30-åriga Michelangelo har bott på ridskolan sedan han var tre: ”Han trivs verkligen här”

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-01-02

Idag och resten av 2018 ska vi fira denna underbara herre! 🎉🐎🎊🏆🥇 #michelangelo blir i år 30år!!! Hans hem och husse har sedan 27 år tillbaka varit #rävstaridcenter  och #Hempa. Han har med stor glädje lärt många ryttare rida på riktigt, men höjdpunkten för ”Micke” är ju när husse sitter i sadeln❤️ igår firade Micke nyår med att springa med två av sina kompisar i ridhuset. Vem kan tro att det är en 30-, 19- och 15-åring som far fram i ridhuset❤️❤️❤️

Publicerat av Rävsta Ridcenter den 1 januari 2018

30-åriga Michelangelo har bott på ridskolan sedan han var tre: ”Han trivs verkligen här”

På nyårsdagen, alla hästars födelsedag, blev ridskolehästen Michelangelo 30 år. Nu har han pensionerats från verksamheten på Rävsta ridcenter – där han har bott nästan hela sitt liv.

Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
I klippet ovan ser vi den glada 30-åringen busa med två av sina vänner. Malin Eriksson, stallchef, berättar mer om gamlingen.
– Han har varit här i 27 år nu, som treåring reds han in av ridskolechefen Henry Hellqvist. De tävlade en del tillsammans men de senaste 10–15 åren har Michelangelo lärt våra elever att rida.
Michelangelo har älskat sitt ”jobb” och har tagit det på största allvar.
– När man ställer upp honom på gången och gör i ordning honom inför ridningen spänner han upp sig och står nästan i form, innan man ens har suttit upp. Han gör öppnor, slutor och skänkelvikningar nästan innan man ber honom. Han är också lite speciell eftersom han är en aning tittig, blir han rädd för något kan han vända på en femöring, förklarar Malin.
  
Hästarna får vara hästar
På Rävsta ridcenter har man i dag ungefär 50 hästar, många av dem i det äldre åldersspannet. Nyckeln till att hästarna håller även när de blir äldre är att de faktiskt får vara häst även i en så stor verksamhet.
– De går ute i flockar varje dag, året runt. Vi ser till varje individ och vad den behöver, vill en häst inte hoppa måste den inte det. Och eftersom vi har så många hästar i verksamheten behöver inte varje häst gå så mycket varje dag. Jag tror att våra hästar är väldigt glada – de trivs här och det är det som är nyckeln till att de håller och lever länge, säger Malin.
För Michelangelo väntar nu lite latare dagar.
– Men han ska ändå hållas i gång av en skötare, så mycket som han vill och klarar av. Just nu är han oerhört fräsch och pigg, det är verkligen en fröjd att se honom, säger Malin.


Mer i Hippson-TV

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet

Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade. Se klippet på segerritten här.


Sett 12128 ggr

Återupplev Charlotte Frys VM-guldritt

Charlotte Fry med Glamourdale bjöd på en riktigt härlig uppvisning under måndagens Grand Prix Special i Herning och det räckte hela vägen till guldmedalj. Se och njut – en perfekt uppladdning inför den spännande upplösning i Grand Prix kür som börjar vid klockan 20. Vem tror du står högst upp på podiet i dag?

Till SVT Plays sändning från küren, start onsdag 19.55


Sett 1636 ggr

Kel och första pedikyren på samma gång

Sandra Åhs Nilsson läste artikeln om fölverkningen som gick fel och ville dela med sig av ett klipp där ett av hennes frieserföl verkas för första gången. Här är det söta Vienna af Aftonmora som verkas av Linda Karlsson för allra första gången. Man kan ana stoet i bakgrunden som håller ett vakande öga över det hela.


Sett 1057 ggr

Dante Weltino – en hjärtehäst: "Han vet att han är kung"

Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om sin kärlek till hingsten och deras relation – som hon beskriver blir extra stark inför ett mästerskap.


Sett 2718 ggr

Att dansa tillsammans på stranden

En härlig ridtur på stranden är det nog få som tackar nej till. Här bjuds det dessutom på fina byten i varje – frågan är däremot, vem får högst betyg: den två- eller fyrbenta?

Länk till klippet


Sett 974 ggr

Stormen drog in över Moa Liljemarks gård: "Blev chockad över att vindarna var så kraftiga"

Moa Liljemark fick på nära håll bevittna det kraftiga oväder som slog till på sina håll i torsdags. Från stalldörren fångade hon vädrets makter på film – och för Hippson berättar hon om upplevelsen.


Sett 4088 ggr

Att bada tillsammans är det bästa som finns

Billdals ridklubb delar med sig av ett härligt klipp där tre-åringarna Liamoo och Hybrid har upptäckt hur kul det är att ha en bäck i hagen. Att bada tillsammans verkar vara det bästa som finns för att svalka sig i sommarvärmen. 


Sett 1761 ggr

Fina fyrbeningar kommer alltid sent

En, två, tre... åtta vita ponnyer! Sällskapets nionde medlem har dock inte lika bråttom, men nog är den söta åsnemaskoten i slutet värd att vänta på?

Länk till klippet


Sett 2615 ggr

Nostalgi: Se Isabell Werth och Satchmos världsrekordritt

Den legendariska hästen Satchmo har gått bort, 28 år gammal. Med tyska Isabell Werth i sadeln hade de stora framgångar på dressyrbanorna. De tog bland annat tre VM-guld vid VM i Aachen 2006. Valacken har levt pensionärsliv sedan 2011. I det här klippet från 2005 minns vi tillbaka till när ekipaget slog världsrekord på 79,958 procent. 


Sett 1223 ggr

Lekstund är den bästa stunden

Det krävs inte så mycket för att det här lilla fölet (e. Mr Vain u. Prada Prescelly ue. Sandro Ace, äg/uppf. Helena Söderberg) ska bli på gott humör. En boll i hagen, och så är det roliga fixat.


Sett 1013 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka

– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.