Johan och Benny – ett ekipage med en häftig utmaning

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2021-01-25

Johan och Benny – ett ekipage med en häftig utmaning

Johans son Filip rider och hoppar med egna ponnyn Colt. Det har blivit många timmar på läktaren som ponnyförälder men ändå fick han höra av sonen att han inget kan.
– Och det stämmer ju, jag visste ju inte hur det känns att rida eller hoppa hinder, säger Johan som helt enkelt tog och köpte en häst för att lära sig och kunna förstå sonens intresse – och för att utmana sig själv.

Än så länge är det mest trav som står på schemat för Johan och Benny.

Text: Annika Grundberg

Johan Engdahl kontaktade Hippson för att presentera sig själv och hästen Benny som han precis köpt. Benny heter egentligen Easter Boy och är en elvaårig gentleman som tävlat upp till 1,40. Nu ska han bli Johans biljett in i ridningens förunderliga värld och så småningom sonen Filips childrenhäst.
– Jag har ridit sju gånger så här långt. Jag har travat, galopperat och skenat, säger han med ett skratt.
När Hippson besöker Johan, Filip och Benny i stallet utanför Kungsbacka har Benny funnits i stallet i en dryg vecka och Johan har ridit sju gånger. Det är på Benny han ska lära sig rida och några ridlektioner före hästköpet har inte förekommit. Men på gården där Benny står uppstallad finns proffshjälp i form av hopptränarna Alexandra Elfström och Caroline Johansson.
Johans mål är att på ett år klara av att rida en hel bana på en meter. Sonen Filip är försiktigt optimistisk.
– Kanske inte en meter men en bana kommer han nog att kunna hoppa, säger han.
Och när utmaningen är över så är det meningen att Benny främst ska bli Filips häst. Planen är att han ska rida childrenklasser med honom. Så pappans galna tilltag är ändå bra tycker Filip.
– Jag får ju en häst, säger han nöjt.14-åriga Filip håller ett vakande öga över pappas hästhållning, det är ändå han som har den största kunskapen.

Engagerad i "Killar som rider"
Johan och Filip delar hästintresset och Johan har också engagerat sig i "Killar som rider" och varit med och ordnat läger hos Svante Johansson för killarna bland annat. Dagen före vi ses har Filip varit på tävlingskalas hos en ridkompis och vunnit lite fina och roliga saker. I ett stall i Kungälv står Filips ponny Conte och man förstår att mycket av umgänget mellan far och son handlar om hästar och stallet.
– När jag lägger mig på kvällen tänker jag häst och när jag vaknar på morgonen tänker jag häst, säger Johan och skrattar.
– Men det här är så jäkla kul samtidigt som jag har fått en grym respekt för hästar, det är stora djur.
Planen finns på att köpa en egen gård så småningom. Det blir till att hålla utkik efter både Engdahl senior och junior i resultatlistorna i framtiden med fina och trygga hästen Benny.

Fotnot: I klippet ovan rider Johan sin första ridlektion. På Youtube laddar han regelbundet upp filmer så att man kan följa hans resa under året mot målet att rida en enmetersbana.


Mer i Hippson-TV

Världens största sjöhäst tar ett dopp och äter näckrosor

Visst är det skönt att ligga i badet och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen tar ett dopp i dammen för att svalka sig, samtidigt passar han på att smaska i sig av näckrosbladen. Hästägaren verkar inte helt nöjd och försöker få upp honom, men det är lönlöst. Han har en bra dag i badet, helt enkelt.


Sett 567 ggr

Se när TV4:s reporter provar på ridning

Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola utanför Östersund för att rida med i en lektionsgrupp. Marcus var ordentligt nervös när han satt upp på en före detta polishäst, men han kämpade tappert under sin stund på hästryggen. "Det går bra men du är spänd som en fiolsträng", tyckte ridläraren.
– Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst i alla fall, som är bättre än ryttaren som sitter på, säger han. 
Se modige-Marcus egna klipp ovan (eller på
Instagram) och hela inslaget från ridskolan på TV4 Nyhetsmorgon.


Sett 1814 ggr

I huvudet på en lektionshäst

Stenungsunds ridklubb firar 50 år i år. Det firades med en Ryttargala häromsistens. Ett av de mest uppskattade inslagen var den film som föreningens ungdomssektion satt samman. Vad tänker egentligen hästarna på i hagen? En båt? Mat? Eller ridlärarens kommando? Vem vet …


Sett 2805 ggr

De första stapplande stegen i livet

En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben, som blir innan motoriken hamnat på plats, på väg mot trygga mamma och maten.


Sett 659 ggr

Boxlek eller stretchingövning eller ett nytt sätt att hantera vattenkoppen?

Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Det franska stoet Unita de Vallois har helt klart en udda uppfattning om hur vattenkoppen ska användas eller också har hon ett avancerat sätt att hålla sig mjuk och rörlig. Vad gör din häst i boxen som är lite udda?


Sett 2831 ggr

Ung finsk travkusk i dramatisk omkullkörning och räddning

Den 19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta och Tino föll ur. Precis som ryttare för drillades att hålla fast i tyglarna vid avfallningar, gäller samma sak för kuskar: håll kvar tömmarna. Det är inte alltid det säkraste rådet och idag uppmanas inte längre ryttare och kuskar att till varje pris hålla fast i tygel eller töm. Inom travvärlden hyllas den unga kusken världen över efter hjälteinsatsen som innebar att hästen klarade sig från skador och inga andra ekipage kom i vägen. Både Tino Keväänranta och hästen klarade sig fint.


Sett 7674 ggr

Sveriges mest rutinerade dressyrryttare Ulla Håkanson visar sin naturträning

Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning, ute i skogen hemma i Gärds-Köpinge. Ulla Håkanson delar med sig av det viktigaste hon har lärt sig under sitt långa ryttarliv, väl sammanfattat. 


Sett 3110 ggr

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig

All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och i det här klippet får vi se när hon testar en sprallig galopp på de vingliga små benen. 

Läs mer om fölet och All Ins andra syskon i artikeln här


Sett 6048 ggr

När transportskydden hittat till catwalken

Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken – på benen på en mannekäng …

Till klippet på Instagram


Sett 3820 ggr

Lotta Wahlborg bjuder på söndagstips

Lotta Wahlborg driver Grevagården i Skövde tillsammans med sin familj, hon är B-tränare i hoppning, banbyggare och dessutom uppfinningsrik. Hon hörde av sig till Hippson för att dela med sig av ett smart söndagstips. 
– När man inte vill stänga av vattnet i vattenkoppar med självpåfyllning, säger hon.
Då tar hon helt enkelt till en håv och fiskar upp havre, strån och annat som hamnat i vattenkoppen.


Sett 3472 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 6 2022

– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning

– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.