Charlotte och Roberto gjorde 107 byten i varje: ”Det är bland det roligaste han vet”

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2016-09-26

Publicerat av Charlotte Haid-Bondergaard den 25 september 2016

Charlotte och Roberto gjorde 107 byten i varje: ”Det är bland det roligaste han vet”

Charlotte Haid Bondergaard är på plats på Mallorca för att tävla med tre av sina hästar. I helgen tränade hon på galoppombyten i varje steg. Och kanske satte hon svenskt rekord tillsammans med sin Roberto des Frettes, i den "nya gångarten”?

Text: Ida Röök
  
Dressyrryttaren Charlotte Haid Bondergaard har lagt upp klippet ovan, som har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. I några av kommentarerna talas det om svenskt rekord i antalet byten i varje på raken.
– Jag försökte hålla räkningen och kom själv upp till 107 byten. Sedan tror jag att jag fortsatte en stund till efter att Ida slutade filma, säger ryttaren.
Hästen på filmen är hennes GP-häst Roberto des Frettes. Han har en tendens att tycka att det här med byten är lite för roligt emellanåt.
– Robban brukar dra i väg vid X, så att kunna sitta och göra så här många byten i varje på raken är verkligen bra övning för honom. Det var helt klart en mening med ridpasset, där jag fick jobba på att hålla honom kvar hos mig hela tiden. Om man tittar noga ser man att jag står upp i sadeln lite på slutet – han blev väldigt het, säger Charlotte.
  
Kan inte alltid vara en fest
För Roberto, som är riktigt bra på att göra byten i varje steg, är just denna rörelse något av det roligaste han vet.
– Han älskar den och därför blir det ibland lite trassligt när vi rider programmet. Han vill ta över och visa vad duktig han kan vara. Livet kan dock inte alltid bara vara fest, ibland måste han lära sig att vara lite disciplinerad också, säger Charlotte och fortsätter:
– Jag passade på att öva på att få honom att stanna kvar hos mig när jag hade tillgång till en så fin galoppbana med perfekt underlag. När han hade gjort alla de här bytena fick han så klart mängder med beröm och fick skritta länge som avrundning.
Charlotte är på plats på den spanska ön Mallorca för att tävla under nästan tre veckors tid. Med sig har hon tre hästar som går olika tourer med olika svårighetsgrad och status. Se mer om tävlingarna här.
  
FOTNOT: För en häst som har befäst sina byten sägs det inte vara så mycket mer ansträngande att göra "ettor" än att ridas i samlad galopp. Bytena i varje blir lite som en egen gångart.


Mer i Hippson-TV

Mulle Meck visar sin fina hoppförmåga

För fem år sedan överraskades medlemmarna vid Lund civila ryttarförening när mulan Mulle Meck oväntat föddes. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen. Maria Sånesson, från Skånes ridsportförbund, är hans stolta ägare.
Han mår fint, blev fem år nu vid årsskiftet och är både inkörd och inriden. Till vardags brukar han jaga sin hagkompis och de busar med varandra för jämnan. Hans bästa kompis är en hopphäst på 175 cm, berättar Maria.


Sett 1369 ggr

Svenskarna i Belgien om EHV-1: "Vi är jätterädda för det"

SVT har intervjuat de svenska ryttarna Angelica Augustsson och Sofia Westborg som båda är baserade i Belgien. De berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1, efter det stora utbrottet i Valencia. Angelica visar bland annat att de har byggt ett karantänstall för att kunna separera hästar som har tävlat i Oliva i Spanien. Båda är oroliga för att få in smittan i den egna verksamheten.
– Det skulle naturligtvis vara en katastrof, säger Sofia till
SVT.


Sett 2351 ggr

"Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"

Här har vi en busig häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"


Sett 3054 ggr

Kärlek mellan fyrbenta vänner

I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap. Se det söta klippet!


Sett 1944 ggr

Veterinär kämpar för att rädda häst med EHV-1

Den franske veterinären Christophe Schlotty vill uppmana ryttare till eftertanke kring situationen gällande utbrottet av EHV-1. I ett filmklipp delar han med sig av hur de kämpar för att rädda ett sto som blev svårt sjuk efter hemkomsten från tävlingarna i spanska Valencia. Han uppmanar allmänheten att göra det man kan för att stoppa smittspridningen. I klippet ser vi hästen tillfriskna under en veckas tid, sammanfattat på ett par minuter. 
OBS vi vill varna känsliga tittare för obehagliga bilder.


Sett 36228 ggr

När vårkänslorna spritter i hela kroppen – dags att fatta galoppen

Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp över ängarna? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när den lille ryttaren flyger fram tillsammans med sin söta ponny.


Sett 23489 ggr

Pensionären Di Lapponia T har födelsedagskalas: "Ett fyrfaldigt leve"

Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firades med morötter, födelsedagssång och kramar från syskonbarnen Saga och Hollie. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.


Sett 3414 ggr

Vad bra att du har lärt hästarna att hoppa! Eller?

Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.


Sett 18275 ggr

Se Douglas snabba omhoppning – vinner 1,50-klassen

Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien, med Casquo Blue. Se deras omhoppning i klippet ovan (bläddra i inlägget)! Dessutom blev det dubbelt svenskt på pallen, då Angelie von Essen knep andraplatsen med Cochella. Över 90 ekipage startade i klassen och även Alexander Zetterman, Sissela Smith och Antonia Andersson var placerade.
– Sverige är i bra form helt enkelt! Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen, säger Douglas till SvRF.Sett 1172 ggr

Fredag, vårkänslor och spring i benen

Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen. 


Sett 5397 ggr
Senaste expertsvaren

Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Håller sig hästen varm med mat? Eva Dahlström svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.