Läs Hippson Magazine

Det digitala arkivet Kunskapsmagasinet Hippson


4/2021

I Hippson nummer 4 besöker vi en vårdhäst, tre polishästar och en omskolad travare. Temat handlar om avmaskning, vi undersöker hur tillförlitliga träckprovsanalyserna är samt varför selektiv avmaskning förespråkas. Vi lär oss mer om hästens päls, går igenom hur hästen bäst förbereds inför hösten, och bjuder på mängder med ridövningar och experttips. 

3/2021

I Hippson nummer 3 besöker vi hoppryttaren Malin Baryard Johnsson hemma på hennes gård i Norrköping. Efter 30 år i landslaget är hon fortfarande hungrig på fler framgångar. I temat besöker vi DC stable, där man driver inackorderingsverksamhet på en Active Stable-anläggning. Tidningen är även proppad med "gör det själv"-tips till stallet, många ridövningar och experttips. 

2/2021

I Hippson nr 2 2021 besöker vi den unge beridaren Andre Brant som har samlat erfarenhet och rutin hos Anders och Christina Kjellson på Hästak. Temat i tidningen är avel där bland annat en uppfödare och en avelsexpert ger råd till dig som drömmer om att vara med när ett föl ser dagens ljus för första gången. I vanlig ordning är utgåvan så klart full av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare.

1/2021

I det första numret av Hippson för år 2021 besöker vi dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén som efter 30 år i sporten har inga planer på att sakna ner. Vi går också på djupet gällande hållbarhet i stallet och åker bland annat på en inspirationsresa till en ridklubb som satsat på just hållbarhet. I vanlig ordning är utgåvan så klart full av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare. 

6/2020

I det sista numret av Hippson för år 2020 besöker vi ryttaren och influencern Carl Hedin. Han berättar om sitt kändisskap, hur han har format sitt framgångskoncept samt om hur han utbildar sina unga hästar. Vi ger oss också ut på trendspaning där vi frågat ryttare, stallägare samt försäljare vilka trender som är här för att stanna samt vilka som väntar runt hörnet. I vanlig ordning är utgåvan så klart full av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare. 

5/2020

Hippson nr 5 är ett stort temanummer om säkerhet. Vi besöker även Henrik von Eckermann och tar tempen hans kommande drömanläggning i Nederländerna. Där även Evelina Tovek huserar. I vanlig ordning är numret även fullt med konkreta övningar och tips.

4/2020

När Hippson nr 4 2020 kommer ut går beteperioden mot sitt slut och det är dags att se över hästens foderstat. Vi ägnar därför temadelen av kunskapsmagasinet åt foder. Trots att Nellie Berntsson bara är 20 år gammal har hon varit ett namn inom ridsporten länge. Vi träffar henne och pratar om arbetet som influencer, hennes flytt till Skåne och hur hon har klättrat i klasserna. Och i vanlig ordning är utgåvan full av övningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare på alla nivåer.

3/2020

Sommarnumret 2020. Fixa stallet under "hemestern" – massor med tips som gör ditt stall snyggare och som spar både tid och pengar! Dessutom tränings- och experttips där du får lära dig galoppombyten, att lyckas med anridningen, hur man ska hantera hästar med aggressioner och mycket mycket mer.

2/2020

I Hippson nr 2/2020 möter vi bloggaren, festfixaren och unghästgurun Björn Svensson (a.k.a Captain Tourettes) på hans nya anläggning. Temadelen ägnas åt sommarbetet och i vanlig ordning är det fullt med träningar och tips från såväl ryttare och tränare som veterinärer och forskare.

1/2020

Vi startar 2020 med en specialutgåva där vi låter "Klimat & Miljö" genomsyra nästan hela tidningen. Det är nämligen hög tid att framtidssäkra ridsporten. Förutom massor av nya kunskaper i ämnet får vi konkreta tips vad man som ryttare och hästägare kan göra för att bidra. Och i vanlig ordning är det fullt med övningar och tips.

