Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Hippson-TV

Reportage

Publicerad: 2019-12-06

Han är för go denna häst <3 ljud på 😊 Hippson

Publicerat av Mina Möller Fd Nyberg Fredag 6 december 2019

Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Här berättar Mina mer om sin mycket speciella häst, missa inte det fina klippet ovan.

Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
Mina Möller köpte Tullen som föl från uppfödaren i Norge. Tullen är en social och känslig men cool kille. Han är också nyfiken och tycker om att lära sig saker.
– Jag började ha med honom lös när jag var ute och red. Med tiden har det utvecklats till att han är lös även på våra promenader när jag går med hundarna, berättar Mina, som har lärt Tullen att komma på inkallning.
  
Stannar ibland vid mat
Hon har honom lös för det mesta och då tillsammans med sina tre isländska fårhundar.
– Godis har varit en bidragande faktor till att han faktiskt kommer när man kallar. Det händer ganska ofta att han hittar mycket gott att äta i skogen och det händer att han fastnar vid någon grästuva och ska äta, men då kommer han alltid springandes när man försvinner utom hör- eller synhåll, säger Mina.
Fårhunden Eifur och Tullen älskar att tävla om vem som kan springa snabbast längs med vägarna i skogen.
– Det händer att de även jagar varandra i hagen, men de har aldrig skadat varandra. Tullen har en otrolig kroppskontroll och blir hundarna för intensiva stannar han och väntar på att de ska lugna sig innan han fortsätter, säger Mina.
  
Har med grimma och grimskaft
Även i stallet styr hon Tullen med rösten.
– Han kan kommandon som "vänd", då vänder han helt om. "Nej", då stannar han upp med det han gör. "Kom", då kommer han. "Varsågod”, då får han börja äta eller går in i sin box. "Backa", då backar han. "Hooow", då tvärstannar han.
Mina bor i Brobys djupa skogar i Östra Göinge, Skåne, och hon har mer än en kilometer till närmaste granne.
– När Tullen är lös är vi i skogen där det med säkerhet inte kommer biltrafik. Det har däremot hänt att vi har överraskat en och annan joggare, haha. Jag har alltid med mig grimma och grimskaft om en situation uppstår som kräver att jag kan kontrollera Tullen på ett tryggt och säkert sätt, säger hon.
  
Missa inte klippet ovan, där Tullen glatt kommer till matte när hon ropar.


Hippsons julkalender

Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.


Mer i Hippson-TV

Nostalgi med sagohästen Milton i Scandinavium

För alla som såg John Whitaker och Milton live så kan de intyga att det var ren magi. De var helt enkelt magiska tillsammans. Här bjuder SVT på ett nostalgiklipp från när ekipaget vann världscupen i Göteborg 1991. Expertkommentator är Lars Parmler.


Sett 3379 ggr

Miljöträning bland läskiga spöken

I Stall Smedjebrons ridhus utanför Skövde anordnas det regelbundet miljöträning för häst och ryttare. 
– På ett enkelt och lekfullt sätt bygger vi tillit och väcker nyfikenheten hos hästarna, som genom olika föremål och hinder bygger upp sin självkänsla och blir allt modigare och tryggare, förklarar tränaren Sara Rott.


Sett 10088 ggr

Hokus pokus och ponnyn är borta

Ponnyn Danny är en riktig magiker. När ägarna vänder ryggen till klär han snabbt som attan av sig grimman och tar sikte på närmsta hötuss. Vi har pratat med hans ägare för att få reda på lite mer om detta charmtroll.  


Sett 25269 ggr

Som häst och katt = best friends forever

Hästar och katter verkar vara en kombo som funkar fint. Det är ofta som vi trillar över klipp där katt och häst har det mysigt ihop – som i det här klippet. 


Sett 12928 ggr

Tio år sedan Fuego trollband VM-publiken: "Får gåshud när jag tänker på det"

Det spanska paret Juan Manuel Muñoz och Fuego de Cárdenas fick sitt stora genombrott under VM i Kentucky 2010. Till smattrande kastanjetter och spanska gitarrer visade PRE-hingsten en kür som gick rakt in i publikens hjärta. Eurodressage har intervjuat ryttaren, som minns det som sitt livs ritt.
– Det första jag tänker på när jag minns Kentucky 2010 är känslor. Jag får gåshud när jag tänker på det, säger han.
Ekipaget kom på femte plats med fick 81,45 procent. Se küren i klippet ovan och läs hela intervjun på
Eurodressage.


Sett 20780 ggr

Agnes och camarguehästen Eddie leker i skogen: "Mer pålitlig än mina hundar"

Agnes Wadenbäck brukar ta med sin sexårige camarguehäst Eddie på promenad. Han hänger med henne lös i skogen, vilket ni kan se i klippet ovan.
– Han är nog mer pålitlig än mina hundar i skogen. Jag har haft honom sedan han var åring och vi har promenerat ihop på det här visat i flera år nu, berättar hon.
Eddie är en rolig och intelligent häst, som ofta hittar på saker på egen hand. 
– Som att buga till exempel, eller att sätta sig. Det händer ofta när vi är ute att jag vänder mig om bara för att se honom sitta och filosofera. Han bjuder på många skratt med sina knasiga upptåg. Våra skogspromenader tillsammans är nog det som både han och jag uppskattar mest i vår samvaro.


Sett 15099 ggr

Lekfull stund med fåglarna i hagen

Vissa hästar blir rädda för fåglar, andra bryr sig inte alls. Den här hästen, som finns i USA hos Mary Beth, verkar tycka att ett helt gäng fåglar i hagen är det roligaste som finns och springer gärna runt och busar med dem! Spana in klippet ovan.


Sett 31708 ggr

Håll i fjädrarna – här kommer hopphästen Khaleesi

När stoet Khaleesi van den Blijkeer Z har siktat in sig på ett hinder spelar det ingen roll om duvor kommer i vägen. De får helt enkelt flytta på sig – illa kvickt! Se klippet på Angela Laschitza och hennes häst.
– När Khaleesi har förstått sitt uppdrag släpper hon inte fokus, det är ett sto med ett hjärta av guld, säger Angela, och berättar att de ser fram emot att komma ut på hoppbanorna nästa vår.
– Om inte corona stoppar tävlingarna, för duvorna hoppar hon tillsynes över.


Sett 39285 ggr

En badboll är hur kul som helst

Den här hästen kombinerar bad med lek och har med sig en gigantisk boll att leka med på stranden. Visst får klippet en att drömma om sommaren nu när höstmörkret har sänkt sig över oss.


Sett 4850 ggr

Luring, Phasanova och grävmaskinen

Maria Wieslanders två hästar, treåriga fjordingen Luring och ettårshingsten Phasanova, räds inte grävmaskinen. De tycker den är spännande värre och vill gärna vara med när det grävs.


Sett 10303 ggr