30-åriga Michelangelo har bott på ridskolan sedan han var tre: ”Han trivs verkligen här”

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-01-02

Idag och resten av 2018 ska vi fira denna underbara herre! 🎉🐎🎊🏆🥇 #michelangelo blir i år 30år!!! Hans hem och husse har sedan 27 år tillbaka varit #rävstaridcenter  och #Hempa. Han har med stor glädje lärt många ryttare rida på riktigt, men höjdpunkten för ”Micke” är ju när husse sitter i sadeln❤️ igår firade Micke nyår med att springa med två av sina kompisar i ridhuset. Vem kan tro att det är en 30-, 19- och 15-åring som far fram i ridhuset❤️❤️❤️

Publicerat av Rävsta Ridcenter den 1 januari 2018

30-åriga Michelangelo har bott på ridskolan sedan han var tre: ”Han trivs verkligen här”

På nyårsdagen, alla hästars födelsedag, blev ridskolehästen Michelangelo 30 år. Nu har han pensionerats från verksamheten på Rävsta ridcenter – där han har bott nästan hela sitt liv.

Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
I klippet ovan ser vi den glada 30-åringen busa med två av sina vänner. Malin Eriksson, stallchef, berättar mer om gamlingen.
– Han har varit här i 27 år nu, som treåring reds han in av ridskolechefen Henry Hellqvist. De tävlade en del tillsammans men de senaste 10–15 åren har Michelangelo lärt våra elever att rida.
Michelangelo har älskat sitt ”jobb” och har tagit det på största allvar.
– När man ställer upp honom på gången och gör i ordning honom inför ridningen spänner han upp sig och står nästan i form, innan man ens har suttit upp. Han gör öppnor, slutor och skänkelvikningar nästan innan man ber honom. Han är också lite speciell eftersom han är en aning tittig, blir han rädd för något kan han vända på en femöring, förklarar Malin.
  
Hästarna får vara hästar
På Rävsta ridcenter har man i dag ungefär 50 hästar, många av dem i det äldre åldersspannet. Nyckeln till att hästarna håller även när de blir äldre är att de faktiskt får vara häst även i en så stor verksamhet.
– De går ute i flockar varje dag, året runt. Vi ser till varje individ och vad den behöver, vill en häst inte hoppa måste den inte det. Och eftersom vi har så många hästar i verksamheten behöver inte varje häst gå så mycket varje dag. Jag tror att våra hästar är väldigt glada – de trivs här och det är det som är nyckeln till att de håller och lever länge, säger Malin.
För Michelangelo väntar nu lite latare dagar.
– Men han ska ändå hållas i gång av en skötare, så mycket som han vill och klarar av. Just nu är han oerhört fräsch och pigg, det är verkligen en fröjd att se honom, säger Malin.


Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2410 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9010 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11027 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9322 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2610 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6882 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6416 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1490 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2845 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5802 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.