Frågor och svar inom Hästjuridik

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


HästjuridikAnsvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall

Hej!
  
Om man har sin häst inackorderad och det finns en paddock, vems ansvar är det att den sköts och är ridbar? Det finns inga redskap eller tillgång till fyrhjulning eller harv så att man som inackorderad kan sköta den. Det finns inget kontrakt som beskriver eller redogör ansvaret. Vilka krav kan man ställa till stallägaren?
  
Tacksam för svar.


Läs svaret

Kommentarer

De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?

Hej! Jag står i ett stall där vägen till stallet inte underhålls. Det handlar om cirka 50–75 meter, en vägsträcka som stallägaren själv äger och ska underhålla. Periodvis har den varit såpass hålig att en av mina stallkamrater har kört sönder bilen och trots att vi har påtalat bristerna hände inget förrän efter sex veckor.
  
Nu under vintern plogas vägen inte och mina stallkompisar har vid flera tillfällen inte kommit upp med sina bilar i backen på grund av halka. Jag vill tillägga att det inte är en speciellt brant backe. Sedan snön kom har vi fått flera meddelanden där stallägaren menar att vi ska komma senare på dagen för att det inte går att ta sig fram, vilket försvårar då det inte ingår någon service och jag jobbar oregelbundna tider.
  
Tillägger även att vägen innan stallägarens väg plogas av en vägförening, den går det alltid att ta sig fram på. Vad gäller? Jag menar att om man hyr ut stallplatser (och bostad) ska man som hyresgäst kunna förvänta sig att det plogas. Vad gäller juridiskt? Detta har alltså inte skett vid extremväder utan när det har fallit snö som det brukar göra på vintern.


Läs svaret

Kommentarer

Är stallägaren ansvarig om en rymmande häst orsakar skador?

Hej Eva! Jag har nyligen köpt häst och står uppstallad hos en kvinna som har en liten gård. Vi har i dagsläget inget kontrakt och jag får inte heller någon faktura på det jag betalar henne. Dock har jag dokumentation, sms, där stallägaren specificerar kostnaden för stallhyran inklusive moms. Hon antyder alltså att hon redovisar intäkten och jag för över beloppet via min bank.
  
Min fundering lyder så här: Ponera att min häst skulle rymma från hagen och orsaka en olycka. Täcks då olyckan av deras gårdsförsäkring? Eller kommer detta att behöva gå under min hemförsäkring om vi inte har ett specificerat avtal? Och vad gäller om hon inte har någon gårdsförsäkring?
  
Jag har som sagt en del dokumentation för att kunna påvisa att jag står uppstallad hos henne. Viktig information är att stallet är beläget ganska nära en trafikerad väg och vi har en "rymmare" som vid ett tidigare tillfälle har sprängt staketet och släppt ut alla andra hästar. Jag är jättetacksam om du vill skriva några rader och förtydliga utifrån din expertis vad jag behöver tänka på för att stå säker vid en eventuell olyckshändelse.


Läs svaret

Kommentarer

Hästen trampade igenom golvet i hyrd transport – vad gäller?

Hej! Om man privat har hyrt ett hästsläp och golvet visar sig så dåligt att hästen trampar igenom under färd och skadar sig allvarligt, kan man då kräva uthyraren på ersättning? Jag frågade uthyraren om skicket på golvet då det var ett äldre släp och hon sa att det endast var två år gammalt och helt okej, plus att släpet var nybesiktigat.
  
Jag tittade efter själv och vid en snabb titt såg det bra ut, det hon sa verkade stämma. Efteråt kom det fram att golvet förmodligen var mer än fem år gammalt, hade utsatts för mycket fukt under de åren och var helt tvärslut. Vilket bara syntes underifrån. Nu skadade sig inte min häst trots att han trampade igenom under färd, men om han hade gjort det. Hade jag då fått stå för allt själv om till exempel hästen hade fått avlivas, eller har den som hyr ut sitt hästsläp något ansvar?
  
Nu skrapade han bara bort en del på framsidan av hoven (tack och lov för benskydd), lyckades kliva upp igen och stod som ett ljus sista milen hem. Vi trodde att han bara hade tappat balansen tills vi lastade av och såg vad som hänt. Fick inte ens tillbaka hyrespengarna för släpet och var för chockad för att orka bry mig.
Men så här efteråt undrar man hur det hade gått om hästen skadat sig allvarligt och fått avlivas på grund av att hon hyrde ut ett tvärslut hästsläp? Har jag hela ansvaret att kolla släpet, eller har hon som privat hyr ut sitt släp något ansvar för skicket på det?


Läs svaret

Kommentarer

Hur viktigt är det med kontrakt inför sommarbete?

Hej! Jag ska lämna i väg min häst på sommarbete snart och undrar hur viktigt det är att jag upprättar ett kontrakt med den som äger marken/tillhandahåller betet? Vad ska det stå i kontraktet om det är viktigt, och vad är det ofta man tvistar om när det gäller just sommarbete?
  
På stället jag tänkte lämna henne står de för all tillsyn och de har mycket bete, men är det så att de måste kontakta mig om betet tryter? Och hur ska jag tänka när min häst sätts i flocken, om det blir skador på hästarna vem är då ansvarig? Hon som äger marken eller hästägarna? Jag tänker också på det här med insekter och småsår, kan jag kräva att markägaren tar hand om sådant?
  
Tacksam för svar!


Läs svaret

Kommentarer

Fruset underlag och utebliven mat = avtalsbrott?

