Johan och Benny – ett ekipage med en häftig utmaning

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2021-01-25

Johan och Benny – ett ekipage med en häftig utmaning

Johans son Filip rider och hoppar med egna ponnyn Colt. Det har blivit många timmar på läktaren som ponnyförälder men ändå fick han höra av sonen att han inget kan.
– Och det stämmer ju, jag visste ju inte hur det känns att rida eller hoppa hinder, säger Johan som helt enkelt tog och köpte en häst för att lära sig och kunna förstå sonens intresse – och för att utmana sig själv.

Än så länge är det mest trav som står på schemat för Johan och Benny.

Text: Annika Grundberg

Johan Engdahl kontaktade Hippson för att presentera sig själv och hästen Benny som han precis köpt. Benny heter egentligen Easter Boy och är en elvaårig gentleman som tävlat upp till 1,40. Nu ska han bli Johans biljett in i ridningens förunderliga värld och så småningom sonen Filips childrenhäst.
– Jag har ridit sju gånger så här långt. Jag har travat, galopperat och skenat, säger han med ett skratt.
När Hippson besöker Johan, Filip och Benny i stallet utanför Kungsbacka har Benny funnits i stallet i en dryg vecka och Johan har ridit sju gånger. Det är på Benny han ska lära sig rida och några ridlektioner före hästköpet har inte förekommit. Men på gården där Benny står uppstallad finns proffshjälp i form av hopptränarna Alexandra Elfström och Caroline Johansson.
Johans mål är att på ett år klara av att rida en hel bana på en meter. Sonen Filip är försiktigt optimistisk.
– Kanske inte en meter men en bana kommer han nog att kunna hoppa, säger han.
Och när utmaningen är över så är det meningen att Benny främst ska bli Filips häst. Planen är att han ska rida childrenklasser med honom. Så pappans galna tilltag är ändå bra tycker Filip.
– Jag får ju en häst, säger han nöjt.14-åriga Filip håller ett vakande öga över pappas hästhållning, det är ändå han som har den största kunskapen.

Engagerad i "Killar som rider"
Johan och Filip delar hästintresset och Johan har också engagerat sig i "Killar som rider" och varit med och ordnat läger hos Svante Johansson för killarna bland annat. Dagen före vi ses har Filip varit på tävlingskalas hos en ridkompis och vunnit lite fina och roliga saker. I ett stall i Kungälv står Filips ponny Conte och man förstår att mycket av umgänget mellan far och son handlar om hästar och stallet.
– När jag lägger mig på kvällen tänker jag häst och när jag vaknar på morgonen tänker jag häst, säger Johan och skrattar.
– Men det här är så jäkla kul samtidigt som jag har fått en grym respekt för hästar, det är stora djur.
Planen finns på att köpa en egen gård så småningom. Det blir till att hålla utkik efter både Engdahl senior och junior i resultatlistorna i framtiden med fina och trygga hästen Benny.

Fotnot: I klippet ovan rider Johan sin första ridlektion. På Youtube laddar han regelbundet upp filmer så att man kan följa hans resa under året mot målet att rida en enmetersbana.


Mer i Hippson-TV

Kärlek mellan fyrbenta vänner

I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap. Se det söta klippet!


Sett 606 ggr

Veterinär kämpar för att rädda häst med EHV-1

Den franske veterinären Christophe Schlotty vill uppmana ryttare till eftertanke kring situationen gällande utbrottet av EHV-1. I ett filmklipp delar han med sig av hur de kämpar för att rädda ett sto som blev svårt sjuk efter hemkomsten från tävlingarna i spanska Valencia. Han uppmanar allmänheten att göra det man kan för att stoppa smittspridningen. I klippet ser vi hästen tillfriskna under en veckas tid, sammanfattat på ett par minuter. 
OBS vi vill varna känsliga tittare för obehagliga bilder.


Sett 28187 ggr

När vårkänslorna spritter i hela kroppen – dags att fatta galoppen

Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp över ängarna? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när den lille ryttaren flyger fram tillsammans med sin söta ponny.


Sett 18581 ggr

Pensionären Di Lapponia T har födelsedagskalas: "Ett fyrfaldigt leve"

Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firades med morötter, födelsedagssång och kramar från syskonbarnen Saga och Hollie. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.


Sett 3115 ggr

Vad bra att du har lärt hästarna att hoppa! Eller?

Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.


Sett 16735 ggr

Se Douglas snabba omhoppning – vinner 1,50-klassen

Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien, med Casquo Blue. Se deras omhoppning i klippet ovan (bläddra i inlägget)! Dessutom blev det dubbelt svenskt på pallen, då Angelie von Essen knep andraplatsen med Cochella. Över 90 ekipage startade i klassen och även Alexander Zetterman, Sissela Smith och Antonia Andersson var placerade.
– Sverige är i bra form helt enkelt! Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen, säger Douglas till SvRF.Sett 1052 ggr

Fredag, vårkänslor och spring i benen

Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen. 


Sett 5218 ggr

Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 


Sett 17404 ggr

Dansar med islandshästar, hundar och hela stallgänget: "Oj så roligt!"

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.


Sett 32359 ggr

Vi börjar veckan med ett leende

Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".


Sett 1397 ggr