Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Hippson-TV

Reportage

Publicerad: 2019-12-06

Han är för go denna häst <3 ljud på 😊 Hippson

Publicerat av Mina Möller Fd Nyberg Fredag 6 december 2019

Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Här berättar Mina mer om sin mycket speciella häst, missa inte det fina klippet ovan.

Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
Mina Möller köpte Tullen som föl från uppfödaren i Norge. Tullen är en social och känslig men cool kille. Han är också nyfiken och tycker om att lära sig saker.
– Jag började ha med honom lös när jag var ute och red. Med tiden har det utvecklats till att han är lös även på våra promenader när jag går med hundarna, berättar Mina, som har lärt Tullen att komma på inkallning.
  
Stannar ibland vid mat
Hon har honom lös för det mesta och då tillsammans med sina tre isländska fårhundar.
– Godis har varit en bidragande faktor till att han faktiskt kommer när man kallar. Det händer ganska ofta att han hittar mycket gott att äta i skogen och det händer att han fastnar vid någon grästuva och ska äta, men då kommer han alltid springandes när man försvinner utom hör- eller synhåll, säger Mina.
Fårhunden Eifur och Tullen älskar att tävla om vem som kan springa snabbast längs med vägarna i skogen.
– Det händer att de även jagar varandra i hagen, men de har aldrig skadat varandra. Tullen har en otrolig kroppskontroll och blir hundarna för intensiva stannar han och väntar på att de ska lugna sig innan han fortsätter, säger Mina.
  
Har med grimma och grimskaft
Även i stallet styr hon Tullen med rösten.
– Han kan kommandon som "vänd", då vänder han helt om. "Nej", då stannar han upp med det han gör. "Kom", då kommer han. "Varsågod”, då får han börja äta eller går in i sin box. "Backa", då backar han. "Hooow", då tvärstannar han.
Mina bor i Brobys djupa skogar i Östra Göinge, Skåne, och hon har mer än en kilometer till närmaste granne.
– När Tullen är lös är vi i skogen där det med säkerhet inte kommer biltrafik. Det har däremot hänt att vi har överraskat en och annan joggare, haha. Jag har alltid med mig grimma och grimskaft om en situation uppstår som kräver att jag kan kontrollera Tullen på ett tryggt och säkert sätt, säger hon.
  
Missa inte klippet ovan, där Tullen glatt kommer till matte när hon ropar.


Hippsons julkalender

Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.
Mer i Hippson-TV

När kattungen vill leka gäller det att ha tålamod

Den här söta hästen har fått en fin frisyr. Flätan är faktiskt helt oemotståndlig. I alla fall om man är en liten kattunge som tar varje chans att utforska världen och att leka. Även om det innebär att man måste klättra på en stor, stor häst. Se det söta klippet från Sophro Cavaliers.


Sett 1641 ggr

Ponnyn Tingeling visar sitt partytrick under kompisens hoppträning: ”Hon har varit med i Falsterbo”

Victoria och Linnea Grufman har skickat in ett härligt klipp på lilla Tingeling, som vi inte kan låta bli att dela. Under uppvärmningen till senaste hoppträningen var ponnyn med som vanligt, Victoria berättar att stoet brukar gå löst en stund innan de drar i gång på allvar.
– Plötsligt lägger hon sig och rullar mitt i. ”Konstigt!”, tycker min dotters hopphäst Wirnanda, som brallar till för att sedan jobba på lugnt. 


Sett 3693 ggr

Kigermustangen Fantasía vinterduschade i badrummet

Minns ni Alexandra Furmans minishettis som fick sig en vinterdusch i badrummet? När kompisen Fantasía, en tvåårig kigermustang, fick höra om lyxen ville hon också ha en vinterdusch. Så, Alexandra tog helt enkelt in henne i huset och duschen – och nog får hon än så länge (med näppe) plats.


Sett 2584 ggr

Spralliga hästen Patrick älskar att leka

Hästen Patrick har hittat en stor bit plast som fungerar utmärkt som leksak. I ett inlägg på Facebook berättar matte Samantha Jeffreys att han även brukar leka med pinnar och ibland jaga sin egen svans. Se det fartfyllda klippet!


Sett 1045 ggr

Legendaren Scandic får fredagsfeeling i hagen

Ni minns väl Scandic, Patrik Kittels pensionerade tävlingskamrat? Tillsammans med Patrik har Scandic en fantastisk karriär bakom sig där han bland annat har deltagit i världscupfinaler, gått OS och tagit EM-brons i Rotterdam 2011. Detta innan han avtackades 2016 inne på stora gräsbanan i Falsterbo. Här bjuder 21-åringen på äkta fredagsfeeling med en härlig galopp i gräshagen på hemmaplan!


Sett 6332 ggr

Maten smakar alltid bäst i grannens krubba

Precis som att gräset alltid smakar bäst på andra sidan staketet har den här hästen upptäckt att det smaskigaste finns i grannens krubba. Och är man bara lite klurig så går det lätt att förse sig – se själva mattjuven "in action".


Sett 2080 ggr

När man bara vill ligga ner och äta godis – men hoppsan!

Den här hästen är för trött för att resa på sig när det är dags för mat. Och det funkar ju väldigt bra att ligga ner och äta också för den delen. Fast helst vill man inte dela sina godsaker med en hungrig hund. Om man bara flyttar skålen lite närmare... OJ! Det var meningen! Inget att se här. Allt enligt plan!


Sett 6889 ggr

Kombinerat markarbete och miljöträning för polishästarna

I förra veckan fick 14 hästar hos Polisrytteriet väst jobba över bommar. Det var dock inte bara rent markarbete som stod på schemat, i övningen fanns även inslag av miljöträning – något som såväl hästar som ryttare uppskattade.


Sett 3724 ggr

Lyckan att få lära sig rida på en Grand Prix-häst

Alizee Froment är känd för sina fantastiska uppvisningar där hon rider GP-dressyr helt utan huvudlag. Och med en sådan mamma är det inte vilken ponny som helst man får lära sig rida på. Kolla klippet – där Alizees lilla dotter får testa "ponnyridning extra allt” på maffiga kändishästen Sultan.


Sett 5451 ggr

När hästen bjuder på styrketräning

Vem behöver gymmet och alla tyngder, när hästen bjuder till och gör jobbet. Den här killen tränar biceps med hjälp av hästen, något att testa?


Sett 4033 ggr