Johan och Benny – ett ekipage med en häftig utmaning

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2021-01-25

Johan och Benny – ett ekipage med en häftig utmaning

Johans son Filip rider och hoppar med egna ponnyn Colt. Det har blivit många timmar på läktaren som ponnyförälder men ändå fick han höra av sonen att han inget kan.
– Och det stämmer ju, jag visste ju inte hur det känns att rida eller hoppa hinder, säger Johan som helt enkelt tog och köpte en häst för att lära sig och kunna förstå sonens intresse – och för att utmana sig själv.

Än så länge är det mest trav som står på schemat för Johan och Benny.

Text: Annika Grundberg

Johan Engdahl kontaktade Hippson för att presentera sig själv och hästen Benny som han precis köpt. Benny heter egentligen Easter Boy och är en elvaårig gentleman som tävlat upp till 1,40. Nu ska han bli Johans biljett in i ridningens förunderliga värld och så småningom sonen Filips childrenhäst.
– Jag har ridit sju gånger så här långt. Jag har travat, galopperat och skenat, säger han med ett skratt.
När Hippson besöker Johan, Filip och Benny i stallet utanför Kungsbacka har Benny funnits i stallet i en dryg vecka och Johan har ridit sju gånger. Det är på Benny han ska lära sig rida och några ridlektioner före hästköpet har inte förekommit. Men på gården där Benny står uppstallad finns proffshjälp i form av hopptränarna Alexandra Elfström och Caroline Johansson.
Johans mål är att på ett år klara av att rida en hel bana på en meter. Sonen Filip är försiktigt optimistisk.
– Kanske inte en meter men en bana kommer han nog att kunna hoppa, säger han.
Och när utmaningen är över så är det meningen att Benny främst ska bli Filips häst. Planen är att han ska rida childrenklasser med honom. Så pappans galna tilltag är ändå bra tycker Filip.
– Jag får ju en häst, säger han nöjt.14-åriga Filip håller ett vakande öga över pappas hästhållning, det är ändå han som har den största kunskapen.

Engagerad i "Killar som rider"
Johan och Filip delar hästintresset och Johan har också engagerat sig i "Killar som rider" och varit med och ordnat läger hos Svante Johansson för killarna bland annat. Dagen före vi ses har Filip varit på tävlingskalas hos en ridkompis och vunnit lite fina och roliga saker. I ett stall i Kungälv står Filips ponny Conte och man förstår att mycket av umgänget mellan far och son handlar om hästar och stallet.
– När jag lägger mig på kvällen tänker jag häst och när jag vaknar på morgonen tänker jag häst, säger Johan och skrattar.
– Men det här är så jäkla kul samtidigt som jag har fått en grym respekt för hästar, det är stora djur.
Planen finns på att köpa en egen gård så småningom. Det blir till att hålla utkik efter både Engdahl senior och junior i resultatlistorna i framtiden med fina och trygga hästen Benny.

Fotnot: I klippet ovan rider Johan sin första ridlektion. På Youtube laddar han regelbundet upp filmer så att man kan följa hans resa under året mot målet att rida en enmetersbana.


Mer i Hippson-TV

Elin och Smokie nära att träffas av fallande träd: "Tur att det gick bra"

14-åriga Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt under uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem. Allt fångades på film av mamma Jessica Tyskhagen. Både Elin och Smokie klarade sig utan en skråma.
– Vi var rätt chockade efteråt båda två, säger Jessica. 


Sett 8865 ggr

"Det var en lukt - det luktade död"

Amerikanen Tyrell Cotant var anlitad för att utbilda stuteri Viegårds hästar. Men han lämnade efter bara tolv dagar och i efterhand har han lagt upp bilder på Facebook som visar stuteriets vanvårdade hästar. I samband med att han är tillbaka i Danmark för att vittna mot stuteriets ägare John Byrialsen ger han en intervju i dansk tv.

Länk till intervjun


Sett 7318 ggr

Full fart med Alva och Agnes

Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder mamma Linda på en fartfylld galopp uppför skogsbacken.
– Fuxen Noddy är en hackney och shettisen heter Lova. Hon tävlar hoppning, lätt C, med storasyster Alva och lär lillasyster Agnes allt hon kan. Lova brukar vara tryggheten själv men just den här dagen fick hon feeling, berättar Linda.


Sett 7004 ggr

[HIPPSON-TV] När hästen ligger väldigt, väldigt still i hagen ...

Hjärtat stannar nästan på den här hästägaren, när hon tror att hästen Steven ligger död i hagen. Men som tur är var det inte så. Se klippet ovan eller på Instagram – med ljudet på!


Sett 5117 ggr

När spöket oväntat hoppar fram

Det är Witt Horses som delar med sig av klippet. En del av ridhus-dekorationen trillade ned framför ekipaget, som lyckades hantera det oväntade "spöket" med bravur. Hur hade din häst reagerat?


Sett 11732 ggr

Hästen Olle har en räv som hagkompis

Ponnyn Capello "Olle", ett år, har fått en ny vän. 
– Räven har strukit runt här ett par dagar men det här var första gången jag såg att de lekte med varandra, berättar hästens ägare Tove Dejert.
– Först skulle jag bara filma räven, men sen kom Olle fram och la sig ner och rullade sig bredvid den. Sen bjöd räven in till lek. Vi brukar ofta ha rävar här vid den här årstiden. Olle är en väldigt modig kille och det verkar räven också vara. Räven är kvar så vi får se om det blir mera lek i hagen. Olle är en svensk ridponny efter Verona's Gerswin U:Choisie (Campari-Brooklands Moonwalker), berättar Tove. 


Sett 17368 ggr

Se guldhästen busa loss i galopp

Även dressyrhästar på toppnivå får bocka iväg och busa ibland. Världsettan Jessica von Bredow Werndl delade med sig av detta klipp, som spelades in på hemmaplan i somras innan ekipaget blev guld-medaljörer på EM. Se Dalera busa i härlig galopp.


Sett 5876 ggr

Se Guerdats guldrunda från Milano

Somligt tåls att ses om och om igen. Som Steve Guerdats segerrunda i EM med Dynamix de Belheme. Ekipaget var ensamma om att klara av alla mästerskapets utmanande banor utan att en bom föll.


Sett 811 ggr

En segerrunda kan man se om och om igen

I EM:s allra första runda gick det strålande för Sverige som leder tävlingen. Allra bäst gick det för Jens Fredricson som med Markan Cosmopolit inte bara var felfria utan också snabbast av alla. En runda man kan se om och om igen.


Sett 1293 ggr

Det som händer i drömmarnas värld …

Tänk om man hästar kunde prata så att vi bättre kan förstå vad de tänker – eller högljutt drömmer om.


Sett 1226 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 4 2023

– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador

– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.