"Får fem minuter på sig att lära känna hästen"

Hippson-TV

Sport

Publicerad: 2016-04-25

"Får fem minuter på sig att lära känna hästen"

I sommar arrangeras student-VM på Flyinge och redan nu är 19 länder anmälda.
– Vi hoppas att det blir 21, säger Kajsa Stoll Kuroczik som är med i arrangörsstaben.

Text: Annika Grundberg
  
Man kan ju undra varför det är bättre med 21 deltagarländer än 19, men det blir kristallklart när Kajsa förklarar.
– Man är tre på varje häst och därför är siffran tre så viktig. 21 delar sig bättre med tre än vad 19 gör, säger hon.
Varje land anmäler ett lag om tre ryttare och en reserv.
  
Hur går ett student-VM till?
– Man blir tilldelad en häst genom lottning och man är som sagt tre ryttare på varje häst. I VM rider du både hoppning och dressyr, de svenska kvalreglerna säger att man ska rida Medelsvår B-dressyr och hoppa 1,20. Sedan rider du en ny häst i varje omgång. I dressyren får du fem minuter på dig att lära känna hästen innan du går in på banan och i hoppningen får man hoppa två språng. Första omgången rids dressyren i avdelningsridning där hela laget rider tillsammans.
  
Varifrån kommer de lånade hästarna?
– Det är privata hästägare i Skåne som ställer upp, och några hästhandlare också som vill visa upp sina hästar. Det som kan vara svårt är att hitta hästar till finalen och där saknas det fortfarande några. Men vi har haft både SM och internationella tävlingar i Lund så vi har bra kontakter, säger Kajsa som är ordförande i Lunds Akademiska Ryttarsällskap och som studerar digitala kulturer vid universitetet.
  
Hur är nivån på ryttarna från de andra länderna?
– Det varierar, för varje land har sina egna uttagningsregler. Det är debut för några länder som Ungern, Hongkong och Thailand. Men de europeiska länderna som Tyskland, Belgien och Holland har duktiga ryttare och där är studenttävlingar en stor gren.
  
Läs mer om tävlingarna här
  
Missa inte den fina filmen om VM ovan – som studenter på Flyinge har skapat!

Mer i Hippson-TV

Ska man bli riktigt bra måste man börja tidigt

Visst ser den här lilla tjejen ut att ha potential att bli en riktigt duktig fälttävlansryttare om några år? Hennes ponny är den snällaste läromästaren dessutom. 


Sett 10304 ggr

Sjukhushästen Hannibal kan bli Årets eldsjäl: ”Gör något som är bra för andra”

Hippson har tidigare berättat om Louise E Chatteli och hennes häst Hannibal, som besöker sjuka barn. Nu har de nominerats till utmärkelsen Årets eldsjäl.


Sett 2381 ggr

Hur du river hindret – utan att få några hinderfel

Det här ekipaget visar hur ett hinder kan rivas utan att det ger några fel i protokollet, eftersom hindrets översta bommar ligger kvar på sina bomskållor. Och visst gör hästen en snygg räddning, som hinner upp med alla ben och tar sig över bakbommen felfritt?


Sett 17717 ggr

Med ändan mot regnet – Turbo kommer alltid när matte ropar

När Sara Edberg skulle hämta sin unghäst First Eriksson (e. Sankt Erik ue. First Wish, uppf. Christina Åslund), som kallas "Turbo", en regnig dag i hagen kom han som vanligt när hon ropade – fast med baken först.


Sett 16995 ggr

Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”

Hållbara ryttare 3, del 4: Det är dags för fjärde delen av serien Hållbara ryttare, där sitsforskaren Maria Terese Engell hjälper ryttarna i Saab Team Sweden Dressage med deras position i sadeln. Denna gång förklarar hon varför det är viktigt att fysträna sig själv – samt analyserar landslagsryttaren Johanna Due-Boje.


Sett 1622 ggr

När din stora kärlek är för lång

Den här söta hunden vill så gärna kela med sin kompis, men det är lite bekymmersamt då den fina hästen är så stor! De löser det ändå, och får en mysig stund tillsammans. Se ännu ett gulligt klipp med radarparet nedan.


Sett 5215 ggr

En helt vanlig hopptävling – på stranden (!)

Att rida på stranden är något alldeles speciellt. Tänk då att tävla med ljudet av havets vågor i bakgrunden! I dagarna blev det verklighet, då det arrangerades en hopptävling på stranden i Erquy i nordvästra Frankrike. Det var dessutom tioårsjubileum för tävlingen. Visst ser det härligt ut? Se fler klipp nedan.


Sett 1578 ggr

Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan

Ledsagarponnyn Flirty tros vara den första miniatyrhästen i amerikansk flyghistoria att äntra en kommersiell flygning. Inside Edition var där för att för att bevittna det stora ögonblicket – spana in klippet för att se hur det gick till från start till landning.


Sett 3349 ggr

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.


Sett 1797 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck – en framtida hoppstjärna?

För tre år sedan överraskade den nyinköpta ponnyn Rut Lunds civila ryttarförening när hon födde en liten mula. Sedan dess har mulan Mulle Meck fått äran att bli Skånes ridsportförbunds maskot. I år har hans utbildning tagit fart, vilket inte minst syns i den snabba löshoppningen ovan. 


Sett 5225 ggr