Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Hippson-TV

Reportage

Publicerad: 2019-12-06

Han är för go denna häst <3 ljud på 😊 Hippson

Publicerat av Mina Möller Fd Nyberg Fredag 6 december 2019

Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Här berättar Mina mer om sin mycket speciella häst, missa inte det fina klippet ovan.

Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
Mina Möller köpte Tullen som föl från uppfödaren i Norge. Tullen är en social och känslig men cool kille. Han är också nyfiken och tycker om att lära sig saker.
– Jag började ha med honom lös när jag var ute och red. Med tiden har det utvecklats till att han är lös även på våra promenader när jag går med hundarna, berättar Mina, som har lärt Tullen att komma på inkallning.
  
Stannar ibland vid mat
Hon har honom lös för det mesta och då tillsammans med sina tre isländska fårhundar.
– Godis har varit en bidragande faktor till att han faktiskt kommer när man kallar. Det händer ganska ofta att han hittar mycket gott att äta i skogen och det händer att han fastnar vid någon grästuva och ska äta, men då kommer han alltid springandes när man försvinner utom hör- eller synhåll, säger Mina.
Fårhunden Eifur och Tullen älskar att tävla om vem som kan springa snabbast längs med vägarna i skogen.
– Det händer att de även jagar varandra i hagen, men de har aldrig skadat varandra. Tullen har en otrolig kroppskontroll och blir hundarna för intensiva stannar han och väntar på att de ska lugna sig innan han fortsätter, säger Mina.
  
Har med grimma och grimskaft
Även i stallet styr hon Tullen med rösten.
– Han kan kommandon som "vänd", då vänder han helt om. "Nej", då stannar han upp med det han gör. "Kom", då kommer han. "Varsågod”, då får han börja äta eller går in i sin box. "Backa", då backar han. "Hooow", då tvärstannar han.
Mina bor i Brobys djupa skogar i Östra Göinge, Skåne, och hon har mer än en kilometer till närmaste granne.
– När Tullen är lös är vi i skogen där det med säkerhet inte kommer biltrafik. Det har däremot hänt att vi har överraskat en och annan joggare, haha. Jag har alltid med mig grimma och grimskaft om en situation uppstår som kräver att jag kan kontrollera Tullen på ett tryggt och säkert sätt, säger hon.
  
Missa inte klippet ovan, där Tullen glatt kommer till matte när hon ropar.


Hippsons julkalender

Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.


Mer i Hippson-TV

Voltige eller hoppning – varför ens välja

Den här tjejen har talang för voltige – och hoppning dessutom. Kanske kan bli en ny gren där man kombinerar de båda. 


Sett 444 ggr

Att galoppera är det roligaste som finns

Linda Björks fyraåriga dotter har en stabil och, framförallt, rolig vän i lilla ponnyn TurboÅke. Här hänger de med mamma på en galopp längs grönskande skogsvägar. Glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 15116 ggr

Historien bakom framgångssagan Cathrine och Cassidy

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy har varit ett radarpar i ett decennium. I en intervju med FEI Dressage berättar ryttaren om deras resa – från början till de stora mästerskapen.


Sett 1235 ggr

Sjunger sin häst till sömns

Den här lilla flickan sjunger vaggvisa för hästen som verkar ha somnat gott. Det blir inte mycket sötare än så här helt enkelt.


Sett 9791 ggr

Glädjefylld terrängritt för både ryttare och häst

Emilia Karlsson och hennes sjuåriga c-ponny älskar att flyga fram på terrängbanan. Kolla in det fartfyllda klippet, där ekipaget visar sin glädje genom hela ritten. 


Sett 13607 ggr

Idel gulsvarta manar när Taffsnäs rider ut

Ända sedan 1963 har det arrangerats ridläger på Taffsnäs. Det var Sonja och Börje Klangestam som startade verksamheten. Det som gör Taffsnäs unikt är att deras hästbestånd består av fjordingar. I dag är det Börje och Sonjas barn och barnbarn som driver verksamheten vidare. 


Sett 12851 ggr

Härlig galopp över gröna sommarängar

Johanna DueBoje satt upp på sin fina Mazy Klövenhöj och tog med sig eleverna Klara Svanberg på Bon Geste och Nellie Liljegren på ponnyn Wizard ut på en galopp över gröna sommarängar. Hon delar med sig av den härliga upplevelsen på Instagram.


Sett 3836 ggr

När vattenhindret blir ockuperat

Tyvärr, det blir ingen träning på vattenhindret i dag. Det har blivit ockuperat av en svanfamilj. Det blir till att träna på annat helt enkelt. Det är den brittiska hoppryttaren Joe Stockdale som delar med sig av sitt söta vardagsbekymmer.


Sett 6760 ggr

Får + ponny = bästa vänner för alltid

Det spelar väl ingen roll hur man ser ut och vad man är så länge man är snäll och rolig att vara med. Som den här söta ponnyn som är bästa kompis med ett får.


Sett 8658 ggr

Ridskoleponnyn Laban stjärna i Petra Marklunds video

När artisten Petra Marklund nyligen släppte ny musik tog hon hjälp av Tyresö ryttarförening. Deras lektionsponny Laban medverkar i videon och även verksamhetschefen Nina Ström fick agera stuntman i galoppsekvensen då Petra Marklund inte ridit tidigare. 
– Laban var en filmstjärna långt över förväntningarna. Om jag hade vetat vad han skulle prova på så hade jag nog sagt att det skulle bli svårt men han ställde upp på varenda tagning i knölig terräng och med miljarder knott, Han stod lika stolt uppställd varje gång. Dessutom var vi i ett tätbebyggt område sent på kvällen och när jag red dit passerade tung högljudd trafik och han vände inte ett öra när vi gick där på vägen. Jag var otroligt stolt över honom, säger Nina.
Att vara med vid filminspelningar hör inte till vanligheterna men de hade varit med i en även veckan före.
– Vi tycker att det är kul när vi kan haka på lite annorlunda saker och visa våra fina ridskolehästar, säger Nina stolt.


Sett 8396 ggr