Gerd lär hästen att parkera vid pallen inför uppsittning: ”Allt för säkerheten”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2018-12-25

Att ta ledig lördag är lätt när jag vet att Gerd jobbar hästarna. Kajsa håller på lära sig backa till pallen a la Anna Blomgren❤️🥰

Publicerat av Nina Bengtsson Lördag 15 december 2018
 

Gerd lär hästen att parkera vid pallen inför uppsittning: ”Allt för säkerheten”

Hippson har tidigare berättat om Gerd Gustavsson, pensionären som hittat tillbaka till hästarna på äldre dagar. Nu miljötränar hon dressyrryttaren Nina Bengtssons hästar. En av dem kan parkera vid pallen inför uppsittning.

Text: Ida Röök 
  
Gerd Gustavsson hjälper till hos Nina Bengtsson, B-tränare och dressyrryttare. Där har hon och kompisen Pia Skoglund ansvar för hästarnas miljöträning. De har båda varit hos Anna Blomgren Rogers och Will Rogers för att inspireras, nu har de tagit med sig mycket av kunskaperna hem till Sverige.
Ett ”trick” som Gerd jobbar med är att parkera hästen vid pallen inför uppsittning.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att jobba med säkerheten, att hästen står stilla vid uppsittning är avgörande ur en säkerhetsaspekt, säger hon.
  
Ta paus ofta
I klippet ovan är det fyraåriga Retina som kommer till pallen med små handrörelser från Gerd, men detta har föregåtts av mycket träning och tålamod.
– Är det något jag har lärt mig i det här så är det att inte ha för bråttom. Det är viktigt att lägga in små mikropauser i miljöträningen och att läsa varje individ, så att du inte går för fort fram.
I arbetet med att få hästen parkerad vid pallen använder sig Gerd till en början av en lång bambupinne.
– Den är målad vit så att hästen kan se den tydligt. Jag börjar sedan arbeta hästen utmed väggen på en långsida. Där petar jag försiktigt med pinnen på rumpan och ställer samtidigt hästen åt höger, då går baken åt vänster automatiskt när hästen tar ett steg fram. Så fort hästen går fram släpper jag trycket i ställningen och slutar dutta, så att hästen stannar. Det är viktigt att upprepa många gånger, men att vara lyhörd för om din häst blir trött eller inte förstår.
 
En ny dimension
När hästen är trött kan den inte lära sig nya saker, menar Gerd.
– Det är därför det är så viktigt att pausa och att upprepa tills det sitter, men i små doser.
Om det fungerar att flytta och stanna hästen utmed väggen tar Gerd in den i mitten av manegen och upprepar övningen där.
– Så småningom behöver jag inte pinnen utan använder bara mina händer och min röst, jag ställer till höger och höjer högerarmen med små handrörelser så att hästen flyttar sig mot mig. Samtidigt som jag gör ett litet smack-ljud.
Gerd tycker att det är roligt att jobba hästarna från marken.
– Åh, det är helt fantastiskt. De ger så mycket tillbaka och jag får en otroligt stimulerad häst mentalt. Sedan jag började med miljöträning har jag fått en helt ny dimension kring det här med hästarna.

Arkiv: Ninas vänner tog med miljötänket hem: ”Fokuserar på verklighetsanpassad träning”
Arkiv: Gerd – en pensionär med passion för hästMer i Hippson-TV

Överraskningsmulan Mulle Meck visar ny talang – drar vagn med stil

För fyra år sedan fick Lunds civila ryttarförening en oväntad sommarpresent när ponnyn Rut födde en mula. Mulle Meck har nu fått vänja sig både vid att ha en ryttare på ryggen och att löshoppas. Nu har han också blivit inkörd och i klippet ovan kan du se honom ute på tur.


Sett 8051 ggr

Små ponnyer leker med radiostyrd bil

Är det en hund? En katt? Nej, det är en radiostyrd bil som har letat sig in i ponnyernas hage hos Lavandin Equine LLC i USA. Bäst att kolla lite närmare – och att jaga ut den! 


