Emma Lindskog rider in i transporten – barbacka och med halsrem: ”Jag vill skapa en fin relation”

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-08-21

Emma Lindskog rider in i transporten – barbacka och med halsrem: ”Jag vill skapa en fin relation”

Emma Lindskogs Buster har alltid varit skeptisk till det här med att åka transport. Därför tog hon till ett nytt grepp – efter en tids jobb med tilliten dem emellan kan hon nu rida in i släpet, barbacka och med halsrem.

Text: Ida Röök
  
Emma Lindskog menar att hon vill skapa en relation med och en tillit till sina hästar. Hon jobbar dem mycket från marken, där hästen går helt lös.
– Buster har alltid "gått att lasta" men då har man varit tvungen att gå in före med grimma och grimskaft, samt har fått ha en person bakom som har manat på. Jag ville bryta det mönstret helt, då jag sedan en tid tillbaka har börjat inse mer och mer att hästarnas egna känslor och åsikter spelar en otroligt stor roll, förklarar hon och fortsätter:
– Jag har insett att vi över lag tar dessa känslor och åsikter för givet för vår egen vinning. Att vi sällan ger hästarna tiden de faktiskt kan behöva för att känna sig trygga i situationer, främst sådana här som kan vara otroligt traumatiserade för dem. Därför vill jag att de ska förknippa transporten med något roligt och positivt.
  
Måste få säga nej
När Emma jobbar hästarna lösa får de, enligt henne, möjligheten att utforska det som kan vara skrämmande på egen hand.
– Tryggheten och tilliten kommer i takt med att de känner att de får säga "nej". Ju mindre jag pushar desto mer vill de utforska. Därför har detta förstås tagit tid, säger hon.
Emma tänker självklart på säkerheten när hon tränar på det här sättet.
– Jag går mycket på känslan för dagen. Vissa dagar är inte en bra dag att träna uppsuttet, då gör vi en massa annat kul. Men jag har respekt för vad som kan hända och jag känner efter hur hans sinnesnärvaro är för stunden. Vilket jag tycker att jag har lärt känna bra vid det här laget.
  
Förknippas med roliga saker
Enligt Emma gäller det att hålla sig under hästens stresströskel, hon vill inte ha något stresspåslag. Händer det har hon gått för fort fram och för varje gång det sker ökar bara de negativa känslorna för momentet och situationen.
– Syftet med det här är att skapa en fin och rolig relation mellan oss. Att jag förknippas med kul saker och framför allt med trygghet, förklarar Emma.

Läs mer om Emma och hennes arbete med hästar


Mer i Hippson-TV

Livet leker – med lerinpackning och bus i hagen

Sydney Neilly har en häst som verkligen vet av att njuta av livet. Hästen "Tomas" är både badsugen, har spring i benen och verkar hur nöjd som helst. Ägaren? Inte så nöjd. Ha en härlig helg!


Sett 2298 ggr

Följer galoppträningen från framsätet

Den här hunden har full koll och fullt fokus på galoppträningen på banan utanför bilen. När några ekipage försvinner ur synhåll kommer det nya.


Sett 3196 ggr

Bästa hjälpredan när stallgången ska sopas

Allt blir så mycket roligare om man gör det tillsammans – som att sopa stallgången. Frågan är hur mycket hjälp den här hästen egentligen kommer med, men ett skratt bjuder den på i alla fall.


Sett 926 ggr

Börja veckan med morgongymnastik

Så drar vi igång veckan med lite morgongymnastik. Den här hästen tar på sig att vara ledare för passet. Ett och två och kör!


Sett 1284 ggr

Lite uppvärmning inför hoppningen i Falsterbo

SVT hästar bjuder på ett klipp på Instagram så här i Falsterbo-tider. 1983 reds det fälttävlan i Falsterbo med bansträckning ut i havet. Här är det Anders Gernandt som kommenterar. Se Jan Jönsson, Sven Ingvarsson med flera i det härliga nostalgiklippet.


Sett 2446 ggr

När kossan hellre vill vara en häst

Så härligt när hästarna släpps ut i sommarhagen fulla med spring i benen – men vänta – vem är det som kommer lite på efterkälken? Är det … en ko!


Sett 4247 ggr

Stilstudie när Pontus Hugosson och Katitzi intar terrängbanan

Vi har tidigare sett Pontus Hugosson och Katitzi busa runt på terrängbanan – men nu gör de det i en ny tappning. På med tolkningsselen och rullskridskorna, sedan är det bara att köra! Och nog verkar publiken imponerad över deras prestation?


Sett 11200 ggr

Igenom, över eller kanske under?

Det heter att alla sätt är bra utom de dåliga – och det visar de här hästarna minsann prov på. Mycket riktigt går det lika bra att springa igenom häcken som att hoppa över den.


Sett 10689 ggr

När tvångstankarna kickar in

Perfektionisten, hypokondrikern eller övertänkaren. Vi har nog alla träffat dem i stallmiljön, kanske är du helt enkelt en av dem själv? I vilket fall som helst så kan säkert flera relatera till klippet med hög igenkänningsfaktor och glimten i ögat, som Axelina Pettersson Häggström och André Brandt delar med sig av.


Sett 9983 ggr

Så hanterar FEI värmen för ryttare och hästar i Tokyo

Ett varmt klimat med hög luftfuktighet väntar för de hästar och ryttare som ska tävla vid OS i Tokyo. För att hantera värmen har FEI vidtagit flera åtgärder på plats såsom bland annat luftkonditionering i stallarna och "kyl-tält" med fläktar och isvatten. I det här klippet från FEI får vi veta mer om detta samt hur restriktionerna kring covid-19 kommer att fungera på plats. 
FEI har tidigare släppt flera avsnitt på sin Youtube-kanal där de beskriver ytterligare åtgärder för hur hästar och ryttare kan förbereda sig för klimatet under OS i Japan. 


Sett 2666 ggr


taggar


liknande webbartiklar


Mest sedda


Populära taggar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.