Så lär Lina Zacha hästen att "parkera" vid pallen

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2016-02-15

Så lär Lina Zacha hästen att "parkera" vid pallen

Efter videon på Ailsa som hjälpte till vid uppsittningen blev vi tipsade om detta klipp med Lina Zacha och hennes quartersto Tiger. Imponerande, eller hur? Vi blev nyfikna på hur man lär hästen att komma till pallen – och kontaktade därför Lina.

Text: Cajsa Ekström

Hej Lina! Berätta lite om dig själv och vad det är vi ser i klippet?
– Jag är tränare på heltid och utgår i all träning från kommunikation och relation. Att hästen går i väg vid uppsittning är både en säkerhetsrisk och en dålig start på ridpasset. Jag vill inte börja ett pass där det är tänkt att vi ska samarbeta med att tvångshålla hästen eller hoppa på i farten. Vad är det för vits med att rida en häst som inte vill bli riden?
– Jag börjar varje pass med att be hästen att komma intill pallen och han får ta tid på sig om han behöver det. Kanske är det jag som behöver stå och andas en stund innan det faktiskt är trevligt att vara i min närhet?
– Många människor tar med sig stress upp i ridningen, det är aldrig bra. Jag vill inte att hästen gör det för att han inte har något val, utan för att han vill ge mig sadeln. Så det handlar om en kombination mellan att relationen häst och människa är bra, och träning med positiv förstärkning.
  
Hur gör du konkret för att få hästen att förstå att den själv ska vända upp och ställa sig vid pallen? 
– En häst vill alltid stå rakt med halsen. Så om vi ställer hästen lite åt höger och smackar kommer han att vilja svänga till höger, det vill säga flytta bogen i den riktningen för att därigenom kunna bli rak i kroppen igen. Om vi då bromsar upp mjukt i handen och ber honom att försöka igen, då kommer han i stället att flytta bakdelen till vänster eftersom det också leder till en rak position. 
– Enklast är att börja enligt detta system, med hästen stående längs med en vägg. Om du står snett framför hästen till vänster och ställer hans huvud mot väggen till höger, kommer han att lösa uppgiften genom att flytta bakdelen från väggen och mot dig. Belöna med eftergift, beröm och positiv förstärkning i form av godis eller en kli-stund.
– Detta kan man sedan bygga vidare på genom att lägga till röstkommando eller handtecken, samt träna på att genom kroppsspråket – åt vilket håll jag tittar, vrider min egen kropp och var jag lägger vikten – även kunna dela upp förflyttningen i tre olika; bakdel, framdel eller sidvärts.
– Förutom att flytta intill människan på en pall kan detta användas i frihetsdressyren för att utveckla skänkelvikning, öppna, sluta, framdelsvändning och bakdelsvändning. Det går även att guida med tygeln direkt vid pallen och det är en bra övning i sig att genom olika tygeltag få hästen att flytta ett steg i alla olika riktningar; från dig och mot dig, med både bakdel och framdel, samt framåt och bakåt.


Tidigare Hippson-TV:
Hästen hjälper till vid uppsittningen
Mer i Hippson-TV

Tiffany tävlar dressyr med sina shirehästar

Tiffany Goldman bor i Kalifornien med make och sina två shirehästar Jeb och Teddy, med vilka hon tävlar dressyr.
– De är arbetshästar i positiv bemärkelse. Båda har sådan härlig inställning varje dag. När de jobbar ger de dig 110 procent och det är ett rent nöje att arbeta med dem, säger Tiffany till
The Chronicle of the Horse som har gjort ett längre reportage med henne.
  
Klippet ovan är från en tävlingsstart tillsammans med Jeb, i artikeln finns ytterligare ett klipp där hon rider den andra shirehästen Teddy.


Sett 5134 ggr
Kommentarer

Przewalskihästar släppta på stäppen i Mongoliet

Fyra przewalskihästar, uppfödda på Prags zoo, har släppts i ett reservat i Mongoliet. Där ska de acklimatisera sig innan de släpps i det fria på riktigt. Rasen har varit nära utrotning, men i dag finns det uppskattningsvis 800 exemplar som lever i det vilda, snart är de fyra till. 

Källa: TV4


Sett 2341 ggr
Kommentarer

Varför sluta klia – det är ju så skönt

Den här hästen vet att klistunden inte är över. När matte tror att den är det blir hon bestämt tillrättavisad.


Sett 8646 ggr
Kommentarer

En ung Peder pratar om samspelet: "Vi talar samma språk"

Under torsdagen sommarpratade Peder Fredricson i Sveriges radio P1. I samband med det släppte SVT Hästar, på Instagram, ett härligt klipp från 1989. Redan då poängterade ryttaren att samspelet med hästen är viktigt – och vi får se hans älskade Hilly Trip.

Missa inte klippet ovan!


Sett 11909 ggr
Kommentarer

En fontän får duga när polisrytteriet behöver svalka

Det är inte bara här i Sverige som vi söker svalka och skugga denna heta sommar. Polisrytteriet i Lexington, USA, hittar nedkylning i en av stadens fontäner – visst ser det ut som att både hästar och ryttare njuter?


Sett 3398 ggr
Kommentarer

Fölets tydliga order – när matte plötsligt slutar att klia...

På Island, hos Sauðárkróks-Hestar, finns detta supercharmiga föl. Det är inte svårt att tolka vad den lilla krabaten gillar allra mest. Kan det vara att bli kliad på rumpan?
  
Vi inleder veckan med detta härliga klipp, missa inte!


Sett 15529 ggr
Kommentarer

Bordet kollapsar och räddar ekipaget

Ett klipp som har fått stor spridning i sociala medier gör att vi sätter hjärtat i halsgropen – men sedan kan andas ut. 
Det är fälttävlansryttaren Jonathan Holling som delar klippet på sin Facebook-sida, med hashtaggen #thetimeisnow. En uppmaning till att arrangörer, banbyggare och hinderbyggare ska börja använda hinder som löser ut om hästen slår i. 
  
Se klippet ovan, tänk om det inte hade kollapsat...


Sett 14146 ggr
Kommentarer

Dressyrlaget firar delseger – och laddar inför finalen genom att flossa

Det svenska dressyrlaget leder Nations Cup i Falsterbo i halvtid och Patrik Kittel och Deja vann Grand Prix-klassen. I dag, söndag, väntar kür och GP Special. Humöret var på topp efter delsegern på lördagen och laget firade med riktigt snygg flossning!


Sett 2172 ggr
Kommentarer

Nika och Maja = "Hippson News" och "Malin Baryard"

Vi på redaktionen fick ett tips, och vad vi tolkar som ett härligt beröm, som vi fullkomligt älskar. Kompisarna Nika Sundström, 12 år, och Maja Lilja, 13 år, önskar nämligen sin stora idol lycka till – med en intervju.


Sett 2435 ggr
Kommentarer

Peder om Catch Me Not S: "Det är verkligen en fantastisk häst"

För Hippson berättar Peder Fredricson om samarbetet med Catch Me Not S:s ägare Ebba Berglöf, vad som gör hästen så fantastisk och vad som väntar framöver. Och sist men inte minst vad han säger till hustrun Lisen som också har vunnit Falsterbo Derby.
  
>> Läs intervju + se bildspel från derbyt här


Sett 7644 ggr
Kommentarer


Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Tjong i staketen!

Stalldrömmar

Tufft för arrangören när mobila boxar avbokas

Gästbloggen

Tankar om kontakt

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna