Bollerups skolchef sitter upp när eleverna pluggar hemma: ”Imponerad över alla som rider”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-03-24
Visa det här inlägget på Instagram

Bollerup på distans 24/3

Ett inlägg delat av Bollerup (@bollerup.se)

Bollerups skolchef sitter upp när eleverna pluggar hemma: ”Imponerad över alla som rider”

Bollerup naturbruksgymnasium är tömt på elever, på grund av coronaviruset. Men de drygt 40 skolhästarna måste ändå hållas i gång. Då ställer skolchefen Simon Blixt upp och hjälper till, med glimten i ögat.

Text: Ida Röök

Förra veckan kom beskedet att alla gymnasie- och högskoleutbildningar ska bedrivas på distans, i och med coronavirusets framfart. Bollerup naturbruksgymnasium tömdes på elever men kvar finns alla djur som behöver tas omhand. Det är bland annat ett 40-tal skolhästar som ska hållas i gång och personalen kämpar på med detta så gott de kan. Varje dag läggs en hälsning från Bollerup upp på Instagram och i ett av klippen syns skolchefen Simon Blixt på hästryggen.

Planerar skolavslutning
– Jag har testat islandshäst och turistridning tidigare, men inte mer. Så jag är imponerad över alla som rider, jag tycker att jag har starka ben men det gjorde ont i dem efter ett halvt varv, konstaterar han och skrattar:
– Jag tror inte att jag hjälper till så mycket med min ridning dock. Så jag överlåter det till den övriga, mycket kompetenta, personalen i fortsättningen.
Simon berättar att det är ett 40-tal skolhästar som ska hållas i gång, sammanlagt har de ungefär 100 hästar på Bollerup. De flesta går dock på lösdrift och om vädret är på deras sida blir det tidigt betessläpp.
– Vi vet ju inte hur länge det här håller i sig. Men vi planerar för att hålla student och skolavslutning som det var tänkt. Det måste vi göra, vi måste ha ett mål för ögonen att arbeta mot just nu. Personalen gör ett jättejobb med att rida hästarna och dessutom hålla distansundervisning för eleverna.

I klippet ovan syns Monica Håkansson, hästen Belfast och så förstås Simon själv.

Mer i Hippson-TV

Lilla Sophie och ponnyn Schnuppe – ett häftigt ekipage

Unga Sophie har inte många år på nacken. Men hon hanterar redan häst vid hand, och från ryggen, bättre än många erfarna vuxna. Se det bedårande klippet på det lilla men SÅ duktiga ekipaget.Sett 1555 ggr

Full styrka när Beridna högvakten tränar i vårsolen

De beridna vaktparaderna har ställt in tills vidare med anledning av coronapandemin, något som Hippson tidigare har skrivit om. Men hästarna behöver så klart ändå tränas och motioneras. Häromdagen var de äntligen full styrka igen när det var dags att ge sig av ut på träning. Se klippet och alla härliga ekipage som lämnar Kavallerikasern!


Sett 617 ggr

Nyblivna pensionären Di Lapponia T ska bli mamma – och agerar läromästare på marken

Under Gothenburg Horse Show pensionerades topphästen Di Lapponia T. Nu ska stoet förhoppningsvis bli mamma, men hennes ryttare Paulinda Friberg kämpar med att hon ska coola ner. Plus att Lapponia försöker lära små tvåbenta medhjälpare det mesta om hästskötseln.


Sett 2582 ggr

Islänningarna får dela maten med älgarna

Efter en tuff vinter med mycket snö håller många älgar till hos Ofelaš islandshästar i Kiruna. Tillsammans med gårdens getter har de fri tillång på hö – men det kan man inte tro när det blir matdags för hästarna. Då blir älgarna nämligen plötsligt jättehungriga och gör sällskap bland mathögarna.
– Älgarna kommer och går som de vill, men håller sig mycket här kring gården där det finns mat, säger Kerstin Nilsson.


Sett 13073 ggr

Shirehästen Kenny har tröttnat på isoleringen – tar internet med storm

Efter mer än två veckor i isolering gör bjässen Ruskington's Kenny, i Storbritannien, sitt bästa för att sprida leenden. Med hjälp av sin tvåbenta vän Lucy Blakey har han spelat in en video där han visar sina talanger under en tuff arbetsdag. Skruva upp volymen och se klippet – som på bara några dagar har delats tusentals gånger. 


Sett 6455 ggr

Shettisen Britt bryter sig in i födelsedagspaketet

Visst minns ni shetlandsponnyn Britt, som förlorade sin mamma och fick en ny familj hos Sollefteå sportryttarförening? Där är hon nu klubbens lilla maskot och hon har en stor skara följare på sitt eget Instagramkonto. I helgen var det dags för treårskalas och Britt var riktigt ivrig när hon skulle öppna sina födelsedagspresenter, se själva i klippet ovan. Stort grattis!


Sett 1145 ggr

Se läromästaren Fitou, 21 år ung, piaffera med nioåriga lill-matte Victoria i sadeln

Med orden ”big smile” kommenterar danska toppryttaren Lone Bang Larsen, som driver Bang Dressage, det här klippet. Det visar hennes 21-åriga, pensionerade dressyrhäst Fitou L (e. Florestan I – May Sherif) som hon blev dansk mästare i dressyr på 2014. Lone har ägt hästen sedan han var ett år gammal, så han betyder väldigt mycket för henne.


Sett 4263 ggr

Louise och Alex tränar piaff och galopp för hand: "Gör att man får ett fint samspel"

Grand Prix-ryttaren Louise Sättermann ser många fördelar med att träna sin häst från marken. I klippet ovan är det hästen Alex som får prova att göra övergångar mellan galopp och piaff.


Sett 6985 ggr

Hingsten Glock's Victorio leker helst med grimman

Hästarna hos Stall Glock i Nederländerna gillar att bjuda på bus. Och deras tvåbenta vänner delar gärna med sig av buset på Instagram. Den här gången är det Glock's Victorio som hellre leker med grimman än har den på huvudet.


Sett 1625 ggr

Kent Farrington håller sig i form

Den tidigare världsettan Kent Farrington, USA, bjuder på lite träningspepp. För dem som menar att ridning inte är en sport och ryttare inga atleter – de kan ju försöka slå Farrington i hopprepshoppning. Imponerande, eller hur!


Sett 1013 ggr