Maria Gretzer: ”Folk vill inte mocka längre”

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2022-10-03

Maria Gretzer: ”Folk vill inte mocka längre”

Maria Gretzer upplever att kunskapen kring mockning har försämrats. Hon menar att det finns flera som varken vill eller kan mocka på ett bra sätt och att det inte är acceptabelt att slänga ut rent strö på gödselstacken i dessa tider. Läs intervjun med Maria och se instruktionsfilmen där hon mockar.

Text: Linnea Lindahl

Maria Gretzer, tidigare landslagsryttare som ridit flera OS och VM, har på senare tid märkt av vad hon upplever som en nedåtgående trend. Hennes uppfattning är att kunskapen kring mockning har försämrats. Detta gjorde att hon publicerade ett informerande klipp på sociala medier där hon visar hur hon mockar en box med halm, beskriver vanliga misstag vid mockning samt hur man kan rätta till dessa. Klippet fick snabbt stor spridning och uppskattades av många.
– Det finns flera utbildningar inom häst i dag, både på gymnasie- och högskolenivå. Det finns många bra ungdomar som kommer därifrån, men något som jag tyvärr har upplevt är att många unga inte lär sig att mocka ordentligt i dag. De kanske lär ut det på skolorna, det vet jag inte. Men om det lärs ut så är det i flera fall som det inte efterlevs och det är ett stort problem. Det är bra att det finns utbildningar med teori, men att jobba med hästar är först och främst ett praktiskt jobb. Det är mycket som man inte kan läsa sig till, säger Maria till Hippson.
 
Priserna har stigit
Det mesta har blivit dyrare den senaste tiden och Maria är en av de stallägare som tvingats höja stallhyran för sina inackorderingar. Själv är hon i stallet och mockar sina boxar flera dagar i veckan.
– I dessa tider är det rent utsagt svindyrt med spån, pellets och halm. Priserna har stigit. Visst finns det folk som har lösdrift och vissa som har maskiner som sköter mockningen. Men det finns ändå många i dag som har vanlig hage och ett stall med vanliga boxar där man behöver mocka för hand med skottkärra och grep. Då kan man inte slänga ut för mycket ren halm eller spån.
Hon poängterar att det är viktigt att ungdomar inte utnyttjas för att göra stallarbete.
– Det är jag den första att skriva under på, att unga inte utnyttjas och stå och mocka hela dagen när de är ute på sin praktik. Men jag upplever nästan att ingen vill mocka i dag och att det därför är svårt att hitta bra folk som mockar bra. Jag vill inte att man ska slänga ut en massa ren halm på gödselstacken och jag vill heller inte behöva tjata och gnälla på folk. Därför är det viktigt att lära ut hur man mockar på ett bra sätt för att slippa spill, förklarar Maria.


Mer i Hippson-TV

Det är hovskägget det hänger på …

När kocken Jonas Svensson lagar mat i TV4 njuter programledaren Jenny Strömstedt så det hörs. Men när han ska briljera med sina hästkunskaper, då blir det gapflabb i studion. Jonas förklaring av vad som skiljer kall- och varmblod åt är så rolig men kanske inte helt ologisk för den oinvigde.


Sett 2375 ggr

Årets ridlärare är från Örestads RS

Anette Liljegren heter hon och är ridlärare på Örestads Ryttarsällskap i Malmö, en anrik förening och ridskola med mycket verksamhet. I över 30 år har Anette Liljegren fått generationer av ryttare att fatta galoppen hos Örestads Ryttaresällskap. Nu får hon ta emot priset Årets ridlärare. - Nu gick min puls upp i 190. Så himla kul efter alla år, vilken kick! sa Anette Liljegren om beskedet. Hör henne berätta med verklig passion om arbetet som ridlärare och kärleken till hästarna.


