Marcus Westergren hoppar i grimma: ”Handen ska bara vara en vägvisare”

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2016-04-08

Marcus Westergren hoppar i grimma: ”Handen ska bara vara en vägvisare”

Under en clinic för en tid sedan visade hoppryttaren och tränaren Marcus Westergren att man kan hoppa en häst enbart i grimma, utan att ta för mycket med handen. Klippet från clinicen har fått spridning i sociala medier. För Marcus började det som en kul grej.

Text: Ida Röök
Foto: Hippson/Arkiv
  
– På mina träningar har jag sett att många ryttare har problem med att hoppa hästen på volt. Så när jag själv gjorde övningen hemma ville jag se om det fungerade att rida hästen enbart med skänklarna, och bara låta handen vara en vägvisare. Jag rider alla mina hästar så – med mycket ben och lite hand.
  
Rider sällan på fyrkanten
Sagt och gjort, sjuåriga Cacao fick agera testhäst i den klassiska övningen ”Klockan”, tränset togs av och grimman på. Cacao gjorde det riktigt bra. Ett par månader senare visade han samma sak på en clinic. 
– Jag upplever att många rider runt på fyrkantsspåret och att hästen då svänger när den ”måste”, i hörnen. Jag rider väldigt sällan på fyrkanten utan snarare ett par meter innanför spåret. Jag vill att hästen ska lyssna på mina skänklar, inte på min hand – handen ska bara fungera som en vägvisare. Men det finns de som använder sargkanten som en ytterskänkel, säger Marcus och fortsätter:
– Det är sällan som hindren står längs med spåret, så när man ska hoppa blir det ofta väldigt vingligt om hästen inte tar skänklarna med bjudning framåt. Visst, ibland måste man betsla upp hästen, men det ska ändå inte vara så att man måste rida med handen utan snarare med kroppsspråket och skänklarna.
  
Få igenom det du begär
Han menar att det viktigaste när man arbetar med att få bort handridningen är att se till att du får igenom det du begär av hästen.
– Ska den gå skänkelvikning undan höger – se då till att den gör det, så att det inte bara blir frambenen som hänger med. Hästen måste vara lyhörd och svara direkt på din skänkelgivning, det är väldigt viktigt. 


Mer i Hippson-TV

När bron är farlig men gräset är grönare på andra sidan

Visst längtar vi alla lite extra efter sommar och sol? Sofia Bryntesson delar med sig av ett klipp från i somras när hennes haflinger Latina tog sig över den läskiga bron till maten och kompisarna på andra sidan.
Hon är en matglad, nyfiken och go tjej som kan se lite spöken på olika ställen. Broar har varit läskiga tidigare, men nu går det mycket bättre efter en sommar i denna hage, berättar Sofia. 


Sett 3885 ggr

Tjoho matte, nu ska vi bada!

Vatten kan vara lite läskigt om man är häst. Är det bäst att skritta försiktigt, eller skutta i? Den här ryttaren fick sig en blötare ridtur än väntat men som tur är gick allt bra.


Sett 8049 ggr

Hästen som leker med maten

Ibland kan de enklaste leksakerna vara de roligaste. Det tycker i alla fall den här hästen, som har hittat en krubba att kasta upp och ner. Visst verkar han ha roligt?


Sett 2109 ggr

"Grisigt" värre på ridbanan

Gårdens två grisar har inte alls förstått hur bommarna på ridbanan ska användas. Eller så vill de helt enkelt ändra på ridövningen som de tycker att den bör göras.


Sett 8268 ggr

Dressyrryttarens uppsittningsutmaning

Dressyrryttaren Jessica von Bredow-Werndl inleder det nya året med att skicka ut en utmaning till alla ryttare. Klarar ni av att sitta upp utan att använda händerna? Och från båda sidorna? Jessica klarar det galant.


Sett 7113 ggr

Efter tävling är det dags för lerbad

När man vunnit ska man så klart fira. Sen gör ju alla det på olika sätt. Galoppören Envoi Allen firar stort genom att få sig en ordentligt lerinpackning i hagen.


Sett 4878 ggr

Galoppombyten utan att spilla en droppe ur glaset

Vi startar veckan med en rolig utmaning. Dressyrryttaren Abi Lyle inledde året med att göra galoppombyten med ett dryckesglas i handen utan att spilla ut en droppe. Kanske något att testa vid nästa träningspass? 


Sett 1937 ggr

När unghästen stjäl mössan

Det treåriga stoet Totally In Love (e. Totilas) är nyfiken och lite busig av sig. Dressyrryttaren Paulinda Friberg delar med sig av ett roligt klipp. Stoet, som dessutom är barnbarn till Paulindas tidigare topphäst Di Lapponia T, bestämmer sig för att hon behöver mössan bättre än pappa Tyko.


Sett 2307 ggr

Sötchock när stor och liten träffas

Den lilla hunden och det fina fölet verkar ha blivit bästisar. Kan det bli mycket sötare än så här?


Sett 8128 ggr

Kollar så att ryttaren är tillbaka i god form

När Nicole Holmén en månad efter att dottern Claudia föddes hoppar med sjuåriga valacken Diamond bestämmer han sig för att testa så att matte är tillbaka i god form.
– Han är väldigt snäll i alla lägen men kan hitta på lite bus i bland, berättar Nicole när hon hör av sig till Hippson.
Diamond är efter Diarado (ue. Singulord Joter) och ägs av Eva Marie Bengtsson, Nicole kommer att börja tävla honom i år. 


Sett 17638 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.