Bra hoppövning för "gröna" eller osäkra hästar

Markarbete | Hoppning

Publicerad: 2016-04-20

Svårighetsgrad: Bas

Bra hoppövning för "gröna" eller osäkra hästar

Denna vecka fortsätter vi med markarbete och "hoppning light" för unga hästar, med hjälp av unghästutbildaren och ridläraren Niklas Ålund.

Tipstack till: Niklas Ålund
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

  
När Niklas Ålund jobbar med unghästar är det avgörande att det blir en positiv upplevelse för dem. Och då är det inte superviktigt att det blir exakt som man har tänkt sig. Ett exempel finns i den här övningen, där man med fördel börjar i skritt.
– Märker du att hästen söker sig framåt kan den få trava över bommarna redan första gången. Viktigast är att den är intresserad av uppgiften. 
Samma sak gäller när övningen övergår till trav. 
– Jag vill att hästen ska vara intresserad och vilja söka sig fram mot uppgiften. Dock får hästen inte fly framåt och kasta sig i väg över bommar och hinder, säger Niklas.
  
Hästen vill göra sin del
Om hästen intresserat travar fram mot hindret, själv söker sig framåt mot det, själv fattar galopp och hoppar hindret är det ett tecken på att den tänker och vill göra sin del av arbetet.
En viktig käpphäst för Niklas är att ryttaren ska hjälpa hästen fram till hindret, sedan är det hästens uppgift att hoppa det och få ryttaren med sig.
– Det är inte ryttaren som ska fram till hindret utan hästen, med ryttarens guidning.
Det är vanligt att ryttare skyndar på. 
– I många fall har man som ryttare lite bråttom till hindret, hästen kan då lätt bli överraskad och springer oftast hellre därifrån. 
  
Bygg så här
Tre galoppbommar och en oxer med en sax i framkant (kryss, men sax är det korrekta fackspråket). 
Om du har en mycket "grön" häst, lägg ner hindret så att det bara blir en hög med bommar på marken. Successivt kan du bygga upp till en sax i framkant av hindret och så småningom ta upp en bakbom, så att det blir en oxer.
  
Gör så här 
A. För den mycket gröna hästen, kom in i trav. Sakta av till skritt vid första konen och skritta över bommarna. (Hindret ska vara nerlagt till en bomhög.) Uppmana hästen att söka sig framåt, mitt över bommarna.
En mer rutinerad häst kan börja direkt på nästa steg.
  
B. Kom in i serien i arbetstrav. Fortsätt med att göra en halvhalt vid konen innan bommarna och hindret, för att få en ”check” av att hästen är uppmärksam på dina signaler. Hästen ska bibehålla arbetstraven hela vägen fram till hindret och ska fortsätta i galopp framåt efter hindret. Repetera detta några gånger innan nästa steg, det är viktigare med en stabil grund än att fort gå vidare till nästa steg/övning.
  
C. Fortsätt med inridning i arbetstrav. Aktivera hästens bakben med skänklarna vid den första bommen och få hästen att vilja lösa uppgiften framåt.
– Kommer du med en grön unghäst, så får den hjälp av bommarna med taxeringen fram till hindret. Att börja i trav gör att det blir tvåtakt mellan bommarna, det skapar en rytm som gör att hästen lättare vill fatta galopp och får en bättre balans och distans fram till hindret.
Vänd upp med kontakt på yttersidans hjälper. Gör en övergång/halvhalt i god tid innan övningen, för att aktivera hästens bakben.
  
D. Inridning i arbetsgalopp. Bibehåll den jämna rytmen hela vägen, även före och efter övningen.
– Våga ha kvar lugnet så att du undviker att jaga fram hästen genom svängen, tipsar Niklas. Hindret står kvar där det står och väntar tills ni kommer...
  

Syfte:
Hitta rytm och en jämn bjudning fram till, över och efter hindret. Gör så att hästen får ta en större del av uppgiften. Väcker hästens intresse och tränar dess taxeringsförmåga, samt ryttarens öga för distansen fram till hindret. Övningen ska avdramatisera arbetet med bommar/hinder och få hästen mer mentalt avslappnad.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på:
Använd ytterhjälperna fram till hindret. Fokusera på att ha ett lugnt tempo in. Ett vanligt fel är ett för högt tempo genom svängen och att man "fuskar" genom att galoppera för tidigt. Ha kontakt på yttertygeln och använd ytterskänkeln.
Efter hindret, använd de nya ytterhjälperna. Oavsett vilken galopp hästen landar i efteråt, tänkt mjukt framåt i landningen för skänklarna. Ta sedan en förhållning några galoppsprång efter hindret, för att undvika obehag i hästens mun i språnget över hindret.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Niklas Ålund.
Bor: Brottby i Vallentuna.
Utbildning inom hästvärlden: Elitidrottsprogram i Uppsala. Yrkesexaminerad beridare från Flyinge. Svensk ridlärare level II, diplomerad unghästutbildare och banbyggaraspirant plus C-tränaraspirant. Har tävlat 1,50 internationellt i hoppning och Medelsvår A-dressyr.
Jobbar som: Ridlärare och tränare. Utbildar hästar.
Roligast med att vara tränare: Att kunna följa utveckligen av ekipaget. Att komma till en punkt där det kommer aha-upplevelser i utbildningen. Det är en utmaning att använda korrekta termer men variera språket, så att eleven förstår. Man får hitta andra uttryck ibland. Vissa behöver känna, andra se, andra prova, vissa leta sig fram. Det finns många varianter på hur både hästar och ryttare lär sig. Det är roligt att se hur glada hästar och ryttare blir när saker börjar fungera.”
Läs mer på: www.holktisab.se
 

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet