Musketör pensioneras efter 16 år

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-11-28

Musketör pensioneras efter 16 år

Hästen Musketör har tjänstgjort vid Beridna högvakten i imponerande 16 år, han har deltagit i över 600 beridna vaktparader och inte haft en enda sjukdag. Vid en högtidlig ceremoni avtackades han nyligen av Föreningen Beridna högvakten och Försvarsmakten.

Musketör, född 1999 e. Amiral ue. Chirac, har varit så utmärkande i sin insats som högvaktshäst att han är den första icke-människa som belönas med ställföreträdande arméchefens coin.
– Han har inte haft en enda sjukdag och inga skador under hela 16 år. Därmed har han gått över 600 högvakter. Han är verkligen en riktig musketör, säger Arne Wuolo, chef för Kavalleriavdelningen vid Livgardets livbataljon, på Försvarsmaktens hemsida.
Vidare berättar Arne Wuolo på hemsidan att Musketör varit en lugn häst men lite småbusig emellanåt och ett riktigt matvrak.
– Du är en trogen tjänare i Försvarsmakten. Lycka till med pensionen. Vi kommer att sakna dig, avslutade arméchef Laura Swaan Wrede och gjorde därefter honnör och Musketör fick utgå.
Nu väntar lata dagar i hagen och fina promenader och ridturer i området kring Ursvik där Musketör kommer tillbringa sin välförtjänta pension.
Det är föreningen Beridna högvakten som äger hästarna och föreningens generalsekreterare Lena Linn var med vid avtackningen. Från föreningen överlämnades ett skräddarsytt täcke till Musketör.
– Föreningen sörjer för att hästarna, när deras tjänst är gjord, får komma till fina hem där de får njuta livets glada och lata dagar. För oss i föreningen är hästvälfärden en högt prioriterad fråga, säger Lena Linn.

Mer om Musketör och avtackningen på Försvarsmaktens hemsida


Mer i Hippson-TV

"Bajskastning mot skottkärra"

Vår bloggare Annelie som funderar på hur det kommer sig att just när det kommer till att pricka skottkärran på långt avstånd är man pricksäker som få. Men i alla andra sammanhang kan man inte slå in en straff i öppet mål från en meters håll.


Sett 216 ggr

Den perfekta fyrbenta hjälpredan vid intaget

När hästarna ska tas in från hagen är det bra om man hjälps åt. Yohanna Anderssons hund, Charles-Ingvar "Charlie", vill gärna hjälpa till. Matte kan lugnt luta sig tillbaka när Charlie leder in hästen "Nasse" från hagen. 


Sett 7259 ggr

Pontus Hugosson och Katitzi tar rullskridskoåkandet till en ny nivå

De har gjort många tricks ihop, alltifrån skidåkning till att delta i talangjakter på TV. Nu tar Pontus Hugosson och ponnyn Katitzi sig an ett nytt, fartfyllt trick med rullskridskor, en ramp och ett hinder.


Sett 3151 ggr

Se von Eckermanns segerrunda med King Edward

Det var helt enkelt sanslöst bra! Så kan man väl sammanfatta Henrik von Eckermanns två ritter i Global Champions Tour Super Grand Prix på lördagskvällen. I klippet ser ni den andra rundan där han säkrade segern med en dryg sekunds marginal. Och, precis som alltid, så är King Edward högt över alla hinder.


Sett 3405 ggr

Sexåriga Jack visar hur det ska gå till

Den här lilla killen är bara sex år men tar sig redan an terränghindren bättre än många som är avsevärt äldre. Se det imponerande klippet.


Sett 9511 ggr

Scooby Doo är envis som... ja, en åsna!

Uttrycket "envis som en åsna" gör sig väl påmint när åsnemaskoten Scooby Doo ska lastas. Men mat kan han inte motstå, så han går med på att kliva in i B-kortslastbilen. Belöningen efter transportfären blir dessutom semester i gräshagen med ponnytjejen Pandora.


Sett 5686 ggr

Peder Fredricson utsedd till årets atlet av FEI

Världsettan, Peder Fredricson utsågs till årets atlet vid FEI Awards och Patrik Kittels hästskötare Marie Johansson vann utmärkelsen bästa hästskötare.


Sett 2756 ggr

Kan din häst kissa på beställning?

Förstå vad det hade underlättat stallarbetet om man skulle lära sin häst att göra sina behov på beställning. Eller vad säger ni? Denna hästen har lärt sig kissa både i en skottkärra och i en hink. 


Sett 9207 ggr

Shettisarna Bosse och Bulten hänger med lösa på ridturen: "Lyckliga hästar är vårt motto"

När Carina Vendlegård rider ut brukar flera hästar följa med. När hon själv rider sin islandshäst promenerar shetlandsponnyerna Bosse och Bulten efter lösa. 
Islandshästarna är vana vid flockhantering och ofta rider vi en och tar med flera, berättar hon.
Bläddra i inlägget ovan för att se klippet. 


Sett 11512 ggr

När man ser en riktig snygging i spegeln

Mitt under träningspasset får den vackra hingsten Comet syn på en spännande individ, alldeles intill banan. Då är det bäst att hälsa ordentligt.


Sett 44649 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
Jessica Nordin svarar
Övningar för att stärka hästens ena bakben
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.