Marcus Westergren hoppar i grimma: ”Handen ska bara vara en vägvisare”

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2016-04-08

Marcus Westergren hoppar i grimma: ”Handen ska bara vara en vägvisare”

Under en clinic för en tid sedan visade hoppryttaren och tränaren Marcus Westergren att man kan hoppa en häst enbart i grimma, utan att ta för mycket med handen. Klippet från clinicen har fått spridning i sociala medier. För Marcus började det som en kul grej.

Text: Ida Röök
Foto: Hippson/Arkiv
  
– På mina träningar har jag sett att många ryttare har problem med att hoppa hästen på volt. Så när jag själv gjorde övningen hemma ville jag se om det fungerade att rida hästen enbart med skänklarna, och bara låta handen vara en vägvisare. Jag rider alla mina hästar så – med mycket ben och lite hand.
  
Rider sällan på fyrkanten
Sagt och gjort, sjuåriga Cacao fick agera testhäst i den klassiska övningen ”Klockan”, tränset togs av och grimman på. Cacao gjorde det riktigt bra. Ett par månader senare visade han samma sak på en clinic. 
– Jag upplever att många rider runt på fyrkantsspåret och att hästen då svänger när den ”måste”, i hörnen. Jag rider väldigt sällan på fyrkanten utan snarare ett par meter innanför spåret. Jag vill att hästen ska lyssna på mina skänklar, inte på min hand – handen ska bara fungera som en vägvisare. Men det finns de som använder sargkanten som en ytterskänkel, säger Marcus och fortsätter:
– Det är sällan som hindren står längs med spåret, så när man ska hoppa blir det ofta väldigt vingligt om hästen inte tar skänklarna med bjudning framåt. Visst, ibland måste man betsla upp hästen, men det ska ändå inte vara så att man måste rida med handen utan snarare med kroppsspråket och skänklarna.
  
Få igenom det du begär
Han menar att det viktigaste när man arbetar med att få bort handridningen är att se till att du får igenom det du begär av hästen.
– Ska den gå skänkelvikning undan höger – se då till att den gör det, så att det inte bara blir frambenen som hänger med. Hästen måste vara lyhörd och svara direkt på din skänkelgivning, det är väldigt viktigt. 


Mer i Hippson-TV

Femåriga DeFino tar bommarna med "hoppsasteg"

Karin Öljemarks uppfödning DeFino (u. De Chenta) blir fem i år och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här får han träna att skutta över lite bommar och han tar sig an uppgiften med en något annorlunda stil. På ryggen sitter Johanna Svensson som jobbar hos Karin.
– Det är tur att han ska bli dressyrstjärna. Det är en häst som alltid är positiv och gör sitt bästa med en ärlig uppriktig inställning, skriver Karin till Hippson.


Sett 3188 ggr

Sötaste sällskapet när hagen ska mockas

Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap. Lilla söta miniatyrhästen Akilles vill hellre kela än mocka.


Sett 3784 ggr

När monsterväxterna anfaller

Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster. Som när det är en helt ofarlig krukväxt vid dressyrbanans vita staket.


Sett 10770 ggr

Johan och Benny – ett ekipage med en häftig utmaning

Johans son Filip rider och hoppar med egna ponnyn Colt. Det har blivit många timmar på läktaren som ponnyförälder men ändå fick han höra av sonen att han inget kan.
– Och det stämmer ju, jag visste ju inte hur det känns att rida eller hoppa hinder, säger Johan som helt enkelt tog och köpte en häst för att lära sig och kunna förstå sonens intresse – och för att utmana sig själv.


Sett 5467 ggr

När någon äntligen kliar på det perfekta stället

Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!


Sett 2649 ggr

"Mockar du matte så sopar jag"

Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.


Sett 2761 ggr

All In och hagkompisens bus

Har du också träffat en häst som biter och drar i hagkompisens täcken? Peder Fredricsons mästerskapshäst All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu. Se det härliga klippet ovan, där kompisarna testar täckets hållbarhet! 


Sett 18206 ggr

När man hittar en riktigt "hästig" låt

I det här Tik-tok-klippet har den som gjort det verkligen hittat rätt låt för tillfället. Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna än i höpåsen man försökt packa.


Sett 5407 ggr

När man snubblar och hoppas att ingen ser

Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?


Sett 14134 ggr

Häst eller flodhäst?

Denna hästen verkar ha hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Vilken hästägare känner (inte) igen sig?


Sett 4402 ggr