Nyfikna Milo räds inte paraplyet: "Superspännande med allt som är nytt"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-10-12

Nyfikna Milo räds inte paraplyet: "Superspännande med allt som är nytt"

Milagro de Amor är bara fem månader, men han visar redan att han är en tålig liten herre. Matte Angelique Mårtensson berättar att namnet betyder kärlekens mirakel och Milo, som han kallas, är hennes första uppfödning.

Angelique äger Milos mamma Amber.
– Hon är min hjärtehäst och betyder allt, berättar hon.

Hämtade sperman själv
Milo är efter den tyska hingsten Morricone och Angelique berättar om hur hon själv fick åka till Tyskland för att hämta sperman:
"Hans mamma blev inte dräktig 2017 trots flera försök med två olika svenska hingstar med hög dräktighet. Inför 2018 hittade jag min drömhingst, Morricone, som står i Tyskland. Blev starkt avrådd på grund av avståndet, men magkänslan sa att han är den rätte.
När det var dags att inseminera så krockade det med Kristi himmelsfärd och det gick inte att få seminen/sperman skickad med flyg. Magkänslan sa att det var nu eller aldrig och innan jag visste ordet av det satt jag på flyget till Tyskland för att hämta seminen personligen. För att den skulle hållas kall på vägen hem behövde jag ha med mig kylklampar, vilket man ju inte får ta med på flyget på grund av för mycket vätska. Hittade ett kryphål, om man har med sig barnmat är det tillåtet med kylklampar, så jag fyllde min kylväska med klämmisar och kylklampar (det funkade, om än med lite mutter över att jag inte hade något barn med)!
Väl i Tyskland lyckades jag med hjälp av en turistguide irra mig till tåget som stannade en bra bit ifrån stuteriet. Gick sista biten, 50 minuters rask promenad i gassande sol, vilket resulterade i värmeslag. Fick tack och lov skjuts tillbaka till tåget så resan till flyget gick bra. Satt på flygplatsen i åtta timmar, riktigt risig av värmeslaget och med en suspekt grå frigolitlåda i famnen. Fick mycket konstiga blickar i spärren till flyget, men det gick bra och jag var på väg till Sverige med Milo i lådan."
 
Har hanterats mycket
En kort tid innan Milo föddes blev mamma Amber sparkad och det var därför boxvila som gällde Milos första tid i livet. Det har också inneburit att han är mycket hanterad av människor.
– Trots att han fick spendera för mycket tid på box i början har han alltid varit oerhört snäll och social, det är nog inte en enda människa han har lämnat oberörd, säger Angelique.
– På filmen är det första gången han ser ett paraply, när jag tog fram det så var han i andra änden av ridhuset, såg paraplyet och kom springandes för att utforska det. Han tycker verkligen att det är superspännande med allt nytt och har hittills inte blivit rädd för någonting.


Mer i Hippson-TV

Fredag, vårkänslor och spring i benen

Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen. 


Sett 854 ggr

Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 


Sett 13414 ggr

Dansar med islandshästar, hundar och hela stallgänget: "Oj så roligt!"

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.


Sett 31477 ggr

Vi börjar veckan med ett leende

Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".


Sett 1201 ggr

Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli

Det här lilla barnet har turen att han en moster som har en väldigt snäll häst. Så varför inte redan i väldigt unga år få prova på piaff och passage – då har man ju den rätta känslan redan från start …


Sett 5986 ggr

Kanske tur att snön är på väg bort

Pontus Hugosson har tidigare visat upp hur han testar skijoring hemma på gården. Han har dessutom tagit sig vidare i TV4:s program Talang tillsammans med söta Katitzi. Så kanske, med tanke på en eventuell finalplats, är det tur att snön är på väg bort i Västsverige. För senast gick skijoringen inte helt perfekt …


Sett 5043 ggr

Systrarna Bergåkra vloggar hos SVT

Den 23 februari är det premiär för systrarna Emilia och Olivia Bergåkras vlogg på SVT Barn och SVT Play. Det blir sammanlagt 12 avsnitt och givetvis medverkar även storasyster Cecilia och mamma Sigrid. Så häng med den hästtokiga familjen på tävling och i vardagen på gården i Hälsingland. 


Sett 2133 ggr

Ryttarförening gjorde dansutmaning till häst

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har blivit viral och det är många som genomför dansen runtom i världen. Även inom ridsporten är det flera som har tagit sin an utmaningen, men någon som gör det med en liten twist är Tågarpsortens ryttarförening. De genomför nämligen dansen uppsuttet till häst och vill nu utmana andra ridklubbar i landet.


Sett 90284 ggr

När snön vräker ner och traktorn strejkar

Linnea Åkesson driver utbildningsstall i Småland och där har det snöat en del på sistone. När hennes mamma Maria en dag kommer ut till ridbanan håller Linnea på att skotta fram fyrkantsspåret med en spångrep. Se klippet, glöm inte ljudet och se ända till slutet – ingen kan påstå att inte hästfolk är innovativa.


Sett 25246 ggr

Jo, gräset ÄR grönare på andra sidan

I vintertider kan det vara extra klurigt att hitta något att tugga på i hagen. Då gäller det att vara påhittig så att man kan lyckas få en smakbit av gräset på andra sidan staketet. Men det är ingen konst för Wish Princess Victoria, ett treårigt welsh cob-sto från Kil, Värmland, hälsar hennes ägare Lina Thor.


Sett 2956 ggr