Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Varför kliar han svansen på sommaren?

Hej!
 
Jag har ett problem med min valack som kliar svansen. Problemet är störst under sommaren, då han kliar sig direkt han får tillfälle. På vintern kliar han sig nästan aldrig, men för någon dag sedan såg jag på svansen att det hade kliats.
  
Han har alltid gjort så här, han är avmaskad och jag har provat svampmedel, antikli-medel och i princip allt. Jag frågade en foderexpert och hon sa att jag skulle ta bort allt socker i fodret så han slutade få betfor. Nu äter han havre, mineraler och vetekli, och cirka 14 kilo hö per dag.
 
Vad ska jag göra? Finns det något annat det kan bero på?
 
Tacksam för svar!
Mvh Caroline


RDS Helsingborgs svar:

Hej Caroline,
 
Klåda av denna typ beror ofta på allergi, insektsöverkänslighet eller födoämnesöverkänslighet. Födoämnesöverkänslighet är inte så vanligt. I de fall det förekommer är det ofta socker i betfor eller säd som är orsaken. Diagnosen ställs genom att hästen endast får hö i minst fyra veckor och då blir signifikant bättre. I ovanstående fall låter det mindre troligt att det rör sig om födoämnesöverkänslighet, eftersom hästen har mest problem på sommaren.
 
Insektsöverkänslighet är mycket vanligare och förekommer på sommaren. I dessa fall gäller det att försöka minska hästens exponering för insekter genom insektssprayer, fläkt, insektstäcken, och ibland uppstallning under den värsta perioden.
Det förekommer även allergi på häst. Hästar kan precis som människor vara allergiska mot till exempel pollen och gräsfrö. Det kan vara mycket svårt att fastställa orsaken till allergin. Det förekommer blodprovstester men de är tyvärr inte speciellt tillförlitliga. Så kallade prick-tester är bättre och resultatet kan användas för hyposensibilisering. Prick-test är svåra att utföra och det krävs en rutinerad veterinär som genomför testet för att det ska vara värdefullt.
 
Såväl allergi som insekts- och födoämnesöverkänslighet blir bättre av kortisonbehandling. Kortison har emellertid biverkningar, varav fång är den allvarligaste, varför det ofta är bättre att försöka undvika det som hästen reagerar mot -eller prova hyposensisbilisering eller anti-histaminer.
 
Vänliga hälsningar,
Anna Johansson
 
Anna Johansson är Leg. Veterinär, M.S. Dipl. ACVIM


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar