"Får fem minuter på sig att lära känna hästen"

Hippson-TV

Sport

Publicerad: 2016-04-25

"Får fem minuter på sig att lära känna hästen"

I sommar arrangeras student-VM på Flyinge och redan nu är 19 länder anmälda.
– Vi hoppas att det blir 21, säger Kajsa Stoll Kuroczik som är med i arrangörsstaben.

Text: Annika Grundberg
  
Man kan ju undra varför det är bättre med 21 deltagarländer än 19, men det blir kristallklart när Kajsa förklarar.
– Man är tre på varje häst och därför är siffran tre så viktig. 21 delar sig bättre med tre än vad 19 gör, säger hon.
Varje land anmäler ett lag om tre ryttare och en reserv.
  
Hur går ett student-VM till?
– Man blir tilldelad en häst genom lottning och man är som sagt tre ryttare på varje häst. I VM rider du både hoppning och dressyr, de svenska kvalreglerna säger att man ska rida Medelsvår B-dressyr och hoppa 1,20. Sedan rider du en ny häst i varje omgång. I dressyren får du fem minuter på dig att lära känna hästen innan du går in på banan och i hoppningen får man hoppa två språng. Första omgången rids dressyren i avdelningsridning där hela laget rider tillsammans.
  
Varifrån kommer de lånade hästarna?
– Det är privata hästägare i Skåne som ställer upp, och några hästhandlare också som vill visa upp sina hästar. Det som kan vara svårt är att hitta hästar till finalen och där saknas det fortfarande några. Men vi har haft både SM och internationella tävlingar i Lund så vi har bra kontakter, säger Kajsa som är ordförande i Lunds Akademiska Ryttarsällskap och som studerar digitala kulturer vid universitetet.
  
Hur är nivån på ryttarna från de andra länderna?
– Det varierar, för varje land har sina egna uttagningsregler. Det är debut för några länder som Ungern, Hongkong och Thailand. Men de europeiska länderna som Tyskland, Belgien och Holland har duktiga ryttare och där är studenttävlingar en stor gren.
  
Läs mer om tävlingarna här
  
Missa inte den fina filmen om VM ovan – som studenter på Flyinge har skapat!Mer i Hippson-TV

Dags för roliga timmen – lekdags med favoritbollen

Den här snyggingen är full av energi och bus. Vad passar då bättre än en lekstund med den färgglada favoritbollen. Skruva upp volymen och se det roliga klippet.


Sett 2973 ggr

Föl föddes med ett femte ben

Det lilla hingstfölet kom till Equitom equine clinic i Lummen, Belgien, bara en vecka gammal med en medfödd missbildning, så kallad polydaktyli på sitt vänstra framben. Polydaktyli på häst innebär att man föds med en extra tå eller ett extra ben. I de allra flesta fall är det bara en liten del som växt ut men hos det här fölet var det ett fullt utvecklat extra ben komplett med senor, leder och skelett. Före operationen gjorde man ultraljud och röntgade för att få en ordentlig bild av hur man skulle gå till väga. Fölet opererades den 3 augusti och operationen var en utmaning men gick bra. Det extra benet är borta och fölet mår bra. Man upptäckte även en mild deformation på det vänstra benet och man limmade på en ortopedisk sko för att korrigera detta.

Kliniken har gett sitt medgivande till att vi delar filmen från operationen tillsammans med beskrivningen ovan. Vi vill varna för obehagliga bilder då man får följa delar av operationen i närbild.


Sett 4225 ggr

Systrarna Holmén på plats i Falsterbo: "Du har alltid varit min förebild"

På onsdagen red både Stephanie och Nicole Holmén i finalen för sexåriga hästar i Falsterbo. För Hippson berättar de mer om dagens ritter, hur det är att tävla tillsammans med sin syster, vad deras styrkor som ryttare är samt vem de tror vinner seniorernas SM-final till helgen. Se den filmade intervjun ovan!


Sett 1834 ggr

En konst att fånga ett äpple i vatten

Hur gör hästen egentligen när den försöker fånga ett äpple i vattenhinken? Eller för den delen, hur ser de egentligen ut när de dricker? Här får vi svaret när filmen är tagen nerifrån vattenhinkens botten – visst ser det häftigt ut!


Sett 11200 ggr

Knack knack knack – någon hemma?

Vill du besöka den här sötnosen får du knacka först. Sedan är det bara till att vänta och se om dörren öppnas och du får komma in.


Sett 14466 ggr

Mekaniska "hästen" Barry – rund som en tunna

Ett bra sätt att öva balansen på är att göra det på en mekanisk häst men hur många har en sådan stående, inte så många kanske. Men det går att finna på råd, som den här kvinnan som skapat den något rundlagda mekaniska hästen Barry. Något att ta efter?


Sett 8479 ggr

För er som undrat – enhörningar kan hoppa

Jodå – enhöringar finns – de kan hoppa, de kan till och med rida - och hoppa. Nej, det är inte första april och du drömmer inte, det är alldeles sant.


Sett 9774 ggr

Härligt med svalka i sommarvärmen

Vi är nog många som pustar ut i skuggan den här helgen. Visst är det härligt med sol och värme men ibland behöver man kylas av. Som den här hästen som njuter av att bjudas på vatten direkt från vattenslangen.


Sett 9286 ggr

Pax för att inte borsta!

Det finns hästar som gillar att rulla och så finns det hästar som går all in i leran. I det här fallet känns ju den kritvita hagkompisen som ett betydligt mer lockande alternativ att plocka in från hagen – men någon verkar i alla fall utomordentligt nöjd med sin insats!


Sett 17248 ggr

Miniatyrhingsten Akilles låter inte matte mocka hagen – vill pussas istället

När Evelyn Banffy ska mocka i hagen får hon genast sällskap. Den amerikanska miniatyrhästen Akilles går vid hennes sida och passar på att visa upp sina tricks. Han både pussas och gör spansk skritt, så mockningen får vänta. 

Förra året nominerades den charmiga ponnyn, 76 centimeter i mankhöjd, till Årets vårdhjälte. Tillsammans med Evelyn besöker han olika äldreboenden och demensboenden. Där sprider de värme och glädje, och de boende får en chans till ett avbrott i vardagen. Coronapandemin innebär dock ett avbrott i hans viktiga arbete. Akilles är även en duktig körhäst, han är tränad i klassisk dressyr från marken och Evelyn tricktränar honom också.


Sett 30034 ggr