Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Hippson-TV

Reportage

Publicerad: 2019-12-06

Han är för go denna häst <3 ljud på 😊 Hippson

Publicerat av Mina Möller Fd Nyberg Fredag 6 december 2019

Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Här berättar Mina mer om sin mycket speciella häst, missa inte det fina klippet ovan.

Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
Mina Möller köpte Tullen som föl från uppfödaren i Norge. Tullen är en social och känslig men cool kille. Han är också nyfiken och tycker om att lära sig saker.
– Jag började ha med honom lös när jag var ute och red. Med tiden har det utvecklats till att han är lös även på våra promenader när jag går med hundarna, berättar Mina, som har lärt Tullen att komma på inkallning.
  
Stannar ibland vid mat
Hon har honom lös för det mesta och då tillsammans med sina tre isländska fårhundar.
– Godis har varit en bidragande faktor till att han faktiskt kommer när man kallar. Det händer ganska ofta att han hittar mycket gott att äta i skogen och det händer att han fastnar vid någon grästuva och ska äta, men då kommer han alltid springandes när man försvinner utom hör- eller synhåll, säger Mina.
Fårhunden Eifur och Tullen älskar att tävla om vem som kan springa snabbast längs med vägarna i skogen.
– Det händer att de även jagar varandra i hagen, men de har aldrig skadat varandra. Tullen har en otrolig kroppskontroll och blir hundarna för intensiva stannar han och väntar på att de ska lugna sig innan han fortsätter, säger Mina.
  
Har med grimma och grimskaft
Även i stallet styr hon Tullen med rösten.
– Han kan kommandon som "vänd", då vänder han helt om. "Nej", då stannar han upp med det han gör. "Kom", då kommer han. "Varsågod”, då får han börja äta eller går in i sin box. "Backa", då backar han. "Hooow", då tvärstannar han.
Mina bor i Brobys djupa skogar i Östra Göinge, Skåne, och hon har mer än en kilometer till närmaste granne.
– När Tullen är lös är vi i skogen där det med säkerhet inte kommer biltrafik. Det har däremot hänt att vi har överraskat en och annan joggare, haha. Jag har alltid med mig grimma och grimskaft om en situation uppstår som kräver att jag kan kontrollera Tullen på ett tryggt och säkert sätt, säger hon.
  
Missa inte klippet ovan, där Tullen glatt kommer till matte när hon ropar.


Hippsons julkalender

Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.


Mer i Hippson-TV

Mor och dotter på ridtur – med ponny och kamel(!): "Väldigt lätt att ha kamel"

Tilde och shetlandsponnyn Ditte fick i somras sällskap på sin ridtur. Mamma Anna-Carin Karlsson hängde med, ridandes på familjens kamel Judit. Den sexåriga kamelen är klickertränad och inriden. Dessutom kan hon bland annat spela fotboll, lägga sig ner på kommando och pussas. Se klippet ovan – och missa absolut inte Judits många talanger i klippet längre ner i artikeln.


Sett 1807 ggr

Ridtravaren "Olle" debuterar i fälttävlan

Linnéa Björklund har ägt ridtravaren Athos Hornline, som kallas Olle till vardags, i fyra år. I helgen var det dags för fälttävlansdebut för ekipaget och det blev placering direkt.


Sett 4224 ggr

När man verkligen inte känner för att arbeta

Så var det måndag morgon igen och dags att gå till jobb och skola. Men om man inte alls har lust till det – slipper man då?


Sett 7870 ggr

När det helt enkelt är för roligt att leka

Visst kan man känna igen sig i känslan, när man som barn hade så roligt att man aldrig ville gå in. Precis som det här supersöta fölet som bara vill busa runt.


Sett 6655 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck visar ny talang – drar vagn med stil

För fyra år sedan fick Lunds civila ryttarförening en oväntad sommarpresent när ponnyn Rut födde en mula. Mulle Meck har nu fått vänja sig både vid att ha en ryttare på ryggen och att löshoppas. Nu har han också blivit inkörd och i klippet ovan kan du se honom ute på tur.


Sett 13406 ggr

Små ponnyer leker med radiostyrd bil

Är det en hund? En katt? Nej, det är en radiostyrd bil som har letat sig in i ponnyernas hage hos Lavandin Equine LLC i USA. Bäst att kolla lite närmare – och att jaga ut den! 


Sett 7932 ggr

Jim Andersson: "Alla hästar kan, det är vi som måste lära oss av dem"

När Jim Andersson var barn tricktränade han hundar, duvor och shetlandsponnyn Doris. I dag driver han egen hästverksamhet på gården i Grängesberg, med 15 fyrbenta kollegor. Grunden till hans träningsfilosofi är frihetsdressyr, och i klippet ovan får vi se valacken "Piraten".
– Det är en dröm att få jobba med det man brinner för, säger Jim.


Sett 8041 ggr

Känslomässigt när Gal rider kür på Totilas son

Edward Gal var tårögd under sin kürritt vid årets nederländska mästerskap. Anledningen var att han red samma kür som han red med Totilas i VM i Kentucky för tio år sedan, där det blev guld. Han gjorde det på hingstens son nioåriga Glock's Toto Jr och deras kür belönades med hela 86,150 procent. I ett känslosamt inlägg på Facebook beskriver Edward Gal sina känslor, han skriver, bland annat: "Det var tio år sedan jag red den här küren – som har komponerats av Joost Peters – med Totilas i Kentucky. Jag trodde aldrig jag skulle rida den igen. Men i dag gjorde jag det med hans son och det var fantastiskt. Jag kände tårarna komma och var överväldigad när ni gav oss stående ovationer." Se ett klipp på ekipaget ovan.


Sett 7972 ggr

Hästen Cannon får massor av valppussar

Lina Dolk har med sig pappas lilla valp Pazz till stallet, det är en vit älghund-vaktel, som blivit bästis med hästen Cannon. Lina berättar att Cannon älskar att bli kliad i näsborrarna av stallets tvåbenta men att inget slår att gosa med valpen.


Sett 4617 ggr

Niklas Arvidsson hoppar ut från banan

Vid tävlingar i helgen slutade en av Niklas Arvidssons ritter inte riktigt som det var tänkt. Ett missförstånd och hästen valde att hoppa ut från banan.
– Jag skulle gå innanför men hästen trodde att den skulle hoppa oxern baklänges och sög tag i hindret. Jag var tvungen att styra undan och då hoppade den rakt ut, förklarar han för Hippson när vi når honom på telefon.
Både han och hästen klarade äventyret utan några komplikationer.
– Det var första gången jag red den mot klockan och den förstod inte. Som tur är var det inga barn eller människor i vägen så att gick bra och ingen skadade sig, säger Niklas och bjuder på klippet och sig själv.


Sett 57801 ggr