Gerd lär hästen att parkera vid pallen inför uppsittning: ”Allt för säkerheten”

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2018-12-25

Att ta ledig lördag är lätt när jag vet att Gerd jobbar hästarna. Kajsa håller på lära sig backa till pallen a la Anna Blomgren❤️🥰

Publicerat av Nina Bengtsson Lördag 15 december 2018
 

Gerd lär hästen att parkera vid pallen inför uppsittning: ”Allt för säkerheten”

Hippson har tidigare berättat om Gerd Gustavsson, pensionären som hittat tillbaka till hästarna på äldre dagar. Nu miljötränar hon dressyrryttaren Nina Bengtssons hästar. En av dem kan parkera vid pallen inför uppsittning.

Text: Ida Röök 
  
Gerd Gustavsson hjälper till hos Nina Bengtsson, B-tränare och dressyrryttare. Där har hon och kompisen Pia Skoglund ansvar för hästarnas miljöträning. De har båda varit hos Anna Blomgren Rogers och Will Rogers för att inspireras, nu har de tagit med sig mycket av kunskaperna hem till Sverige.
Ett ”trick” som Gerd jobbar med är att parkera hästen vid pallen inför uppsittning.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att jobba med säkerheten, att hästen står stilla vid uppsittning är avgörande ur en säkerhetsaspekt, säger hon.
  
Ta paus ofta
I klippet ovan är det fyraåriga Retina som kommer till pallen med små handrörelser från Gerd, men detta har föregåtts av mycket träning och tålamod.
– Är det något jag har lärt mig i det här så är det att inte ha för bråttom. Det är viktigt att lägga in små mikropauser i miljöträningen och att läsa varje individ, så att du inte går för fort fram.
I arbetet med att få hästen parkerad vid pallen använder sig Gerd till en början av en lång bambupinne.
– Den är målad vit så att hästen kan se den tydligt. Jag börjar sedan arbeta hästen utmed väggen på en långsida. Där petar jag försiktigt med pinnen på rumpan och ställer samtidigt hästen åt höger, då går baken åt vänster automatiskt när hästen tar ett steg fram. Så fort hästen går fram släpper jag trycket i ställningen och slutar dutta, så att hästen stannar. Det är viktigt att upprepa många gånger, men att vara lyhörd för om din häst blir trött eller inte förstår.
 
En ny dimension
När hästen är trött kan den inte lära sig nya saker, menar Gerd.
– Det är därför det är så viktigt att pausa och att upprepa tills det sitter, men i små doser.
Om det fungerar att flytta och stanna hästen utmed väggen tar Gerd in den i mitten av manegen och upprepar övningen där.
– Så småningom behöver jag inte pinnen utan använder bara mina händer och min röst, jag ställer till höger och höjer högerarmen med små handrörelser så att hästen flyttar sig mot mig. Samtidigt som jag gör ett litet smack-ljud.
Gerd tycker att det är roligt att jobba hästarna från marken.
– Åh, det är helt fantastiskt. De ger så mycket tillbaka och jag får en otroligt stimulerad häst mentalt. Sedan jag började med miljöträning har jag fått en helt ny dimension kring det här med hästarna.

Arkiv: Ninas vänner tog med miljötänket hem: ”Fokuserar på verklighetsanpassad träning”
Arkiv: Gerd – en pensionär med passion för häst


Mer i Hippson-TV

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 4652 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1073 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2133 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5052 ggr

Lövsta köper dyrgrip för 8,2 miljoner

Lövsta stuteri med Antonia Ax:son Johnson i spetsen slog på stort och köpte en hingst för 8,2 miljoner kronor under den spektakulära premieringen i Oldenburg.
– Ännu en lite ungdomlig hingst, men byggd i uppförsbacke med väldigt naturliga gångarter, säger Oldenburgs avelschef Bernhard Thoben. 


Sett 6920 ggr

Fridas klipp gör succé på sociala medier: "Jag tror många känner igen sig"

När Frida Nordgren publicerade ett klipp på sociala medier från en hoppträning tillsammans med sin övertaggade häst Klaas tog det snabbt fart. På ett dygn hade klippet fått över 350 000 visningar. Anledningen till den stora spridningen tror Frida är att många ryttare känner igen sig i situationen med vinterpigga hästar. Här berättar hon mer. 


Sett 29255 ggr

Rolf-Göran Bengtsson värmer upp inför världscupen – med hopprep

Oavsett idrott är uppvärmningen inför en träning viktig. Vi ryttare är ofta noga med att hästen successivt ska värmas upp i muskler och leder men inte lika noga med oss själva. För handen på hjärtat, hur ofta värmer du upp inför ridpasset? Några som gör det är teamet hos hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson. Något för oss övriga att inspireras av kanske?  


Sett 3064 ggr

Skogens konung gjorde entré under slädturen: "Gjorde ingen stor grej av det"

Ibland dyker det upp oväntat besök när man är i skogen – och precis det fick Peter Karlsson erfara under en snöig slädtur här om veckan. Slå på ljudet, se det härliga klippet och läs intervjun nedan!

Till klippet på Sya häst & naturs Facebook-sida


Sett 5403 ggr

Ålder är bara en siffra - se när John Whitaker vinner Six Bar i London

Trots att han börjar närma sig 70-årsstrecket kan han fortfarande utmana och ge de yngre ryttarna ett tufft motstånd. Vem pratar vi om, jo legenden John Whitaker förstås! Under London International Horse Show i december 2023 slog han vill med en vinst i publikfavoriten Six Bar där han tillsammans med hästen Sharid hoppade 1.90 centimeter. 


Sett 2124 ggr

[DIY] Gör mankskydd av gammal sadelpadd

Smarta och billiga lösningar för olika stall och utrustningsproblem finns det gott om bland landets alla hästägare. Här har Malin Römer gjort ett mankskydd av en gammal sadelpadd åt sin PRE-hingst Pinturero JCL som annars får skav. Se filmen hur hon fäst sadelpadden! 


Sett 1830 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.