Lillebror är stallets pajas – skojar med hovslagaren

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-05-10

Livet som hovslagare (tuggleksak) åt Lillebror 2,0 #thoroughbred #racehorse

Publicerat av Sophia Andersson Fredag 3 maj 2019

Lillebror är stallets pajas – skojar med hovslagaren

Sophia Andersson har jobbat som hovslagare i tio år. En av hennes kunder är det femåriga engelska fullblodet Lillebror, en riktig pajas, som bor hos och tränas av Susanne Sivrup Rosenqvist.

– Vi skojar om att han måste ha landat på huvudet när han föddes, för han är lite sen i knoppen men är en otroligt snäll individ om än något klumpig, berättar Sophia.
Lillebror är lätt att sko men hittar gärna på lite bus när han blir uttråkad, som att lyfta upp Sophia i bältet.

Kände sig inte orolig
– Han är otroligt lättkorrigerad, hade jag bara ”morrat” till så hade han slutat. Att sko är lika mycket ett hantverk som det är att ha känsla och kunna läsa av individen man jobbar med. Vissa av mina ”kunder” skulle jag aldrig ge lillfingret till, medan med vissa kan jag ha mer tålamod. Allt beroende på situationen och individen. I klippet när Lillebror lyfter mig kände jag mig aldrig orolig över att det skulle gå över styr. Jag är noga med min arbetsmiljö och att det ska vara så säkert som möjligt för både mig och hästen.
Hur vill du att det ska vara när du kommer ut till en kund för att sko?
– 
För att det ska bli så bra jobb som möjligt krävs det bra förutsättningar såsom plant och rent golv, bra belysning och säker uppbindning. Allt brännbart ska vara undanplockat och omkringliggande boxar ska vara stängda. Hästen ska vara tränad för uppgiften, ha fått möjlighet att kissa och intagen i tid så den torkat upp ordentligt från lera och väta.
– Sist men inte minst, visad repekt från stallets personal och hästägare. Man passerar till exempel inte med höpåsar eller kraftfoder när en hovslagare arbetar. En onödig och i vissa fall riskfylld situation kan då uppstå. Listan kan göras oändlig men sunt förnuft, hänsyn och kommunikation kommer man långt med.Mer i Hippson-TV

Filmad frågestund med Ludwig Svennerstål

Vilket är det läskigaste fälttävlanshindret Ludwig Svennerstål har hoppat och vem är hans idol? FEI Eventing bad sina följare om frågor till den svenska landslagsryttaren – här ger han sina svar i en filmad frågestund med FEI-TV.


Sett 226 ggr

Hingstsläpp på Lojsta hed – se när Clip får träffa flocken

I helgen var det dags. Russhingsten Clip 712 släpptes in i flocken med ston och föl på Lojsta hed, Gotland. Clip gick med flocken även förra året. Till nästa år beräknas drygt 30 föl komma. I år skedde hingstsläppet utan publik, på grund av coronasmittan, men du kan se hur det gick i klippet ovan.


Sett 11385 ggr

Hästkompisarna som INTE praktiserar social distansering

Brittiska hopptränaren Claire Edwards har delat det här klippet på de båda hästarna Balou och Eric, som ”tungkysser” (eller vad man nu ska kalla det…) varandra i stallet.
“Have had to have a word with Balou and Eric… Failing to adhere to social distancing.” är hennes kommentar på Facebook. Har ni sett något liknande?


Sett 1050 ggr

Hoppa med sadeln i handen – den ultimata utmaningen

Så här i utmaningstider kan vi inte låta bli att dela med oss av ett helt galet klipp där militärer rider i strömhopp, barbacka och med sadeln i handen!
En något mer sansad, men ändå imponerande, utmaning är den hoppryttaren Nicole Holmén visar – där hon uppmanar ryttarkollegorna att hoppa utan stigbyglar. Se hennes inlägg nedan:


Sett 1908 ggr

En svalkande dusch sitter inte fel

Sommarvärmen har gjort intåg i Sverige – vad passar då bättre än en svalkande dusch? Den här hästen har verkligen parkerat sig för att vattenspridarens strålar ska göra sitt.


Sett 2177 ggr

Dags för ryttarna att ta sig an en ny utmaning

Det började med toarulle- och ninjautmaning, nu är det dags för "rolling challenge". Det är paret Augustsson Zanotelli som utmanar ryttarkollegorna på en serie tandemkullerbyttor.


Sett 1920 ggr

Ella, 3 år, vet hur man gör mockningen rolig

Snart treåriga Ella Hansson Jensen mockar gärna till sin ponny Santana – och inställningen är det definitivt inget fel på. Med en glad trudelutt tar hon sig an arbetsuppgiften med stort engagemang.


Sett 5219 ggr

Så tränades polishästarna i Storbritannien under 1960-talet

Traditionen med beridna poliser är något som har funnits i århundraden tillbaka. En polishäst behöver bland annat vara modig och snabb, samtidigt som den kan behålla lugnet oavsett situation. Polishästarna genomgår därför en grundlig träning för att bli redo för uppgiften – i klippet ovan illustreras hur träningen såg i Storbritannien under det sena 1960-talet.


Sett 1493 ggr

När benen är alldeles för långa

Visst är det ändå märkligt att föl, som är så små, ändå har svårt att nå ner. Det normala är ju att den som är liten har svårt att nå upp! Att börja smaka på gräset är inte helt lätt för den med lite för långa ben – men skam den som ger sig.


Sett 3757 ggr

Fölet De Camille löshoppar mer än gärna med mamma: "Har de gamla stostammarna från Flyinge i sig"

Fölet De Camille är en pigg liten tjej som föddes den 23 april. I klippet ovan är hon två veckor och då passar hon på att hoppa sida vid sida med sin mamma.


Sett 8506 ggr