Nyfikna Milo räds inte paraplyet: "Superspännande med allt som är nytt"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-10-12

Nyfikna Milo räds inte paraplyet: "Superspännande med allt som är nytt"

Milagro de Amor är bara fem månader, men han visar redan att han är en tålig liten herre. Matte Angelique Mårtensson berättar att namnet betyder kärlekens mirakel och Milo, som han kallas, är hennes första uppfödning.

Angelique äger Milos mamma Amber.
– Hon är min hjärtehäst och betyder allt, berättar hon.

Hämtade sperman själv
Milo är efter den tyska hingsten Morricone och Angelique berättar om hur hon själv fick åka till Tyskland för att hämta sperman:
"Hans mamma blev inte dräktig 2017 trots flera försök med två olika svenska hingstar med hög dräktighet. Inför 2018 hittade jag min drömhingst, Morricone, som står i Tyskland. Blev starkt avrådd på grund av avståndet, men magkänslan sa att han är den rätte.
När det var dags att inseminera så krockade det med Kristi himmelsfärd och det gick inte att få seminen/sperman skickad med flyg. Magkänslan sa att det var nu eller aldrig och innan jag visste ordet av det satt jag på flyget till Tyskland för att hämta seminen personligen. För att den skulle hållas kall på vägen hem behövde jag ha med mig kylklampar, vilket man ju inte får ta med på flyget på grund av för mycket vätska. Hittade ett kryphål, om man har med sig barnmat är det tillåtet med kylklampar, så jag fyllde min kylväska med klämmisar och kylklampar (det funkade, om än med lite mutter över att jag inte hade något barn med)!
Väl i Tyskland lyckades jag med hjälp av en turistguide irra mig till tåget som stannade en bra bit ifrån stuteriet. Gick sista biten, 50 minuters rask promenad i gassande sol, vilket resulterade i värmeslag. Fick tack och lov skjuts tillbaka till tåget så resan till flyget gick bra. Satt på flygplatsen i åtta timmar, riktigt risig av värmeslaget och med en suspekt grå frigolitlåda i famnen. Fick mycket konstiga blickar i spärren till flyget, men det gick bra och jag var på väg till Sverige med Milo i lådan."
 
Har hanterats mycket
En kort tid innan Milo föddes blev mamma Amber sparkad och det var därför boxvila som gällde Milos första tid i livet. Det har också inneburit att han är mycket hanterad av människor.
– Trots att han fick spendera för mycket tid på box i början har han alltid varit oerhört snäll och social, det är nog inte en enda människa han har lämnat oberörd, säger Angelique.
– På filmen är det första gången han ser ett paraply, när jag tog fram det så var han i andra änden av ridhuset, såg paraplyet och kom springandes för att utforska det. Han tycker verkligen att det är superspännande med allt nytt och har hittills inte blivit rädd för någonting.Mer i Hippson-TV

Mor och dotter på ridtur – med ponny och kamel(!): "Väldigt lätt att ha kamel"

Tilde och shetlandsponnyn Ditte fick i somras sällskap på sin ridtur. Mamma Anna-Carin Karlsson hängde med, ridandes på familjens kamel Judit. Den sexåriga kamelen är klickertränad och inriden. Dessutom kan hon bland annat spela fotboll, lägga sig ner på kommando och pussas. Se klippet ovan – och missa absolut inte Judits många talanger i klippet längre ner i artikeln.


Sett 2773 ggr

Ridtravaren "Olle" debuterar i fälttävlan

Linnéa Björklund har ägt ridtravaren Athos Hornline, som kallas Olle till vardags, i fyra år. I helgen var det dags för fälttävlansdebut för ekipaget och det blev placering direkt.


Sett 6377 ggr

När man verkligen inte känner för att arbeta

Så var det måndag morgon igen och dags att gå till jobb och skola. Men om man inte alls har lust till det – slipper man då?


Sett 12102 ggr

När det helt enkelt är för roligt att leka

Visst kan man känna igen sig i känslan, när man som barn hade så roligt att man aldrig ville gå in. Precis som det här supersöta fölet som bara vill busa runt.


Sett 8914 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck visar ny talang – drar vagn med stil

För fyra år sedan fick Lunds civila ryttarförening en oväntad sommarpresent när ponnyn Rut födde en mula. Mulle Meck har nu fått vänja sig både vid att ha en ryttare på ryggen och att löshoppas. Nu har han också blivit inkörd och i klippet ovan kan du se honom ute på tur.


Sett 20092 ggr

Små ponnyer leker med radiostyrd bil

Är det en hund? En katt? Nej, det är en radiostyrd bil som har letat sig in i ponnyernas hage hos Lavandin Equine LLC i USA. Bäst att kolla lite närmare – och att jaga ut den! 


Sett 7992 ggr

Jim Andersson: "Alla hästar kan, det är vi som måste lära oss av dem"

När Jim Andersson var barn tricktränade han hundar, duvor och shetlandsponnyn Doris. I dag driver han egen hästverksamhet på gården i Grängesberg, med 15 fyrbenta kollegor. Grunden till hans träningsfilosofi är frihetsdressyr, och i klippet ovan får vi se valacken "Piraten".
– Det är en dröm att få jobba med det man brinner för, säger Jim.


Sett 8101 ggr

Känslomässigt när Gal rider kür på Totilas son

Edward Gal var tårögd under sin kürritt vid årets nederländska mästerskap. Anledningen var att han red samma kür som han red med Totilas i VM i Kentucky för tio år sedan, där det blev guld. Han gjorde det på hingstens son nioåriga Glock's Toto Jr och deras kür belönades med hela 86,150 procent. I ett känslosamt inlägg på Facebook beskriver Edward Gal sina känslor, han skriver, bland annat: "Det var tio år sedan jag red den här küren – som har komponerats av Joost Peters – med Totilas i Kentucky. Jag trodde aldrig jag skulle rida den igen. Men i dag gjorde jag det med hans son och det var fantastiskt. Jag kände tårarna komma och var överväldigad när ni gav oss stående ovationer." Se ett klipp på ekipaget ovan.


Sett 8007 ggr

Hästen Cannon får massor av valppussar

Lina Dolk har med sig pappas lilla valp Pazz till stallet, det är en vit älghund-vaktel, som blivit bästis med hästen Cannon. Lina berättar att Cannon älskar att bli kliad i näsborrarna av stallets tvåbenta men att inget slår att gosa med valpen.


Sett 4634 ggr

Niklas Arvidsson hoppar ut från banan

Vid tävlingar i helgen slutade en av Niklas Arvidssons ritter inte riktigt som det var tänkt. Ett missförstånd och hästen valde att hoppa ut från banan.
– Jag skulle gå innanför men hästen trodde att den skulle hoppa oxern baklänges och sög tag i hindret. Jag var tvungen att styra undan och då hoppade den rakt ut, förklarar han för Hippson när vi når honom på telefon.
Både han och hästen klarade äventyret utan några komplikationer.
– Det var första gången jag red den mot klockan och den förstod inte. Som tur är var det inga barn eller människor i vägen så att gick bra och ingen skadade sig, säger Niklas och bjuder på klippet och sig själv.


Sett 57880 ggr