Frågor och svar inom Hästjuridik

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

HästjuridikStallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Hej!
Min fråga gäller ”undanhållande av information” och om eller hur det kan appliceras i mitt stall. Vi har sedan vi flyttade in, vid ett flertal tillfällen efterfrågat analys av vårat grovfoder. Svaren har varierat mellan att det inte finns, till att det inte är något stallet vill dela med sina kunder till att inte svara överhuvudtaget. Flertalet hästar har tappat rejält i vikt, trots stödfodring. Jag fick till slut tag i en analys, som är tagen på vissa delar av vårt hösilage och den visar totalt undermåliga värden, inte bara på TS utan det är i princip helt utan innehåll.
Vilket ansvar har ett stall för sina inackorderingar när de ombesörjer hösilage ”av god kvalité” och där de fallerat att göra just detta då det är så dålig kvalité. De har valt att inte bara inte aktivt informerat om kvalitén utan även undanhållit informationen för oss hästägare informationen.


Läs svaret

Kommentarer

Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?

Hej Jag lämnade iväg min unghäst på bete förra sommaren. När sommaren ledde mot sitt slut visade ägaren till sommarbetet ett intresse av att köpa min unghäst. De frågade om han kunde gå kvar några veckor extra hos dem för att de skulle få testa att rida honom. Eftersom det är erkänt duktiga hästmänniskor sa jag ja då hästen ändå var planerad att säljas. Tanken var att han skulle gå ensam i en hage bredvid sommarbetesägarens egna hästar. En kväll fick jag ett samtal från denna person, hon meddelade att min häst blivit sparkad illa och att ena böjsenan var av till 50 procent. Hon hade släppt ihop min unghäst med sina egna skodda hästar. Slängt ut äpplen och det hade blivit bråk. Detta hade skett kvällen innan hon ringde mig. Hon kallade inte på veterinär trots att hon såg att han var illa skadad. Hon väntade i nära på ett dygn innan hon tog honom till veterinär. Jag var fortfarande helt ovetande om att något hänt. Jag står då med en unghäst som vi inte vet om det kommer hålla som ridhäst plus allt merarbete och alla kostnader. Värdet på hästen är noll i dag. Tyvärr hade vi inget skriftligt avtal utan enbart ett muntligt. Vilket ansvar har sommarbetesägaren i detta fall?


Läs svaret

Kommentarer

Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros

Hej! Jag köpte en unghäst för ungefär fem månader sedan. Säljaren var jättetrevlig och jag frågade noggrant om skadehistorik och så vidare, och hon sa att det inte fanns någon. Hon sa även att hon bara för ett litet tag sedan hade haft ut veterinär och besiktat – och även haft ute kiropraktor eftersom han lyfte bakbenen så hastigt när hon skulle kratsa hovarna. Där sa hon att han gick igenom allt utan problem. Och i godan tro skippade vi då veterinärbesiktningen (dumt nog) eftersom hon lät så övertygande.
  
När jag nu har ägt honom så har han påvisat surt beteende och även stelhet i höger sida. Jag åkte in och röntgade honom då veterinären misstänkte artros. Vilket det visade sig vara, risken att det har uppkommit under min tid var extremt minimal enligt veterinären. Nu när jag skriver till tidigare ägare så är historien en annan, nu säger hon att "hon minns att han hade svårt för galoppen i ena varvet och också svårt att hålla spåret i ena varvet". Och att han har påvisat en liten hälta vid en veterinärbesiktning (har ej fått info om detta vid köpet).
  
Dock säger hon till mig att denna hälta visade sig när första ägaren köpte honom från galoppen, men när hon köpte honom visade han ingen hälta. Hon påstår alltså att hon gjorde en veterinärbesiktning trots att jag har fått information om att hon inte gjorde någon vid köpet.
  
Jag ringer den första ägaren (han har haft två innan mig) och hon säger att han visade en liten hälta/rörelsestörning vid besiktningen från galoppen, men inget som skulle störa hennes brukande av hästen. Hon meddelar även att den köparen innan mig valde att inte göra en besiktning på hästen trots att hon fått information om denna hälta som upptäcktes vid första köpet.
    
Hade jag fått denna information när jag var och tittade på honom hade jag självklart valt att göra en ny besiktning. Hur kan jag gå tillväga här? Kan jag kräva tillbaka en del av köpebeloppet av hästen? Jag vill absolut inte lämna tillbaka honom utan han kommer få behandling hos mig och jag håller alla mina tummar för att han ska få vara smärtfri!


Läs svaret

Kommentarer
85 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 29 nästa » sista » 

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.