Efter videon på Ailsa som hjälpte till vid uppsittningen blev vi tipsade om detta klipp med Lina Zacha och hennes quartersto Tiger. Imponerande, eller hur? Vi blev nyfikna på hur man lär hästen att komma till pallen – och kontaktade därför Lina.
Text: Cajsa Ekström
Hej Lina! Berätta lite om dig själv och vad det är vi ser i klippet?
– Jag är tränare på heltid och utgår i all träning från kommunikation och relation. Att hästen går i väg vid uppsittning är både en säkerhetsrisk och en dålig start på ridpasset. Jag vill inte börja ett pass där det är tänkt att vi ska samarbeta med att tvångshålla hästen eller hoppa på i farten. Vad är det för vits med att rida en häst som inte vill bli riden?
– Jag börjar varje pass med att be hästen att komma intill pallen och han får ta tid på sig om han behöver det. Kanske är det jag som behöver stå och andas en stund innan det faktiskt är trevligt att vara i min närhet?
– Många människor tar med sig stress upp i ridningen, det är aldrig bra. Jag vill inte att hästen gör det för att han inte har något val, utan för att han vill ge mig sadeln. Så det handlar om en kombination mellan att relationen häst och människa är bra, och träning med positiv förstärkning.
Hur gör du konkret för att få hästen att förstå att den själv ska vända upp och ställa sig vid pallen?
– En häst vill alltid stå rakt med halsen. Så om vi ställer hästen lite åt höger och smackar kommer han att vilja svänga till höger, det vill säga flytta bogen i den riktningen för att därigenom kunna bli rak i kroppen igen. Om vi då bromsar upp mjukt i handen och ber honom att försöka igen, då kommer han i stället att flytta bakdelen till vänster eftersom det också leder till en rak position.
– Enklast är att börja enligt detta system, med hästen stående längs med en vägg. Om du står snett framför hästen till vänster och ställer hans huvud mot väggen till höger, kommer han att lösa uppgiften genom att flytta bakdelen från väggen och mot dig. Belöna med eftergift, beröm och positiv förstärkning i form av godis eller en kli-stund.
– Detta kan man sedan bygga vidare på genom att lägga till röstkommando eller handtecken, samt träna på att genom kroppsspråket – åt vilket håll jag tittar, vrider min egen kropp och var jag lägger vikten – även kunna dela upp förflyttningen i tre olika; bakdel, framdel eller sidvärts.
– Förutom att flytta intill människan på en pall kan detta användas i frihetsdressyren för att utveckla skänkelvikning, öppna, sluta, framdelsvändning och bakdelsvändning. Det går även att guida med tygeln direkt vid pallen och det är en bra övning i sig att genom olika tygeltag få hästen att flytta ett steg i alla olika riktningar; från dig och mot dig, med både bakdel och framdel, samt framåt och bakåt.
Tidigare Hippson-TV:
Hästen hjälper till vid uppsittningen
Expressen-TV intervjuar Peder Fredricson efter att han har fått ta emot en medalj av kungen. Men hur var det, var Peder sen för att han åkte till fel slott? Lyssna själva i Expressen-TV:s intervju.
Än är marken snötäckt i stora delar av landet, även om våren knackar på dörren i söder. Och visst kan snö vara alldeles underbart härligt. Som i det här klippet, på skidor efter en dragvillig liten ponny.
Nikki Birkehorn är sju år och "född att älska djur", som hon själv uttrycker det. Hon har nyligen spelat in fyra klipp där hon berättar hur man ryktar en häst och hur man använder de olika borstarna. Visst är hon supersöt och duktig?
– I vanliga fall är hon ganska blyg, men hon älskar att göra filmer och vill visa dem för hela världen, säger mamma Camilla.
Oron är stor bland hästägare i Sverige efter att flera hästar drabbats av EHV-1 i Stockholmsområdet. På onsdagen gästade Gittan Gröndahl, statsveterinär på SVA, och Ann Borglund, ridskolechef på Skånsta ryttare, TV4 Nyhetsmorgon. Se hela klippet ovan.
I mitten av november höll Peder Fredricson en uppskattad clinic inför fullsatta läktare på Strömsholm. Där berättade han om sitt system och visade bland annat hur han arbetar med nya hästar från marken – samt förklarade varför just den första kontakten är väldigt viktig. Inspireras av hans tips från clinicen i klippet ovan.
Greg Dubiel, boende i Cambridge i Kanada, har äntligen hittat lösningen på våra halkproblem. I stället för att gå med osäkra steg över stallplanen, eller med broddar under stallskorna, tog han helt enkelt på sig skridskorna.
För en stund får han det nästan att se roligt ut med en isig hästgård, eller vad säger ni?
Den här talangfulla sångerskan har hittat sin publik. Sätt på ljudet och se det söta klippet, som har fått tiotusentals visningar på Facebook. Brukar ni sjunga för era hästar?
Se Peder Fredricsons och H&M Christian K:s supersnabba omhoppningsrunda som gav segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix. Peder har sedan tidigare sagt att han inte vet om hästarna är redo för världscupfinal. Men efter söndagens seger verkar i alla fall Christian K vara på gång.
Vi kan inte låta bli att dela Hippson-läsaren Sophie Bergqvists härliga video, där ursöta hunden Spencer agerar ”spökalle”. Kan man lära dem att bära bommar också…? Hur som helst – missa varken filmen (med ljudet påslaget) eller intervjun nedan!
I den här pedagogiska filmen får vi lära oss hur hästens mag-tarmsystem fungerar och varför det till exempel är viktigt för hästen att äta ofta. Filmen är på engelska – men det visas modeller av magsäck, blindtarm och tarmar så det är ändå lätt att hänga med. Tänk att hästens tunntarm är mellan 20 och 30 meter lång! Se klippet ovan.
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.