Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


När kan jag börja träna ponnyn som haft kotledsinflammation?

Hej!
 
Jag har precis köpt en D-ponny-valack som har haft kotledsinflammation. Anledningen till inflammationen var att han var överviktig + gick som ridskolehäst, det vill säga gick några timmar om dagen. Han blev frisk i februari och har ridits cirka tre gånger/vecka sedan dess ut i skogen, det vill säga på raka spår.
Men nu har han stått i cirka 1,5 vecka. Hur tycker ni att jag ska lägga upp träningen för honom? När kan jag börja dressyrträna/hoppträna på "allvar"?

RDS Helsingborgs svar:

Eftersom hästen fungerat i promenadridning sedan februari tror jag att du kan öka träningspassen relativt snabbt. Han har sannolikt inte tappat så väldigt mycket i kondition av att vila en och en halv vecka, så du kan börja med promenadridning som tidigare på en gång. Kotledsinflammationen bör vara avläkt och ska inte orsaka honom besvär nu, om det inte finns underliggande problem med leden.
 
Du kan till exempel börja med tre pass i skogen första veckan. Andra veckan tre pass i skogen och ett pass på ridbana. Tredje veckan tre pass i skogen och två på ridbana. Fortsätt så tills hästen går önskat antal dagar. Efter cirka en månad bör hästen ha tillräckligt bra kondition för att du ska kunna påbörja dressyr- eller hoppträning för tränare. Tränaren kan därefter hjälpa dig med ett detaljerat träningsprogram som passar dig och hästen med tanke på erfarenhet och ambition.
 
Med vänliga hälsningar,
Anna Johansson Öhman
Leg.vet, MS, Dipl ACVIM (=amerikansk speciallist i hästens medicinska sjukdomar)


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar