Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur rider man en äldre häst som har haft återkommande hältor?

Hej!
  
Jag håller på att ta hand om ett travsto på 23 år. Hon har tidigare blivit tränad hos en man som absolut inte har tagit hänsyn till hennes mående. Bland annat tränade han henne då hon var sjuk och halt. Hon slutade därför tävla när hon var sju år, det vill säga 1999...
  
Hon har en skada på kotsenskidan som har gjort att hon varit halt väldigt mycket, men det är först nu när hon kommit till oss och fått gå ute hela tiden som symtomen försvunnit. Jag är intresserad av att ge henne de bästa åren hon har kvar och funderar på att börja skritta henne och endast ha henne som promenadhäst. Hon kommer då att, cirka två-tre gånger i veckan, få skritta en runda (väldigt kort första månaderna för att se om hon över huvud taget håller för ett sådant pass) tillsammans med min andra travhäst som är i behov av mer skritturer.
  
Men jag vill ha lite åsikter från någon som är proffs inom hästvärlden och mer insatt i skador på senor och leder än vad jag är. Skulle det vara möjligt att över huvud taget ens prova att sitta upp på en så pass gammal häst som har haft ett sådant problem så länge? Vill ju absolut inte skada henne mer än vad hennes tidigare tränare har gjort.
  
Tacksam för snabbt svar!
/Sanna


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Om hästen är ohalt i skritt och trav i dag så tycker jag att du kan prova att sätta i gång henne försiktigt. Börja med att skritta henne för hand i några veckor, därefter kan du prova att sitta upp på henne och skritta henne uppsuttet.
  
Öka successivt upp tiden tills du är uppe i den längd du vill. Var under tiden uppmärksam på eventuella svullnader eller värmeökningar i benen. Jag tror att om hon i dag är ohalt så mår hon bara bra – både psykiskt och fysiskt – av att få komma ut och skritta.
  
Ha så kul!
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar