Nyfikna Milo räds inte paraplyet: "Superspännande med allt som är nytt"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-10-12

Nyfikna Milo räds inte paraplyet: "Superspännande med allt som är nytt"

Milagro de Amor är bara fem månader, men han visar redan att han är en tålig liten herre. Matte Angelique Mårtensson berättar att namnet betyder kärlekens mirakel och Milo, som han kallas, är hennes första uppfödning.

Angelique äger Milos mamma Amber.
– Hon är min hjärtehäst och betyder allt, berättar hon.

Hämtade sperman själv
Milo är efter den tyska hingsten Morricone och Angelique berättar om hur hon själv fick åka till Tyskland för att hämta sperman:
"Hans mamma blev inte dräktig 2017 trots flera försök med två olika svenska hingstar med hög dräktighet. Inför 2018 hittade jag min drömhingst, Morricone, som står i Tyskland. Blev starkt avrådd på grund av avståndet, men magkänslan sa att han är den rätte.
När det var dags att inseminera så krockade det med Kristi himmelsfärd och det gick inte att få seminen/sperman skickad med flyg. Magkänslan sa att det var nu eller aldrig och innan jag visste ordet av det satt jag på flyget till Tyskland för att hämta seminen personligen. För att den skulle hållas kall på vägen hem behövde jag ha med mig kylklampar, vilket man ju inte får ta med på flyget på grund av för mycket vätska. Hittade ett kryphål, om man har med sig barnmat är det tillåtet med kylklampar, så jag fyllde min kylväska med klämmisar och kylklampar (det funkade, om än med lite mutter över att jag inte hade något barn med)!
Väl i Tyskland lyckades jag med hjälp av en turistguide irra mig till tåget som stannade en bra bit ifrån stuteriet. Gick sista biten, 50 minuters rask promenad i gassande sol, vilket resulterade i värmeslag. Fick tack och lov skjuts tillbaka till tåget så resan till flyget gick bra. Satt på flygplatsen i åtta timmar, riktigt risig av värmeslaget och med en suspekt grå frigolitlåda i famnen. Fick mycket konstiga blickar i spärren till flyget, men det gick bra och jag var på väg till Sverige med Milo i lådan."
 
Har hanterats mycket
En kort tid innan Milo föddes blev mamma Amber sparkad och det var därför boxvila som gällde Milos första tid i livet. Det har också inneburit att han är mycket hanterad av människor.
– Trots att han fick spendera för mycket tid på box i början har han alltid varit oerhört snäll och social, det är nog inte en enda människa han har lämnat oberörd, säger Angelique.
– På filmen är det första gången han ser ett paraply, när jag tog fram det så var han i andra änden av ridhuset, såg paraplyet och kom springandes för att utforska det. Han tycker verkligen att det är superspännande med allt nytt och har hittills inte blivit rädd för någonting.

Mer i Hippson-TV

Nästan blind hoppryttare vill inspirera andra att följa sina drömmar

Wren Blae Zimmerman fick en ovanlig ögonsjukdom när hon var 17 år. Några år senare hade hon förlorat i princip hela sin synförmåga. Den centrala synen är helt blank – och i dag har hon bara en viss begränsad, suddig, syn i periferin.
  
Trots det har Wren börjat rida och hopptävla. Innan tävlingen går hon banan tillsammans med en medhjälpare, både innan hindren är uppställda och när de står på banan. Den nu 30-åriga ryttaren förklarar för
Horse & Hound att hon föreställer sig banan som ett rutnät och att hon får hjälp av sin tränare via en hörsnäcka om hon "tappar linjen" när hon väl rider. 
– Genom att tävla kan jag göra det som människor tidigare sagt åt mig att jag inte kan, och visa att de har fel. Men jag vill också förändra människors föreställningar om vad en blind eller synnedsatt person är kapabel till, säger hon till tidningen.
  
Wren, som bor i Kentucky i USA, berättar också att hon hoppas att det amerikanska förbundet ska införa parahoppning vid sidan av paradressyren.


Sett 657 ggr

Se hästarna busa loss – i full trav: ”Travare kan verkligen njuta av att dra på i frihet”

Att hästar ”drar en repa” i full galopp i hagen är vi alla vana vid att se. Men är man avlad för trav kan rejsandet med kompisen lika gärna ske i den gångarten. Vilket Lisbeth "Pippi" Gunnars klipp visar.


Sett 11670 ggr

Delad pinne är dubbelt så roligt

De här två hästarna roar sig med en pinne och likt två hundar har de dragkamp om den. Men så är det ju så mycket roligare att leka tillsammans än ensam.


Sett 2226 ggr

Sötchock när ponnyn uppvaktar på alla hjärtans dag

Minns ni "alla hjärtans dag"-ponnyn från förra året? I år bjuder den på ännu ett uppvaktande klipp – och nog är det svårt att motstå en sådan charmör?


Sett 2383 ggr

Rebecca Mauleons treåring maxar myset: ”Får snart anställa en person som kan gosa med honom på heltid”

Dressyrryttaren Rebecca Mauleon har sedan december en ny blivande stjärna i stallet. Treårige Molukki är dock inte som alla andra – han ”kräver” extremt mycket mys. Missa inte det härliga klippet!


Sett 7654 ggr

Den där känslan när det är nybäddat

Finns det något skönare än att lägga sig i en nybäddad säng med rena sängkläder? Det är en känsla som vi delar med våra fyrbenta älsklingar, fast för dem handlar det om en härligt nyströad bädd – som här med gyllengul halm.


Sett 2548 ggr

Europamästaren Martin Fuchs tävlade i dressyr

Häromdagen fick publiken i Wellington, Florida, uppleva något utöver det vanliga. Europamästaren i hoppning, Martin Fuchs, tävlade nämligen i dressyr under ett triathlon för ryttare.
Dressyr-, hopp- och poloryttare tävlade i lag, men inte i sina vanliga grenar. Eventet hölls till förmån för
"Boys & Girls Clubs of Palm Beach County". Se hur det gick för Fuchs ovan.


Sett 5603 ggr

När longerpisken förvandlas till en hästätande orm

Efter ett träningspass i ridhuset avslutade Karin Pradjiotis med att leka "följa John" med sin treåring Susie Q. Stoet fick sig dock en rejäl överraskning när longerspöet riktades mot marken och snärten plötsligt blev en hästätande orm.


Sett 14490 ggr

Frieservalacken Ikaros unika löshoppningsteknik: ”Han har fullt upp med att kolla på sig själv i spegeln”

När den tioåriga frieservalacken Ikaros skulle hoppa för andra gången i sitt liv bjöd han på en riktig show. Varför hoppa när man kan studsa fram + göra någon form av passage mellan bommarna? Ägaren Cilla Lundin berättar mer om sin ”kung”.


Sett 23306 ggr

Pontus putsar träns – Hugosson-style

Vissa i stallet kan stå och putsa på tränset i evigheter. Andra vill få det gjort så fort som möjligt. Pontus Hugosson har hittat ett sätt som kanske inte är så bra för lädret, men det går i alla fall snabbt.


Sett 5976 ggr


taggar


liknande webbartiklar


Mest sedda


Populära taggar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.