Gerd lär hästen att parkera vid pallen inför uppsittning: ”Allt för säkerheten”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2018-12-25

Att ta ledig lördag är lätt när jag vet att Gerd jobbar hästarna. Kajsa håller på lära sig backa till pallen a la Anna Blomgren❤️🥰

Publicerat av Nina Bengtsson Lördag 15 december 2018
 

Gerd lär hästen att parkera vid pallen inför uppsittning: ”Allt för säkerheten”

Hippson har tidigare berättat om Gerd Gustavsson, pensionären som hittat tillbaka till hästarna på äldre dagar. Nu miljötränar hon dressyrryttaren Nina Bengtssons hästar. En av dem kan parkera vid pallen inför uppsittning.

Text: Ida Röök 
  
Gerd Gustavsson hjälper till hos Nina Bengtsson, B-tränare och dressyrryttare. Där har hon och kompisen Pia Skoglund ansvar för hästarnas miljöträning. De har båda varit hos Anna Blomgren Rogers och Will Rogers för att inspireras, nu har de tagit med sig mycket av kunskaperna hem till Sverige.
Ett ”trick” som Gerd jobbar med är att parkera hästen vid pallen inför uppsittning.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att jobba med säkerheten, att hästen står stilla vid uppsittning är avgörande ur en säkerhetsaspekt, säger hon.
  
Ta paus ofta
I klippet ovan är det fyraåriga Retina som kommer till pallen med små handrörelser från Gerd, men detta har föregåtts av mycket träning och tålamod.
– Är det något jag har lärt mig i det här så är det att inte ha för bråttom. Det är viktigt att lägga in små mikropauser i miljöträningen och att läsa varje individ, så att du inte går för fort fram.
I arbetet med att få hästen parkerad vid pallen använder sig Gerd till en början av en lång bambupinne.
– Den är målad vit så att hästen kan se den tydligt. Jag börjar sedan arbeta hästen utmed väggen på en långsida. Där petar jag försiktigt med pinnen på rumpan och ställer samtidigt hästen åt höger, då går baken åt vänster automatiskt när hästen tar ett steg fram. Så fort hästen går fram släpper jag trycket i ställningen och slutar dutta, så att hästen stannar. Det är viktigt att upprepa många gånger, men att vara lyhörd för om din häst blir trött eller inte förstår.
 
En ny dimension
När hästen är trött kan den inte lära sig nya saker, menar Gerd.
– Det är därför det är så viktigt att pausa och att upprepa tills det sitter, men i små doser.
Om det fungerar att flytta och stanna hästen utmed väggen tar Gerd in den i mitten av manegen och upprepar övningen där.
– Så småningom behöver jag inte pinnen utan använder bara mina händer och min röst, jag ställer till höger och höjer högerarmen med små handrörelser så att hästen flyttar sig mot mig. Samtidigt som jag gör ett litet smack-ljud.
Gerd tycker att det är roligt att jobba hästarna från marken.
– Åh, det är helt fantastiskt. De ger så mycket tillbaka och jag får en otroligt stimulerad häst mentalt. Sedan jag började med miljöträning har jag fått en helt ny dimension kring det här med hästarna.

Arkiv: Ninas vänner tog med miljötänket hem: ”Fokuserar på verklighetsanpassad träning”
Arkiv: Gerd – en pensionär med passion för häst


Mer i Hippson-TV

När förbundskaptenen hoppar lika högt som hästen

Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona är oftast lugn och sansad, men när det vankas OS-guld hoppar han lika högt som hästarna i laget. Vi blickar tillbaka på omhoppningen vid OS i somras med detta härliga klipp där förbundskaptenen skuttar av glädje.


Sett 2259 ggr

Mary Lou njuter i hagen i Italien

Henrik von Eckermanns tidigare tävlingskamrat Mary Lou har pensionerats och ska betäckas, vilket Henrik berättade mer om i en intervju med Hippson nyligen. Här delar hans hästskötare, Tiia Karhu, med sig av ett klipp från Mary Lous vardag i dagsläget. Stoet har flyttat till Italien och njuter av pensionen i en hage med sina nya kompisar. 


Sett 2793 ggr

Glada hästar och ryttare på jaktritt i Hallaröd

Under helgen arrangerades traditionsenligt den stora jaktritten i Hallaröd. Drygt 80 glada ekipage deltog i den ca två timmar långa uteritten med frivilliga hinder längs vägen. Eva Joensuu delar med sig av ett klipp från årets ritt och berättar mer om arrangemanget. 


Sett 1862 ggr

Se Rolf-Göran Bengtsson och teamet på härlig strandritt

Få saker är härligare än att galoppera fram längs strandkanten vid havet med favorithästen. Häromdagen tog toppryttaren Rolf-Göran Bengtsson med sig hästar och resten av teamet på en tur till stranden. 


Sett 3290 ggr

Spana in Malin Baryard Johnssons snabba vinnarrunda

Malin Baryard Johnsson och Indiana är i riktig toppform och under lördagen vann de den stora Global Champions Tour Grand Prix i Rom, en seger som var värd runt en miljon kronor. Spana in klippet från GCT och häng med det snabba ekipaget genom omhoppningen ända in i mål!


Sett 9516 ggr

Nu galopperar vi i full fart mot en härlig helg

Har ni också njutit av fina sensommardagar? Den här unga ryttaren gör det på bästa sätt –  genom en fartfylld galopp på sin ponny med en fantastisk kuliss i bakgrunden. 


Sett 1794 ggr

Försiktigt fölmys i hagen

Den här lilla pojken klappar försiktigt fölet medan mamma håller sig i bakgrunden och ger råd. Visst är det härligt att se att ängarna fortfarande är gröna. För många av oss väntar snart månader av lera.


Sett 8670 ggr

Trickträning med Evelyn och Akilles

Evelyn Banffy visar upp några av Akilles alla trick, som att gå i spansk skritt och stegra på kommando.


Sett 726 ggr

Apport med Evelyn Banffy och Akilles

När Hippson besökte Evelyn Banffy och Akilles så bjöd de två på lite uppvisning. Här visar Evelyn hur Akilles kan apportera och hämta saker.


Sett 1851 ggr

Fem övningar för akrobatisk tunga

Att stretcha är viktigt och det verkar den häst hästen tagit fasta på. Dock är denna hästen mest fokuserad på sin tunga. Håller era hästar också på med denna typen av övningar? 


Sett 2028 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.