EM2013 Kollen - Världsrekord för Dujardin – tyskarna vann

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
22
2013

Världsrekord för Dujardin – tyskarna vann

Foto från FEI-tv.


Uppdatering 13.30: Tyskland tog hem guldet


Tyskarna tog hem lagguldet i dressyr-EM, medan Holland red hem silvret och britterna tog brons. Danmark blev fyra och Sverige slutade alltså på en femteplats totalt. Minna Telde, Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel var bland de 30 bästa och får rida Grand Prix Special i morgon.

Helen Langehanenberg på Damon Hill lyfte inte helt oväntat det tyska laget till toppnivå – och gick själv in på en andra plats individuellt med 84,377 procent.

Mer information, bilder och intervjuer kommer inom kort!


Här ser du Helen Langehanenbergs ritt, via SVT Play.

Titta på det här härliga klippet från SVT så länge, med en mycket rörd Charlotte Dujardin.

Här kommer du till klippet.



---------------------------------------

  

Uppdatering 12.30: Sverige femma

Det är nu klart att Sverige slutar på en femteplats i lagdressyren. Ett par ryttare återstår och det blir tajt i toppen. Men någon lagmedalj blir det alltså inte för svenskarna i det här mästerskapet. Omkring klockan 14.25 är det prisutdelning för topp tre.


------------------------

FOTO: Tomas Holcbecher


Sveriges sista ryttare, Tinne Vilhelmson SilfvénDon Auriello, red in på banan klockan 10.25 under torsdagsförmiddagen. Blott elvaårige "Anton" visade som alltid en härlig utstrålning med luftiga framben - vilken vacker häst han är! 

Ett par missar blev det dock - en piaff var tvådelad, det kom ett litet missförstånd i en galoppfattning och så missade de på slutet i bytena i varje. Men helthetsintrycket var som sagt väldigt bra!
  
Poängen då? Domarna gav 75,046 procent, vilket placerar Tinne precis före Patrik i tabellen. Tyvärr är det kört när det gäller lagmedalj, men tre svenska ryttare är klara för Grand Prix Special (Tinne, Patrik och Minna).

FOTO: Tomas Holcbecher


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
    

Tinne taggad inför Specialen: "Jag är på väg"
 
Själv säger Tinne Vilhelmson Silfvén
 så här precis efter ritten:
- Han kändes jättebra och var väldigt taggad.
Däremot är hon inte lika glad över sin egen insats:
- Jag är asarg för att jag bara fick till 13 i stället för 15 byten i varje, det stör mig. Det var helt mitt fel, jag satsade för mycket.
Hippson får tag i henne en stund senare, då utvecklar hon det här med bytena:
- Det kändes väldigt bra, det var inte så att det var svårt, så jag red på lite större. Och så ännu lite större, till slut tog han inte hjälpen. Det var min missbedömning, jag får ta på mig det.
Enligt Tinnes egen analys kändes de stora, viktiga punkterna bra.
- Men sedan ska man ju få allting att stämma. Han känns fantastisk att rida, inte minst här utanför. Nu ska jag bara få med mig det in på arenan också.
Förklara skillnaden mellan ”ute” och ”inne”, alltså mellan framridningen och banan.
- 99 procent av gångerna man tävlar har man ju ännu bättre känsla ute. Och nu hade jag en ännu bättre känsla än vanligt på framridningen, kanske även en bättre känsla än vanligt på banan. Jag kommer ju hela tiden lite längre med honom.
- Det som ska med in menar jag är den ultimata kontrollen. Men jag är på väg.
Kan det ge utdelning redan i morgon, i Grand Prix Special?
- Ja, jag kan ju börja med att rida felfritt, skrattar Tinne.
Domarsiffrorna skilde sig mycket åt för dig i dag…
- Det är klart att det inte är okej, men det enda jag kan göra är att gå in för att rida bättre och ha mitt fokus där. Till viss del stör det ju, men jag kan inte haka upp mig på det utan får rida bättre. Då kommer poängen.
  
Förbundskapten Bo Jenå, är du nöjd med lagprestationen?
-  Ja, jag är nöjd. Patrik är jag jättenöjd med, han tog ut allt. Tinne vet vi kan bättre och för Malin var det första gången. Hennes resultat är jag inte helnöjd med, det kan bli bättre.
Vad säger du som domare om skillnaderna i bedömning?
- Det är alltid svårt med bedömningssporter. Det är ju därför vi har många domare, men skiljer det för mycket är det inte bra. Man vill ha samstämmigheten.

Se en intervju med Louise Nathhorst om Tinnes ritt hos SVT Play

Se en intervju med förbundskapten Bo Jenå hos SVT Play

Se en intervju med Tinne hos SVT Play
Se Tinnes Grand Prix hos SVT Play  
Patrik Kittels resultat och kommentarer + bilder hittar du här
Lyssna på Radiosportens livesändning här

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

 
Uppdatering 11.09: Världsrekord!

Vilken fantastisk dressyrsport vi får se under det här mästerskapet. OS-guldmedaljören Charlotte Dujardin fick till en helt obeskrivligt vacker ritt på Valegro, som belönades med overkliga 85,942 procent - VÄRLDSREKORD!
Även Adelinde Cornelissen på Parzival red riktigt bra, 80,866 procent placerar henne på tredjeplatsen så här långt, precis efter landsmannen Edward Gal.
 

En överlycklig Charlotte Dujardin rider ut från banan efter sin rekordritt.
FOTO: Eva Oskarsson
 

Great, great, great. Great show, great horse, great ride. Amazing to come here and he's doing this, fick Charlotte ur sig till Eurosport innan hon började storgråta.
Hon grät och grät innan hon samlade sig igen och kunde prata med media.
FOTO: Eva Oskarsson
 
Se världsrekordritten hos SVT Play 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

 

Uppdatering 12.09: Medaljer ska fördelas
Just nu är det lunchpaus i lagdressyren. Endast 13 ekipage återstår, intressantast av dessa är Tysklands Helen Langehanenberg på Damon Hill. Det blir nämligen hennes procent som avgör var medaljerna hamnar i dag. Storbritannien, Holland, Tyskland och Danmark gör upp i toppen.
Onlineresultat, Grand Prix 


Läst 12866 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndag



Foto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 43301 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”



Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 51147 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 75420 ggr Kommentarer Kommentera




taggar



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.