Gerd lär hästen att parkera vid pallen inför uppsittning: ”Allt för säkerheten”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2018-12-25

Att ta ledig lördag är lätt när jag vet att Gerd jobbar hästarna. Kajsa håller på lära sig backa till pallen a la Anna Blomgren❤️🥰

Publicerat av Nina Bengtsson Lördag 15 december 2018
 

Gerd lär hästen att parkera vid pallen inför uppsittning: ”Allt för säkerheten”

Hippson har tidigare berättat om Gerd Gustavsson, pensionären som hittat tillbaka till hästarna på äldre dagar. Nu miljötränar hon dressyrryttaren Nina Bengtssons hästar. En av dem kan parkera vid pallen inför uppsittning.

Text: Ida Röök 
  
Gerd Gustavsson hjälper till hos Nina Bengtsson, B-tränare och dressyrryttare. Där har hon och kompisen Pia Skoglund ansvar för hästarnas miljöträning. De har båda varit hos Anna Blomgren Rogers och Will Rogers för att inspireras, nu har de tagit med sig mycket av kunskaperna hem till Sverige.
Ett ”trick” som Gerd jobbar med är att parkera hästen vid pallen inför uppsittning.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att jobba med säkerheten, att hästen står stilla vid uppsittning är avgörande ur en säkerhetsaspekt, säger hon.
  
Ta paus ofta
I klippet ovan är det fyraåriga Retina som kommer till pallen med små handrörelser från Gerd, men detta har föregåtts av mycket träning och tålamod.
– Är det något jag har lärt mig i det här så är det att inte ha för bråttom. Det är viktigt att lägga in små mikropauser i miljöträningen och att läsa varje individ, så att du inte går för fort fram.
I arbetet med att få hästen parkerad vid pallen använder sig Gerd till en början av en lång bambupinne.
– Den är målad vit så att hästen kan se den tydligt. Jag börjar sedan arbeta hästen utmed väggen på en långsida. Där petar jag försiktigt med pinnen på rumpan och ställer samtidigt hästen åt höger, då går baken åt vänster automatiskt när hästen tar ett steg fram. Så fort hästen går fram släpper jag trycket i ställningen och slutar dutta, så att hästen stannar. Det är viktigt att upprepa många gånger, men att vara lyhörd för om din häst blir trött eller inte förstår.
 
En ny dimension
När hästen är trött kan den inte lära sig nya saker, menar Gerd.
– Det är därför det är så viktigt att pausa och att upprepa tills det sitter, men i små doser.
Om det fungerar att flytta och stanna hästen utmed väggen tar Gerd in den i mitten av manegen och upprepar övningen där.
– Så småningom behöver jag inte pinnen utan använder bara mina händer och min röst, jag ställer till höger och höjer högerarmen med små handrörelser så att hästen flyttar sig mot mig. Samtidigt som jag gör ett litet smack-ljud.
Gerd tycker att det är roligt att jobba hästarna från marken.
– Åh, det är helt fantastiskt. De ger så mycket tillbaka och jag får en otroligt stimulerad häst mentalt. Sedan jag började med miljöträning har jag fått en helt ny dimension kring det här med hästarna.

Arkiv: Ninas vänner tog med miljötänket hem: ”Fokuserar på verklighetsanpassad träning”
Arkiv: Gerd – en pensionär med passion för häst


Mer i Hippson-TV

En häst som älskar sin klippmaskin

Många hästar gillar att bli klippt med klippmaskin medan andra är mer misstänksamma mot den brummande maskinen. Här har vi en häst som verkligen njuter av stunden. 


Sett 1516 ggr

När en känguru deltar i loppet

På en galoppbana i Australien fick man under ett lopp besök av en oväntad gäst. En känguru gästspelade och hoppade med de galopperande hästarna en bra bit innan den smidigt vek åt sidan. Hästarna reagerade nämnvärt lite på den hoppande kompisen så de var kanske inte första gången de fick oväntat besök på banan? 


Sett 5050 ggr

Aktivist rids över av jaktlag

Rävjakt har förbjudits i England men ändå menar djurrättsaktivister att det fortfarande pågår. Här försöker aktivister stoppa en jakt men i stället rider jaktlaget rakt mot en av aktivisterna och en av ryttarna rider över honom. Aktivisten ska ha förlorat medvetandet och blivit skadad vid händelsen, det rapporterar Expressen.


Sett 6537 ggr

"Kom nu så drar vi!"

Varför hänga i en hage när man kan hitta på bus på andra sidan staketet... Har ni sett en sån smidig hagöppnare? Har ni någon hagsmitare i ert stall? 


Sett 2913 ggr

När dottern behöver göra nummer två mitt i löshoppningen

Att kombinera hästliv med familjeliv kan ibland komma med vissa utmaningar. När Johanna Carlsson-Sandström skulle löshoppa hingsten Capacitet H (e. Copycat - Cardento), tog hon hjälp av sina familjemedlemmar. Maken Fredrik stod för filmningen medan dottern Livia, 4 år, glatt kommenterade att "nummer två" var på väg. Se det roliga klippet - med ljud på!
Johanna och hennes familj jobbar tillsammans på Holsteryds gård.


Sett 14386 ggr

När bron är farlig men gräset är grönare på andra sidan

Visst längtar vi alla lite extra efter sommar och sol? Sofia Bryntesson delar med sig av ett klipp från i somras när hennes haflinger Latina tog sig över den läskiga bron till maten och kompisarna på andra sidan.
Hon är en matglad, nyfiken och go tjej som kan se lite spöken på olika ställen. Broar har varit läskiga tidigare, men nu går det mycket bättre efter en sommar i denna hage, berättar Sofia. 


Sett 7378 ggr

Tjoho matte, nu ska vi bada!

Vatten kan vara lite läskigt om man är häst. Är det bäst att skritta försiktigt, eller skutta i? Den här ryttaren fick sig en blötare ridtur än väntat men som tur är gick allt bra.


Sett 9862 ggr

Hästen som leker med maten

Ibland kan de enklaste leksakerna vara de roligaste. Det tycker i alla fall den här hästen, som har hittat en krubba att kasta upp och ner. Visst verkar han ha roligt?


Sett 4277 ggr

"Grisigt" värre på ridbanan

Gårdens två grisar har inte alls förstått hur bommarna på ridbanan ska användas. Eller så vill de helt enkelt ändra på ridövningen som de tycker att den bör göras.


Sett 8560 ggr

Dressyrryttarens uppsittningsutmaning

Dressyrryttaren Jessica von Bredow-Werndl inleder det nya året med att skicka ut en utmaning till alla ryttare. Klarar ni av att sitta upp utan att använda händerna? Och från båda sidorna? Jessica klarar det galant.


Sett 7269 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.