6/2019

I årets avslutande nummer tar vi rygg på legendaren Kyra Kyrklund och försöker suga åt oss så mycket som möjligt av hennes till synes aldrig sinande lärdomar. Numrets tema ägnas åt lösdrift och vad man ska tänka på vid ombyggnad. Och i vanlig ordning bjuds det på massor av övningar, tips och inspiration.

5/2019

Årets näst sista tidning är ett specialnummer om styrka. Du får konkreta tips, med övningar, som stärker inte bara hästen utan även dig själv – dessutom tittar vi närmare på om man kan fodra hästar för muskler. Möt ryttaren som med hjälp av styrketräning tog sig tillbaka till hästryggen efter en olycka. Och låt dig inspireras av alla andra övningar, experttips och faktaartiklar.

4/2019

I det här numret av Hippson träffar vi "succékaptenen" Henrik Ankarcrona och pratar lagbygge samt vägen till framgång. Dessutom gör vi återbesök hos Patrik Kittel där vi tittar lite extra på hans fantastiska, nya ridanläggning. Och så innehåller tidningen så klart massor av övningar och tips!

3/2019

I årets sommarnummer talar Matilda Pettersson ut om den otäcka olyckan, sorgen efterhästarna och vägen tillbaka. Utgåvans tema ägnas åt hjälmar och säkerhet. Och massor med övningar och tips så klart!

2/2019

Vårnumret har ett tema som går på djupet med begreppet "Tävlingsmässigt skick". Dessutom har vi varit i Tyskland och besökt Patrik Kittel för att prata om pappalivet, OS-drömmen och 100-miljonersbygget. Och i vanlig ordning är det fullt med övningar och tips!

1/2019

Vi inleder året med ett specialnummer vars fokus är att bli "bäst på helheten". Förutom att vi djupdyker i Pether Marknes system innehåller utgåvan även unika mallar för att planera ditt hästår.

6/2018

I årets sista nummer får vi följa med hem till familjen Jönsson, där man verkligen kan prata om att ridkonsten har gått i arv. Dessutom blir det bomträning för bjudning och lösgjordhet, julklappstips och Rolf-Göran Bengtssons tips för att hitta rätt avstånd. Numrets stora temadel viks åt hovvård.

5/2018

Årets femte Hippson-tidning är ett specialnummer som till stor del ägnas åt framtiden. Vad säger forskningen om vår framtida hästhållning, kan ridningen gynnas av teknikutveckling och hur kommer vi att se på hästens välfärd om sisådär tio år?

4/2018

Stort porträtt av Rolf-Göran Bengtsson där han berättar om omstarten som gav nytt fokus. Dessutom tipsar Ulla Håkansson om träning i skogen, Anna Hassö oroas av hästhållningen och mycket mycket mer.

3/2018

Sommarnumret med tema om träning för ryttaren. Helena Persson portärtteras och tidningen är full av smarta tips för att bygga stall, förebygga fång, solskydd för hästar. Och övningar så klart. Massor med övningar.

2/2018

Hippsons vårnummer är i vanlig ordning fyllt av övningar, expertråd, tips och inspiration. Dessutom djupdyker vi i diskussionen om dressyrbedömningens framtid med hjälp av Bo Tibblin, tar rygg på "Årets hästskötare" och tipsas om ridträning i naturen. Samt mycket, mycket mer.

1/2018

Toppa 2018 med hjälp av Hippsons specialnummer. Unika mallar för hjälp med årets målplanering samt många intressanta artiklar för att maxa just ditt hästår.

6/2017

Årets julnummer med julklappstips, ett stort porträtt av vår senaste dressyrstjärna Therese Nilshagen och massor med kunskap och inspiration.

5/2017

Den här tidningens tema är "Träna ute", där Stephanie Holmén visar hur hon trimmar på Grevlundas naturbana. Dessutom får följa med hem till Sigrid Bergåkra med döttrar – och i vanlig ordning bjuds det på massor av ridövningar, tips och kunskap i "Guiden".

