Longera över hinder – i balans med bibehållen glädje

Hippson-TV

Avel

Publicerad: 2017-10-16

Publicerat av Per-Ola Forsberg den 10 oktober 2017

Longera över hinder – i balans med bibehållen glädje

Uppfödaren och unghästutbildaren Per-Ola Forsberg är inte så mycket för det här med löshoppning, som han menar är mycket för ägarnas egen bekräftelse. Han longerar hellre unghästarna över hinder då och då för att lära känna vad det är för sorts häst. Här berättar han mer om sitt tänk.

Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
Per-Ola Forsberg håller till i skånska Dalby där han föder upp och utbildar hopphästar ämnade för toppsport. En del i hans system innefattar att longera hästarna över hinder, något han hellre gör än att löshoppa dem.
– Jag har gått ifrån det där med löshoppning mer och mer. Själv tycker jag att jag tappar kontakten med hästen när den löshoppas, ofta lägger den sig till med en del olater och springer bara på eller måste drivas för hårt, säger han och fortsätter:
– När hästarna sedan ska hoppas uppsuttet är det nog inte många som vill att hästen ska agera på samma sätt när den ser hinder och de kan bli förvirrade. Då jag longerar över hinder håller jag ständig kontakt med hästen via linan, den får samtidigt en mycket positiv upplevelse av hinder och hoppning, säger Per-Ola.
  
Får inte jagas fram
Han berättar att det oftast är treåringarna som får prova att hoppa på lina.
– Jag tror säkert att det finns en poäng i att göra detta även med äldre hästar. Dock är det då viktigt att se till att de inte jagas fram, att de mer lunkar över hindret och tar det med ro. Hästen ska inte rusa fram till hindret, brallar den efteråt är den stolt och det är okej!
I det här arbetet med hästarna är det viktigt att inte sätta press.
– Så fort hästen känner sig stressad, får ett dåligt språng eller slår i bommen sätter adrenalinet i gång och pumpar. Då kan den inte ta in någon lärdom utan tänker bara flykt. Hela inlärningen bygger på att hästen är avspänd och kan ta emot information. Sätt ingen press, låt den lunka på så att den hinner förstå, oftast klarar hästen uppgiften galant, säger Per-Ola.
  
Travas ute
Treåringarna får egentligen bara hoppa på lina vid ett enda tillfälle, innan dess har de gått på tur ute i skogen för att hitta framåtbjudning, styrka och balans.
– Jag håller stenhårt på ett visst datum – den 15 augusti kommer treåringarna hem från betet och får skor fram, de börjar sedan ridas ut längre och längre stunder med mycket trav och skos så småningom runtom, säger Per-Ola och fortsätter:
– Inte förrän i december kommer de in i ridhuset och hoppas uppsuttet. Förr gick de på betet längre och kom in i ridhuset nästan direkt, men jag har ändrat detta. I ridhuset blir det bara svängar hela tiden, de tappar ofta framåtbjudningen eftersom styrkan och konditionen saknas. Allt blir svårt och glädjen försvinner snabbt.
  
Håller hästen ifrån sig
De unghästar som longeras över hinder har gått på lina vid ett fåtal tillfällen tidigare, vid inridningen till exempel.
– Jag har min rundcorall till hjälp, det blir lättare att hålla dem på voltspåret då. Men så är de också inlärda med att gå ifrån mig när jag höjer handen. Det enda jag behöver tänka på är att hålla hästen ifrån mig med stadig kontakt på linan, så att jag inte förlorar kommunikationen med hästen. Meningen är lite att den ska lufsa på och inte bry sig nämnvärt om hindret, bara visa hur mycket förutsättningar den besitter, säger Per-Ola.
  
Missa inte klippet ovan där du ser treåriga Épreuve d'Artiste, valack, e. Messenger – Clinton II – Be My Chief xx. Och nedan treåriga Sacrosanct, ett sto e. Untouchable – Indoctro – Nimmerdor.

Publicerat av Per-Ola Forsberg den 10 oktober 2017

Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2437 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9045 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11075 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9337 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2634 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6903 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6426 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1502 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2855 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5807 ggr


Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.