Sett 6888 ggr

Jim Andersson: "Alla hästar kan, det är vi som måste lära oss av dem"

När Jim Andersson var barn tricktränade han hundar, duvor och shetlandsponnyn Doris. I dag driver han egen hästverksamhet på gården i Grängesberg, med 15 fyrbenta kollegor. Grunden till hans träningsfilosofi är frihetsdressyr, och i klippet ovan får vi se valacken "Piraten".
– Det är en dröm att få jobba med det man brinner för, säger Jim.


Sett 7507 ggr

Känslomässigt när Gal rider kür på Totilas son

Edward Gal var tårögd under sin kürritt vid årets nederländska mästerskap. Anledningen var att han red samma kür som han red med Totilas i VM i Kentucky för tio år sedan, där det blev guld. Han gjorde det på hingstens son nioåriga Glock's Toto Jr och deras kür belönades med hela 86,150 procent. I ett känslosamt inlägg på Facebook beskriver Edward Gal sina känslor, han skriver, bland annat: "Det var tio år sedan jag red den här küren – som har komponerats av Joost Peters – med Totilas i Kentucky. Jag trodde aldrig jag skulle rida den igen. Men i dag gjorde jag det med hans son och det var fantastiskt. Jag kände tårarna komma och var överväldigad när ni gav oss stående ovationer." Se ett klipp på ekipaget ovan.


Sett 7716 ggr

Hästen Cannon får massor av valppussar

Lina Dolk har med sig pappas lilla valp Pazz till stallet, det är en vit älghund-vaktel, som blivit bästis med hästen Cannon. Lina berättar att Cannon älskar att bli kliad i näsborrarna av stallets tvåbenta men att inget slår att gosa med valpen.


Sett 4496 ggr

Niklas Arvidsson hoppar ut från banan

Vid tävlingar i helgen slutade en av Niklas Arvidssons ritter inte riktigt som det var tänkt. Ett missförstånd och hästen valde att hoppa ut från banan.
– Jag skulle gå innanför men hästen trodde att den skulle hoppa oxern baklänges och sög tag i hindret. Jag var tvungen att styra undan och då hoppade den rakt ut, förklarar han för Hippson när vi når honom på telefon.
Både han och hästen klarade äventyret utan några komplikationer.
– Det var första gången jag red den mot klockan och den förstod inte. Som tur är var det inga barn eller människor i vägen så att gick bra och ingen skadade sig, säger Niklas och bjuder på klippet och sig själv.


Sett 57050 ggr

Måndag morgon och vardag igen för alla – liten som stor

Så var det måndag morgon igen och väckarklockan ringer – jobb och skola väntar för många. Och måste man så måste man – även om man är liten och söt som socker.


Sett 12284 ggr

Glada hästar och ryttare på jaktritt

I september är det många som väljer att ge sig ut på jaktritt. I Hallaröd deltog flera glada ekipage vid den ca två timmar långa uteritten med frivilliga hinder. Här bjuder Viveka Westergren på ett härligt klipp från ritten. Visst blir man sugen på att hänga med i full galopp?


Sett 9628 ggr

Som häst och katt = bästa vänner

När hästen Curre härom morgonen kom ut i hagen fick han sällskap vid vattentunnan av stallkatten. Sötaste vännerna, eller hur? Curre verkar trivas i kattens närhet, och vill gärna känna på den mjuka pälsen.


Sett 21090 ggr

Turboåke och Alva konditionstränar

Vi har fått möta det charmiga ekipaget Turboåke och Alva tidigare och nu är det dags igen. Alva ska debutera i fälttävlan i slutet av september. Det är Baståsens RK som arrangerar en minifälttävlan med alla tre momenten med. Alva har ridit några pay & jump men det här blir första gången i dressyr och terräng. I klippet konditionstränar de. Vi håller såklart tummarna för det söta ekipaget i fälttävlansdebuten.


Sett 16985 ggr