"Får fem minuter på sig att lära känna hästen"

Hippson-TV

Sport

Publicerad: 2016-04-25

"Får fem minuter på sig att lära känna hästen"

I sommar arrangeras student-VM på Flyinge och redan nu är 19 länder anmälda.
– Vi hoppas att det blir 21, säger Kajsa Stoll Kuroczik som är med i arrangörsstaben.

Text: Annika Grundberg
  
Man kan ju undra varför det är bättre med 21 deltagarländer än 19, men det blir kristallklart när Kajsa förklarar.
– Man är tre på varje häst och därför är siffran tre så viktig. 21 delar sig bättre med tre än vad 19 gör, säger hon.
Varje land anmäler ett lag om tre ryttare och en reserv.
  
Hur går ett student-VM till?
– Man blir tilldelad en häst genom lottning och man är som sagt tre ryttare på varje häst. I VM rider du både hoppning och dressyr, de svenska kvalreglerna säger att man ska rida Medelsvår B-dressyr och hoppa 1,20. Sedan rider du en ny häst i varje omgång. I dressyren får du fem minuter på dig att lära känna hästen innan du går in på banan och i hoppningen får man hoppa två språng. Första omgången rids dressyren i avdelningsridning där hela laget rider tillsammans.
  
Varifrån kommer de lånade hästarna?
– Det är privata hästägare i Skåne som ställer upp, och några hästhandlare också som vill visa upp sina hästar. Det som kan vara svårt är att hitta hästar till finalen och där saknas det fortfarande några. Men vi har haft både SM och internationella tävlingar i Lund så vi har bra kontakter, säger Kajsa som är ordförande i Lunds Akademiska Ryttarsällskap och som studerar digitala kulturer vid universitetet.
  
Hur är nivån på ryttarna från de andra länderna?
– Det varierar, för varje land har sina egna uttagningsregler. Det är debut för några länder som Ungern, Hongkong och Thailand. Men de europeiska länderna som Tyskland, Belgien och Holland har duktiga ryttare och där är studenttävlingar en stor gren.
  
Läs mer om tävlingarna här
  
Missa inte den fina filmen om VM ovan – som studenter på Flyinge har skapat!

Mer i Hippson-TV

Drömhästen auktioneras ut – lovande framtid i avelsboxen och på dressyrbanan

En av hästarna som säljs under PSI-auktionen i början av december är den godkända hingsten For Romance II (född 2013, e. Furst Romancier – Sir Donnerhall). Förutom en lovande karriär i avelsboxen förutspås hingsten även få en strålande framtid på de internationella dressyrbanorna. Helbror är ingen mindre än Therese Nilshagens lovande Grand Prix-häst For Romance I (född 2011).


Sett 1299 ggr

Ännu en Whitaker tar sig an hindren

Den brittiska hoppryttaren Ellen Whitakers äldsta son Harry, fem år, visar både talang och intresse för att följa mamma och stora delar av övriga släkten i fotspåren. Redan nu har han debuterat på tävlingsbanan och har erövrat sina första segerrosetter.


Sett 1616 ggr

Hur söt? Vi vill också ha en ”kontorsponny”!

För ett par dagar sedan lade The Peeps Foundation ut det här helt bedårande klippet på miniatyrhästen som ”assisterar” hovslagaren, med kommentaren: ”Just helping run the family business!”
  
Stiftelsens mål är att rädda och hjälpa miniatyrhästar som hamnat i fel händer, och man tar hand om individer med eller utan dvärgväxt (och de problem detta kan medföra). Dels omplacerar man friska miniatyrer till nya hem, dels erbjuder man en fristad för ponnyer som har drabbats av missbildningar och andra problem – ibland på grund av att de bär på defekter i arvsmassan.


Sett 5696 ggr

Bollkontroll när hästen kastar boll i stallet

Med fullt fokus och fullträff varje gång lirar den här hästen boll med matte. Och visst ser den nästan lite upprörd ut när människan är för seg med att kasta bollen mellan varven?


Sett 5842 ggr

Hingsten Luxus njuter av träningen i naturen

Den godkända hingsten Luxus CML 1246 är ett välkänt ansikte i Hööks-katalogen. Till vardags tränas han oftast utomhus längs med grusvägarna vid stallet – och med fördel kan rörelser som till exempel arbetspiruetter läggas in.


Sett 8710 ggr

En "racerhäst" med äkta hästkrafter

Gina Schumacher är dotter till den världsberömda formel 1-föraren Michael Schumacher, som skadades svårt i en skidolycka 2013. Vid tävlingarna i italienska Verona förra veckan passade hon på att hylla sin pappa med en uppvisning med riktiga hästkrafter. Missa inte klippet ovan!


Sett 3444 ggr

Kolla in Patrik Kittels och Sezuans träning

Sezuan vann unghäst-VM både som fem-, sex- och sjuåring tillsammans med tyska Dorothee Schneider. Nu har hingsten hunnit bli tio år och är i full gång med sin träning tillsammans med Patrik Kittel. Hästägaren, Gestüt Peterhof, delar här med sig av ett klipp som visar var ekipaget befinner sig i sin träning just nu. Spana in dem i videon ovan! 


Sett 4839 ggr

Upprörande bilder från hästmarknad i Rumänien – PETA startar namninsamling

//OBS! Varning för mycket starka bilder i videon//

En film från en hästmarknad i Rumänien väcker starka reaktioner. För att visa hästarnas styrka och på så sätt höja priset på dem slås och plågas djuren.
PETA i Tyskland har filmat händelserna och nu har de startat en namninsamling för att uppmärksamma detta, då de menar att förfarandet används på flera marknader i Rumänien. PETA står för “People for the Ethical Treatment of Animals”. Insamlingen riktas till myndigheter i Rumänien.


Sett 23983 ggr

När "hästen" gör lite som den själv vill

Den här ryttaren verkar ha lite problem med sin häst. Den är bångstyrig och signalerna mellan de två fungerar dåligt. Samtidigt som ryttaren inte har den mest stabila skänkeln, eller vad tycker ni?


Sett 3919 ggr

Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”

Grad Prix, del fem: I det femte avsnittet av sju i Patrik Kittels filmade dressyrskola visar landslagsstjärnan arbetet med piruetter, från förberedelse till slutresultat.
– Det går ganska fort i Grand Prix så det gäller att hästen är lyhörd, väntar, vänder och går ur, förklarar han.


Sett 1684 ggr