Bra hoppövning för "gröna" eller osäkra hästar

Markarbete | Hoppning

Publicerad: 2016-04-20

Svårighetsgrad: Bas

Bra hoppövning för "gröna" eller osäkra hästar

Denna vecka fortsätter vi med markarbete och "hoppning light" för unga hästar, med hjälp av unghästutbildaren och ridläraren Niklas Ålund.

Tipstack till: Niklas Ålund
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

  
När Niklas Ålund jobbar med unghästar är det avgörande att det blir en positiv upplevelse för dem. Och då är det inte superviktigt att det blir exakt som man har tänkt sig. Ett exempel finns i den här övningen, där man med fördel börjar i skritt.
– Märker du att hästen söker sig framåt kan den få trava över bommarna redan första gången. Viktigast är att den är intresserad av uppgiften. 
Samma sak gäller när övningen övergår till trav. 
– Jag vill att hästen ska vara intresserad och vilja söka sig fram mot uppgiften. Dock får hästen inte fly framåt och kasta sig i väg över bommar och hinder, säger Niklas.
  
Hästen vill göra sin del
Om hästen intresserat travar fram mot hindret, själv söker sig framåt mot det, själv fattar galopp och hoppar hindret är det ett tecken på att den tänker och vill göra sin del av arbetet.
En viktig käpphäst för Niklas är att ryttaren ska hjälpa hästen fram till hindret, sedan är det hästens uppgift att hoppa det och få ryttaren med sig.
– Det är inte ryttaren som ska fram till hindret utan hästen, med ryttarens guidning.
Det är vanligt att ryttare skyndar på. 
– I många fall har man som ryttare lite bråttom till hindret, hästen kan då lätt bli överraskad och springer oftast hellre därifrån. 
  
Bygg så här
Tre galoppbommar och en oxer med en sax i framkant (kryss, men sax är det korrekta fackspråket). 
Om du har en mycket "grön" häst, lägg ner hindret så att det bara blir en hög med bommar på marken. Successivt kan du bygga upp till en sax i framkant av hindret och så småningom ta upp en bakbom, så att det blir en oxer.
  
Gör så här 
A. För den mycket gröna hästen, kom in i trav. Sakta av till skritt vid första konen och skritta över bommarna. (Hindret ska vara nerlagt till en bomhög.) Uppmana hästen att söka sig framåt, mitt över bommarna.
En mer rutinerad häst kan börja direkt på nästa steg.
  
B. Kom in i serien i arbetstrav. Fortsätt med att göra en halvhalt vid konen innan bommarna och hindret, för att få en ”check” av att hästen är uppmärksam på dina signaler. Hästen ska bibehålla arbetstraven hela vägen fram till hindret och ska fortsätta i galopp framåt efter hindret. Repetera detta några gånger innan nästa steg, det är viktigare med en stabil grund än att fort gå vidare till nästa steg/övning.
  
C. Fortsätt med inridning i arbetstrav. Aktivera hästens bakben med skänklarna vid den första bommen och få hästen att vilja lösa uppgiften framåt.
– Kommer du med en grön unghäst, så får den hjälp av bommarna med taxeringen fram till hindret. Att börja i trav gör att det blir tvåtakt mellan bommarna, det skapar en rytm som gör att hästen lättare vill fatta galopp och får en bättre balans och distans fram till hindret.
Vänd upp med kontakt på yttersidans hjälper. Gör en övergång/halvhalt i god tid innan övningen, för att aktivera hästens bakben.
  
D. Inridning i arbetsgalopp. Bibehåll den jämna rytmen hela vägen, även före och efter övningen.
– Våga ha kvar lugnet så att du undviker att jaga fram hästen genom svängen, tipsar Niklas. Hindret står kvar där det står och väntar tills ni kommer...
  

Syfte:
Hitta rytm och en jämn bjudning fram till, över och efter hindret. Gör så att hästen får ta en större del av uppgiften. Väcker hästens intresse och tränar dess taxeringsförmåga, samt ryttarens öga för distansen fram till hindret. Övningen ska avdramatisera arbetet med bommar/hinder och få hästen mer mentalt avslappnad.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på:
Använd ytterhjälperna fram till hindret. Fokusera på att ha ett lugnt tempo in. Ett vanligt fel är ett för högt tempo genom svängen och att man "fuskar" genom att galoppera för tidigt. Ha kontakt på yttertygeln och använd ytterskänkeln.
Efter hindret, använd de nya ytterhjälperna. Oavsett vilken galopp hästen landar i efteråt, tänkt mjukt framåt i landningen för skänklarna. Ta sedan en förhållning några galoppsprång efter hindret, för att undvika obehag i hästens mun i språnget över hindret.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Niklas Ålund.
Bor: Brottby i Vallentuna.
Utbildning inom hästvärlden: Elitidrottsprogram i Uppsala. Yrkesexaminerad beridare från Flyinge. Svensk ridlärare level II, diplomerad unghästutbildare och banbyggaraspirant plus C-tränaraspirant. Har tävlat 1,50 internationellt i hoppning och Medelsvår A-dressyr.
Jobbar som: Ridlärare och tränare. Utbildar hästar.
Roligast med att vara tränare: Att kunna följa utveckligen av ekipaget. Att komma till en punkt där det kommer aha-upplevelser i utbildningen. Det är en utmaning att använda korrekta termer men variera språket, så att eleven förstår. Man får hitta andra uttryck ibland. Vissa behöver känna, andra se, andra prova, vissa leta sig fram. Det finns många varianter på hur både hästar och ryttare lär sig. Det är roligt att se hur glada hästar och ryttare blir när saker börjar fungera.”
Läs mer på: www.holktisab.se
 

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista