Fyraåriga Pjotr är "bombsäker" på ridbanan

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-08-10

Fyraåriga Pjotr är "bombsäker" på ridbanan

Dressyrryttaren och beridaren Elenore Simberg delade med sig av ett klipp där fyraåriga Pjotr lugnt skrittar runt, medan ryttaren flaxar med ett spö klätt med plastremsor. För Hippson berättar Elenore mer om hur det kommer sig att hon har börjat miljöträna hästarna hon har hemma.

– Det började med att jag hade en häst under utbildning hos mig som var otroligt talangfull, men dessvärre rädd för allt och jag menar ALLT. Jag tänkte att det var synd då hästen var så fantastisk på många sätt, men att den kanske aldrig skulle kunna gå på en tävlingsbana på grund av sitt psyke.
Här fick hon plötsligt en "mega-utmaning" i sin position som hästutbildare, vilket så klart triggade henne till att hitta en lösning.
– Så jag tillverkade ett träningsverktyg av sönderklippta spånpelletspåsar och ett gammalt spö. Jag ville vinna hästens förtroende och att den skulle få två nya ”vänner” i mig och ”plastflaggan”.
  
Uppstår en fin kontakt
Sedan var det bara att börja träna, först från marken och sedan uppsuttet. 
I dag är hästen en mycket tryggare individ, han utsätts för ”udda” övningar med jämna mellanrum och har lättare att koncentrera sig på dressyren. Och framför allt är han redo att börja tävla.
Framgångarna med den första hästen har gjort att Elenore har tagit med miljötänket i träningen av övriga hästar.
– Som resultat tränar jag nu alla mina hästar i olika horsemanship-övningar, då jag imponeras av kontakten som uppstår när man kommer närmare sin häst – vid sidan av själva dressyren. Jag vill hjälpa mina hästar, stärka de svagheter de har för att de en dag ska vara bekväma i den roll de ska axla.
Vi avlar fram fler och fler hästar som står högt i blod, så en trygg individ att hålla i handen (hoven) när det stormar kan vi nog alla behöva.
– Sluta hyscha och skydda hästen från otrevligheter, utsätt och vänj hästen i stället, tycker Elenore.

 
Hästen i filmen är Pjotr van de Kempenhoeve, e. Danciano – Dancier – Dancer.

Mer i Hippson-TV

Se hästarna busa loss – i full trav: ”Travare kan verkligen njuta av att dra på i frihet”

Att hästar ”drar en repa” i full galopp i hagen är vi alla vana vid att se. Men är man avlad för trav kan rejsandet med kompisen lika gärna ske i den gångarten. Vilket Lisbeth "Pippi" Gunnars klipp visar.


Sett 8509 ggr

Delad pinne är dubbelt så roligt

De här två hästarna roar sig med en pinne och likt två hundar har de dragkamp om den. Men så är det ju så mycket roligare att leka tillsammans än ensam.


Sett 1781 ggr

Sötchock när ponnyn uppvaktar på alla hjärtans dag

Minns ni "alla hjärtans dag"-ponnyn från förra året? I år bjuder den på ännu ett uppvaktande klipp – och nog är det svårt att motstå en sådan charmör?


Sett 2278 ggr

Rebecca Mauleons treåring maxar myset: ”Får snart anställa en person som kan gosa med honom på heltid”

Dressyrryttaren Rebecca Mauleon har sedan december en ny blivande stjärna i stallet. Treårige Molukki är dock inte som alla andra – han ”kräver” extremt mycket mys. Missa inte det härliga klippet!


Sett 7396 ggr

Den där känslan när det är nybäddat

Finns det något skönare än att lägga sig i en nybäddad säng med rena sängkläder? Det är en känsla som vi delar med våra fyrbenta älsklingar, fast för dem handlar det om en härligt nyströad bädd – som här med gyllengul halm.


Sett 2464 ggr

Europamästaren Martin Fuchs tävlade i dressyr

Häromdagen fick publiken i Wellington, Florida, uppleva något utöver det vanliga. Europamästaren i hoppning, Martin Fuchs, tävlade nämligen i dressyr under ett triathlon för ryttare.
Dressyr-, hopp- och poloryttare tävlade i lag, men inte i sina vanliga grenar. Eventet hölls till förmån för
"Boys & Girls Clubs of Palm Beach County". Se hur det gick för Fuchs ovan.


Sett 5486 ggr

När longerpisken förvandlas till en hästätande orm

Efter ett träningspass i ridhuset avslutade Karin Pradjiotis med att leka "följa John" med sin treåring Susie Q. Stoet fick sig dock en rejäl överraskning när longerspöet riktades mot marken och snärten plötsligt blev en hästätande orm.


Sett 14251 ggr

Frieservalacken Ikaros unika löshoppningsteknik: ”Han har fullt upp med att kolla på sig själv i spegeln”

När den tioåriga frieservalacken Ikaros skulle hoppa för andra gången i sitt liv bjöd han på en riktig show. Varför hoppa när man kan studsa fram + göra någon form av passage mellan bommarna? Ägaren Cilla Lundin berättar mer om sin ”kung”.


Sett 23000 ggr

Pontus putsar träns – Hugosson-style

Vissa i stallet kan stå och putsa på tränset i evigheter. Andra vill få det gjort så fort som möjligt. Pontus Hugosson har hittat ett sätt som kanske inte är så bra för lädret, men det går i alla fall snabbt.


Sett 5949 ggr

Charlotte Dujardin på ridtur bland giraffer i Kenya

Under de senaste dagarna har dressyrstjärnan Charlotte Dujardin, flitigt, delat med sig av filmer och bilder från en resa till Afrika. Där har hon och vänner ridit bland de vilda djuren. Det har blivit närgångna möten med giraffer och hopp över naturliga vattenhinder. Se några av klippen här nedan.


Sett 2027 ggrAktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.