Emma Lindskog rider in i transporten – barbacka och med halsrem: ”Jag vill skapa en fin relation”

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-08-21

Emma Lindskog rider in i transporten – barbacka och med halsrem: ”Jag vill skapa en fin relation”

Emma Lindskogs Buster har alltid varit skeptisk till det här med att åka transport. Därför tog hon till ett nytt grepp – efter en tids jobb med tilliten dem emellan kan hon nu rida in i släpet, barbacka och med halsrem.

Text: Ida Röök
  
Emma Lindskog menar att hon vill skapa en relation med och en tillit till sina hästar. Hon jobbar dem mycket från marken, där hästen går helt lös.
– Buster har alltid "gått att lasta" men då har man varit tvungen att gå in före med grimma och grimskaft, samt har fått ha en person bakom som har manat på. Jag ville bryta det mönstret helt, då jag sedan en tid tillbaka har börjat inse mer och mer att hästarnas egna känslor och åsikter spelar en otroligt stor roll, förklarar hon och fortsätter:
– Jag har insett att vi över lag tar dessa känslor och åsikter för givet för vår egen vinning. Att vi sällan ger hästarna tiden de faktiskt kan behöva för att känna sig trygga i situationer, främst sådana här som kan vara otroligt traumatiserade för dem. Därför vill jag att de ska förknippa transporten med något roligt och positivt.
  
Måste få säga nej
När Emma jobbar hästarna lösa får de, enligt henne, möjligheten att utforska det som kan vara skrämmande på egen hand.
– Tryggheten och tilliten kommer i takt med att de känner att de får säga "nej". Ju mindre jag pushar desto mer vill de utforska. Därför har detta förstås tagit tid, säger hon.
Emma tänker självklart på säkerheten när hon tränar på det här sättet.
– Jag går mycket på känslan för dagen. Vissa dagar är inte en bra dag att träna uppsuttet, då gör vi en massa annat kul. Men jag har respekt för vad som kan hända och jag känner efter hur hans sinnesnärvaro är för stunden. Vilket jag tycker att jag har lärt känna bra vid det här laget.
  
Förknippas med roliga saker
Enligt Emma gäller det att hålla sig under hästens stresströskel, hon vill inte ha något stresspåslag. Händer det har hon gått för fort fram och för varje gång det sker ökar bara de negativa känslorna för momentet och situationen.
– Syftet med det här är att skapa en fin och rolig relation mellan oss. Att jag förknippas med kul saker och framför allt med trygghet, förklarar Emma.

Läs mer om Emma och hennes arbete med hästar


Mer i Hippson-TV

Liten häst med mycket spring i benen

Har ni sett detta glada lilla föl? Här kan vi snacka om spring i benen. Perfekt klipp för att få upp humöret på en grådisig och tråkig onsdag. 


Sett 2705 ggr

En ny vecka – full av nya möjligheter

Måndag och en helt ny vecka väntar. Tippa all skit på gödselstacken – och blicka framåt, allt kan bara bli bättre! Men du, låt bli att göra en volt tillsammans med skottkärran.


Sett 3496 ggr

Dufour och Cassidys seger-kür inför hemmapublik

Till världscuptävlingarna i Herning tog Cathrine Dufour med sig sin mångåriga tävlingspartner Atterups Cassidy. Ett lyckokast då de segrade i såväl GP som kür. Efter küren, där det blev stående ovationer, var Cathrine rörd.
– Det var fantastiskt. Han fyller 19 år om en månad och är helt unik. Han har varit med mig i elva år och har gett mig så det räcker, men det tycker han inte själv. Jag tog med honom hit så att kan får stå i centrum igen och så att han får visa publiken att han fortfarande kan och vill. Jag är överlycklig, säger hon till FEI.
Om det var Cassidys sista tävling kunde Cathrine inte svara på.
– Vi får se hur säsongen blir, jag gör kanske någon mer tävling med honom. Men det får bli han som bestämmer det, inte jag.


Sett 1050 ggr

Hoppsan, det där var inte ett hinder!

Det här ekipaget fick en tuff runda i terrängen. Hästen snubblar vid ett hinder, men lyckas hitta balansen igen och fortsätter över nästa språng. Sedan svänger det, vilket inte var meningen. Som tur var gick allt bra.


Sett 9629 ggr

Ponnyn som gärna hjälper sin kompis

När man är liten får man vara smart. I alla fall om man är sugen på att nå de smaskiga löven högt upp i trädet. Den här ponnyn verkar inte ha något emot att ställa upp som pall, när hagkompisen geten vill klättra för att få sig en munsbit. 


Sett 10194 ggr

Charmig som en riktig enhörning

Hästar. Deras skönhet är slående, de är både kraftfulla och ädla och kan ha en utstrålning som får oss att häpna. Ja, det finns många sätt att beskriva dessa förtjusande djur som nästan känns som tagna ur en saga. Men ibland får vi se en helt annan sida av dem, eller hur? Sätt på ljudet och se klippet!


Sett 6422 ggr

Se när Henrik von Eckermann och King Edward vinner GCT

Fem ryttare tog sig till omhoppning under lördagens GCT i Samorin. En av dem var Henrik von Eckermann. Han startade sist med målet att vinna och säkra en biljett till superfinalen i Prag i november. Det lyckades han med, efter en imponerande snabb ritt på King Edward. Se den i klippet ovan och läs mer om klassen här.


Sett 4378 ggr

"Monny" är hagens retsticka

Matte Charlotte Olsson skickade in det här klippet på welsh mountainhingsten Wish Moon Walker som vallar sin kompis, welsh cobvalacken Wish Archangen, kallas Herr Gul, i hagen.
– Är man liten får man vara smart, skriver hon.
Charlotte berättar att Monny har sina knep för att sätta sig i respekt.
– En pinne fungerar ju fint. Ett annat är att utnyttja att Herr Gul är lite nervös och lättskrämd. Han smyger fram bakom honom och nyper honom i rumpan. Då blir Herr Gul rädd och flyttar sig.
Monny är till sättet mer som en hund än en häst. 
– Liten, kvick, smart och nyfiken med ett stort hjärta, mycket bus och humor.
Han är gärna med där det händer och Charlotte skickade med ännu ett klipp där han hjälper till att ströa lösdriften, se det nedan:


Sett 4486 ggr

Vem är roligast och vem tar du med till en öde ö?

Vem beundrar du mest och vem är bäst på att laga mat? Vilken hoppryttare kan somna när som helst och hur mycket tid tillbringar Henrik von Eckermann på gymmet egentligen? Under GCT i helgen svarade några av ryttarna på frågor om sina kollegor.


Sett 2518 ggr

När "Hälge" också vill vara med och tävla

Vid en tävling i USA nyligen fick de ett något oväntat besök. En älg sprang omkring på ett närliggande fält, kanske letade den efter framhoppningen. Hästarna verkar inte ha brytt sig, desto mer uppmärksamhet hos de tvåbenta på tävlingsplatsen.


Sett 4759 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Ryggömhet kan bero på både yttre och inre faktorer
Mälaren Hästklinik svarar
Avtalet avgör vem som blir ansvarig när ett föl skadar sig
Eva Johansson svarar
Vem blir ansvarig om någon skadar sig på anläggningen?
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.