Fyraåriga Pjotr är "bombsäker" på ridbanan

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-08-10

Fyraåriga Pjotr är "bombsäker" på ridbanan

Dressyrryttaren och beridaren Elenore Simberg delade med sig av ett klipp där fyraåriga Pjotr lugnt skrittar runt, medan ryttaren flaxar med ett spö klätt med plastremsor. För Hippson berättar Elenore mer om hur det kommer sig att hon har börjat miljöträna hästarna hon har hemma.

– Det började med att jag hade en häst under utbildning hos mig som var otroligt talangfull, men dessvärre rädd för allt och jag menar ALLT. Jag tänkte att det var synd då hästen var så fantastisk på många sätt, men att den kanske aldrig skulle kunna gå på en tävlingsbana på grund av sitt psyke.
Här fick hon plötsligt en "mega-utmaning" i sin position som hästutbildare, vilket så klart triggade henne till att hitta en lösning.
– Så jag tillverkade ett träningsverktyg av sönderklippta spånpelletspåsar och ett gammalt spö. Jag ville vinna hästens förtroende och att den skulle få två nya ”vänner” i mig och ”plastflaggan”.
  
Uppstår en fin kontakt
Sedan var det bara att börja träna, först från marken och sedan uppsuttet. 
I dag är hästen en mycket tryggare individ, han utsätts för ”udda” övningar med jämna mellanrum och har lättare att koncentrera sig på dressyren. Och framför allt är han redo att börja tävla.
Framgångarna med den första hästen har gjort att Elenore har tagit med miljötänket i träningen av övriga hästar.
– Som resultat tränar jag nu alla mina hästar i olika horsemanship-övningar, då jag imponeras av kontakten som uppstår när man kommer närmare sin häst – vid sidan av själva dressyren. Jag vill hjälpa mina hästar, stärka de svagheter de har för att de en dag ska vara bekväma i den roll de ska axla.
Vi avlar fram fler och fler hästar som står högt i blod, så en trygg individ att hålla i handen (hoven) när det stormar kan vi nog alla behöva.
– Sluta hyscha och skydda hästen från otrevligheter, utsätt och vänj hästen i stället, tycker Elenore.

 
Hästen i filmen är Pjotr van de Kempenhoeve, e. Danciano – Dancier – Dancer.

Mer i Hippson-TV

Katten Freddy följer ridsport-EM med stort intresse

Agneta Högsvik Hjerpes katt Freddy har en härlig personlighet och han har så här i mästerskapstider full koll på sändningarna via tv. I filmen ovan följer han hoppningen med stort intresse. Missa inte det söta klippet.


Sett 2592 ggr

Se Louise Etzner Jakobssons bronsritt under EM

Torsdag tog Louise Etzner Jakobsson paradressyrbrons på EM i Rotterdam. Hon och Zernard belönades med 72,902 procent av domarna. Se den fina ritten ovan, i ett klipp från SVT Sport.

>> Läs Hippsons intervju med den glada medaljören


Sett 601 ggr

Peder och Fredde om vänskapen: ”Precis som när vi gick i femman”

Fredag rids lagfinalen under EM i hoppning. Peder Fredricson och Fredrik Jönsson slåss tillsammans om medalj för Sverige. I det här sköna klippet från SVT Sport berättar de mer om sin vänskap sedan barnsben och om varandras olika personligheter.


Sett 4136 ggr

Här slår Kittel till med personbästa – se svenskarnas bronsritter

Det blev en omtumlande dressyrtisdag under EM i Rotterdam, där medaljstriden pågick ända fram till sista Grand Prix-ryttare och Storbritannien sedan diskades. I all spänning gick svenskarna in och levererade fyra fina ritter. Patrik Kittel och Well Done de la Roche drämde till med personbästa – och laget tog brons! 


Sett 1177 ggr

Se Antonia Ramels mästerskapsdebut med Brother de Jeu

Antonia Ramel och Brother de Jeu var först ut att representera Sverige i måndagens Grand Prix. De red i mål på fina 74,224 vilket nästan var personbästa. Se ritten ovan och läs vad Antonia sa efteråt här.


Sett 1652 ggr

Dressyrhästen Smoky, 21 år ung, får feeling i bytena i varje: ”Är verkligen en läromästare”

Vi har fått lov att dela Alice Runossons härliga klipp där hon och hennes fina skäck, 21-åriga Smoky 249, får feeling och gör seriebyten barbacka i bara grimman. I vår intervju berättar ryttaren mer om sin fina häst.


Sett 14214 ggr

Ebby Storm testar barbackahoppning i repgrimma: ”Får inte glömma att ha roligt!”

Vi kan inte låta bli att dela det här härliga klippet (missa inte att slå på ljudet!) från den talangfulla hoppryttaren Ebby Storm. Häromdagen testade hon att hoppa med halsring och repgrimma på sin Nougat – och bjuder både på ”fails” och lyckade hopp.
– Hoppas ni får ett skratt!, skriver hon
på Instagram.


Sett 6808 ggr

När man verkligen, verkligen inte vill trilla av

Den senaste tiden har vi sett klipp på flera eleganta avramlingar (till exempel här och här). Hoppryttaren Tom Whitaker bjuder däremot på en video där han gör allt för att absolut inte trilla av, mitt under rundan. Se hur det gick ovan.


Sett 11671 ggr

De halvvilda fellponnyerna riskerar att dö ut

Den halvvilda fellponnyn lever fortfarande i frihet i Cumbria i norra England. Men allt färre är intresserade av att föda upp rasen i området och antalet ston är nere på cirka 150. Fell Pony Heritage Centre har därför dels startat en insamling, dels en stor utställning för att berätta om rasen. Man hoppas kunna öka intresset för dessa halvvilda hästar så att de inte dör ut. 


Sett 4010 ggr

När lastningen går alldeles av sig själv

Den här hästen måste verkligen gilla att åka lastbil. Den tar sikte på lastbilen på långt håll och går självmant hela vägen upp på lämmen. Det är inte alla som har det lika lätt med lastningen!


Sett 8325 ggr