Efter videon på Ailsa som hjälpte till vid uppsittningen blev vi tipsade om detta klipp med Lina Zacha och hennes quartersto Tiger. Imponerande, eller hur? Vi blev nyfikna på hur man lär hästen att komma till pallen – och kontaktade därför Lina.
Text: Cajsa Ekström
Hej Lina! Berätta lite om dig själv och vad det är vi ser i klippet?
– Jag är tränare på heltid och utgår i all träning från kommunikation och relation. Att hästen går i väg vid uppsittning är både en säkerhetsrisk och en dålig start på ridpasset. Jag vill inte börja ett pass där det är tänkt att vi ska samarbeta med att tvångshålla hästen eller hoppa på i farten. Vad är det för vits med att rida en häst som inte vill bli riden?
– Jag börjar varje pass med att be hästen att komma intill pallen och han får ta tid på sig om han behöver det. Kanske är det jag som behöver stå och andas en stund innan det faktiskt är trevligt att vara i min närhet?
– Många människor tar med sig stress upp i ridningen, det är aldrig bra. Jag vill inte att hästen gör det för att han inte har något val, utan för att han vill ge mig sadeln. Så det handlar om en kombination mellan att relationen häst och människa är bra, och träning med positiv förstärkning.
Hur gör du konkret för att få hästen att förstå att den själv ska vända upp och ställa sig vid pallen?
– En häst vill alltid stå rakt med halsen. Så om vi ställer hästen lite åt höger och smackar kommer han att vilja svänga till höger, det vill säga flytta bogen i den riktningen för att därigenom kunna bli rak i kroppen igen. Om vi då bromsar upp mjukt i handen och ber honom att försöka igen, då kommer han i stället att flytta bakdelen till vänster eftersom det också leder till en rak position.
– Enklast är att börja enligt detta system, med hästen stående längs med en vägg. Om du står snett framför hästen till vänster och ställer hans huvud mot väggen till höger, kommer han att lösa uppgiften genom att flytta bakdelen från väggen och mot dig. Belöna med eftergift, beröm och positiv förstärkning i form av godis eller en kli-stund.
– Detta kan man sedan bygga vidare på genom att lägga till röstkommando eller handtecken, samt träna på att genom kroppsspråket – åt vilket håll jag tittar, vrider min egen kropp och var jag lägger vikten – även kunna dela upp förflyttningen i tre olika; bakdel, framdel eller sidvärts.
– Förutom att flytta intill människan på en pall kan detta användas i frihetsdressyren för att utveckla skänkelvikning, öppna, sluta, framdelsvändning och bakdelsvändning. Det går även att guida med tygeln direkt vid pallen och det är en bra övning i sig att genom olika tygeltag få hästen att flytta ett steg i alla olika riktningar; från dig och mot dig, med både bakdel och framdel, samt framåt och bakåt.
Tidigare Hippson-TV:
Hästen hjälper till vid uppsittningen
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Denna hästen verkar ha hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Vilken hästägare känner (inte) igen sig?
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Den prisade radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp, lögner och familjesvek vid ett ridcenter. Mannen som var ansvarig för händelserna dömdes för sexuella övergrepp. Hans dotter, Sofie Jahn, väljer nu att berätta sin historia i SVT:s nya talkshow med Carina Bergfeldt som har premiär i dag, fredag. Dessutom ska den omtalade historien bli tv-serie på TV4.
Det är snö i stora delar av landet och många har satt snösulor på sina hästar. Men många väljer också att avstå av olika anledningar. Bland dem Annika Strömberg som har kommit på en smart lösning när snöklamparna växer sig stora och det blir riskabelt att såväl rida som att leda häst.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom, kan man säga. Det är med nioåriga stoet All of Me, efter Camaro M, som startat trestjärnig fälttävlan som han tar sig an sockerbitarna från den smala sidan.
– Som fälttävlansryttare tränar vi redan mycket smalhinder. I detta fallet är det extremt smalt så jag visste inte om det skulle gå. Men blev positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen, säger Pontus till Hippson.
Har du också ibland fått känslan av att tiden står still, att du står och stampar på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan? Missa inte det roliga klippet ovan!
Stora delar av landet är täckta av snö, vilket lockar fram nya aktiviteter hos många. Några som tar vara på snön är fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och ponnyn Katitzi som plockade fram skidorna och tolkningsselen för att testa skijoring. Pontus berättar att Katitzi är inkörd, men det var första gången som han provade att åka skidor bakom.
– Hon är bäst och van vid det mesta, säger han.
Kolla in det härliga klippet ovan!
Minishettisen Gusten är en liten hingst med stor personlighet. Hans fem stora kompisar i hagen avgudar honom och han följer gärna med på gårdens alla aktiviteter, så som löshoppning. Eva Sjönnerhem på Sjönnerhemsgården i Hällingsjö delar med sig av några favoritklipp och berättar mer om det lilla charmtrollet.
Hur startar man veckan på bästa sätt? Kanske genom att låta sig inspireras av mästarna. Peder Fredricson och Hansson WL skickar lite måndagspepp från senaste träningspasset via H&M Welovehorses.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!