Gerd lär hästen att parkera vid pallen inför uppsittning: ”Allt för säkerheten”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2018-12-25

Att ta ledig lördag är lätt när jag vet att Gerd jobbar hästarna. Kajsa håller på lära sig backa till pallen a la Anna Blomgren❤️🥰

Publicerat av Nina Bengtsson Lördag 15 december 2018
 

Gerd lär hästen att parkera vid pallen inför uppsittning: ”Allt för säkerheten”

Hippson har tidigare berättat om Gerd Gustavsson, pensionären som hittat tillbaka till hästarna på äldre dagar. Nu miljötränar hon dressyrryttaren Nina Bengtssons hästar. En av dem kan parkera vid pallen inför uppsittning.

Text: Ida Röök 
  
Gerd Gustavsson hjälper till hos Nina Bengtsson, B-tränare och dressyrryttare. Där har hon och kompisen Pia Skoglund ansvar för hästarnas miljöträning. De har båda varit hos Anna Blomgren Rogers och Will Rogers för att inspireras, nu har de tagit med sig mycket av kunskaperna hem till Sverige.
Ett ”trick” som Gerd jobbar med är att parkera hästen vid pallen inför uppsittning.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att jobba med säkerheten, att hästen står stilla vid uppsittning är avgörande ur en säkerhetsaspekt, säger hon.
  
Ta paus ofta
I klippet ovan är det fyraåriga Retina som kommer till pallen med små handrörelser från Gerd, men detta har föregåtts av mycket träning och tålamod.
– Är det något jag har lärt mig i det här så är det att inte ha för bråttom. Det är viktigt att lägga in små mikropauser i miljöträningen och att läsa varje individ, så att du inte går för fort fram.
I arbetet med att få hästen parkerad vid pallen använder sig Gerd till en början av en lång bambupinne.
– Den är målad vit så att hästen kan se den tydligt. Jag börjar sedan arbeta hästen utmed väggen på en långsida. Där petar jag försiktigt med pinnen på rumpan och ställer samtidigt hästen åt höger, då går baken åt vänster automatiskt när hästen tar ett steg fram. Så fort hästen går fram släpper jag trycket i ställningen och slutar dutta, så att hästen stannar. Det är viktigt att upprepa många gånger, men att vara lyhörd för om din häst blir trött eller inte förstår.
 
En ny dimension
När hästen är trött kan den inte lära sig nya saker, menar Gerd.
– Det är därför det är så viktigt att pausa och att upprepa tills det sitter, men i små doser.
Om det fungerar att flytta och stanna hästen utmed väggen tar Gerd in den i mitten av manegen och upprepar övningen där.
– Så småningom behöver jag inte pinnen utan använder bara mina händer och min röst, jag ställer till höger och höjer högerarmen med små handrörelser så att hästen flyttar sig mot mig. Samtidigt som jag gör ett litet smack-ljud.
Gerd tycker att det är roligt att jobba hästarna från marken.
– Åh, det är helt fantastiskt. De ger så mycket tillbaka och jag får en otroligt stimulerad häst mentalt. Sedan jag började med miljöträning har jag fått en helt ny dimension kring det här med hästarna.

Arkiv: Ninas vänner tog med miljötänket hem: ”Fokuserar på verklighetsanpassad träning”
Arkiv: Gerd – en pensionär med passion för hästMer i Hippson-TV

Stor glädje under Alexias, 5 år, första terrängträning: "Skrattade till och med i sömnen"

Femåriga Alexia satt på hästryggen redan innan hon kunde gå och lärde sig rida på mamma Anna-Carin Kolds storhäst. Hästarna har alltid legat henne varmt om hjärtat och i höstas började hon rida den 25-åriga ponnyn Samuraj.
– "Sammy" som han kallas är en riktigt läromästare med bakgrund på terrängbanan. Han är fortfarande "still going strong" och lär Alexia allt han kan samt ger henne ett fantastiskt självförtroende i ridningen, berättar Anna-Carin.
Alexia vill lära sig allt inom ridningen och rider Sammy ungefär tre dagar i veckan. I går, onsdag, gjorde de sin första terrängträning tillsammans.
– Sammy är helt klart hennes bästa kompis. Alexia var helt salig efter gårdagens träning, hon skrattade till och med i sömnen i natt. Jag som mamma fick mig dessutom ett ordentligt löppass och vi hade väldigt kul alla tre!


Sett 4645 ggr

När man hittat en alldeles egen leksak i hagen

Den här lilla ponnyn är otroligt nöjd med sin alldeles egna leksak i hagen. Ibland krävs det inte så mycket mer än en helt vanlig kon för att göra dagen komplett! 


Sett 7381 ggr

Varvar dressyrträningen med dans

Dressyrryttaren Elenore Simberg har sin bas i Skåne utanför Lund, där hon arbetar med utbildning och försäljning av dressyrhästar. 
Tillsammans med trettonåriga Dajhann (e. Quaterback) bestämde hon sig för att varva dressyrträningen med lite dans från marken. 
– Vi har ett speciellt band, han och jag, berättar hon. 


Sett 10751 ggr

Barbackagalopp i god balans

Den här lilla tjejen har verkligen bra balans! I en härlig galopp, barbacka på favorithästen, sträcker hon obekymrat ut armarna. Hur brukar ni träna för att hålla balansen?


Sett 3242 ggr

När man hittat en kompis i precis rätt storlek

Pitbullen Chance hittades vanvårdad och övergiven. Nu har han fått ett nytt hem, på The Peeps Foundation i USA. Det passar honom utmärkt, då han har en rad lekkamrater i samma storlek. Att de flesta av dem är miniatyrhästar verkar inte vara något problem. I klippet ovan visar minstingen Tank sin uppskattning. Se klippet nedan för mer info om hur The Peeps Foundation tar hand om övergivna och vanvårdade djur.


Sett 10526 ggr

Se Peders och "Charlies" omhoppning – pallplats i St Tropez

Peder Fredricson visade formen i Frankrike i helgen. I söndagens Grand Prix över 1,60-hinder blev han trea tillsammans med valacken Catch Me Not S. I klippet ovan kan ni se deras fina runda i omhoppningen, på tiden 38,86 sekunder. Steve Guerdat vann klassen.


Sett 1914 ggr

Kom nu kompis, så går vi!

För att vara fyrbenta vänner behöver man nödvändigtvis inte vara av samma art. Den här hunden tar med stor glädje med sig sin hästkompis ut på en promenad – och hästen följer snällt med.


Sett 8775 ggr

Hoppsan! – så kan det gå när fokus är på ekipaget

Den här mannen har fokus helt och hållet på barnet i sadeln på ponnyn. Det slutar med att han står på huvudet, allt fångat på film. Se det roliga klippet och glöm inte ljudet och hör det hjärtliga skrattet.


Sett 11636 ggr

Voltige eller hoppning – varför ens välja

Den här tjejen har talang för voltige – och hoppning dessutom. Kanske kan bli en ny gren där man kombinerar de båda. 


Sett 7377 ggr

Att galoppera är det roligaste som finns

Linda Björks fyraåriga dotter har en stabil och, framförallt, rolig vän i lilla ponnyn TurboÅke. Här hänger de med mamma på en galopp längs grönskande skogsvägar. Glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 18123 ggr