Lillebror är stallets pajas – skojar med hovslagaren

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-05-10

Livet som hovslagare (tuggleksak) åt Lillebror 2,0 #thoroughbred #racehorse

Publicerat av Sophia Andersson Fredag 3 maj 2019

Lillebror är stallets pajas – skojar med hovslagaren

Sophia Andersson har jobbat som hovslagare i tio år. En av hennes kunder är det femåriga engelska fullblodet Lillebror, en riktig pajas, som bor hos och tränas av Susanne Sivrup Rosenqvist.

– Vi skojar om att han måste ha landat på huvudet när han föddes, för han är lite sen i knoppen men är en otroligt snäll individ om än något klumpig, berättar Sophia.
Lillebror är lätt att sko men hittar gärna på lite bus när han blir uttråkad, som att lyfta upp Sophia i bältet.

Kände sig inte orolig
– Han är otroligt lättkorrigerad, hade jag bara ”morrat” till så hade han slutat. Att sko är lika mycket ett hantverk som det är att ha känsla och kunna läsa av individen man jobbar med. Vissa av mina ”kunder” skulle jag aldrig ge lillfingret till, medan med vissa kan jag ha mer tålamod. Allt beroende på situationen och individen. I klippet när Lillebror lyfter mig kände jag mig aldrig orolig över att det skulle gå över styr. Jag är noga med min arbetsmiljö och att det ska vara så säkert som möjligt för både mig och hästen.
Hur vill du att det ska vara när du kommer ut till en kund för att sko?
– 
För att det ska bli så bra jobb som möjligt krävs det bra förutsättningar såsom plant och rent golv, bra belysning och säker uppbindning. Allt brännbart ska vara undanplockat och omkringliggande boxar ska vara stängda. Hästen ska vara tränad för uppgiften, ha fått möjlighet att kissa och intagen i tid så den torkat upp ordentligt från lera och väta.
– Sist men inte minst, visad repekt från stallets personal och hästägare. Man passerar till exempel inte med höpåsar eller kraftfoder när en hovslagare arbetar. En onödig och i vissa fall riskfylld situation kan då uppstå. Listan kan göras oändlig men sunt förnuft, hänsyn och kommunikation kommer man långt med.

Mer i Hippson-TV

Nougat har spring i benen – han vill bli ”fälttävlansnordis” när han blir stor

Vi fick tips om det här underbara fölet av ägaren Katharina Magnusson på Kullhagens nordsvenskar i Lilla Edet, med hälsningen:
”Detta lilla hingstföl fick glädjefnatt i hagen i dag! Han är en nordsvensk brukshäst e. Elstad Blesen 2079 u. Roo-Alma 23840. Nougat sprang säkert tre–fyra varv innan jag började filma.”
  
Och kommentaren till själva klippet säger allt:
”Jag ska bli galoppör eller fälttävlansnordis när jag blir stor 😂😂. Han är duktig på galoppombyten 👌!”


Sett 2407 ggr

Så känns det att rida terräng i Aachen – häng med under Ingrid Klimkes segerritt

I helgen vann Ingrid Klimke på fantastiska Hale Bob OLD den prestigefyllda fälttävlan på hemmaplan i Aachen, både individuellt och i lag. Hon red som så ofta med hjälmkamera och via klippet ovan, från hennes sponsor SAP, får vi hänga med runt banan. Håll i er!


Sett 2007 ggr

Ponnyn Martin förgyller äldres vardag: ”Minnena kommer tillbaka”

Ann-Charlotte Israelsson och ponnyn Martin har varit på besök på Änglamarkens äldreboende utanför Västerås. Där förgyllde den lilla ponnyn de äldres vardag, och bidrog till många skratt. Missa inte det hjärtevärmande klippet ovan, från Aftonbladets Svenska hjältar.


Sett 389 ggr

Charlotte Dujardin visar upp nya stjärnan på bästa sätt

I helgen var Charlotte Dujardin på plats i Aachen. Dit tog hon med sig sin elevs häst, Erlentanz. På lördagen red de sin första Grand Prix Special tillsammans, och belönades med hela 80,277 procent. Erlentanz har tävlat framgångsrikt tillsammans med Charlotte i Storbritannien, nu har de alltså debuterat i de riktigt stora sammanhangen internationellt. Missa inte den fina ritten i klippet ovan.


Sett 1428 ggr

Kizzy, 5 år, älskar sin duktiga ”Thelwell-ponny” – kolla terränghoppningen!

Vi kan inte låta bli att dela det här härliga klippet från Facebook-sidan Kizzy & Etties Pony Adventures. Det visar femåriga Kizzy som hänger på mamma Emily på terrängbanan.
  
Den fantastiska ponnyn heter Cinderella och kallas "Cinders". I ett senare Facebook-inlägg berättar mamma Emily att ponnyn inte alltid har varit så gudasnäll, hon kom till familjen i november 2017 som ett "projekt" – enligt ryktet var hon bra på luftsprång och inte alls speciellt lämplig som barnponny.
Men familjen gav henne en chans och som hon tog den! Då treåriga Kizzy fastnade direkt för Cinders och utbrast: "Mamma, jag bara älskar henne!"
Eller som Emily uttrycker det: "Cinders hade hittat sitt barn och Kizzy hade hittat sin ponny."
  
Sedan dess har ekipaget gjort stora framsteg, Emily medger dock att Cinders fortfarande har ett och annat bus för sig.
– Men Kizzy har med tid, tålamod och envishet – och genom att aldrig ge upp – visat att man kan göra en nästan perfekt ponny av en riktig Thelwell-karaktär!
  
Ps. Är du osäker på vad en Thelwell-ponny är? Kolla här!


Sett 11879 ggr

Se Sandra Auffarths hyllning till tävlingskamraten: "Tack för en otrolig tid"

Nio medaljer från fem olika mästerskap. Under tävlingarna i Aachen tackades fälttävlanshästen Opgun Louvo av efter tio framgångsrika år med Sandra Auffarth i sadeln. Se det fina hyllningsklippet här ovan.


Sett 717 ggr

Cassidy njuter av att bli borstad

Danmarks Cathrine Dufour har tävlat i Aachen med Atterupgaards Cassidy. Det blev en tredjeplats i onsdagens fyrstjärniga Grand Prix. Så på torsdagen fick han en joggingtur och massor av pyssel och kärlek. Visst ser han ut att njuta?


Sett 1489 ggr

Legendaren John Whitaker visar fortfarande vad han går för

Namnet John Whitaker går nog ingen omärkt förbi – och 64 år gammal är han "still going strong" i sadeln. Senast i förra veckan imponerade han på hemmapubliken under Great Yorkshire Show med en snygg omhoppning, som räckte till en tredjeplacering.


Sett 1092 ggr

Malin Baryard Johnsson har övat in segergesten

Malin Baryard Johnsson gjorde fyra starter i Falsterbo, hon vann tre av dem. Två tidshoppningar med H&M Second Chance och hon ingick i det segrande Nations Cup-laget med H&M Indiana. Är man så framgångsrik måste man givetvis ha en ordentlig segergest, här visar hon den tillsammans med sonen.


Sett 2409 ggr

När klippningen blir en konstform

För somliga blir klippningen av hästen en konstform. Se de konstfullt klippta hästarna, som tatueringar, bara synd att det växer bort så snabbt. 


Sett 3601 ggr