fången är troligtvis sex till sju månader gammal. Vem har nu ansvaret?


Läs svaret

Kommentarer

Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?

Hej! Jag besiktigade en häst som jag tänkte köpa för ett par veckor sedan. Veterinärerna (två klinikveterinärer) bedömde att hästen hade så stora exteriöra avvikelser att den hade kraftigt förhöjd risk att få en skada på gaffelbandet vid träning. De avrådde uttryckligen från köp på grund av att de bedömde att hästen inte skulle klara det den var avsedd för, det vill säga fälttävlan och hoppning. Detta sa de flera gånger och förklarade även skillnaden mellan att bara konstatera avvikelser och att avråda från köp.
  
Jag hade tidigare föreslagit för säljaren att vi skulle dela på kostnaden för besiktning. Hon föreslog då att jag skulle betala om den gick igenom besiktningen och att vi skulle dela på kostnaden om den inte gick igenom. Detta finns på sms-konversation och jag gick med på det.
  
Nu vägrar dock säljaren att betala utan säger att besiktningen inte alls blev underkänd utan avbröts av köparen (det vill säga mig) på grund av exteriöra avvikelser. Samt att den nu har passerat en besiktning för en annan veterinär. Detta är ju helt irrelevant, enligt mig, för vår överenskommelse om delad betalning gällde ju om den veterinär som besiktigade inte godkände hästen. Säljaren har dock rätt i att jag inte gjorde hela besiktningen och gick vidare med röntgen, men det var ju för att veterinärerna avrådde från köp redan tidigt i besiktningsprocessen. Röntgen hade inte förändrat något.
  
Att inte gå igenom en besiktning (för det som köparen vill använda hästen till) måste väl handla om mer än om att hästen inte haltar? Jag har nu skrivit i sms till säljaren att jag vill ha hälften av kostnaden betald (hennes del av den totala summan) innan den 31 december 2019 och att jag går vidare med ärendet annars. Tyvärr skickades fakturan till mig enligt överenskommelse med kliniken, för jag trodde aldrig att säljaren skulle strunta i att betala när det dessutom var hon som föreslog upplägget.  
  
Jag vill gärna ha tips och råd om vad man kan göra juridiskt i ett sådant här ärende (och jag lär aldrig gå med på något likande igen). Det rör sig inte om några jättesummor, utan om drygt 4 000 kronor totalt. Men det är så irriterande att bli blåst även om jag löser det ekonomiskt. Tack på förhand!


Läs svaret

Kommentarer

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?

Hej! Min dotter hyr stallplats och när hästen var i hagen åt den och en annan häst av ett träd, lönn tror jag. Detta ledde till att en av hästarna dog och min dotters häst blev intagen hos veterinär. Som tur är klarade vår dotters häst sig, men det blev en dyr räkning efter alla prover. Har markägaren något ansvar och kan min dotter få ersättning?


Läs svaret

Kommentarer

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?

Hej! Om jag (privatperson) transporterar min kompis häst, vad gäller juridiskt om hästen blir skadad i samband med transporten? Är det någon skillnad om kompisen är med vid transporten, eller om jag åker själv med hennes häst? Vad gäller om det är jag, respektive en annan bilförare som orsakar olyckan? Är det något speciellt som jag bör tänka på?


Läs svaret

Kommentarer

Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?

I början på juni släppte jag min häst i en flock med flera andra hästar på sommarbete. Vi vande in dem bredvid varandra i mindre hagar först och min häst hade en annan kompis med sig som den känner sedan innan. Hagen är stor och det är ingen konkurrens om vare sig mat eller vatten, vi har flera olika badkar med vatten så att de inte behöver mötas där.
  
Nu har det dock hänt en olycka på betet – min häst har blivit sparkad av en annan häst. En av ägarna var där och såg när det hände, så vi vet vilken häst som orsakade skadan. Min häst är halt och står nu i en mindre sjukhage efter konstaterad skada på ena benet.
  
Nu till mina frågor – vem är ansvarig och ska stå för kostnaderna? Jag själv eller ägaren till hästen som sparkade min häst? Vad gäller när man släpper ihop olika hästar med olika ägare på sommarbete och en häst sparkar en annan? Vem står för eventuella veterinärkostnader, och på vems försäkring går det? Kan jag också kräva ersättning för att min häst inte är brukbar?


Läs svaret

Kommentarer
70 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 7 nästa  sista  

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur lära en ponnytravare att ta galoppskänkeln?
svarar
Häst som tappat framåtbjudningen
svarar
Upphäva köp enligt paragraf 17
Eva Johansson svarar
Hjälp hästen att genomföra löshoppningen på ett bra sätt
Helena Persson svarar
Hoppning på volt gynnsamt för heta och starka hästar
Helena Persson svarar
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Hanna Borg svarar
Vad gäller vid köp via en förmedlare
Eva Johansson svarar
Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp
Eva Johansson svarar
Träningstävla så likt tävling som möjligt
Victoria Almgren svarar
Svullna ben över natten – linda eller inte?
Hanna Borg svarar