Hej Eva!
  
Jag står uppstallad och betalar 3 700 kronor inklusive moms varje månad. Men nu har jag sagt upp min boxplats på grund av en massa brister. Det står i avtalet att jag har tillgång till ridhus, tillgång till paddock, tillgång till solarium med mera. Det ingår att ta ut och ta in hästen och att ge att ge den foder fyra gånger per dag.
  
Detta sköts inte! Vid ett flertal tillfällen har det hänt att de har glömt att ge mat till hästen, vilket ju kan leda till kolik och andra problem. Senast i dag glömde de att ge mat till hästarna, detta har hänt ungefär tio gånger sammanlagt. Paddocken går inte att använda eftersom underlaget har frusit. Och ridhuset går inte att använda av samma skäl.
  
Solariet går inte att använda på grund av att det inte fungerar. Är inte det avtalsbrott? Måste jag betala för två månaders uppsägningstid? Jag försöker inte att smita ifrån det, men jag tycker att rätt ska vara rätt.
  
Tack för hjälpen. 


Läs svaret

Kommentarer

Talade inte sanning vid försäljning – vad gäller?

Hej! Vi köpte en ponny som enligt säljaren samt dennes veterinär friskförklarades (hemmabesiktning på gård). Vid frågor om ponnyns skade- och sjukdomshistorik har säljaren svarat att inga skador eller sjukdomar har funnits. Detta har säljaren även skrivit under på i köpekontraktet, samt att det framgår i en sms-konversation. Det har varit många diffusa saker runt ponnyn. Till exempel nämndes en röntgen, men enligt säljaren först bara som en vanlig årlig hälsokoll och vet-check.
  
Efter mycket påtryckningar fick jag till slut ta del av journal, efter att köpet var utfört. I den står det klart och tydligt att ponnyn har varit skadad, samt har fått behandling. Tre dagar efter att vi köpt ponnyn satt vi upp första gången och märkte redan där att ponnyn var märkbart obekväm med ryttare på ryggen. Detta visade sig bland annat i utbrott och en panikattack från ponnyn. Flertalet gånger har detta skett. Ponnyn har även uppvisat ojämnhet och stelhet vid ridning.
  
Jag tog ponnyn till klinik där det visade sig att den är dubbelsidigt halt på båda bakbenen. Jag har reklamerat ponnyn till säljaren. Men säljaren hävdar att ponnyn var fullt frisk vid köp och att deras veterinär har friskförklarat den. Samt att jag ju gav min underskrift på denna veterinärs besiktningspapper dagen för köpet.
Ponnyn är köpt avsedd för tävling, men är inte ens ridbar. Nu har jag skrivit på kontrakt där säljaren friskriver sig från alla defekter. Vilket hon menar att jag får stå mitt kast med. Jag menar att säljaren har givit icke sanningsenliga underskrifter angående ponnyns skade- och sjukdomshistorik, vilket definitivt hade påverkat mitt beslutstagande inför köp.
  
Hur ser du på fallet? Ska jag gilla läget i och med att jag har skrivit på kontraktet? Eller har jag rätt att häva köpet eftersom säljaren har givit icke sanningsenlig information om ponnyn?


Läs svaret

Kommentarer

När vid köpetillfället går ansvaret över från säljare till köpare?

Hej! För någon månad sedan köptes det en ponny till dottern. Glädjen var stor när ponnyn fick okej på veterinärbesiktningen och vi kom överens om att komma och hämta ponnyn och genomföra köpet ett par dagar senare.
  
Säljaren var en privatperson men ponnyn stod uppstallad på en större anläggning med inackorderingsverksamhet. När köpekontraktet var påskrivet och klart, och pengar överförda, skulle ponnyn lastas på transporten. Själva lastningen sköttes av två ur personalen på anläggningen – visserligen med både den tidigare ägaren och vi (nya ägare) ståendes intill.
  
I samband med lastningen händer något och ponnyn blir skrämd, kastar sig handlöst och skadas så pass illa att veterinär får tillkallas. Vem är ansvarig för skadan och vem ska bekosta veterinärräkningen? Kan köpet gå tillbaka med anledning av detta, eller bör säljaren lämna tillbaka en del av köpeskillingen?
  
Mvh Magnus


Läs svaret

Kommentarer

Ett företag vill sponsra med hästinköp till verksamheten – hur gör man?

Hej! Ett företag i min ridverksamhets närhet vill köpa in en häst och skänka den till mig, det vill säga till verksamheten, i sponsringssyfte. De vill kunna göra avdrag för hästinköpet. Vad ska vi tänka på så att det blir rätt?
  
Jag driver verksamheten som ett aktiebolag och företaget som vill skänka en häst är också ett AB. Hade det gjort någon skillnad om verksamheten hade varit en ideell förening?


Läs svaret

Kommentarer

Säljaren hittar inte ersättningshäst – vill ha mina pengar tillbaka

Jag har köpt en häst via en hästhandlare med bytesrätt inom tre månader. Hästen lämnades tillbaka inom tiden (och den är nu såld igen). Däremot har hästhandlaren inte hittat någon ny häst till mig och det har nu gått ett halvår. Hur länge har hästhandlaren rätt att behålla mina pengar, 70 000 kronor? Jag undrar också om det är någon skillnad juridiskt i sammanhanget om det är en privatperson som gör affären eller om det är en förening eller ett företag?


Läs svaret

Kommentarer
58 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 6 nästa  sista  

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market