Kör för livet och Barncancerfonden

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2018-08-02

Kör för livet och Barncancerfonden

Nio nordsvenska ekipage i tidsenlig utrustning och klädsel på såväl hästar som kuskar kan ses passera mellan Nyköping och Haninge den här veckan.

Text: Annika Grundberg

Det är Föreningen nordsvenska hästen som står bakom initiativet och målet är att samla in 100 000 kronor till Barncancerfonden. 
– Vi kör cirka 15 mil totalt under fyra dagar och det är samma ekipage som är med hela veckan. Vi har med två godkända hingstar och två av ekipagen kommer från Norge, berättar Emma Norén som är ledare för evenemanget.

Vill ge tillbaka 
Initiativet kommer från Stefan och Kate Nilsson som föder upp nordsvenskar. 2006 förlorade de sin son i cancer och fick då stort stöd av Barncancerfonden.
– De brinner för den nordsvenska hästen och ville samtidigt ge något tillbaka till Barncancerfonden. Så de har tänkt på det här i flera år och nu blev det av, säger Emma.

Alla ställer upp ideellt
För att samla in pengar har man startat en Facebookgrupp och man gör reklam för insamlingen längs vägen. Rutten är planerad sedan tidigare och går bitvis på hårt trafikerade vägar. Därför har man vägtransportledare med hela vägen.
– De ställer upp ideellt hela vägen precis som alla kuskar och medföljande gör.

Kan bli en fortsättning
På fredag går man i mål på Tyresta gård i Haninge. Där arrangeras nordsvenskens dag på lördag och då kommer man att visa upp ekipagen och berätta hur insamlingen gått. Så här långt har de samlat in drygt 68 000 kronor. Föreningen är van vid långfärder. Tidigare har man bland annat kört från Leksand till Globen i samband med Sweden International Horse Show. Och det kan bli en fortsättning på Kör för livet.
– Det kan det mycket väl bli, avslöjar Emma innan det är dags för dem att köra vidare.

Till insamlingen

Mer i Hippson-TV

Här slår Kittel till med personbästa – se svenskarnas bronsritter

Det blev en omtumlande dressyrtisdag under EM i Rotterdam, där medaljstriden pågick ända fram till sista Grand Prix-ryttare och Storbritannien sedan diskades. I all spänning gick svenskarna in och levererade fyra fina ritter. Patrik Kittel och Well Done de la Roche drämde till med personbästa – och laget tog brons! 


Sett 996 ggr

Se Antonia Ramels mästerskapsdebut med Brother de Jeu

Antonia Ramel och Brother de Jeu var först ut att representera Sverige i måndagens Grand Prix. De red i mål på fina 74,224 vilket nästan var personbästa. Se ritten ovan och läs vad Antonia sa efteråt här.


Sett 1608 ggr

Dressyrhästen Smoky, 21 år ung, får feeling i bytena i varje: ”Är verkligen en läromästare”

Vi har fått lov att dela Alice Runossons härliga klipp där hon och hennes fina skäck, 21-åriga Smoky 249, får feeling och gör seriebyten barbacka i bara grimman. I vår intervju berättar ryttaren mer om sin fina häst.


Sett 12697 ggr

Ebby Storm testar barbackahoppning i repgrimma: ”Får inte glömma att ha roligt!”

Vi kan inte låta bli att dela det här härliga klippet (missa inte att slå på ljudet!) från den talangfulla hoppryttaren Ebby Storm. Häromdagen testade hon att hoppa med halsring och repgrimma på sin Nougat – och bjuder både på ”fails” och lyckade hopp.
– Hoppas ni får ett skratt!, skriver hon
på Instagram.


Sett 6315 ggr

När man verkligen, verkligen inte vill trilla av

Den senaste tiden har vi sett klipp på flera eleganta avramlingar (till exempel här och här). Hoppryttaren Tom Whitaker bjuder däremot på en video där han gör allt för att absolut inte trilla av, mitt under rundan. Se hur det gick ovan.


Sett 10895 ggr

De halvvilda fellponnyerna riskerar att dö ut

Den halvvilda fellponnyn lever fortfarande i frihet i Cumbria i norra England. Men allt färre är intresserade av att föda upp rasen i området och antalet ston är nere på cirka 150. Fell Pony Heritage Centre har därför dels startat en insamling, dels en stor utställning för att berätta om rasen. Man hoppas kunna öka intresset för dessa halvvilda hästar så att de inte dör ut. 


Sett 3655 ggr

När lastningen går alldeles av sig själv

Den här hästen måste verkligen gilla att åka lastbil. Den tar sikte på lastbilen på långt håll och går självmant hela vägen upp på lämmen. Det är inte alla som har det lika lätt med lastningen!


Sett 7884 ggr

Shettisen och influencern Teddy tar pulsen på ridsportens EM-grenar – på sitt alldeles eget vis

Måndag drar ryttar-EM i dressyr, hoppning och paradressyr i gång i nederländska Rotterdam. Veckan därpå är det dags för fälttävlans dito i tyska Luhmühlen.
  
Det internationella ridsportförbundet FEI laddar upp genom att låta ”Teddy the Shetland” (som har 127 000 följare
på Instagram) prova på livet som EM-häst. Som ni ser i klippet ovan gör han det på sitt alldeles eget vis…


Sett 3811 ggr

Terapihästen Misan lättar upp stämningen hos Morgonpasset

När terapihästen Misan och hennes ägare Caroline Lindblad besökte Morgonpasset i P3 mådde redaktionens medlemmar strax SÅ mycket bättre. En liten vit ponny kan lätta upp dåligt morgonhumör hos de flesta.
 
>> Lyssna på podden Morgonpasset i P3 och Misans besök i radiostudion


Sett 951 ggr

Fotboll är så mycket roligare om man är två (eller fler)

Den här miniatyrhästen går nyfiket fram när en boll kastas in i hagen. När kompisen kommer kanske det kan bli lite match också, eller vad tror ni?


Sett 2985 ggr