4/2017

Snart är hösten här och med den ett nytt nummer av Hippson. I det har vi bland
annat träffat Luciana Diniz. Vi får också lära oss hur vi tränar hästens kondition i den stora temadelen. Och i vanlig ordning är det full med övningar och tips för bättre ridning och hästhållning.

3/2017

Sommarnumret med härlig långläsning för lata dagar. Vi har bland annat besökt Angelica Augustsson.

2/2017

I 2017 års andra nummer får du hänga med oss till Henrik von Eckermann, som blev historisk med sin bronsplats i världscupfinalen, och se hans nya anläggning i Tyskland. Den stora tema-artikeln handlar om sitsoptimering och du får massor av tränings- och stalltips i "Guiden".

1/2017

Lagom till hästfesten i Göteborg landar årets första nummer av kunskapsmagasinet Hippson i butikshyllorna. Utgåvans tema ägnas åt (o)liksidighet och rakriktning, dessutom får vi följa med hem till Minna Telde. "Dokument" tar upp en ryttaråkomma många skäms för och vi tyvärr inte pratar om – och så är Guiden, som alltid, full med övningar och tips för bättre ridning och hästhållning.

6/2016

Årets sista numer. I vanlig ordning lite tjockare än vanligt. Det innebär mer plats för ridövningar, tips och reportage. Denna gång besöker vi Doha och pratar med Rolf-Göran Bengtsson och teamet bakom GCT-cirkusen. Dessutom granskar vi vad som gäller när en häst transporteras. Numrets Tema ägnas åt din hjärna, det vill säga mental träning.

5/2016

I höstnumret av Hippson 2016 träffar vi Rodrigo Pessoa, pratar med ryttare som har bestämt sig för att rida på "hästens villkor", ställer oss frågan om ridsporten verkligen är till för alla. Och massor med övningar, tips och inspiration så klart.

4/2016

Det är i vanlig ordning en fullspäckad tidning där vi träffar det nyblivna föräldraparet Arnold Assarsson och Elin Jansson, temadelen ägnas åt om och varför kandar behövs och i "Dokument" ställer vi oss frågan vad ryttar-OS egentligen kostar. Givetvis är utgåvan dessutom full av tips och övningar i den populära avdelningen "Guiden".

3/2016

Årets tjocka sommarnummer är här! Vi besöker Anna Blomgren som visar att sporten inte alla kräver tysta läktare, vi kollar om alla produktlöften vi översköljs av verkligen håller vid en juridisk granskning och numrets tema handlar om hästar i trafiken.

2/2016

Vi träffar en mycket öppenhjärtlig Douglas Lindelöw som pratar om den tunga tiden med anklagelser om otillbörlig ridning och cirkusen kring Casello. Dessutom gör "arga" stallfixaren hembesök och effektiviserar arbetet och vi granskar de hårda orden på nätet som har drabbat ridsporten hårt. Och massor med övningar, tips och kunskap i vanlig ordning.

1/2016

Årets första nummer är här! Vi träffar Maria Grezter och pratar givetvis om superhingsten Singular La Silla. Numret innehåller dessutom en stor temadel ocm hästens form. Är det egentligen så viktigt att rida "på tygeln"? Efter den senaste tidens skandaler försöker vi dessutom gå till botten med festarkulturen inom ridsporten. Och i vanlig ordning är det mer än 30 sidor övningar, tips och inspiration i den fullmatade "Guiden".

6/2015

Årets sista nummer av kunskapsmagasinet Hippson är en extra tjock utgåva. Den stora temadelen handlar om bettinpassning, via ett besök hos Peder Fredricson får vi ta del av hans ryttarfilosofi och under vinjetten "Dokument" försöker vi reda ut om vi verkligen tränar hästarna (och oss själva!) effektivt. Dessutom har vi maxat "Guiden" så att den innehåller hela 40 sidor övningar, tester och tips.

