Frågor och svar inom Veterinär

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Lié Rosendahl Numar

Alla Lié Rosendahl Numars svar

Eva Andersson Sharon

Alla Eva Andersson Sharons svar

Vad är kvickdrag?

Hej! Vad är kvickdrag? Har för mig att det har något med hästens andning att göra. Och hur vanligt är det att en häst drabbas av kvickdrag?


Läs svaret

Kommentarer

Sto som blir väldigt påverkad av sin brunst

Hej! Jag har ett sto som bli otroligt allmänpåverad när hon brunstar. Hon blir sur, grinig, känslig, går inte att rida och allmän trött. Sen när brunsten är över är hon sitt vanliga normala glada jag igen. Under brunsten ser man tydligt på henne att hon inte mår bra. Är det vanligt att ett sto blir så pass påverkad av sin brunst? Har hört om någon som också hade ett sto som blev väldigt påverkad av sin brunst där de opererade in en "plastkula" i livmodern. Och sen dess har den hästen inte haft några problem. Vad är det för behandling och är det värt att kolla upp?


Läs svaret

Kommentarer

Häst som har problem med återkommande hovbölder

Hej! Jag har en häst som väldigt lätt får hovbölder, trots att hon har fina hovar utan uppenbara problem. Hon har snarare väldigt bra hovar ur alla andra aspekter och hovslagaren kan inte ge en förklaring till varför hon drabbas.

Kan det finnas andra anledningar till att hovbölder uppstår än att det har kommit in bakterier? Jag tänker såsom hormoner, utfodring eller liknande? Finns det i så fall ett sätt att undersöka det?


Läs svaret

Kommentarer

Hur farligt är det med ekollon för hästar?

Hej! Jag har hört att ekollon kan vara väldigt farligt för hästar. Stämmer det?


Läs svaret

Kommentarer

Svullna ben över natten – linda eller inte?

Hej! Jag har länge funderat på det här med stallbandage – att linda hästens ben under natten. Min dressyrhäst blir ofta svullen i benen över natten, men inte ovanligt mycket och det går alltid ner när han rör på sig. Lindar jag benen blir han inte svullen alls. Min fråga är: Påverkas hästens ben negativt av att vara lite svullna under nätterna? Finns det någon forskning på hur hästens ben påverkas av att vara lindade resp. att stå utan? (Såklart under förutsättning att man lindar på rätt sätt och med tjocka paddar.) Finns det någon tidsgräns för hur länge en häst kan stå lindad innan det gör mer skada än nytta, dvs bör en häst som står på boxvila i så fall stå lindad hela tiden för att motverka svullnad? Tack på förhand!


Läs svaret

Kommentarer

Varför får hästen ödem?

Min häst hade kolik för fyra dagar sedan. Ingen temp då, normal runt 37. Veterinär kommer ut och slangar och ger kramplösande. Två dagar senare slår han med underläppen och har 39,7 i temp. Den går ner under natten och på morgonen är temp 37,6. I förrgår ser jag han är svullen och har fått ödem på nedre delen av bringan, mellan frambenen. Men annars okej, lite trött möjligen men nyfiken. Nu ligger tempen på 37,5. Vad beror ödemet på? Försvinner det av sig själv?


Läs svaret

Kommentarer

Forskning som styrker effekten av kylbehandling?

Hej! Finns det någon forskning som styrker effekten av kylbehandling av benen efter hårda träningspass för hästar?

Jag vet att många använder vatten, lera, kylande gel med mera och jag förstår att det är allmänt utbrett, men har man gjort jämförelser av effekten av kylning mot att inte kyla på ett systematiskt vetenskapligt sätt när hästen inte uppvisar tecken på en akut skada i samband med träningspasset?

Vad är det i så fall för utfall man har sett? Mindre skador, snabbare återhämtning, förbättrad prestation?
Med vänliga hälsningar, Viktor


Läs svaret

Kommentarer

Häst som har fått lös mage efter byte av hage

Hej! Jag har en häst som i ungefär en vecka har känts allmänt låg och trött. Hon har ingen feber men har varit lite pruttig/lös i magen, samt något svullen/tjock i benen. Dock inte öm eller synligt halt. Det som har ändrats i hennes vardag är att hon blev vaccinerad förra veckan (vilket hon aldrig annars har reagerat på) och att hon har bytt hage.
  
Hästen har även fällt väldigt mycket päls den senaste tiden. Kan det vara så att hon reagerar på pälsfällningen och är detta i så fall symtom på det? Eller kan det vara så att hon i sin nya hage går och äter på något som är olämpligt?
  
Finns det något jag kan göra för att underlätta för henne nu, eller bör jag ta ut någon för att kolla på henne? Tack på förhand!


Läs svaret

Kommentarer

Äldre häst med knuta på insidan av hasen

Hej!
  
Jag har ett islandshäststo på 24 år som har en knuta på insidan av hasen på ena benet bara. Hon har haft den i över ett år nu, men har börjat visa stelhet och lite hälta.

Ibland är knutan hård och ibland mjuk, vi smörjer med kyl-värmande "Blue lotion" och lindar båda bakbenen, hon rids inte så mycket nu då jag precis har börjat gymnasiet men hon går på promenader. Finns det något man kan göra och vad beror det på?
  
Jättetacksam för svar!


Läs svaret

Kommentarer

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada

Hej! Min häst har diagnostiserats med hyfsat mild "proximal suspensory desmitis" i båda bakbenen, den har fått stötvågsbehandling i tre omgångar och en steroidinjektion. Jag har blivit tillsagd att börja rida honom i skritt nu, men undrar om det kan vara värt att ställa av honom något år för att ge det en bättre chans att läka?
  
Detta var ingen akut skada utan resultat av långvarig överansträngning (gick tidigare fälttävlan på hög nivå). Jag hittar mest information om akuta senskador på nätet. Veterinären sa att om ovanstående behandling inte hjälper kan han opereras, men finns det chans att vila också hjälper? Eller läker inte denna typ av förslitningsskada spontant? Han hade en störning i fibermönstret och lite förstorade senor på ultraljudet. Hästen har gått ute i hagen som vanligt men har inte ridits under behandlingen.


Läs svaret

Kommentarer
383 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 39 nästa  sista  

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tips på stärkande dressyrövningar
Nina Bengtsson svarar
Vad är kvickdrag?
Hanna Borg svarar
Finns inga lagregler om detta med förebyggande karantän vid ny häst i stallet
Eva Johansson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Steg för steg - byta galopp
Nina Bengtsson svarar
Sto som blir väldigt påverkad av sin brunst
Hanna Borg svarar
Hur säkerställer man hästens tuggbehov?
Eva Dahlström svarar
Råd om vintervila och stärkande hoppövningar
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar