Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Hippson-TV

Reportage

Publicerad: 2019-12-06

Han är för go denna häst <3 ljud på 😊 Hippson

Publicerat av Mina Möller Fd Nyberg Fredag 6 december 2019

Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Här berättar Mina mer om sin mycket speciella häst, missa inte det fina klippet ovan.

Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
Mina Möller köpte Tullen som föl från uppfödaren i Norge. Tullen är en social och känslig men cool kille. Han är också nyfiken och tycker om att lära sig saker.
– Jag började ha med honom lös när jag var ute och red. Med tiden har det utvecklats till att han är lös även på våra promenader när jag går med hundarna, berättar Mina, som har lärt Tullen att komma på inkallning.
  
Stannar ibland vid mat
Hon har honom lös för det mesta och då tillsammans med sina tre isländska fårhundar.
– Godis har varit en bidragande faktor till att han faktiskt kommer när man kallar. Det händer ganska ofta att han hittar mycket gott att äta i skogen och det händer att han fastnar vid någon grästuva och ska äta, men då kommer han alltid springandes när man försvinner utom hör- eller synhåll, säger Mina.
Fårhunden Eifur och Tullen älskar att tävla om vem som kan springa snabbast längs med vägarna i skogen.
– Det händer att de även jagar varandra i hagen, men de har aldrig skadat varandra. Tullen har en otrolig kroppskontroll och blir hundarna för intensiva stannar han och väntar på att de ska lugna sig innan han fortsätter, säger Mina.
  
Har med grimma och grimskaft
Även i stallet styr hon Tullen med rösten.
– Han kan kommandon som "vänd", då vänder han helt om. "Nej", då stannar han upp med det han gör. "Kom", då kommer han. "Varsågod”, då får han börja äta eller går in i sin box. "Backa", då backar han. "Hooow", då tvärstannar han.
Mina bor i Brobys djupa skogar i Östra Göinge, Skåne, och hon har mer än en kilometer till närmaste granne.
– När Tullen är lös är vi i skogen där det med säkerhet inte kommer biltrafik. Det har däremot hänt att vi har överraskat en och annan joggare, haha. Jag har alltid med mig grimma och grimskaft om en situation uppstår som kräver att jag kan kontrollera Tullen på ett tryggt och säkert sätt, säger hon.
  
Missa inte klippet ovan, där Tullen glatt kommer till matte när hon ropar.


Hippsons julkalender

Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.

Mer i Hippson-TV

Fredag, vårkänslor och spring i benen

Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen. 


Sett 845 ggr

Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 


Sett 13387 ggr

Dansar med islandshästar, hundar och hela stallgänget: "Oj så roligt!"

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.


Sett 31474 ggr

Vi börjar veckan med ett leende

Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".


Sett 1201 ggr

Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli

Det här lilla barnet har turen att han en moster som har en väldigt snäll häst. Så varför inte redan i väldigt unga år få prova på piaff och passage – då har man ju den rätta känslan redan från start …


Sett 5986 ggr

Kanske tur att snön är på väg bort

Pontus Hugosson har tidigare visat upp hur han testar skijoring hemma på gården. Han har dessutom tagit sig vidare i TV4:s program Talang tillsammans med söta Katitzi. Så kanske, med tanke på en eventuell finalplats, är det tur att snön är på väg bort i Västsverige. För senast gick skijoringen inte helt perfekt …


Sett 5043 ggr

Systrarna Bergåkra vloggar hos SVT

Den 23 februari är det premiär för systrarna Emilia och Olivia Bergåkras vlogg på SVT Barn och SVT Play. Det blir sammanlagt 12 avsnitt och givetvis medverkar även storasyster Cecilia och mamma Sigrid. Så häng med den hästtokiga familjen på tävling och i vardagen på gården i Hälsingland. 


Sett 2133 ggr

Ryttarförening gjorde dansutmaning till häst

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har blivit viral och det är många som genomför dansen runtom i världen. Även inom ridsporten är det flera som har tagit sin an utmaningen, men någon som gör det med en liten twist är Tågarpsortens ryttarförening. De genomför nämligen dansen uppsuttet till häst och vill nu utmana andra ridklubbar i landet.


Sett 90283 ggr

När snön vräker ner och traktorn strejkar

Linnea Åkesson driver utbildningsstall i Småland och där har det snöat en del på sistone. När hennes mamma Maria en dag kommer ut till ridbanan håller Linnea på att skotta fram fyrkantsspåret med en spångrep. Se klippet, glöm inte ljudet och se ända till slutet – ingen kan påstå att inte hästfolk är innovativa.


Sett 25246 ggr

Jo, gräset ÄR grönare på andra sidan

I vintertider kan det vara extra klurigt att hitta något att tugga på i hagen. Då gäller det att vara påhittig så att man kan lyckas få en smakbit av gräset på andra sidan staketet. Men det är ingen konst för Wish Princess Victoria, ett treårigt welsh cob-sto från Kil, Värmland, hälsar hennes ägare Lina Thor.


Sett 2956 ggr