5/2015

I årets femte kunskapsmagasin från Hippson har vi laddat upp med massor av tips och inspiration inför hösten. Vi låter en professor svara på den eviga frågan om och när hästen behöver täcke, besöker Charlotte Mordasini som är nykomling i hopplandslaget, lär oss klippa hästar som Tullstorps stallchef, får tips och övningar som motverkar korsgalopp och mycket mer.

4/2015

Vi smygstartar hösten med årets fjärde nummer. I tema-delen bjuds du på markövningar, säkerhetstips och problemlösning för att lyckas med lastningen. Dessutom hälsar vi på hemma hos Carl Hester i England, bjuds på hoppövningar som boostar självförtroendet och lär oss att värma upp och varva ner hästen av Emelie Brolin. Och mycket, mycket mer så klart.

3/2015

Det tjocka sommarnumret är här! Som "tema" hittar du inspiration för stallrenoveringen, vi får träffa världsstjärnan Daniel Deusser och tar hjälp av etologen när vi sätter vårt ledarskap över hästen under lupp. I vanlig ordning är numret dessutom fyllt av övningar och tips under vår populär avdelning "Guiden".

2/2015

Andra tidningsnumret för året är här! Där får du träffa paret Haid Bondergaard och veta allt om livet efter Ryttareliten. Vi frågar oss om vissa hästraser diskrimineras – och hjälper till med årsplanen för att nå framgång i sadeln. Som vanligt är numret dessutom späckat med övningar och tips för bättre ridning och hästhållning.

1/2015

Vi startar året med ett riktigt intressant nummer – som innehåller ett temablock om forskningsbaserad inlärning, en granskning av ponnysportens dilemman, ett stort porträtt av Anna Hassö och som vanligt massor av tips för bättre ridning och hästhållning.

6/2014

Årets sista nummer innehåller en stor temaartikel om hovar och hovvård. Vi träffar Paulinda Friberg, en av få världscupryttare som inte har ridningen som yrke. Och så tar vi upp den känsliga frågan hur överviktiga ryttare bemöts ute på ridklubbarna. I vanlig ordning är tidningen dessutom full av övningar och tips för bättre ridning och hästhållning.

5/2014

Tema: Hältor. I stort sett alla hästar blir halta – åtminstone någon gång i livet. Men att ställa diagnos, och hitta rätt behandling, kan vara både svårt och frustrerande. I Danmark är Tina Lund A-kändis. Efter sin medverkan i Let's dance, och efter giftemålet med en före detta landslagsspelare i fotboll, är hon ständig omskriven. Nu har hon dessutom flyttat till Dubai – för att boosta tävlingskarriären. Dokument: Naturlighet som trend. Trenden att hålla sin häst så naturligt och "ursprungligt" som möjligt växer sig starkare. Men är den bara av godo?

4/2014

I Hippson nr 4 2014 porträtteras systrarna Holmén, vi lär oss förbättra traven, "outar" FEI:s värsta mardrömmar inför VM och mycket, mycket mer.

3/2014

Tema: Tänder och bett. Trots en djungel av bett på marknaden har många ridhästar tryckskador av betslingen. För att förstå hur bettet inverkar bjuds vi på en detaljerad resa in i hästens mun. Porträttet: Jana Wannius – Presidenten i Falsterbo. Dokument: Miljön Att hålla på med hästar är för det mesta en naturnära verksamhet. Men lever vi i samklang med naturen? Mycket kan göras för att minska stallets miljöpåverkan.

2/2014

Tema: Biomekanik. Genom att lära oss mer om människans och hästens fysik och biomekanik kan vi bli bättre och mer insiktsfulla ryttare, det menar flera forskare. Så vinner du omhoppningen. Tv-aktuelle Alexander Zetterman ger sina bästa tips och övningar för att vinna omhoppningar. Porträtt: Mads Hendelowitz. Följ honom en helt vanlig dag hemma på Segersta Gård i Bålsta. Dokument: Utvecklingens pris. Veterinärbranschen är i omdaning, och har kritiserats både för höga kostnader och för att ta in riskkapitalister som ägare.

1/2014

6/2013

5/2013


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.