Charlotte och Roberto gjorde 107 byten i varje: ”Det är bland det roligaste han vet”

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-09-26

Publicerat av Charlotte Haid-Bondergaard den 25 september 2016

Charlotte och Roberto gjorde 107 byten i varje: ”Det är bland det roligaste han vet”

Charlotte Haid Bondergaard är på plats på Mallorca för att tävla med tre av sina hästar. I helgen tränade hon på galoppombyten i varje steg. Och kanske satte hon svenskt rekord tillsammans med sin Roberto des Frettes, i den "nya gångarten”?

Text: Ida Röök
  
Dressyrryttaren Charlotte Haid Bondergaard har lagt upp klippet ovan, som har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. I några av kommentarerna talas det om svenskt rekord i antalet byten i varje på raken.
– Jag försökte hålla räkningen och kom själv upp till 107 byten. Sedan tror jag att jag fortsatte en stund till efter att Ida slutade filma, säger ryttaren.
Hästen på filmen är hennes GP-häst Roberto des Frettes. Han har en tendens att tycka att det här med byten är lite för roligt emellanåt.
– Robban brukar dra i väg vid X, så att kunna sitta och göra så här många byten i varje på raken är verkligen bra övning för honom. Det var helt klart en mening med ridpasset, där jag fick jobba på att hålla honom kvar hos mig hela tiden. Om man tittar noga ser man att jag står upp i sadeln lite på slutet – han blev väldigt het, säger Charlotte.
  
Kan inte alltid vara en fest
För Roberto, som är riktigt bra på att göra byten i varje steg, är just denna rörelse något av det roligaste han vet.
– Han älskar den och därför blir det ibland lite trassligt när vi rider programmet. Han vill ta över och visa vad duktig han kan vara. Livet kan dock inte alltid bara vara fest, ibland måste han lära sig att vara lite disciplinerad också, säger Charlotte och fortsätter:
– Jag passade på att öva på att få honom att stanna kvar hos mig när jag hade tillgång till en så fin galoppbana med perfekt underlag. När han hade gjort alla de här bytena fick han så klart mängder med beröm och fick skritta länge som avrundning.
Charlotte är på plats på den spanska ön Mallorca för att tävla under nästan tre veckors tid. Med sig har hon tre hästar som går olika tourer med olika svårighetsgrad och status. Se mer om tävlingarna här.
  
FOTNOT: För en häst som har befäst sina byten sägs det inte vara så mycket mer ansträngande att göra "ettor" än att ridas i samlad galopp. Bytena i varje blir lite som en egen gångart.

Mer i Hippson-TV

Louise och Alex tränar piaff och galopp för hand: "Gör att man får ett fint samspel"

Grand Prix-ryttaren Louise Sättermann ser många fördelar med att träna sin häst från marken. I klippet ovan är det hästen Alex som får prova att göra övergångar mellan galopp och piaff.


Sett 2253 ggr

Kent Farrington håller sig i form

Den tidigare världsettan Kent Farrington, USA, bjuder på lite träningspepp. För dem som menar att ridning inte är en sport och ryttare inga atleter – de kan ju försöka slå Farrington i hopprepshoppning. Imponerande, eller hur!


Sett 542 ggr

Kör egen hoppträning ut ur hagen

De här två hästarna är sugna på lite terränghoppning framåt kvällen. Så ut ur hagen blir det först ett lågt elstaket, sedan två galoppsprång och över en rejäl grind. Matte får se sprången bakifrån.


Sett 10563 ggr

Sofie Relanders nyttiga bakdörr ut från paddocken: ”Perfekt för hästarna att hitta framåtbjudningen”

Dressyrryttaren Sofie Relander har förverkligat en dröm. En ”bakdörr” ut från ridbanan som tillåter bus över stock och sten gör underverk för framåtbjudningen. Missa inte det coola klippet här.


Sett 8071 ggr

Ponnyn Ess gnäggar sött i sömnen

Ess från Bästekille tog en tupplur i matte Madeleine Escandes knä ute i hagen. Nog somnade han gott i vårsolen – och man kan ju undra vad han drömmer om?


Sett 5244 ggr

Shettisen Zimba behöver också motion – hänger med lös på skogsturen

Shetlandsponnyn Zimba är 24 år och förgyller allas tillvaro. När hennes ryttare, Rosa, inte kan rida får ponnyn följa med på promenad för att få motion. Zimba är van vid att gå lös och hon verkar ha det riktigt härligt i vårsolen i skogen.
– Hon är stallets lilla guldklimp, säger Daniéla Almqvist.


Sett 4315 ggr

När skrittmaskinen blir en karusell

Den här smarta hönan har kommit på det allra bästa sättet att använda en skrittmaskin på. Sittandes uppe på den får hon både en åktur och har full koll på omgivningarna.


Sett 4297 ggr

Topphästen Parzival njuter av pensionärslivet

Med Adelinde Cornelissen var Parzival (född 1997, e. Jazz – Ulft) en av världens bästa dressyrhästar. Han pensionerades efter OS i Rio 2016 och avtackades i mars året därpå inför publiken i ’s-Hertogenbosch. Nu har hans ryttare delat ett klipp i sociala medier på den före detta topphästen – visst ser Parzival ut att njuta av pensionen till fullo?


Sett 7991 ggr

Jaycen, 12 år, och Glücksbär inspirerar: ”Vill visa att barn med funktionshinder kan göra samma saker som andra"

Jaycen Schlesinger är tolv år gammal och har Downs syndrom. När han föddes fick han ponnyn Glücksbär och tillsammans har de blivit ett riktigt radarpar. Via sitt Instagramkonto inspirerar Jaycen andra att träna med sina hästar. Missa inte klippet ovan – där han och Glücksbär visar ett av sina trick.


Sett 4075 ggr

"Kom igen mamma, det är dags att leka"

När man är liten och det spritter i kroppen kan det hända att mamma tycker att man är lite jobbig. Eller vad tror ni att det här charmiga fölets mor tycker om sin avkommas försök att dra i gång dagens lekpass?


Sett 11114 ggr