"Får fem minuter på sig att lära känna hästen"

Hippson-TV

Sport

Publicerad: 2016-04-25

"Får fem minuter på sig att lära känna hästen"

I sommar arrangeras student-VM på Flyinge och redan nu är 19 länder anmälda.
– Vi hoppas att det blir 21, säger Kajsa Stoll Kuroczik som är med i arrangörsstaben.

Text: Annika Grundberg
  
Man kan ju undra varför det är bättre med 21 deltagarländer än 19, men det blir kristallklart när Kajsa förklarar.
– Man är tre på varje häst och därför är siffran tre så viktig. 21 delar sig bättre med tre än vad 19 gör, säger hon.
Varje land anmäler ett lag om tre ryttare och en reserv.
  
Hur går ett student-VM till?
– Man blir tilldelad en häst genom lottning och man är som sagt tre ryttare på varje häst. I VM rider du både hoppning och dressyr, de svenska kvalreglerna säger att man ska rida Medelsvår B-dressyr och hoppa 1,20. Sedan rider du en ny häst i varje omgång. I dressyren får du fem minuter på dig att lära känna hästen innan du går in på banan och i hoppningen får man hoppa två språng. Första omgången rids dressyren i avdelningsridning där hela laget rider tillsammans.
  
Varifrån kommer de lånade hästarna?
– Det är privata hästägare i Skåne som ställer upp, och några hästhandlare också som vill visa upp sina hästar. Det som kan vara svårt är att hitta hästar till finalen och där saknas det fortfarande några. Men vi har haft både SM och internationella tävlingar i Lund så vi har bra kontakter, säger Kajsa som är ordförande i Lunds Akademiska Ryttarsällskap och som studerar digitala kulturer vid universitetet.
  
Hur är nivån på ryttarna från de andra länderna?
– Det varierar, för varje land har sina egna uttagningsregler. Det är debut för några länder som Ungern, Hongkong och Thailand. Men de europeiska länderna som Tyskland, Belgien och Holland har duktiga ryttare och där är studenttävlingar en stor gren.
  
Läs mer om tävlingarna här
  
Missa inte den fina filmen om VM ovan – som studenter på Flyinge har skapat!Mer i Hippson-TV

Kom nu kompis, så går vi!

För att vara fyrbenta vänner behöver man nödvändigtvis inte vara av samma art. Den här hunden tar med stor glädje med sig sin hästkompis ut på en promenad – och hästen följer snällt med.


Sett 402 ggr

Voltige eller hoppning – varför ens välja

Den här tjejen har talang för voltige – och hoppning dessutom. Kanske kan bli en ny gren där man kombinerar de båda. 


Sett 6945 ggr

Att galoppera är det roligaste som finns

Linda Björks fyraåriga dotter har en stabil och, framförallt, rolig vän i lilla ponnyn TurboÅke. Här hänger de med mamma på en galopp längs grönskande skogsvägar. Glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 17398 ggr

Historien bakom framgångssagan Cathrine och Cassidy

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy har varit ett radarpar i ett decennium. I en intervju med FEI Dressage berättar ryttaren om deras resa – från början till de stora mästerskapen.


Sett 1414 ggr

Sjunger sin häst till sömns

Den här lilla flickan sjunger vaggvisa för hästen som verkar ha somnat gott. Det blir inte mycket sötare än så här helt enkelt.


Sett 10169 ggr

Glädjefylld terrängritt för både ryttare och häst

Emilia Karlsson och hennes sjuåriga c-ponny älskar att flyga fram på terrängbanan. Kolla in det fartfyllda klippet, där ekipaget visar sin glädje genom hela ritten. 


Sett 13855 ggr

Idel gulsvarta manar när Taffsnäs rider ut

Ända sedan 1963 har det arrangerats ridläger på Taffsnäs. Det var Sonja och Börje Klangestam som startade verksamheten. Det som gör Taffsnäs unikt är att deras hästbestånd består av fjordingar. I dag är det Börje och Sonjas barn och barnbarn som driver verksamheten vidare. 


Sett 13053 ggr

Härlig galopp över gröna sommarängar

Johanna DueBoje satt upp på sin fina Mazy Klövenhöj och tog med sig eleverna Klara Svanberg på Bon Geste och Nellie Liljegren på ponnyn Wizard ut på en galopp över gröna sommarängar. Hon delar med sig av den härliga upplevelsen på Instagram.


Sett 3957 ggr

När vattenhindret blir ockuperat

Tyvärr, det blir ingen träning på vattenhindret i dag. Det har blivit ockuperat av en svanfamilj. Det blir till att träna på annat helt enkelt. Det är den brittiska hoppryttaren Joe Stockdale som delar med sig av sitt söta vardagsbekymmer.


Sett 6844 ggr

Får + ponny = bästa vänner för alltid

Det spelar väl ingen roll hur man ser ut och vad man är så länge man är snäll och rolig att vara med. Som den här söta ponnyn som är bästa kompis med ett får.


Sett 8776 ggr