Fyraåriga Pjotr är "bombsäker" på ridbanan

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-08-10

Fyraåriga Pjotr är "bombsäker" på ridbanan

Dressyrryttaren och beridaren Elenore Simberg delade med sig av ett klipp där fyraåriga Pjotr lugnt skrittar runt, medan ryttaren flaxar med ett spö klätt med plastremsor. För Hippson berättar Elenore mer om hur det kommer sig att hon har börjat miljöträna hästarna hon har hemma.

– Det började med att jag hade en häst under utbildning hos mig som var otroligt talangfull, men dessvärre rädd för allt och jag menar ALLT. Jag tänkte att det var synd då hästen var så fantastisk på många sätt, men att den kanske aldrig skulle kunna gå på en tävlingsbana på grund av sitt psyke.
Här fick hon plötsligt en "mega-utmaning" i sin position som hästutbildare, vilket så klart triggade henne till att hitta en lösning.
– Så jag tillverkade ett träningsverktyg av sönderklippta spånpelletspåsar och ett gammalt spö. Jag ville vinna hästens förtroende och att den skulle få två nya ”vänner” i mig och ”plastflaggan”.
  
Uppstår en fin kontakt
Sedan var det bara att börja träna, först från marken och sedan uppsuttet. 
I dag är hästen en mycket tryggare individ, han utsätts för ”udda” övningar med jämna mellanrum och har lättare att koncentrera sig på dressyren. Och framför allt är han redo att börja tävla.
Framgångarna med den första hästen har gjort att Elenore har tagit med miljötänket i träningen av övriga hästar.
– Som resultat tränar jag nu alla mina hästar i olika horsemanship-övningar, då jag imponeras av kontakten som uppstår när man kommer närmare sin häst – vid sidan av själva dressyren. Jag vill hjälpa mina hästar, stärka de svagheter de har för att de en dag ska vara bekväma i den roll de ska axla.
Vi avlar fram fler och fler hästar som står högt i blod, så en trygg individ att hålla i handen (hoven) när det stormar kan vi nog alla behöva.
– Sluta hyscha och skydda hästen från otrevligheter, utsätt och vänj hästen i stället, tycker Elenore.

 
Hästen i filmen är Pjotr van de Kempenhoeve, e. Danciano – Dancier – Dancer.

Mer i Hippson-TV

Johanna och Mazy visar att det svåra är lätt

Behövs det en komplett utrustning för att kunna rida piaff och passage? Nej, i alla fall inte om du frågar Johanna Due-Boje med Mazy Klövenhöj. Med lätthet dansar ekipaget fram barbacka i endast grimma.


Sett 2548 ggr

Janelle Larsson vill bli så bra det bara går

Inför den nya miniserien i tre delar med Ingemar Hammarström och Janelle Larsson, tillsammans med deras mentorer Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson, har Expressen-TV gjort ett inslag med fokus på Janelle. Hon berättar att hon vill bli så bra som möjligt och talangen får beröm av Malin Baryard för sin tävlingsskalle. Men så kommer hon också från en idrottsfamilj full av vinnarskallar!

>> Till miniserien i Riderslive.tv


Sett 1795 ggr

Ett antal tips kom in efter Efterlysts inslag om Keso

Under torsdagskvällen hade TV3-programmet Efterlyst med ett inslag om hästen Keso, som misstänks ha skurits i sin box hos Burlövs ryttarförening. Ett antal tips ska ha kommit in under kvällen och Efterlyst meddelar till Hippson att dessa är överlämnade till polisen som kommer att titta närmare på dem. I klippet ovan, från TV3, ser vi Kesos ägare, Mathilda Johansson, berätta om händelsen.


Sett 6847 ggr

Lyndal Oatley erbjuds en annorlunda dressyrhäst

Tv- och radioparet Hamish Blake och Andy Lee besökte Patrik Kittels och Lyndal Oatleys anläggning, för att försöka förstå det här med dressyr på högsta nivå. Missa inte klippet.


Sett 2586 ggr

Enzo och matte Maria löshoppar tillsammans

Marias K-Valls knabstrupper Skogsäng's Epidote, eller Enzo som han kallas, gillar inte att hoppa trots att hans pappa är hopphäst efter Diamant de Semilly. Men däremot gillar han att följa efter matte.


Sett 12030 ggr

Säker med häst – se höstlovsclinicen i repris

Förra veckan besökte "Säker med häst on tour" Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Där spred Jan och Fredrik Jönsson samt Ingemar Hammarström, inspiration och kunskap om såväl ridning som säker hästhantering. Se hela clinicen i repris här ovan.


Sett 2037 ggr

Smällde fyrverkerier nära stallet i en timme

I lördags blev en brittisk hästägare uppringd av ägaren till stallet där hon har sina hästar. Alldeles i närheten hade någon börjat skjuta av ett rejält fyrverkeri.
– Det var fruktansvärt. Det var som ett disco i stallet med ljuset och ljudet som gjorde att det liknade en krigszon. Stallet skakade av smällarna, säger Samantha Perkins till
Horse & Hound.


Sett 4324 ggr

Så får du till galoppsaxen – Patrik Kittel tipsar: "Vill att hästen lätt går åt sidan åt båda hållen"

Vi har kommit fram till det fjärde avsnittet i Patrik Kittels filmade dressyrskola. Den här gången är det saxen som är i fokus – och Patrik ger sina bästa tips.
– Det är viktigt att hästen är känslig för benen och flyttar sig åt de olika hållen, säger han.


Sett 1189 ggr

Busiga glädjeskutt på dressyrbanan i Lyon

Dressyrryttaren Morgan Barbançon Mestre var på plats för att tävla i franska Lyon under helgens världscupmeeting. Efter avslutat program var både häst och ryttare mycket nöjda och "Gus" bestämde sig för att fira med ett härligt bocksprång. Missa inte klippet ovan!


Sett 35664 ggr

Pensionären Ninja La Silla är barnvakt åt unghästarna

OS-silvermedaljören och EM-guldmedaljören Ninja La Silla har hunnit bli 24 år. Som pensionär har han fått en ny, viktig uppgift. Han är nämligen barnvakt åt tvååringarna på stuteriet La Silla i Mexiko. Rolf-Göran Bengtssons topphäst sade farväl till publiken och tävlingsbanorna 2013. Se hur Ninja har det i klippet ovan.


Sett 7637 ggr