Sett 691 ggr

Pontus Hugosson snösatsar inför X-games

I en härlig fartfylld tolkningsfilm visar Pontus Hugosson och hans fina shetlandsponny upp det som är det absolut bästa med riktig vinter. Vacker vit snö, solsken och riktigt kul med en underbar liten ponny. Visst blir ni alla lite sugna på att tolka även om det inte är så avancerat som Pontus Hugosson visar upp?


Sett 809 ggr

När de tuffa tanterna tar över tyglarna

Man kan inte bli annat än glad när man ser den här rundan – eller tre rundor i en rundan – där tre damer med medelåldern 54 år tar sig an pay & cross-banan hos Åsby RF härom helgen. Det är Marie Nilsson som hörde av sig till Hippson och delade med sig av klippet. Det är efter att de tre ridit varsin felfri runda som de bestämmer sig för att avsluta tillsammans.


Sett 2858 ggr

Filmen Saving Mimosa har premiär – följer hästens liv från Portugal till Sverige

Lotta och Casimir Artmann bestämde sig för att rädda den portugisiska hästen Mimosa från slakt. Hösten 2020 kom stoet till sitt nya hem nära Höganäs i Skåne. Mimosa hade knappt haft någon kontakt med människor tidigare. Nu har Casimir och Lotta gjort en dokumentärfilm om hästens resa till att bli ridhäst i Sverige. Den 8 december har filmen premiär på Sagabiografen i Höganäs. Fler visningar väntas under nästa år. Se trailern ovan och läs mer om Mimosa och hennes ägare här
– Jag tycker att det här är en bra historia. Det är dels berättelsen om att rädda en vildhäst från slakt, och så hade ju Lotta sin dröm om att tämja en vildhäst. Det är två bra berättelser i en, sa Casimir när Hippson intervjuade honom i våras.


Sett 1771 ggr

Se klippet: Ridtravaren Lulu Face gör galoppiruett

Ridtravaren Lulu Face (född 2008, e. Jag de Belloet – Buvetier) har nått stora framgångar på dressyrbanan med Jessica Jakobsson i sadeln, vilket Hippson tidigare rapporterat om. Ryttaren har genom åren skolat ett flertal travhästar till ridhästar inom såväl hoppning som dressyr. Med Lulu Face har satsningen legat på dressyrbanan och sedan 2018 tävlar ekipaget på Medelsvår nivå. I det här klippet visar de upp en del av träningen hemma, när de övar på galoppiruetter. 
– Hon börjar bli starkare och starkare. Det är så sjukt kul att rida henne, säger ryttaren. 


Sett 5641 ggr

När man inte riktigt når upp …

När man är lite för kort i rocken för att lyckas trä på grimman på sin ponny. Då är det skönt att ha en vuxen till hands som kan hjälpa till med den sista knycken.

Till klippet på Instagram


Sett 1724 ggr

Står stadigt på benen – eller?

När vinterns första snö fallit passade mamma Cicci och dottern Thea i Åkersberga på att tolka efter fullblodet Afaal. Hur det gick kan ni se i klippet ovan. Alla klarade sig utan några skador. Däremot blev det många skratt, hälsar Matilda Mårdh som skickat in videon.
– Thea var lite stadigare på benen och Cicci var lite väl kaxig, skriver hon till Hippson. 


Sett 3120 ggr

När man är liten men väldigt modig (och högljudd!)

Hörru kompis, varför ser du så stel ut? Den här lilla ponnyn tycker att den stora hästen är väldigt konstig. Men steg för steg närmar den sig ändå. Sätt på ljudet och se klippet ovan eller på Instagram.


Sett 4101 ggr

Hjälp! Vad är det för läskigt ljud?

Det låter konstigt i hagen. Ett skrämmande ljud som gör de här tre hästarna lite oroliga. Men vad är det egentligen som pågår? Jo, hagkompisen har hittat en ny "leksak". Se klippet ovan eller på Instagram.


Sett 2767 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Utrustning
– Porträtt: Marie Johansson
– Ta steget till Medelsvår B

– Bättre känsla utan stigbyglar
– Så lägger du ett hovgips
– Vad vet vi om hästens ursprung?
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.