Fyraåriga Pjotr är "bombsäker" på ridbanan

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-08-10

Fyraåriga Pjotr är "bombsäker" på ridbanan

Dressyrryttaren och beridaren Elenore Simberg delade med sig av ett klipp där fyraåriga Pjotr lugnt skrittar runt, medan ryttaren flaxar med ett spö klätt med plastremsor. För Hippson berättar Elenore mer om hur det kommer sig att hon har börjat miljöträna hästarna hon har hemma.

– Det började med att jag hade en häst under utbildning hos mig som var otroligt talangfull, men dessvärre rädd för allt och jag menar ALLT. Jag tänkte att det var synd då hästen var så fantastisk på många sätt, men att den kanske aldrig skulle kunna gå på en tävlingsbana på grund av sitt psyke.
Här fick hon plötsligt en "mega-utmaning" i sin position som hästutbildare, vilket så klart triggade henne till att hitta en lösning.
– Så jag tillverkade ett träningsverktyg av sönderklippta spånpelletspåsar och ett gammalt spö. Jag ville vinna hästens förtroende och att den skulle få två nya ”vänner” i mig och ”plastflaggan”.
  
Uppstår en fin kontakt
Sedan var det bara att börja träna, först från marken och sedan uppsuttet. 
I dag är hästen en mycket tryggare individ, han utsätts för ”udda” övningar med jämna mellanrum och har lättare att koncentrera sig på dressyren. Och framför allt är han redo att börja tävla.
Framgångarna med den första hästen har gjort att Elenore har tagit med miljötänket i träningen av övriga hästar.
– Som resultat tränar jag nu alla mina hästar i olika horsemanship-övningar, då jag imponeras av kontakten som uppstår när man kommer närmare sin häst – vid sidan av själva dressyren. Jag vill hjälpa mina hästar, stärka de svagheter de har för att de en dag ska vara bekväma i den roll de ska axla.
Vi avlar fram fler och fler hästar som står högt i blod, så en trygg individ att hålla i handen (hoven) när det stormar kan vi nog alla behöva.
– Sluta hyscha och skydda hästen från otrevligheter, utsätt och vänj hästen i stället, tycker Elenore.

 
Hästen i filmen är Pjotr van de Kempenhoeve, e. Danciano – Dancier – Dancer.

Mer i Hippson-TV

En helt vanlig hopptävling – på stranden (!)

Att rida på stranden är något alldeles speciellt. Tänk då att tävla med ljudet av havets vågor i bakgrunden! I dagarna blev det verklighet, då det arrangerades en hopptävling på stranden i Erquy i nordvästra Frankrike. Det var dessutom tioårsjubileum för tävlingen. Visst ser det härligt ut? Se fler klipp nedan.


Sett 932 ggr

Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan

Ledsagarponnyn Flirty tros vara den första miniatyrhästen i amerikansk flyghistoria att äntra en kommersiell flygning. Inside Edition var där för att för att bevittna det stora ögonblicket – spana in klippet för att se hur det gick till från start till landning.


Sett 2439 ggr

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.


Sett 1520 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck – en framtida hoppstjärna?

För tre år sedan överraskade den nyinköpta ponnyn Rut Lunds civila ryttarförening när hon födde en liten mula. Sedan dess har mulan Mulle Meck fått äran att bli Skånes ridsportförbunds maskot. I år har hans utbildning tagit fart, vilket inte minst syns i den snabba löshoppningen ovan. 


Sett 4352 ggr

Fyrbenta poliskollegor som verkar gilla varandra skarpt

Polishunden Loki får en välgörande massage av sin fyrbenta kollega, polishästen Inverness. En skön avslutning på en lång arbetsdag på "kontoret". Det är den skotska polisen som bjuder på det roliga klippet på sin Facebooksida.


Sett 2264 ggr

Ensamma ponnyn med abnormt förvuxna hovar har fått ett hem – för resten av livet

Den internationella sajten The Dodo, som publicerar klipp om djur och djurväldfärd, har i skrivande stund fått hela 460 000 reaktioner och 30 000 kommentarer på det här klippet från i måndags förra veckan.


Sett 18366 ggr

Auktionerade ut häst till förmån för skadad ryttarkollega

I augusti skadade sig den irländska hoppryttaren Kevin Babington allvarligt i samband med tävling. Han vårdas på sjukhus för skador på ryggmärgen.
  
Såldes för en rejäl summa
För att stötta Kevin har vänner och ryttarkollegor, bland dem Shane Sweetnam, gått samman och köpt hästen Fairy Tale för att kunna sälja den och skänka pengarna till en fond som startats efter olyckan. Hästen auktionerades ut i fredags och pengarna går till Kevin Babington och hans familj. Fairy Tale auktionerades ut vid "The Ten Auction", han såldes för 257 000 dollar varav 137 000 går till
Kevin Babingtons fond.


Sett 2971 ggr

Terrängträning utan huvudlag

Amerikanska Melanie Ferrio-Wise och hennes häst Wings, även kallad "Vlad", väcker åter uppmärksamhet. Den här gången har de varit på terrängträning – och hoppar utan huvudlag.


Sett 5355 ggr

Så blir du följsam i sadeln: ”Tänk att allt du vill att hästen ska göra – det speglar du med din kropp”

Hållbara ryttare 3, del 3: Vi har kommit fram till tredje delen av serien ”Hållbara ryttare”, därmed är det dags för Saab Team Sweden Dressages Jeanna Högberg att få sin sits analyserad av Maria Terese Engell. Dessutom berättar professor Lars Roepstorff mer om ämnet biomekanik.


Sett 3112 ggr

Höbalen får ett nytt användningsområde

Är man liten kan en höbal fungera alldeles utmärkt när det kliar på magen. Visst ser det ut att riva sådär lagom mycket, den lilla ponnyn har verkligen fått in den rätta tekniken.


Sett 3911 ggr